Το πρώτο «ασπρόμαυρο» ταμείο

Από gazzetta.gr : Το gazzetta.gr ακολούθησε και φέτος τον ΠΑΟΚ στο βασικό στάδιο της προετοιμασίας του και κάνει το πρώτο «ασπρόμαυρο» ταμείο, ύστερα από δεκαπέντε μέρες παραμονής στο Χορστ της Ολλανδίας.
Πηγή: gazzetta.gr
Το πρώτο «ασπρόμαυρο» ταμείο

​Ήταν ένα δεκαπενθήμερο, ένα ακόμη καλοκαιρινό βασικό στάδιο προετοιμασίας, που τα είδαμε όλα! Μα, όλα... Ωραίες, απλές στιγμές, που μπορείς να βιώσεις μόνον όταν είσαι τόσο κοντά σε μια ποδοσφαιρική ομάδα, «μάχες» στις προπονήσεις, πλάκες, φωνές, μεταγραφές, αφίξεις και αποχωρήσεις, μέχρι και αλλαγές (άρον-άρον) συστημάτων.

Ο Αλεξάνταρ Στανόγεβιτς ήταν το κεντρικό πρόσωπο αυτών των δύο εβδομάδων. Νέος προπονητής, νέα φιλοσοφία, προσαρμογή της ομάδας στα «θέλω» του 43χρονου Σέρβου τεχνικού, που με την απόφασή του να βάλει στο... συρτάρι το αγαπημένο του «4-4-2» έδειξε στοιχεία ανθρώπου, που θέλει να συζητάει και να προσαρμόζεται στις απαιτήσεις του συλλόγου. Ένας (νέος) προπονητής που στο διάστημα της παραμονής στο Χορστ της Ολλανδίας, επιχείρησε να μάθει την ομάδα του και να αποκτήσει μια καθαρή εικόνα για το ρόστερ. Γι' αυτό, ίσως, άφησε στο πίσω μέρος του μυαλού του σκέψεις και πράγματα, που δεν έγιναν καθόλου κατά τη διάρκεια της προετοιμασίας.

Ο ΠΑΟΚ πήγε με περισσότερους από 30 ποδοσφαιριστές στο βόρειο τμήμα της Λιμβουργίας, προετοιμάστηκε σε ιδανικές συνθήκες απ' όλες τις απόψεις, κάποια στιγμή έγινε ένα πρώτο ξεκαρτάρισμα, με κάποιους παίκτες στο τέλος να ξεχωρίζουν και κάποιους όχι. Έτσι, γίνεται πάντα στο ποδόσφαιρο...

Ο «Δικέφαλος» σε δέκα μέρες από σήμερα θα αντιμετωπίσει την Ολιμπίκ Ντόνετσκ για τον 3ο προκριματικό γύρο του Γιουρόπα Λιγκ κι ο Στανόγεβιτς ξέρει πως μέχρι τότε θα πρέπει η ομάδα του να είναι έτοιμη.

Τερματοφύλακες

Ζήσαμε ένα δράμα μέχρι να απαντήσουν από τον ΠΑΟΚ στο δίλημμα «Οτσόα ή Ρέι». Τελικά, ο 26χρονος Αργεντινός ήταν η επιλογή των ανθρώπων του «Δικεφάλου», που έβγαλε το μεγαλύτερο στάδιο της προετοιμασίας, με τρεις τερματοφύλακες. Ο Ζέλικο Μπρκιτς ήταν το μεγαλύτερο διάστημα στα «πιτ», με εξαίρεση τον τουρτοπόλεμο στα 31α γενέθλιά του, δεν μας απασχόλησε σχεδόν ποτέ μέχρι που επέστρεψε στη Θεσσαλονίκη, το ίδιο και ο νεαρός Γιώργος Μούτσα, που περισσότερο κέρδισε εμπειρίες στην πρώτη του παρουσία σε προετοιμασία επαγγελματικής ομάδας.

Ο Νίκος Μελίσσας ήταν η επιλογή του Στανόγεβιτς στα δύο πρώτα φιλικά παιχνίδια, κόντρα σε Τουμπίζ και Γάνδη, αυτός όμως που καθημερινά στις προπονήσεις έκλεβε την παράσταση ήταν ο Μάριος Σιαμπάνης. Υπήρχαν στιγμής που ο 18χρονος διεθνής γκολκίπερ του «Δικεφάλου» σου έδινε την εντύπωση, ότι δεν μπορεί να το νικήσει κανείς από τους συμπαίκτες του. Στην προπόνηση της περασμένης Κυριακής έκανε μια τριπλή εντυπωσιακή απόκρουση καταφέροντας να βγάλει τα εξ επαφής σουτ των Σάχοφ, Πρίγιοβιτς και Λέοβατς.

Ο μικρός έχει αστείρευτο ταλέντο, το έδειξε και σ' αυτή την προετοιμασία, ωστόσο δεν έχει καταφέρει να κερδίσει στο 100% την εμπιστοσύνη του Στανόγεβιτς, που αναγκάστηκε να του βάλει τις φωνές στο φιλικό με την Τουμπίζ προκειμένου να τον προσγειώσει στη γη. Χρειάζεται ειδική διαχείριση έτσι ώστε να φτάσει στο επίπεδο να είναι μια από τις βασικές επιλογές κάτω από τα δοκάρια.

Τελικά, τη Δευτέρα (10/7) ο Ροντρίγκο Ρέι έφτασε στη Θεσσαλονίκη, αλλά έκανε τέσσερις μέρες για να εμφανιστεί στην Ολλανδία και να μπορέσουμε να πάρουμε από κοντά μια πολύ μικρή γεύση των ικανοτήτων του στο φιλικό κόντρα στον Αγιαξ. Ο... «βασιλιάς» του ΠΑΟΚ «ντύθηκε στα ασπρόμαυρα», οι αρχικές ενδείξεις είναι θετικές για τα προσόντα του, παρά τα τέσσερα γκολ που δέχθηκε στην πρώτη παρουσία του κάτω από τα δοκάρια της νέας του ομάδας.

Αμυντικοί

Το θέμα του Στέλιου Μαλεζά απασχόλησε τις πρώτες ημέρες της προετοιμασίας, με το Λούμπος Μίχελ να «διαλύει» τις φήμες περί αποχώρησής του και τον ίδιο να δηλώνει έτοιμο να συνεχίσει να προσφέρει με την εμπειρία του τις υπηρεσίες στην ομάδα της Θεσσαλονίκης. Ο ΠΑΟΚ, πάντως, αναζητά έναν ακόμη κεντρικό αμυντικό, το όνομα του Κάρλος Ζαμπράνο βρίσκεται στην πρώτη θέση, καθώς είναι ο «εκλεκτός» της διοίκησης, όλοι όμως αντιλαμβάνονται και γνωρίζουν ότι πρόκειται για μια πολύ δύσκολη (και πανάκριβη) περίπτωση.

Σ' όποιο σύστημα, είτε αυτό ήταν το «4-4-2», το «4-2-3-1», το «4-3-3», ο Στανόγεβιτς επιλέγει έως τώρα τη γνωστή τετράδα (Μάτος, Βαρέλα, Κρέσπο, Λέοβατς), στο «3-5-2» υπάρχει χώρος προς το παρόν και για τον Ντόριαν Λεβέκ. Ο Γάλλος έχει αφήσει καλές εντυπώσεις, ξέρει καλά τη θέση του αριστερού μπακ, ενώ μπορεί να παίξει και ως τρίτος στόπερ στην άμυνα.

Το ζητούμενο είναι τι θα γίνει σε περίπτωση που αποκτηθεί ο Ζαμπράνο ή κάποιος άλλος κεντρικός αμυντικός. Οι Φερνάντο Βαρέλα και Ανχελ Κρέσπο, κουβαλώντας μια μεγάλη επιβάρυνση από την περσινή σεζόν, δεν ανέβασαν στροφές στη διάρκεια της προετοιμασίας, το ίδιο συνέβη σε πολύ μεγαλύτερο βαθμό με το Λέο Μάτος, που στο δεύτερο μισό χαμήλωσε τους ρυθμούς της προπόνησης του. Αν κάτι κρατάμε είναι η επιθυμία του να κλείσει την καριέρα του στον ΠΑΟΚ, ενώ ο Μάριν Λέοβατς ήταν πιο πίσω σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο.

Ο Αχιλλέας Πούγγουρας πήρε χρόνο συμμετοχής στα φιλικά, ο Στανόγεβιτς τον θεωρεί μια καλή επιλογή, που όμως θα μείνει πίσω αν έρθει κι άλλος στόπερ, ο Δημήτρης Κωνσταντινίδης ξεπερνώντας ένα μικρό πρόβλημα τραυματισμού σιγά σιγά άρχισε να επανέρχεται, αλλά είναι ξεκάθαρο ότι δεν υπολογίζεται από τον Σέρβο προπονητή και έχει ξανανοίξει η κουβέντα γύρω από το μέλλον του στην ομάδα.

Ο Παναγιώτης Δεληγιαννίδης έδειξε ότι μπορεί να είναι μια επιλογή και λύση, είτε στο δεξιό, είτε στο αριστερό άκρο της αμυντικής γραμμής, προς το παρόν κερδίζει τη θέση του στο ρόστερ. Κάπου εκεί έχει δοκιμαστεί κι ο Νίκος Κοροβέσης, με το θέμα του δανεισμού του να είναι ανοικτό από την πρώτη ημέρα των προπονήσεων επί ολλανδικού εδάφους.

Αν κάποιος από τα νεαρά παιδιά ξεχώρισε στη φετινή προετοιμασία, αυτός ήταν ο Κώστας Δημητρίου. Ανέβηκε με τα ίδια όνειρα και τις ίδιες φιλοδοξίες, που είχαν και οι Δημητριάδης, Κάκκος, Πατράλης, ωστόσο κατάφερε και κέρδισε τον Στανόγεβιτς, που όχι μόνο δεν σκέφτηκε να τον στείλει πίσω στη Θεσσαλονίκη, αλλά του έδωσε και χώρο και χρόνο στην ομάδα. Δύσκολα, πάντως, θα παίξει με την πρώτη ομάδα, αν δεν ήμασταν στην Ελλάδα, αλλά σε κάποιο άλλο (ποδοσφαιρικό) κράτος, ο μικρός μπορεί να ήταν βασικός, αλλά...

Μέσοι

Πολλές αλλαγές και ανακατατάξεις έδειχνε να φέρνει η αρχική επιμονή και η διάθεση του 43χρονου τεχνικού του ΠΑΟΚ να ξεκινήσει τα επίσημα παιχνίδια με «4-4-2» και να έχει το «3-5-2» ως δεύτερη εναλλακτική επιλογή. Παίκτες που πέρσι είχαν πρωταγωνιστικό ρόλο στο «4-2-3-1» ή στο «4-3-3» του Ίβιτς, έβλεπαν να μη χωράνε πλέον στην ενδεκάδα, μ' ότι αυτό συνεπάγεται, ο Στανόγεβιτς συζήτησε με τους ποδοσφαιριστές και τα μέλη της ομάδας, με αποτέλεσμα προς το τέλος της προετοιμασίας, η ομάδα να επιστρέφει στα... παλιά.

Ο Σέρβος τεχνικός θέλει πάση θυσία να αποκτηθεί ένας δυναμικός μέσος, που θα δώσει ύψος και όγκο στη μεσαία γραμμή του, θα μπορεί να παίξει εύκολα «box to box», να γίνει ο ηγέτης της ομάδας, καθώς ο Ντιέγκο Μπίσεσβαρ αποδείχθηκε ότι μπορεί να παίξει μόνο στο «δέκα». Ο Ολλανδός έχει ποιότητα, μπορεί να ξεκλειδώσει την αντίπαλη άμυνα, ωστόσο παραμένει ένας ποδοσφαιριστής με γνωστά αμυντικά μειονεκτήματα. Συγκρίνοντας την περσινή με τη φετινή προετοιμασία, ο «Ντιέγκο του ΠΑΟΚ» είναι ένας άλλος ποδοσφαιριστής, προσπαθεί και δείχνει έτοιμος να παλέψει για το νέο ρόλο του μέσα στην ομάδα.

Στο «4-2-3-1», Χοσέ Κάνιας και Γκόικο Τσίμιροτ αποτελούν «σταθερές» και πρώτες επιλογές για την τεχνική ηγεσία, ένας εκ των δύο ήταν εκτός στο «4-4-2» και το ήξερε, ο Εργκίς Κάτσε πήγε εξαιρετικά στην Ολλανδία, πατάει καλά στα πόδια του, όμως αντιλαμβάνεται πως δεν είναι, αυτή την στιγμή τουλάχιστον, στην πλευρά των βασικών. Ξεκαθαρίστηκε, τουλάχιστον, ότι υπολογίζεται.

Ο Εβγέν Σάχοφ έκανε μια αθόρυβη προετοιμασία, θα είναι σίγουρα και φέτος μια επιλογή για την τεχνική ηγεσία, ενώ φαίνεται να του ταιριάζει περισσότερο ο ρόλος του μέσα στο γήπεδο, όταν η ομάδα παίζει το «4-3-3», με ένα «εξάρι» και δύο «οχτάρια», όπως συνέβη στο β' ημίχρονο του φιλικού αγώνα με τον Άγιαξ.

Μ' όλες αυτές τις αλλαγές στα συστήματα και το τρόπο παιχνιδιού, ο Δημήτρης Πέλκας είδε τον προπονητή του να τον χρησιμοποιεί σε τρεις – τέσσερις διαφορετικές θέσεις, ακόμη και ως δημιουργικό οχτάρι στην τετράδα της μεσαία γραμμής. Ο 23χρονος Έλληνας χαφ μια χαρά λύσεις μπορεί να δώσει, όπως έδειξε κατά το διάστημα της προετοιμασίας στην Ολλανδία, ο ίδιος αισθάνεται καλά και μόνο που παίζει με τους βασικούς, αντιλαμβάνεται πως μπορεί να έχει ένα νέο ρόλο στην ομάδα, σ' έναν τελείως διαφορετικό ρόλο απ' αυτόν που τον είχαμε συνηθίσει τα τελευταία χρόνια. «Όπου και να αγωνιστώ θα δίνω τα πάντα, αισθάνομαι καλά που παίζω», δηλώνει και το εννοεί.

Στα άκρα της μεσαίας γραμμής ο Στανόγεβιτς πιστεύει ότι ο Πέδρο Ενρίκε με την έκρηξη και το ταπεραμέντο του μπορεί να αλλάξει τη ροή του αγώνα, συνεχίζει να έχει τα ίδια κουσούρια και μειονεκτήματα, σ' ότι αφορά την αγωνιστική συμπεριφορά του, ωστόσο αν καταφέρει και προσγειώσει τον εαυτό του στη γη θα είναι βασική επιλογή. Ο Τζάλμα Κάμπος παραμένει ο γνωστός κοντρολαρισμένος ποδοσφαιριστής, ένα πραγματικό «εργαλείο» για τον προπονητή του μέσα στο γήπεδο, δεν είδαμε σ' αυτές τις 15 ημέρες στην Ολλανδία να έχει προσθέσει κάτι στο ρεπορτόριο του κι αυτό προκαλεί κάποια ερωτηματικά για τη θέση του στην ενδεκάδα.

Πίσω από όλους αυτούς τους ποδοσφαιριστές υπάρχει ο Δημήτρης Λημνιός, που έχει ξεχωρίσει για την ταχύτητά του, αλλά είναι ξεκάθαρο ότι δεν υπολογίζεται αυτή την στιγμή από τον προπονητή του, ενώ κάποια στιγμή τη δεύτερη εβδομάδα εμφανίστηκε στην Ολλανδία και ο Αμρ Ουάρντα. Ο Αιγύπτιος μεσοεπιθετικός αντιλαμβάνεται, ότι δεν έχει θέση τη νέα χρονιά, του ζητήθηκε να βρει ομάδα προκειμένου να συνεχίσει την καριέρα του, είτε ως δανεικός, είτε με μεταγραφή, ας μη ξεχνάμε κρατάει μια από τις πέντε θέσεις ξένων, ωστόσο κάτι τέτοιο δεν έγινε και υποχρεωτικά επέστρεψε στις προπονήσεις. Αυτό δεν σημαίνει ότι υπολογίζεται από τον Στανόγεβιτς, καθώς ο ΠΑΟΚ συνεχίζει να ψάχνει ομάδα για να τον παραχωρήσει.

Επιθετικοί

Δεν προκαλεί καμία εντύπωση ότι ο Αλεξάνταρ Πρίγιοβιτς ήταν το πρόσωπο που ξεχώρισε απ' τους επιθετικούς στο βασικό στάδιο της προετοιμασίας. Ο Σέρβος δούλεψε πολύ, προκειμένου να παραμείνει σε υψηλό επίπεδο και να ξεκινήσει δυναμικά και τη νέα χρονιά. Κάποια στιγμή τα πράγματα άρχισαν να περιπλέκονται γύρω από το μέλλον του, εξαιτίας κάποιων διαρροών του Σέρβου ατζέντη του, ωστόσο η ομάδα είναι χτισμένη και δομημένη πάνω του κι αυτό έγινε ξεκάθαρο από την πρώτη ημέρα της προετοιμασίας στην Ολλανδία, με τον ίδιο να δηλώνει στο gazzetta.gr πως είναι έτοιμος να πετύχει ακόμη και... 100 γκολ!

Ο Ρόμπερτ Μακ επέστρεψε στον ΠΑΟΚ κι αυτό έκανε χαρούμενους τους πάντες. Πρώτα τον ίδιο τον Σλοβάκο μεσοεπιθετικό, που δεν έκρυψε ποτέ το πόσο πολύ ήθελε να ξαναφορέσει τα «ασπρόμαυρα» κι από την πρώτη μέρα στο Χορστ έδειξε ότι θα αποτελεί βασικότατη επιλογή για τον Στανόγεβιτς. Αρχικά, αποτέλεσε το δίδυμο κρούσης του «Δικεφάλου», μαζί με τον Πρίγιοβιτς, ωστόσο από την στιγμή που είχαμε τη διαφοροποίηση των πλάνων, πήγε στα άκρα και έπαιξε -κατά βάση- ως αριστερός εξτρέμ.

Ο Στέφανος Αθανασιάδης ξεκίνησε με όρεξη και διάθεση την προετοιμασία, έδειχνε να είναι καλά πρώτα απ' όλα με τον εαυτό του, όμως στα φιλικά που αγωνίστηκε δεν κατάφερε να «ξεκολλήσει» και να ξαναβρεί το δρόμο προς τα δίχτυα. Η αποχή του από τα γκολ παραμένει το μεγαλύτερο ερωτηματικό, ενώ προς το τέλος έβγαλε κι ένα πρόβλημα στον τένοντα. Ο Ευθύμης Κουλούρης αντιλαμβάνεται ότι και τη νέα χρονιά θα παλέψει για να έχει χρόνο συμμετοχής, ενώ ο Ζάιρο το πάλεψε για να κερδίσει την εκτίμηση του προπονητή του, αλλά ουδείς είναι σίγουρος πως θα παραμείνει στην ομάδα και μετά τις τελικές εισηγήσεις του Αλεξάνταρ Στανόγεβιτς αναφορικά με το «ασπρόμαυρο» ρόστερ της σεζόν 2017-2018.

Διαβάστε ακόμη...