Ο ΕΣΑΚΕ αλλάζει: Ιδού το τετραετές όραμα για το μπάσκετ!

Από sdna.gr: Η Α1 αλλάζει ριζικά με το πλάνο 4ετίας που παρουσίασε ο ΕΣΑΚΕ στην Γενική Συνέλευση και επιτέλους εκσυγχρονίζεται. Το SDNA εξασφάλισε για τους Έλληνες φιλάθλους την παρουσίαση, όπως αυτή έγινε στις ΚΑΕ.
Πηγή: sdna.gr
Ο ΕΣΑΚΕ αλλάζει: Ιδού το τετραετές όραμα για το μπάσκετ!

Η χθεσινή (18/7) Γενική Συνέλευση του ΕΣΑΚΕ ήταν «μαραθώνια», αφού είχε διάρκεια έξι ωρών και στο τραπέζι «έπεσαν» και συζητήθηκαν θέματα μείζονος σημασίας για το παρόν και το μέλλον της λίγκας.

Για πρώτη φορά, μάλιστα τα τελευταία χρόνια παρουσιάστηκε ένα οργανωμένο και μακροπρόθεσμο πρόγραμμα που αφορά στο μπάσκετ. Ο νέος πρόεδρος του ΕΣΑΚΕ Βαγγέλης Γαλατσόπουλος είχε δεσμευτεί αμέσως μετά την εκλογή του, την άνοιξη, ότι θα παρουσιάσει ένα σχέδιο για την αναδιοργάνωση του μπάσκετ σε όλα τα επίπεδα. Κυρίαρχος στόχος ήταν η αναβάθμιση του προϊόντος προκειμένου και οι ομάδες να καταστούν αυτάρκεις και να ξεφύγει το πρωτάθλημα από το σημερινό τέλμα των τεσσάρων ταχυτήτων.

Με κεντρικό μήνυμα «Επανεκκίνηση ΤΩΡΑ», το πρόγραμμα «ΕΣΑΚΕ 2021» αποτελεί ένα σχέδιο άμεσης δράσης, αλλά και μακροπρόθεσμων, ευεργετικών αποτελεσμάτων.

Ο ΕΣΑΚΕ που τη δεκαετία του '90 αποτελούσε φάρο απέναντι στις κορυφαίες λίγκες, τα τελευταία χρόνια κατέστη ουσιαστικά μία κακή απομίμηση των προηγμένων ευρωπαϊκών πρωταθλημάτων, με τα βασικά προβλήματα να εντοπίζονται στον τομέα των τηλεοπτικών και των χορηγιών. Έπειτα από μία μεγάλη καθίζηση, λοιπόν, η διοργανώτρια αρχή επιχειρεί να... πάρει ξανά μπροστά.

Το πρώτο βήμα έγινε με την απόφαση για τη μείωση των ομάδων, στην οποία ήταν σύμφωνες σχεδόν όλες οι ομάδες, διότι αντιλαμβάνονται ότι 14 ομάδες ήταν πολλές για τα δεδομένα της λίγκας. Είναι χαρακτηριστικό άλλωστε ότι τα τελευταία χρόνια πολλές από τις ομάδες που κερδίζουν την άνοδο από την Α2 δεν μπορούν να υποστηρίξουν οικονομικά την συμμετοχή τους στο πρωτάθλημα της πρώτης κατηγορίας και έφτασαν στο σημείο να βγάζουν την άδεια συμμετοχής τους προς... πώληση!

Πάντως, η μείωση των ομάδων σε 12 είναι μόνο ένα από τα σχέδια που παρουσίασε ο ΕΣΑΚΕ στις ομάδες του πρωταθλήματος. Οι ομάδες παρέλαβαν μία ολοκληρωμένη παρουσίαση με bullets και κεφάλαια που αφορούσαν στον εκσυγχρονισμό της λίγκας.

Το SDNA εξασφάλισε το περιεχόμενο της παρουσίασης και σας το «αποκαλύπτει» παρακάτω, ώστε να πάρετε και ιδίοις όμμασι μία γεύση από το πρόγραμμα «ΕΣΑΚΕ 2021».

Αν κάποιος θέλει να σταθεί στα κύρια σημεία του σχεδίου του Συνδέσμου, θα μπορούσε να επικεντρωθεί στα εξής.

Ο ΕΣΑΚΕ θέλει να αποφύγει επιφανειακές προσεγγίσεις των «παθογενειών» και κάνει εξ αρχής λόγο για παρεμβάσεις στα «θεμέλια» του ΕΣΑΚΕ και το DNA του Συνδέσμου.

Ο στόχος τίθεται από τις πρώτες σειρές της παρουσίασης και είναι ξεκάθαρος: Εξυγίανση του μοντέλου λειτουργίας και μακροπρόθεσμη επίτευξη βιωσιμότητας προϊόντος και επενδύσεων

ΝΕΟ format με φόντο την αναβάθμιση του προϊόντος. Κύρια σημεία του νέου format η μείωση των ομάδων, η θέσπιση play out πέραν των play off, η δημιουργία πρωταθλήματος Κ20, αλλά και η επιστροφή του All Star Game όπως συμβαίνει σε όλες τις λίγκες.

Η φράση «τεχνοκρατική» διοίκηση επαναλαμβάνεται σε αρκετές περιπτώσεις της παρουσίασης και δείχνει το στόχο. Ανθρωποι τεχνοκράτες που ξέρουν τη δουλειά και δεν έχουν στόχο την μακροημέρευση στις καρέκλες μέσω φθηνών συναλλαγών, αλλά τη συμβολή στην ανάπτυξη της λίγκας.

Όσον αφορά στην επιχειρηματικότητα γίνεται λόγος για αυτοχρηματοδότηση των δράσεων και της λειτουργίας του ΕΣΑΚΕ, νέες επενδύσεις και καλύτερη ρύθμιση στα θέματα των τηλεοπτικών.

Φυσικά, η παρουσίαση περιλαμβάνει και το κομμάτι της βίας. Αναφέρεται η ανάγκη για συνειδητοποίηση ότι η βία οδηγεί στην αποδόμηση και την υποβάθμιση του προϊόντος και γίνονται προτάσεις για τον περιορισμό ή την εξάλειψή της (μεταξύ άλλων αναβάθμιση υπηρεσιών ιδιωτικής ασφάλειας, αυστηροποίηση πειθαρχικού κώδικα, διακοπή αγώνων, bonus σε όσες ομάδες δεν τιμωρήθηκαν για κρούσματα βίας, θέσπιση απαγόρευσης εισόδου στα γήπεδα των υπευθύνων για παραβατικές συμπεριφορές από τις ΚΑΕ).

Ακολουθεί αναλυτικά η παρουσίαση όπως αυτή δόθηκε σε όλες τις ΚΑΕ:

Διαβάστε ακόμη...