Το γήπεδο - σύμβολο αντίστασης (pics)

Από gazzetta.gr : Ο Σάχοφ κάτι ήξερε όταν χαρακτήριζε το «Ντινάμο Στάντιουμ»: «γήπεδο – θρύλο». Μια βόλτα στο καταπράσινο πάρκο και στα πέριξ του σε πείθουν εύκολα.
Πηγή: gazzetta.gr
Το γήπεδο - σύμβολο αντίστασης (pics)

Η αναφορά μας την Τετάρτη (26/7) στο τι συμβολίζει το γήπεδο της Ντιναμό Κιέβου για ολόκληρη την Ουκρανία, μόνο τυχαία δεν ήταν και το καταλαβαίνεις εύκολα, είτε μιλώντας με κατοίκους της ουκρανικής πρωτεύουσας, είτε μόλις περπατήσεις δύο βήματα στην επιβλητική κεντρική είσοδο του.

Να θυμίσουμε ότι κατά τη διάρκεια των διαδηλώσεων, το περίφημο «EuroMaidan», στα τέλη του 2013 και στις αρχές του 2014, το ιστορικό γήπεδο του Κιέβου αποτέλεσε σημείο συγκέντρωσης των διαδηλωτών και το μέρος, όπου αστυνομία και στρατός ήρθαν σε ευθεία σύγκρουση με το συγκεντρωμένο πλήθος. Στα 400 μ. είναι το κτήριο της κυβέρνησης, που αποτέλεσε στόχο.

Εκεί, λοιπόν, περπατώντας προς την κεντρική είσοδο, όπου κυριαρχεί η ονομασία προς τιμή του κορυφαίου όλων Βαλερί Λομπανόφσκι, θα πέσεις πάνω στις ζωγραφισμένες φιγούρες πεσμένων ανθρώπων. Είναι εκεί για να θυμίζουν σε όλους τι είχε συμβεί πριν τρεισήμισι χρόνια, πολύ πριν ξεσπάσει ο πόλεμος στην Κριμαία.

Είχαν πέσει νεκροί από τις βολές του στρατού και της αστυνομίας κατά τη διάρκεια των πολυήμερων συγκρούσεων, με το γήπεδο να έχει μετατραπεί σε ορμητήριο για τους διαδηλωτές. Λίγα μέτρα πιο δίπλα δύο τάφοι ανδρών, που επίσης είχαν χάσει τις ζωές τους. Το ίδιο και στο δρόμο, όπου ακόμη και σήμερα υπάρχει ένα καμένο λάστιχο και οι σημαίες των διαδηλωτών.

Κανείς δεν τις πειράζει, δεν τις ακουμπά, μόνο ο χρόνος μπορεί να αλλοιώνει τη μορφή τους...

Διαβάστε ακόμη...