Tο... αλφαβητάρι της προετοιμασίας

Από paokrevolution.net: Καθιερώθηκε και δε θα μπορούσαμε λίγο μετά την επιστροφή της ομάδας από την Ολλανδία να μην σας το παρουσιάσουμε όπως κάνουμε τα τρία τελευταία χρόνια.
Πηγή: paokrevolution.net
Tο... αλφαβητάρι της προετοιμασίας

Για τέταρτη χρονιά κάνουμε την ανασκόπηση της προετοιμασίας του ΠΑΟΚ στην Ολλανδία μέσα από τα 24 γράμματα της Αλφαβήτου.

Αθανασιάδης. Ο Κλάους είναι ξεκάθαρο ότι δεν είναι στις πρώτες επιλογές του Στανόγεβιτς για το βασικό σχήμα και πολύ περισσότερο όταν παίζει το 4-2-3-1. Σε αρκετές προπονήσεις μάλιστα είδε και τον Κουλούρη να παίρνει περισσότερες ευκαιρίες όπως και στα φιλικά. Μπορεί να βρει τα ψυχικά αποθέματα να το παλέψει γνωρίζοντας ότι ξεκινά τη σεζόν από την... 18άδα; Είναι η τελευταία χρονιά του συμβολαίου του στον ΠΑΟΚ και η υστεροφημία είναι το μεγάλο κίνητρο που πρέπει να έχει για να το παλέψει. Εφόσον το επιθυμεί. Στις προπονήσεις πάντως δεν ήταν αδιάφορος.

Βλάνταν. Ο πρώην προπονητής του ΠΑΟΚ, Βλάνταν Ιβιτς άφησε το στίγμα του στην ομάδα και αυτό πρέπει να το σημειώσουμε. Δεν αναφερόμαστε μόνο στην απόφαση του Στανόγεβιτς να «επιστρέψει» στο 4-2-3-1 το οποίο ο Ιβιτς δούλεψε με τους παίκτες του πέρσι με αποτέλεσμα οι τελευταίοι να το έχουν αφομοιώσει και να τους αρέσει. Σε κάθε συνέντευξη τους, οι ποδοσφαιριστές του ΠΑΟΚ μιλούσαν με τα καλύτερα λόγια για τον Ιβιτς με την δήλωση του Πρίγιοβιτς να ξεχωρίζει: «Σίγουρα όλοι νιώσαμε έκπληξη και απογοήτευση όταν μάθαμε ότι δεν θα συνεχίσει στην ομάδα»

Γάνδη. Το φιλικό που «ξεγύμνωσε» αγωνιστικά το πλάνο που πήγε να δοκιμάσει ο Στανόγεβιτς. Το 3-4-3 σε εκείνο το παιχνίδι δεν πρόσφερε τίποτε στον ΠΑΟΚ και δεν αναφερόμαστε στην ήττα. Ο ΠΑΟΚ δεν έκανε ευκαιρίες, είχε ανούσια κατοχή της μπάλας, ήταν ασύνδετος και φυσικά με μια μόλις προπόνηση στα πόδια τους οι παίκτες με αυτό το σύστημα δεν μπορούσαν να κάνουν πολλά πράγματα. Το μόνο χρήσιμο από αυτό το φιλικό είναι ότι ο Σέρβος τεχνικός κατάλαβε ότι δεν μπορεί να χάνει άλλο πολύτιμο χρόνο με πειράματα.

Δεληγιαννίδης. Από τις ευχάριστες εκπλήξεις στο βασικό στάδιο της προετοιμασίας. Αρκετοί ήταν αυτοί που περίμεναν ότι θα δοθεί δανεικός ακόμη και πριν ταξιδέψει η ομάδα στην Ολλανδία. Εντυπωσίασε και στο δεξί άκρο της άμυνας ενώ όταν χρειάστηκε να παίξει και στα αριστερά αλλά κάποια στιγμή και ως κεντρικός αμυντικός ήταν θετικός. Είναι από τους παίκτες που έχουν «αναγκάσει» τον Στανόγεβιτς να ρίξει το βλέμμα πάνω τους και το σίγουρο είναι ότι πρέπει κάτι δραματικά να αλλάξει για να χάσει τη θέση του στο ρόστερ της ομάδας.

Ενρίκε. Συνέχισε από εκεί που σταμάτησε πέρσι. Είναι ο παίκτης που με μια ενέργεια του μπορεί να αλλάξει τις ισορροπίες ενός αγώνα αλλά και να δώσει λύσεις. Αλλα είναι και αυτός που μπορεί να αφήσει την ομάδα του με δέκα παίκτες επειδη δεν μπορεί να συγκρατηθεί. Για παράδειγμα στο φιλικό με τον Αγιαξ, για πέντε λεπτά ασχολήθηκε με τον διαιτητή, τον βοηθό στη φάση του πέναλτυ μέχρι να αντικατασταθεί. Δεν χρειάζεται να αποδείξει κάτι. Απλά πρέπει να αποφασίσει ότι η ομάδα είναι προτεραιότητα του κάθε παίκτη.

Ζάιρο. Ο Στανόγεβιτς είπε ότι μέχρι τους δυο πρώτους αγώνες του Europa θα είναι στο ρόστερ. Μετά; Το σίγουρο είναι ότι ξέρει μπάλα, έχει τεχνική αλλά ως εκεί. Μέχρι να έρθει ο Μακ στην Ολλανδία, ο Σέρβος τεχνικός επέμενε στο να δίνει ευκαιρίες στον Ζάιρο. Δεν εκμεταλλεύτηκε ούτε μια. Σε καμιά περίπτωση δεν είδαμε τον παίκτη να δείχνει ότι μπορεί να διεκδικήσει όχι απλά θέση στην ενδεκάδα αλλά και στον καταρτισμό της αποστολής σε επίσημο παιχνίδι. Και είναι εξαιρετικά απίθανο να παραμείνει.

Ηττα. Χρόνια είχε να χάσει ο ΠΑΟΚ δυο αγώνες στο βασικό στάδιο της προετοιμασίας. Μπορεί τα αποτελέσματα να μην μετρούν στα φιλικά αλλά είναι δεδομένο ότι ο ΠΑΟΚ προβλημάτισε με τις εμφανίσεις του και εκεί που όλοι περίμεναν ότι ο Στανόγεβιτς θα έβαζε απλά κάποιες πινελιές σε αυτό που άφησε ο Ιβιτς, είδαν πειράματα, αλλαγές στις θέσεις, σχηματισμούς που μπέρδεψαν και δεν διευκόλυναν και τους παίκτες αλλά και τον ίδιο τον τεχνικό όπως φάνηκε τελικά με την απόφαση του να γυρίσει στα... παλιά!

Θράσος. Ποδοσφαιρικό και με την καλή έννοια έδειξαν δυο ποδοσφαιριστές που αποτελούν το μέλλον της ομάδας. Πρώτα απ' όλα ο Δημητρίου. Ηρθε στην Ολλανδία για να συμπληρώνει τις προπονήσεις. Εκμεταλλεύτηκε έναν μικρό τραυματισμό του Μαλεζά και μπήκε και στα δυο πρώτα φιλικά αλλά και στα διπλά. Τάκλιν στον Πρίγιοβιτς, μονομαχίες με όλους τους επιθετικούς. Σε ότι αφορά τον Σιαμπάνη; Κατέβασε τα ρολά σε αρκετές προπονήσεις «αναγκάζοντας» αρκετές φορές τον Μπίσεσβαρ, τον Κάμπος και τον Πρίγιοβιτς να του δώσουν συγχαρητήρια.

Ισορροπία. Απουσίασε η ισορροπία σε πολλά κομμάτια στα φιλικά που έδωσε ο ΠΑΟΚ. Για παράδειγμα στο ματς με τον Αγιαξ, ο ΠΑΟΚ ήταν εξαιρετικός στην επίθεση αλλά μεσοαμυντικά υστέρησε και εκτέθηκε από τους πιτσιρικάδες του Αίαντα. Η ισορροπία στις γραμμές σε ελάχιστα σημεία των φιλικών φώναξε «παρών» και αυτό δεν έχει να κάνει με τις αλλαγές και τις δοκιμές που έκανε ο προπονητής του ΠΑΟΚ. Πιθανώς επειδή και στην άμυνα αλλά και στο κέντρο ο ΠΑΟΚ ψαχνει παίκτη-ηγέτη ότι δηλαδή συμβαίνει στην επίθεση μετά και την επιστροφή του Ρόμπερτ Μακ

Κωνσταντινίδης. Η αλήθεια είναι ότι ο Δεληγιαννίδης ήταν η ευχάριστη έκπληξη της προετοιμασίας και εντυπωσίασε κερδίζοντας τη θέση στο δεξί άκρο της άμυνας ως η πρώτη εναλλακτική για την αλλαγή του Μάτος. Ομως ο Κωνσταντινίδης, δεν πήρε ΟΥΤΕ μια ευκαιρία από τον Στανόγεβιτς, δεν συμμετείχε παρά σε ένα μόνο διπλό και αυτό επειδή ο Μάτος εκείνη τη μέρα απουσίαζε από την προπόνηση. Είναι άξιο απορίας πώς ο Στανόγεβιτς πρόλαβε να βγάλει συμπεράσματα για έναν ποδοσφαιριστή που ναι, μπορεί στο παρελθόν να είχε προβλήματα τραυματισμού αλλά τα έχει αφήσει πίσω όπως φάνηκε και με την παρουσία του στην Ομόνοια το τελευταίο εξάμηνο.

Λημνιός. Είναι από τα ερωτηματικά που προέκυψαν στην προετοιμασία. Ενας παίκτης που ο ΠΑΟΚ έδωσε 800.000 ευρώ στον Ατρόμητο για να τον αποκτήσει και σε ελάχιστες προπονήσεις συμμετείχε στα οικογενειακά διπλά χωρίς να έχει κάποιο σοβαρό πρόβλημα τραυματισμού. Ο ποδοσφαιριστής δεν πήρε ευκαιρίες από τον Στανόγεβιτς και η δικαιολογία «δεν μπορούσα να δουλέψω με όλους τους παίκτες στην Ολλανδία» δεν μας πείθει όταν μιλάμε για ένα από τα μεγαλύτερα ταλέντα του ελληνικού ποδοσφαίρου.

Μακ: Ηρθε για να παίξει στην κορυφή ως δεύτερος επιθετικός αλλά το 4-4-2 αποσύρθηκε και αναγκάστηκε να παίξει στα άκρα. Εκεί που θα πρέπει να προσαρμοστεί χωρίς αυτό να σημαίνει ότι χρειάζεται χρόνο και το έδειξε απέναντι στον Αγιαξ. Ο Μακ ήρθε για ένα χρόνο και κανείς δεν ξέρει τι θα γίνει μετά. Το ζητούμενο είναι να τα δώσει όλα όχι μόνο επειδή δεν θέλει να χάσει το Μουντιιάλ με την Σλοβακία αλλά κυρίως κάτι «χρωστά» στον ΠΑΟΚ που του πρόσφερε ένα μεγάλο βήμα στην καριέρα του και με τη μεταγραφή στη Ζενίτ αλλά και με την καθιέρωση του στην Εθνική Σλοβακίας. Αλλωστε μέσω του ΠΑΟΚ έπαιξε στο πρώτο Euro της καριέρας του.

Ντόρτια. Εβαλε τέσσερα απέναντι στην Τούμπιζ αλλά έφαγε και τέσσερα από μια ομάδα του Αγιαξ. Επιθετικά ο ΠΑΟΚ δείχνει να μην έχει πρόβλημα, ειδικά όταν Πέλκας και Μπίσεσβαρ πηγαίνουν στα χαφ αλλά αμυντικά δέχθηκε αρκετές ευκαιρίες απ' όλες τις ομάδες με τις οποίες αγωνίστηκε. Και έφαγε ντόρτια από τον Αγιαξ σε ένα παιχνίδι-ροντέο χωρίς σκοπιμότητες. Αλλά τέσσερα γκολ σε ένα ματς και ειδικά όταν στην άμυνα παίζουν οι βασικοί σου είναι αιτία προβληματισμού και δεν μπορείς να το προσπεράσεις.

Ξένοι. Δεν είναι παράξενο ούτε ανησυχητικό ότι κάποιοι παίκτες έχουν «δέσει» μεταξύ τους περισσότερο από άλλους. Για παράδειγμα ο Λεβέκ που δεν γνωρίζει αγγλικά έκανε παρέα με τον Μάτος και τον Κάμπος που γνωρίζουν την γαλλική γλώσσα και μπορούσε να συνεννοηθεί τις στιγμές χαλάρωσης στο ξενοδοχείο. Η βραζιλιάνικη παρέα μεγάλωσε με την παρουσία του Ζάιρο (όσο είναι ακόμη στην ομάδα) ενώ το ευχάριστο είναι το ότι για όσο διάστημα παρέμειναν στην Ολλανδία οι πιτσιρικάδες, δεν ένιωσαν ξένα σώματα και αυτό είναι κάτι που πρέπει να σημειώσουμε.

Ομαδικότητα. Δεν την είδαμε σε αρκετά παιχνίδια κυρίως στην επίθεση. Υπήρξαν φάσεις σε όλα τα φιλικά παιχνίδια που οι ακραίοι κυρίως ήθελαν να τελειώσουν μόνοι τους την προσπάθεια αν και είχαν την επιλογή να δώσουν μισό... γκολ σε συμπαίκτη τους. Αυτό το έχει αντιληφθεί και ο Στανόγεβιτς. Γιατί σίγουρα θα υπάρχουν παιχνίδια όπου ο ΠΑΟΚ θα ψάχνει το ένα έστω γκολ για να πάρει νίκες και όταν απουσιάζει η ομαδικότητα, θα έχει πρόβλημα. Αυτό είναι ένα από τα θέματα που έχει να λύσει ο Σέρβος τεχνικός με τους παίκτες του.

Πρίγιοβιτς. Σταθερή αξία ο Σέρβος επιθετικός . Δεν είναι μόνο το γκολ που πέτυχε απέναντι στον Αγιαξ, παρασύροντας τους αντιπάλους του πριν πάρει την κεφαλιά. Συνεπής σε κάθε προπόνηση, μέσα στις φάσεις και από τους πρώτους παίκτες που έφταναν στο γήπεδο για το καθημερινό πρόγραμμα. Με Μακ και Κάμπος στις πτέρυγες σε αυτό το 4-2-3-1 θα έχει πολλές ευκαιρίες να σκοράρει. Η ουσία είναι ότι ο Πρίγιοβιτς έκανε προετοιμασία για πρώτη φορά με τον ΠΑΟΚ Ιούλη μήνα, είναι επαγγελματίας με όλη τη σημασία της λέξης και η απόλυτη «σταθερά» της ενδεκάδας.

Ρέι. Με μια μόλις προπόνηση με όλη την ομάδα, ο Στανόγεβιτς πήρε το ρίσκο και έβαλε τον Αργεντίνο τερματοφύλακα ένα 24ωρο μετά απέναντι στον Αγιαξ. Μπορεί ο ΠΑΟΚ να δέχθηκε τέσσερα γκολ αλλά ο Ρέι ευθύνεται για το ένα. Η απόκρουση του πέναλτυ που εκτέλεσε ο Χούντελααρ, οι καλές του αντιδράσεις στις εξόδους αλλά και το ότι μεταβιβάζει εύστοχα τη μπάλα με τα πόδια προς τους συμπαίκτες του που βρίσκονται αρκετά μέτρα μακριά, είναι στοιχεία που είδαμε και δεν μπορούμε να προσπεράσουμε.

Στημένες φάσεις. Αυτό που ΔΕΝ είδαμε ούτε σε μια προπόνηση επί ολλανδικού εδάφους – και δεν χάσαμε ούτε μια- ήταν προπόνηση που θα αφορούσε την αμυντική συμπεριφορά του ΠΑΟΚ σε στημένες φάσεις. Εκεί δηλαδή που ο ΠΑΟΚ πέρσι υστερούσε. Δεν είδαμε επίσης εκτελέσεις κόρνερ. Μας έκανε εντύπωση, το καταγράφουμε και η ουσιαστική προπόνηση τακτικής στον αγωνιστικό χώρο του προπονητικού κέντρου έγινε τις τελευταίες μέρες και όταν ο Στανόγεβιτς αποφάσισε ότι δεν περπατά το 4-4-2.

Ταυτότητα. Η αγωνιστική ταυτότητα του ΠΑΟΚ απουσιάζει. Είναι παράδοξο και ανησυχητικό αν μη τι άλλο το να έχει ολοκληρωθεί η προετοιμασία της ομάδας και ο προπονητής να έχει αναγκαστεί να «επιστρέψει» στην περσινή πεπατημένη επειδή πολύ απλά αδυνατούσε να περάσει το δικό του σύστημα στους παίκτες του. Η αγωνιστική ταυτότητα του ΠΑΟΚ δεν είναι διακριτή, δεν την είδαμε στην Ολλανδία ούτε σε ένα φιλικό παιχνίδι με εξαίρεση ίσως κάποια διαστήματα στο ματς με τον Αγιαξ και αυτό πρέπει να αλλάξει άμεσα

Υγεία. Είναι η πρώτη φορά στα τελευταία τρία χρόνια όπου ο ΠΑΟΚ ολοκλήρωσε το βασικό στάδιο της προετοιμασίας του χωρίς σοβαρό τραυματισμό. Κάθε χρονιά κάθε παίκτης αποχωρούσε και χρειαζόταν αρκετές εβδομάδες αποθεραπείας. Για παράδειγμα πέρσι ο Γλύκος αποχώρησε με χτύπημα στα πλευρά που τον κράτησε εκτός για μεγάλο χρονικό διάστημα. Αλλά και ο Κλάους που ουσιαστικά στην πρώτη του προπόνηση χτύπησε σοβαρά στο μεγάλο δάκτυλο του ποδιού του. Φέτος δεν είχαμε τέτοιες απώλειες.

Φυσική κατάσταση. Υπήρξαν προπονήσεις που θα ζήλευαν και οι ειδικές δυνάμεις του ελληνικού στρατού. Είναι σίγουρο ότι ο Σέρβος γυμναστής «έτρεξε» αρκετά τους ποδοσφαιριστές του αλλά δεν μπορούσε να κάνει και διαφορετικά. Το πρόγραμμα των ασκήσεων ήταν διαφορετικό σε σχέση με τις προηγούμενες χρονιές αλλά παράπονο και έλλειψη διάθεσης από τους παίκτες δεν υπήρξε. Ακόμη και όταν με το τέλος της προπόνησης δεν είχαν τη δύναμη να ανέβουν στα ποδήλατά τους για να επιστρέψουν στο
ξενοδοχείο.

Χρόνος. Είναι η πρώτη φορά τα τελευταία χρόνια όπου στην Ολλανδία ο χρόνος κύλησε πολύ γρήγορα. Γεμάτο πρόγραμμα και η μέρα περνούσε πολύ γρήγορα. Ανεξάρτητα του αν κάποιες μέρες δεν υπήρχε διπλό πρόγραμμα προπόνησης, παίκτες και τεχνική ηγεσία μαζί με όλο το επιτελείο είχαν αρκετή δουλειά ακόμη και στο ξενοδοχείο. Για αυτό άλλωστε και οι παίκτες είχαν μόλις μια έξοδο από το ξενοδοχείο όταν για λίγες ώρες επισκέφτηκαν το γειτονικό Ντίσελντορφ.

Ψυχή. Στο ματς με τον Αγιαξ δεν το είδαμε στο πρώτο εικοσιπεντάλεπτο από τους ποδοσφαιριστές του ΠΑΟΚ και αυτό δεν άρεσε σε κανέναν. Σε αντίθεση με τους πιτσιρικάδες του Αγιαξ που έχουν τη νοοτροπία του νικητή από την πρώτη μέρα που κλωτσούν τη μπάλα, οι ακριβοπληρωμένοι επαγγελματίες ποδοσφαιριστές του ΠΑΟΚ που αγωνίστηκαν από την αρχή του αγώνα, εκνεύρισαν με την νοοτροπία τους και την έλλειψη ψυχής και αγωνιστικότητας. Και σίγουρα δεν πρέπει να το ξαναδούμε.

Ωρα λοιπόν ήταν για να αποχαιρετίσουμε μετά από 14 μέρες παρουσίας την Ολλανδία. Πλέον το ενδιαφέρον στρέφεται στην Νέα Μεσημβρία και στην Τούμπα. Στο προπονητικό κέντρο όπου ο ΠΑΟΚ έχει δέκα μέρες μπροστά του για να προετοιμαστεί ενόψει του πρώτου αγώνα για τον τρίτο προκριματικό γύρο του Europa League. Και στην Τούμπα την προσεχή Παρασκευή απέναντι στην Ανόρθωση για να «ζεστάνει» τον παγωμένο κόσμο του αφού δεν έμεινε ευχαριστημένος από την εικόνα της ομάδας στα τέσσερα φιλικά.

Διαβάστε ακόμη...