Από το 4-4-2 στο βαρύ 4-2

Από inpaok.com: Το βασικό στάδιο της προετοιμασίας του ΠΑΟΚ στην Ολλανδία ολοκληρώθηκε αφήνοντας πολλά ερωτηματικά για την ετοιμότητα της ομάδας ενόψει της έναρξης των επίσημων υποχρεώσεών της σε 10 (πλέον) μέρες.
Πηγή: inpaok.com
Από το 4-4-2 στο βαρύ 4-2

Ο Αλεξάνταρ Στανόγεβιτς ξεκίνησε τις δοκιμές στα φιλικά με σύστημα «4-4-2» (και μία νίκη με 4-0 επί της αδύναμης Τουμπίζ η οποία ανέβηκε φέτος στη Β' κατηγορία του Βελγίου), συνέχισε με «3-4-3» απέναντι στη Γάνδη (όπου ο Δικέφαλος έχασε με 2-0), επέστρεψε ξανά στο «4-4-2» στο φιλικό με τη Φένλο (ο ΠΑΟΚ κέρδισε με 1-0) και έκλεισε τα φιλικά της Ολλανδίας με «4-2-3-1» (ή «4-3-3» αν προτιμάτε...) και μια βαριά ήττα με 4-2 από τα πιτσιρίκια του Άγιαξ (συν ορισμένους πιο έμπειρους παίκτες του).

Ο Σέρβος μετά το ματς με τη Φένλο αναγνώρισε ότι η ομάδα δεν είναι έτοιμη για να παίξει «4-4-2» (ή «3-4-3» που δουλεύτηκε λιγότερο) και έτσι επέστρεψε σε περσινά μονοπάτια («4-3-3» και «4-2-3-1») που γνωρίζουν καλύτερα και οι παίκτες. Ωστόσο, μέσα σε λίγες μέρες, η αλλαγή συστήματος από μόνη της δε στάθηκε (σε πρώτη φάση) ικανή να αλλάξει την πολύ μέτρια εικόνα (έως κακή) του ΠΑΟΚ.

Ο Δικέφαλος προσπαθώντας να παίξει πιο ψηλά τις γραμμές του (σε όλα τα συστήματα) έδειξε χτυπητές αδυναμίες στα μετόπισθεν. Δέχθηκε πολλά γκολ σε αντεπιθέσεις και από δυσλειτουργίες της άμυνας.

Επίσης φάνηκε να υπάρχει μεγάλο θέμα στα χαφ όταν η ομάδα παίζει με δύο παίκτες στο κέντρο της μεσαίας γραμμής. Το πρόβλημα ήταν και δημιουργικό αλλά και ανασταλτικό. Με το υπάρχον υλικό δεν ταίριασαν καθόλου τα συστήματα «4-4-2» και «3-4-3» σε πρώτη φάση.

Επίσης συνολικά είδαμε λιγότερη δημιουργικότητα, λιγότερες φάσεις και ευκαιρίες από τον ΠΑΟΚ.

Και οι δοκιμές που έγιναν φάνηκαν να μπερδεύουν την ομάδα, η οποία παρότι είναι ίδια με πέρυσι (συν τις 3-4 προσθήκες που έγιναν) φάνηκε πιο ασύνδετη σε σχέση με ότι είδαμε τη χρονιά που πέρασε.

ΟΚ, είναι νωρίς και θα χρειαστεί χρόνος για τον καινούριο προπονητή. Αλλά σε 10 μέρες (στις 27 Ιουλίου) είναι το πρώτο επίσημο παιχνίδι με την Ολιμπίκ Ντόνετσκ για τον 3ο προκριματικό του Europa League. Όσα γράφουμε δεν είναι μομφή για τις ικανότητες και τη δουλειά του Στανόγεβιτς, αλλά προβληματισμοί που έχει και ο ίδιος ο Σέρβος τεχνικός.

Μέσα σε 10 μέρες δεν γίνονται θαύματα, αλλά σίγουρα ο ΠΑΟΚ μπορεί να εμφανιστεί πιο σοβαρός και συγκεντρωμένος στα πρώτα επίσημα ματς με τους Ουκρανούς για να πάρει την πρόκριση και παράλληλα να συνεχίσει να δουλεύει για να βρει τον καλό του εαυτό.

Άλλωστε προσεχώς αναμένονται και οι επόμενες μεταγραφικές κινήσεις της ομάδας, οι οποίες θα της δώσουν ακόμη περισσότερες λύσεις αλλά και μεγαλύτερη ποιότητα.

Σε πρώτη φάση ο ΠΑΟΚ που είδαμε στην Ολλανδία μας έχει προβληματίσει σε σχέση με αυτό που περιμέναμε να δούμε και σίγουρα περιμένουμε πολλά περισσότερα πράγματα από μία ομάδα που οφείλει να έχει βλέψεις για υψηλούς στόχους της νέα σεζόν.

Διαβάστε ακόμη...