«Ο Κόνιαρης είναι παίκτης που... ερωτεύεσαι να δουλεύεις μαζί του»

Από sdna.gr : Ο Αντώνης Κόνιαρης εντυπωσίασε στο φετινό Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα U20 της Κρήτης και ένας άνθρωπος που τον γνωρίζει πολύ καλά, ο Παντελής Μπούτσκος, αναλύει στο SDNA την πορεία του νεαρού γκαρντ από το «μαρτύριο» στην -απόλυτη- δικαίωση!
Πηγή: sdna.gr
«Ο Κόνιαρης είναι παίκτης που... ερωτεύεσαι να δουλεύεις μαζί του»

Στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα U20 της Κρήτης «έλαμψε» το... άστρο του Αντώνη Κόνιαρη! Ο νεαρός γκαρντ, ο οποίος τα προηγούμενα χρόνια ανέβηκε έναν πραγματικό Γολγοθά, με τις ατυχίες να διαδέχονται η μία την άλλη, απέδειξε πως μόνο τυχαίος δεν ήταν ο ντόρος γύρω από το όνομά του. Κι ας είναι μόλις 19 ετών (στις 30 Σεπτεμβρίου θα «κλείσει» τα 20).

Βλέπετε, ήταν τέτοιες οι εμφανίσεις του στα παρκέ της Κρήτης, που απέδειξαν πως το μέλλον του ανήκει! Εκ των βασικών συντελεστών της επιτυχίας, ο νεαρός άσος κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο με την Εθνική ομάδα, ενώ συμπεριελήφθη και στην καλύτερη πεντάδα του τουρνουά μαζί με τον -φίλο του- Βασίλη Χαραλαμπόπουλο!

Ήταν η απόλυτη δικαίωση για έναν παίκτη που είδε από μικρή ηλικία την ατυχία να του γυρίζει την πλάτη. Είδε, όμως και αρκετό κόσμο να στέκεται στο πλευρό του. Ένας εξ αυτών ήταν και ο Παντελής Μπούτσκος, ο οποίος δούλεψε ώρες ατελείωτες μαζί του, κατά την κοινή θητεία τους στον ΠΑΟΚ. Τόσο μέσα στο παρκέ, όσο και έξω από αυτό!

Ο έμπειρος προπονητής στάθηκε στο πλευρό του ακόμα και στην πιο δύσκολη στιγμή της καριέρας του και εξιστορεί στο SDNA ιστορίες από την κοινή πορεία τους, αλλά και τις ατελείωτες ώρες δουλειάς στο «PAOK Sports Arena» για να φτάσει στο συμπέρασμα πως «το ταβάνι του ακόμα κι αν υπάρχει, συνέχεια θα το πιέζει προς τα πάνω».

Ξεκινώντας την ανάλυσή του, ο μέχρι πρότινος ασίσταντ κόουτς του ΠΑΟΚ στάθηκε στον τρόπο δουλειάς του γκαρντ του «δικεφάλου». «Αγωνιζόταν στο Παιδικό του ΠΑΟΚ. Αλλά όταν έκανε προπονήσεις με την ανδρική ομάδα του ΠΑΟΚ και μάλιστα ανταποκρινόταν, κάτι που έδειχνε και την προοπτική του. Είναι από τους παίκτες που... ερωτεύεσαι να δουλεύεις μαζί τους. Είναι τόσο αφοσιωμένος στο παιχνίδι. Πραγματικά, βλέπεις την επιθυμία στο βλέμμα του και αυτό σε ωθεί να δουλεύεις όλο και περισσότερο μαζί του και να πας ένα βήμα παραπέρα κάθε φορά.

Κάναμε πάρα πολύ δουλειά με τον Αντώνη και στην πρώτη θητεία και όταν πήρε μεταγραφή στον Παναθηναϊκό ένιωσα πως αφήσαμε μια δουλειά στη... μέση! Κρατήσαμε επαφή, ακόμα και τη δύσκολη περίοδο του τραυματισμού του. Πάντα ήθελα να κοουτσάρω έναν παίκτη με το ταλέντο και την επιθυμία του Αντώνη!

Η εποχή του τραυματισμού του ήταν πολύ δύσκολη. Του εξήγησα πως κάποιες φορές μπορεί να «λυγίσουμε» αλλά δεν... σπάμε! Όλα συμβαίνουν για έναν λόγο και κάτι καλό παραμονεύει μετά, που θα μας κάνει να νιώσουμε πως άξιζε η δοκιμασία. Όταν ήρθε η στιγμή που έγινε καλά και αναζητούσε το επόμενο βήμα, με πήρε τηλέφωνο και μιλήσαμε και του εξήγησα ότι η προοπτική του ΠΑΟΚ είναι πολύ σημαντικό, γιατί θα έχει δύο παιχνίδια την εβδομάδα σε Ελλάδα και Ευρώπη.

Έτσι, για την περίπτωση ενός νεαρού παίκτη, όπως είναι ο Αντώνης που έπρεπε να επανέλθει και να δείξει στον εαυτό του κυρίως πως μπορεί να παίξει σε υψηλό επίπεδο, οι δύο αγώνες την εβδομάδα ήταν πολύ σημαντικοί, γιατί οι παραστάσεις ήταν αυτό ακριβώς που του έλειπε.

Για τον Αντώνη τι να πούμε; Η αφοσίωσή του στο παιχνίδι είναι σε.. υπερθετικό βαθμό! Ζει και αναπνέει για το μπάσκετ! Είναι μια μπασκετική ευφυΐα. Έχει πολύ υψηλό μπασκετικό IQ, είναι πολύ προσγειωμένος.

Ξέρω πως ακούγονται τώρα πολλά καλά λόγια, αλλά και κοπλιμέντα, αλλά αυτά δεν μπορούν να τον αποπροσανατολίσουν, γιατί ξέρει ποια ακριβώς είναι η διαδρομή που πρέπει να διανύσει για να φτάσει εκεί που πρέπει!», είπε σε πρώτη φάση..Στη συνέχεια, μάλιστα, προχώρησε και σε μια αποκάλυψη, η οποία φανερώνει και τον χαρακτήρα του νεαρού άσου.

«Παιδικό - Εφηβικό - Κόνιαρης»

Ποια ήταν αυτή; Μπορείτε να διαβάσετε ακριβώς παρακάτω. «Δουλέψαμε όντως πάρα πολύ και επέτρεψέ μου να σου πω ένα περιστατικό. Όταν τελείωσαν οι αγωνιστικές υποχρεώσεις με τον ΠΑΟΚ, είχαμε ένα πλάνο για να κάνουμε ατομικές προπονήσεις και να βελτιώσουμε κάποια συγκεκριμένα πράγματα. Μιλήσαμε με τον Αντώνη και μου είπε «Μια εβδομάδα ξεκούραση στα Χανιά να δω την οικογένεια και μετά έρχομαι για προπονήσεις». Τέσσερις μέρες μετά μου λέει «Κόουτς, βαρέθηκα δεν μπορώ χωρίς μπάσκετ. Έρχομαι για προπονήσεις».

Στρωθήκαμε άμεσα στη δουλειά! Έχει πολύ μεγάλη διάθεση για μπάσκετ. Μάλιστα, τότε στο πρόγραμμα, επειδή το Παιδικό και το Εφηβικό του ΠΑΟΚ είχαν προπονήσεις, έγραφε χαρακτηριστικά «Παιδικό, Εφηβικό, Κόνιαρης»!. Ήταν ένας... εφιάλτης για τους φύλακες γιατί δεν έφευγαν νωρίτερα!

Όπως τότε, που ήταν στο σκοτάδι και όλα έμοιαζαν δύσκολα, ο Αντώνης είχε τη δύναμη να ανταποκριθεί, έτσι και τώρα μπορεί να διαχειριστεί όλο αυτό σχετικά με την επιτυχία. Είναι τόσο αφοσιωμένος στο παιχνίδι, ξέρει σε ποιους τομείς πρέπει να δουλέψει για να βελτιωθεί και εφόσον συνεχίσει με αυτόν τον τρόπο, ο δρόμος είναι ανοιχτός.

Δεν θα δοκιμάσει τα εύκολα, Θα πάει από τη σωστή διαδρομή, με κόπο και ιδρώτα. Ο ανταγωνισμός τον κάνει καλύτερο...».

Η δουλειά που έγινε όλο αυτό το διάστημα από τους δύο άντρες ήταν έντονη και συνεχής. Ο Μπούτσκος εξηγεί πως «δουλέψαμε πολύ στον χειρισμό της μπάλας, αλλά και στην επίθεση στο πικ εν ρολ. Ειδικά στην πάσα επιμείναμε πολύ. Όπως και στα τελειώματα δουλέψαμε πολύ. Φυσικά, δουλέψαμε πολύ και στο σουτ. Πολλοί παίκτες που σκέφτονται στο παιχνίδι και έχουν μεγάλη έφεση στη δημιουργία, ξεχνούν πως το σουτ είναι η πρώτη απειλή στο μπάσκετ και είναι κάτι που συνεχώς έπρεπε να δουλέψουμε.

Επειδή ο Αντώνης ήταν πιο νέος όταν μπήκε στην ανδρική ομάδα και έπρεπε να πάρει ευθύνη για το σουτ, έπρεπε να είναι ένα κομπιούτερ και να πάρει τη σωστή απόφαση! Αν είναι το σουτ, αν είναι η πάσα, αν είναι το drive. Δουλέψαμε και μέσα στο γήπεδο, αλλά και μέσω βίντεο. Αναλύσαμε το παιχνίδι πολλών παικτών για να πάρουμε το καλύτερο αποτέλεσμα».

«Ήταν κάτι το αναμενόμενο»

Με τις εμφανίσεις του στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα U20 της Κρήτης ο Κόνιαρης έκανε πολύ κόσμο να... υποκλιθεί. Ο έμπειρος προπονητής, ωστόσο, ήταν σίγουρος για τις εμφανίσεις του νεαρού γκαρντ «Έχω τεράστια εμπιστοσύνη στον Αντώνη και για μένα δεν ήταν καθόλου έκπληξη οι εμφανίσεις του. Ήταν το αναμενόμενο. Ο πολύς κόσμος δεν έχει δει, παρά μόνο ένα μικρό δείγμα από το ταλέντο του Κόνιαρη! Αν το παιδί μείνει αφοσιωμένο και έχει την υγεία του, το ταβάνι του είναι αρκετά πιο ψηλό απ' αυτό που είδαμε», εξήγησε στην τοποθέτησή του.

Η πιο δύσκολη περίοδος για τον νεαρό γκαρντ ήταν αυτή του τραυματισμού. Το καλοκαίρι του 2016, μάλιστα, ο Παναθηναϊκός τον άφησε ελεύθερο, με τον Κόνιαρη να επιστρέφει στον ΠΑΟΚ. Η δουλειά του προπονητικού επιτελείου από την πρώτη στιγμή ήταν πολύ μεγάλη και όπως θυμάται και ο έμπειρος προπονητής «Εκεί ήταν το κλειδί! Ο Αντώνης έπρεπε να αποδείξει και στον εαυτό του και στους προπονητές, αλλά και στους συμπαίκτες του ότι μπορεί να παίξει σε υψηλό επίπεδο και μέρα με τη μέρα πατώντας στο γήπεδο και αφού έγινε όλο και πιο ανταγωνιστικός, βγάζοντας απαιτητικές προπονήσεις, είτε αυτές ήταν ατομικές, είτε ομαδικές, ο δείκτης αυτοπεποίθησης όλο και μεγάλωνε.

Από τα πρώτα φιλικά έδειξε πως έχει μια μεγάλη σταθερά. Είναι καταπληκτικός στην άμυνα, τόσο στην ατομική, όσο και στην ομαδική! Το μπασκετικό IQ του, αλλά και τα μακρυά χέρια του είναι αμυντικά δώρα για την ομάδα του! Είναι μια σταθερά που ξέρεις ότι δεν θα χάσεις στην άμυνα από αυτόν! Πάντα μάρκαρε τον καλύτερο επιθετικό των αντιπάλων και σχεδόν πάντα είχε καλά αποτελέσματα.

Στην επίθεση σχεδόν πάντα έπαιρνε τη σωστή απόφαση! Εκεί ήταν που ήθελε ενίσχυση η ψυχολογία του και να μην φοβηθεί να πάρει την ευθύνη της εκτέλεσης. Ήθελε υποστήριξη, αλλά είναι τόσο δυνατός πνευματικά και τόσο ώριμος, που μπορούσε να αναγνωρίσει όλες τις παραμέτρους του παιχνιδιού και να πάρει τη σωστή απόφαση».

«Τον ώθησε μια... ανώτερη δύναμη»

Ο Κόνιαρης ήταν πρωταγωνιστής και σε μια από τις πιο σημαντικές φάσεις του τουρνουά. Στον προημιτελικό με τη Λιθουανία κατάφερε να πάρει επιθετικό ριμπάουντ ανάμεσα στα... θηρία και να βάλει το πιο σημαντικό σουτ του αγώνα! Πώς μπορεί να εξηγηθεί η φάση αυτή; Η απάντηση είναι πολύ απλή «Έχουμε συζητήσει πολλές φορές με τον Αντώνη πως τα scouting report πολλές φορές δεν μπορούν να περιγράψουν την καρδιά ενός παίκτη.

Ήταν μια... ανώτερη δύναμη που ώθησε τον Αντώνη να κάνει όλη αυτή την προσπάθεια. Η καρδιά του είναι τεράστια και ήταν αυτή που τον έσμπρωξε να κάνει όλη την προσπάθεια και να πάρει το ριμπάουντ. Τώρα να πω την αλήθεια, βλέποντας τη μπάλα στα χέρια του, ήμουν σίγουρος πως κάτι καλό θα ακολουθούσε, οπότε για μένα ήταν κάτι δεδομένο αυτό που ακολούθησε!».

Με τις εμφανίσεις του ο νεαρός play maker κατάφερε να συμπεριληφθεί στην κορυφαία πεντάδα του τουρνουά. Η διάκριση αυτή «ήταν μια επιβράβευση που την είχε πολύ μεγάλη ανάγκη ο Αντώνης!», εξηγεί ο Μπούτσκος, για να προσθέσει «Αν και εγώ πάντα του έβαζα ένα βήμα παραπάνω! Αν αυτός και ο Αντετοκούνμπο ανοίξουν τα χέρια, θα είναι πολύ δύσκολο να επιτεθεί κάθε αντίπαλος σε τέτοια άμυνα. Σίγουρα, όμως, ήταν μια επιβράβευση που την είχε πολύ ανάγκη και είναι ένα εφαλτήριο για να συνεχίσει να βελτιώνεται και για το καλό το δικό του, αλλά και για το καλό του ελληνικού μπάσκετ».

«Αν υπάρχει ταβάνι...»

Μετά το πέρας του τουρνουά, πολλοί ήταν αυτοί που αναρωτήθηκαν ποιο είναι το ταβάνι του Αντώνη Κόνιαρη. Ο μέχρι πρότινος προπονητής του έχει την δική του εξήγηση επί του θέματος. «Όσο είναι τόσο αφοσιωμένος, τόσο εργατικός, προσγειωμένος και ώριμος, το ταβάνι του ακόμα κι αν υπάρχει, συνέχεια θα το πιέζει προς τα πάνω. Ο Αντώνης ξέρει να το διαχειρίζεται αυτό.

Ξέρει πώς πρέπει να δουλέψει για να βελτιωθεί, ξέρει τι πρέπει να βελτιώσει. Ο ανταγωνισμός στο υψηλότερο επίπεδο του κάνει πάρα πολύ καλό, οπότε όλο αυτό ωθεί το ταβάνι του όλο και πιο πάνω».

Διαβάστε ακόμη...