Αυτοί έχουν αποκτήσει το προβάδισμα (pics)

Από gazzetta.gr : Το gazzetta.gr επιχειρεί να αποκωδικοποιήσει τι ακριβώς συμβαίνει με τον ΠΑΟΚ του Αλεξάνταρ Στανόγεβιτς και την προσέγγιση του «4-2-3-1» ή του «4-3-3» ενόψει των επίσημων υποχρεώσεων.
Πηγή: gazzetta.gr
Αυτοί έχουν αποκτήσει το προβάδισμα (pics)

Τα συστήματα είναι αριθμοί, ελάχιστες αλλαγές προσώπων, όπως συμβαίνει με τον ΠΑΟΚ του «4-4-2», του «4-2-3-1» ή του «4-3-3». Στο φιλικό με τον Άγιαξ και στην αναφορά του gazzetta.gr, για το πρώτο «ασπρόμαυρο ταμείο», φάνηκαν ξεκάθαρα οι διαθέσεις του Σέρβου προπονητή αναφορικά με την ενδεκάδα, που θα ξεκινήσει τη νέα χρονιά, μαζί και τους ποδοσφαιριστές που θα την αποτελούν είτε στη μία («4-2-3-1»), είτε στην άλλη («4-3-3») εκδοχή.

Στο (για πολλούς λόγους) «κρας τεστ» του «Δικεφάλου» κόντρα στην Ανόρθωση, την ερχόμενη Παρασκευή (21/7) στην Τούμπα, θα φανεί που έχει καταλήξει ο Στανόγεβιτς. Αν, πάντως, κρατήσουμε την καλή εικόνα του ΠΑΟΚ στο φιλικό με τον «Αίαντα» το «4-3-3», μάλλον, αρέσει περισσότερο.

«Δεν μπορείς τη μια μέρα να λες στους παίκτες "παίξτε άμυνα" και την επόμενη να τους ζητάς "παίξτε επίθεση", δεν παίζουν στο playstation, πρέπει να ακολουθούν μια συγκεκριμένη φιλοσοφία και η δική μου φιλοσοφία είναι να προσπαθούμε να πρεσάρουμε τον αντίπαλο κι αυτό το δοκιμάσαμε εναντίον του Άγιαξ. Πρέπει να αποκτήσει η ομάδα το στυλ που εγώ θέλω να παίζει, με μεγαλύτερη ισορροπία. Θα προσπαθήσω να το κάνω και θα το κάνω στο τέλος», υποστήριξε ο Σέρβος τεχνικός στη μεγάλη συνέντευξη του, «για όλους και για όλα», στο gazzetta.gr.

Επίσης, είπε και κάτι άλλο, που δείχνει τη γενικότερη φιλοσοφία του και αποτελεί την εξήγηση για τις πολλές φάσεις που δέχθηκε ο ΠΑΟΚ από τους αντιπάλους του και στα τέσσερα φιλικά της προετοιμασίας. «Η φιλοσοφία μου είναι να παίζουμε ψηλά, αυτό καταλαβαίνω ότι έχει μεγαλύτερο ρίσκο, είμαστε πιο ανοικτοί στην άμυνα, δεν παίξαμε με τον Άγιαξ για να πάρουμε το αποτέλεσμα, αλλά για να δούμε πράγματα για το μέλλον», υποστήριξε ο Στανόγεβιτς.

Κι αυτό εξηγεί κατά ένα μεγάλο βαθμό τα τέσσερα γκολ και τις πολλές φάσεις που δέχθηκαν οι «ασπρόμαυροι» από τον Άγιαξ, τα δύο γκολ από τη Γάνδη και τις πολλές ευκαιρίες που δημιούργησε η Φένλο.

Ο ΠΑΟΚ ΤΟΥ «4-2-3-1»

Η λογική λέει πως στα εντός έδρας παιχνίδια θα δούμε, όπως συνέβη και πέρσι, περισσότερες φορές την ομάδα να παρατάσσεται με «4-2-3-1», με τον Στανόγεβιτς να δείχνει το περασμένο Σάββατο στο Αμστερνταμ κάποιες από τις προθέσεις του.

Ο Ρέι είναι σίγουρος κάτω από τα δοκάρια, θα παίξει για να αποκτήσει ρυθμό και να γνωρίσει καλύτερα του συμπαίκτες του, μπροστά του είναι η γνωστή τετράδα (Μάτος, Βαρέλα, Κρέσπο, Λέοβατς), που θα μπορεί να αλλάξει μόνο στην περίπτωση απόκτησης ενός ακόμη στόπερ ή ο Γάλλος Ντόριαν Λεβέκ αφήσει εκτός τον όχι και τόσο ορεξάτο στο ξεκίνημα της χρονιάς, Λέοβατς.

Οι Κάνιας και Τσίμιροτ μοιάζουν να έχουν προβάδισμα για το συγκεκριμένο σύστημα, όχι όμως κι όταν ο ΠΑΟΚ θέλει να γίνει πιο επιθετικός, ενώ ο Πέδρο Ενρίκε φαίνεται να κερδίζει τη μάχη για το αρχικό σχήμα από τον Τζάλμα Κάμπος. Ο Μπίσεσβαρ σε ρόλο «δέκα» κι ο Μακ στο αριστερό άκρο, αντί για δεύτερος φορ, με τον Πρίγιοβιτς ακλόνητο για τη θέση του μοναδικού καθαρόαιμου επιθετικού.

Ο ΠΑΟΚ ΤΟΥ 4-3-3

Ο Στανόγεβιτς έχει στο μυαλό του μια ομάδα, που θα πρεσάρει, θα παίζει ψηλά με όσο ρίσκο εμπεριέχει αυτός ο σχηματισμός και προσανατολισμός, ειδικά στα εκτός έδρας ματς, ωστόσο η ομάδα κόντρα στον Άγιαξ ήταν πολύ καλύτερη, έκανε γκολ, είχε ευκαιρίες, όταν αγωνίστηκε με «4-3-3». Ποια η διαφορά του με το «4-2-3-1»; Τα δύο «οχτάρια» μέσα στο γήπεδο.

Με Σάχοφ και Πέλκα σε πιο δημιουργό ρόλο, τον Κάνιας από πίσω τους να «σκουπίζει», ο «Δικέφαλος» γίνεται πιο απειλητικός για την αντίπαλη άμυνα, κάτι που το έδειξε στο τελευταίο φιλικό επί ολλανδικού εδάφους, ενώ σ' αυτόν τον σχηματισμό είδαμε το Λεβέκ στο αριστερό άκρο της άμυνας και τον Κάμπος δεξιό εξτρέμ. Αν ο Λέο Μάτος αποκτήσει, μάλλον δύσκολο, καλύτερη αμυντική συμπεριφορά, τότε ο «Δικέφαλος» θα γλιτώσει πολλές από τις φάσεις που δέχεται από τη μεριά του.

Ο ΠΑΟΚ ΤΟΥ 4-4-2

Ο Σέρβος τεχνικός λέει με παράπονο, ότι η ομάδα του μπορεί να παίξει όλα τα συστήματα του κόσμου, εκτός απ' αυτό που ο ίδιος λατρεύει να παίζει! Και δε λέει ψέματα. Για να μπορέσει να ξαναβάλει το «4-4-2» στο ρεπορτόριο, θα πρέπει να του φέρει η διοίκηση ένα χαφ, με τελείως διαφορετικά χαρακτηριστικά, απ' αυτά που διαθέτουν μέχρι τώρα οι μέσοι της ομάδας.

Ο ΠΑΟΚ όταν βρει τα δύσκολα θα παίξει σίγουρα με σχηματισμό «4-4-2», είναι κάτι που θα το κάνει με ευκολία ο Στανόγεβιτς, που όπως έχει κατ' επανάληψη τονίσει «ποτέ δεν είπε ότι δε θα ξαναπαίξουμε 4-4-2, το αντίθετο, δε το έχουμε βγάλει από το παιχνίδι μας, γιατί θα αποτελεί κι αυτό μια επιλογή μας»..

ΟΙ ΠΡΩΤΕΣ ΕΠΙΛΟΓΕΣ

Στο βασικό σχήμα που επέλεγε πέρσι ο Βλάνταν Ίβιτς έχουν προστεθεί ο Ρόμπερτ Μακ και ο Ροντρίγκο Ρέι, δύο ποδοσφαιριστές που μαζί με τον Αλεξάνταρ Πρίγιοβιτς και το Λέο Μάτος δύσκολα θα χάσουν τη θέση τους στην ενδεκάδα.

Από εκεί και μετά υπάρχει μια σειρά βασικών ποδοσφαιριστών, που αποτελείται από τους: Βαρέλα, Κρέσπο, Λέοβατς, Κάνιας, Τσίμιροτ, Σάχοφ, Πέλκα, Κάμπος, Ενρίκε, που είναι μέσα στις πρώτες επιλογές, με τους Λεβέκ, Κάτσε, Αθανασιάδη, Κουλούρη, Δεληγιαννίδη και υπό προϋποθέσεις το Ζάιρο (δεν έχει ξεκαθαρίσει το τοπίο με το Βραζιλιάνο) να ακολουθούν, ενώ ο μικρός Μάριος Σιαμπάνης θα μείνει έστω και ως τρίτος στο ρόστερ της πρώτης ομάδας.

ΠΟΙΟΙ ΔΕΝ ΥΠΟΛΟΓΙΖΟΝΤΑΙ

Από ένα γκρουπ 32-33 ποδοσφαιριστών, ο Στανόγεβιτς στο διάστημα της προετοιμασίας έδειξε ότι δεν υπολογίζει καθόλου σε επτά παίκτες. Οι Κωνσταντινίδης, Κοροβέσης και Λημνιός δεν πήραν καθόλου χρόνο συμμετοχής στα φιλικά, μόνο ο νεοπαοκτηθείς Λημνιός έπαιξε κάποια λεπτά στο πρώτο φιλικό εναντίον της Τουμπίζ, ο Μπρκιτς δεν έπαιξε ούτε σε ένα «διπλό» προπόνησης, το ίδιο και ο νεαρός Μούτσα, ενώ Δημητριάδης, Κάκκο και Πατράλης αποχώρησαν στα μισά της προετοιμασίας.

Κάποια στιγμή είδαμε στην Ολλανδία να έρχεται κι ο Αμρ Ουάρντα, ωστόσο ο Αιγύπτιος μεσοεπιθετικός είναι για πολλούς λόγους εκτός ομάδας και αναζητείται λύση στο θέμα του.

Διαβάστε ακόμη...