Άμεση εκδίκαση, ολιγοήμερη φυλάκιση και παρεπόμενη ποινή!

Από sdna.gr: Ιδιώνυμο γίνεται το αδίκημα της συμμετοχής σε επεισόδια στους αθλητικούς χώρους, με άμεση εκδίκαση, μικρές ποινές φυλάκισης και παρεπόμενες ποινές. Το SDNA έχει όλο το ρεπορτάζ.
Πηγή: sdna.gr
Άμεση εκδίκαση, ολιγοήμερη φυλάκιση και παρεπόμενη ποινή!

Αρκετές ειδήσεις έβγαλε η ευρεία σύσκεψη που είχε την Τρίτη (18/7) στο γραφείο του ο υφυπουργός Αθλητισμού, Γιώργος Βασιλειάδης, με τον πρόεδρο του Πανευρωπαϊκού «think tank» για θέματα ασφαλείας στο ποδόσφαιρο, David Bohannan, τον επικεφαλής θεμάτων ασφαλείας της UEFA, Marc Timmer, τον επικεφαλής ομοσπονδιών της UEFA, Άντζελο Ρηγόπουλο, τον αθλητικό εισαγγελέα Αθηνών, Κωνσταντίνο Σιμιτζόγλου, τον προϊστάμενο του κλάδου τάξης ΑΕΑ, Δημήτριο Αθανασόπουλο και τον επικεφαλής του τμήματος αθλητικής βίας της ΕΛ.ΑΣ., Κωνσταντίνο Φαββατά.

Το SDNA αποκαλύπτει τις σημαντικότερες αποφάσεις που πάρθηκαν:

Α) Το αδίκημα της συμμετοχής σε επεισόδια στο πλαίσιο αθλητικών συναντήσεων, ξαναγίνεται –μετά από 10 περίπου χρόνια- ιδιώνυμο. Θα έχει δηλαδή ειδικά χαρακτηριστικά, ειδικές διαδικασίες και ποινές. Συγκεκριμένα, θα ισχύει διαρκές αυτόφωρο, ώστε ακόμη και αν ο ταραξίας συλλαμβάνεται κάποιες μέρες μετά την τέλεση του αδικήματος, θα οδηγείται απ' ευθείας στο δικαστήριο και θα εκδικάζεται άμεσα η υπόθεσή του. Το νομοθετικό πλαίσιο που θα δημιουργηθεί, θα περιλαμβάνει ολιγοήμερες ποινές φυλάκισης, αλλά ταυτόχρονα θα επιβάλλονται και παρεπόμενες ποινές που θα ισχύουν μετά την αποφυλάκιση, όπως η απαγόρευση εισόδου στο γήπεδο και η παρουσία στο αστυνομικό τμήμα την ώρα του αγώνα. Το πλαίσιο ανέλαβε να διαμορφώσει ο αθλητικός εισαγγελέας, Κωνσταντίνος Σιμιτζόγλου.

Β) Θα τροποποιηθεί ο «νόμος Κοντονή» σε ό,τι αφορά τη δυνατότητα του υφυπουργού Αθλητισμού να αναβάλει αγώνες ή αγωνιστικές και να αναστέλλει διοργανώσεις. Tα μέτρα θα επιβάλλονται κλιμακωτά (και φυσικά εντελώς ανεξάρτητα από τις όποιες ποινές θα επιβάλλουν τα πειθαρχικά όργανα του ποδοσφαίρου): Θα ξεκινούν από κλείσιμο των θυρών που κάθονται οργανωμένοι οπαδοί. Αν επαναληφθούν πράξεις βίας θα γίνονται αγώνες κεκλεισμένων των θυρών. Αποφάσεις για αναβολές-αναστολές αγώνων και διοργανώσεων θα λαμβάνονται σε ακραίες περιπτώσεις και πάντα έπειτα από διαβούλευση με τις ποδοσφαιρικές αρχές (ΕΠΟ, λίγκα κλπ). Να σημειωθεί πάντως ότι την σεζόν που πέρασε, ενώ είχαμε περιπτώσεις σοβαρών επεισοδίων, το Υπουργείο δεν πήρε καμία τέτοια απόφαση, έστω κλιμακωτά. Η τροποποίηση του νόμου θα γίνει κατ' απαίτηση της UEFA.

Γ) Τα διοικητικά πρόστιμα που προβλέπονται στο «νόμο Κοντονή» και τα οποία μπορεί ο εκάστοτε υφυπουργός Αθλητισμού να επιβάλει παράλληλα με τις ποινές των πειθαρχικών οργάνων, θα διατηρηθούν κανονικά στην αθλητική νομοθεσία. Έτσι κι αλλιώς, οι διατάξεις αυτές ήταν ανενεργές τη σεζόν που πέρασε και δεν επιβλήθηκε κανένα πρόστιμο. Η άποψη που υπάρχει στο Υπουργείο, είναι ότι δεν υφίσταται λόγος να επιβάλλονται επιπλέον ποινές (διοικητικά πρόστιμα), αν οι ποινές που επιβάλλουν τα πειθαρχικά όργανα είναι οι πρέπουσες. Σε περίπτωση, όμως, που μια απόφαση των πειθαρχικών οργάνων είναι προκλητικά επιεικής και απέχει παρασάγγας από το κοινό αίσθημα, τότε θα επιβάλλονται και διοικητικά πρόστιμα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το νέο πλαίσιο προορίζεται να τεθεί σε εφαρμογή γύρω στο Νοέμβρη.

Διαβάστε ακόμη...