Σάκχοφ: "Τότε καταλάβαμε σε ποια ομάδα είμαστε"

Από sport24.gr: Ο Εβγέν Σάχοβ εξηγεί στο Sport24.gr όλα όσα συνέβησαν στο "Μακεδονία Παλλάς" στο τετραήμερο της απομόνωσης, τις απαιτήσεις του 4-4-2 και την διαχείρισης της πίεσης για τον τίτλο.
Πηγή: sport24.gr
Σάκχοφ: "Τότε καταλάβαμε σε ποια ομάδα είμαστε"

Ο Εβγέν Σάκχοφ ήταν ένας από τους πρωταγωνιστικές της περσινής σεζόν. Μπορεί όταν αποκτήθηκε να βρέθηκε στη "σκιά" του Λέο Μάτος, καθώς πήραν μαζί μεταγραφή από τον Ντνίπρο στον Δικέφαλο του βορρά, αλλά όσο περνούσε ο καιρός, ο Ουκρανός βγήκε στο προσκήνιο και "μίλησε" σε αρκετά από τα μεγάλα ματς που έδωσε ο ΠΑΟΚ πέρυσι.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Sport24.gr ο Εβγέν Σάχοβ στάθηκε σε συγκεκριμένες στιγμές μέσα στην σεζόν, στον Βλάνταν Ίβιτς που έφυγε, στον Αλεκσάνταρ Στανόγιεβιτς που ήρθες μαζί με το 4-4-2, αλλά και στα Ελληνικά λαϊκά άσματα, τα οποία έχει μάθει λόγω την συνύπαρξης του με συμπαίκτη του στην περσινή προετοιμασία....

- Πρώτα από όλα, θα ήθελα να σε ρωτήσω το πώς κύλησαν οι πρώτες ημέρες προπονήσεων φέτος, όταν και βρέθηκαν στα αποδυτήρια και υπήρχαν μόλις 2-3 παίκτες που δεν γνώριζες, σε σχέση με πέρυσι που όταν μπήκες στα αποδυτήρια γνώριζαν μόνο τον Μάτος…

"Τώρα τα πράγματα είναι πολύ καλύτερα. Νιώθω πιο οικεία και αυτό είναι λογικό καθώς δεν έχουν γίνει πολλές αλλαγές στο ροστερ και με τα περισσότερα παιδιά είμαστε ήδη ένα χρόνο μαζί. Και πέρυσι το κλίμα στην ομάδα ήταν τέτοιο που με βοήθησε να νιώσω καλά από τις πρώτες κιόλας ημέρες. Η μεγάλη διαφορά είναι πως επιστρέφοντας από τις διακοπές μου φέτος, όταν γύρισα στην ομάδα, ένιωσα ότι γυρίζω στο σπίτι μου και αυτό είναι ένα συναίσθημα που σε βοηθάει".

- Πριν από λίγες ημέρες συναντήθηκες με τον πρώην, πλέον, τεχνικό της ομάδας, τον Βλάνταν Ίβιτς. Τι έχεις να πεις τώρα που η συνεργασίας σας ολοκληρώθηκε;

"Χάρηκα που τον είδα. Για μένα, είναι ένας θρύλος του ΠΑΟΚ. Έχει προσφέρει ως παίκτης σε αυτό τον σύλλογο, έχει προσφέρει ως προπονητής και κατάφερε να πανηγυρίσει ένα τρόπαιο. Νομίζω οτι έχει βοηθήσει αυτή την ομάδα και αυτό που ήθελα να κάνω ήταν να του δείξω ότι τον σέβομαι και να τον ευχαριστήσω για την συνεργασία που είχαμε την προηγούμενη σεζόν".

- Πριν ακόμα ξεκινήσετε τις προπονήσεις με τον Αλεκσάνταρ Στανόγεβιτς, ξεκίνησε η συζήτηση για τον σχηματισμό πάνω στον οποίο θα δουλέψετε καθώς είναι διαφορετικός σε σχέση με πέρυσι. Και μια από τις σημαντικές διαφορές εστιάζεται στο χώρο ευθύνης σου, στη μεσαία γραμμή. Σε επίπεδο τακτικής, μπορεί ο ΠΑΟΚ να περάσει στο 4-4-2;

"Η κάθε τακτική, το κάθε σύστημα έχει τα θετικά του και τα αρνητικά του. Αυτό που πρέπει να κάνει κάθε παίκτης είναι να προσαρμοστεί στις ανάγκες του συστήματος. Να ξέρει πού πρέπει να είναι, πού πρέπει να κινείται, ποιους παίκτες προστατεύει. Το 4-4-2 είναι μια πιο επιθετική τακτική καθώς υπάρχουν δυο παίκτες μπροστά. Αυτή η τακτική θέλει την ομάδα να είναι κοντά και απαιτεί τρεξίματα. Ιδίως στη μεσαία γραμμή, εκεί που δεν υπάρχει τρίτος παίκτης να βοηθήσει, θα πρέπει οι μέσοι να έχουν τρεξίματα. Όλα αυτά είναι θέματα που πρέπει να τα δουλέψουμε".

- Πολλοί θεωρούν ως στιγμή - κλειδί της περσινής σεζόν εκείνες τις τέσσερις μέρες “εγκλεισμού” στο ξενοδοχείο, ανάμεσα στο παιχνίδι με τον Παναθηναϊκό και σε αυτό με την Σλόβαν Λίμπερετς… Τι θυμάσαι από εκείνες τις ημέρες;

"Τα πάντα…. Όταν χάσαμε από τον Παναθηναϊκό, το κλίμα δεν ήταν καλό. Και δεν ήταν καλό σε πολλά τα επίπεδα διότι οι οπαδοί… μας άσκησαν πίεση. Εκείνη τη στιγμή όμως, όσοι είχαμε έρθει στον ΠΑΟΚ το καλοκαίρι, καταλάβαμε σε ποια ομάδα είμαστε. Ήταν η στιγμή που όλοι οι καινούργιοι καταλάβαμε πως σε αυτόν τον σύλλογο όλα τα παιχνίδια είναι σημαντικά, όλα τα παιχνίδια πρέπει είναι… νίκες.

Στον ΠΑΟΚ, δεν υπάρχει παιχνίδι στο οποίο να μπεις στο γήπεδο και να μη τρέξεις ή να μην προσπαθήσεις ή να είσαι χαλαρός. Είσαι στον ΠΑΟΚ… Τις πρώτες φορές, όταν καταλάβαμε πως είμαστε σε μια ομάδα που σε κάθε παιχνίδι έχει την πίεση της νίκης, κάποιοι γίναμε πιο νευρικοί και χάσαμε και την αυτοπεποίθησή μας. Εκείνες τις ημέρες που μείναμε στο ξενοδοχείο, ήταν σα να κάνουμε μια μικρή προετοιμασία.

Μείναμε όλοι μαζί, βρεθήκαμε ως ομάδα, μιλήσαμε μεταξύ μας περισσότερο από όσο καθημερινά όταν και με τους περισσότερους συμπαίκτες σου βρίσκεσαι μόνο στην προπόνηση και μετά πηγαίνεις σπίτι σου. Όλοι μάθαμε πράγματα, για να μπορούσε να διαχειριζόμαστε καταστάσεις όπως αυτή που είχε δημιουργηθεί".

- Τα δυο τελευταία χρόνια, το καλό σου αγωνιστικό διάστημα ήρθε από τον Ιανουάριο και μετά…

"Την τελευταία μου χρονιά στην Ουκρανία είχα έναν τραυματισμό που χρειάστηκα χρόνο να ξεπεράσω. Το πρώτο διάστημα στον ΠΑΟΚ προσπαθούσα να προσαρμοστώ στα νέα δεδομένα. Είχα ευκαιρίες να σκοράρω ή να έχω κάποια ασίστ και τις έχανα με αποτέλεσμα να υπάρχει ένα διάστημα στο οποίο είχα χάσει την αυτοπεποίθησή μου. Αυτό άλλαξε στα μισά. Προσαρμόστηκα στα δεδομένα της χώρας και της ομάδας. Τώρα αυτό που χρειάζεται είναι να προσαρμοστώ στα δεδομένα του προπονητή, όπως όλοι οι συμπαίκτες μου".

- Πέρυσι πανηγύρισες έναν τίτλο και άρχισες να καθιερώνεσαι στις κλήσεις της εθνικής ομάδας. Ήταν καλύτερή σου σεζόν ως τώρα;

"Με βάση αυτά τα δυο γεγονότα ναι… Έχω φιλοδοξίες και χάρηκα πολύ που κατάφερα να πανηγυρίσω έναν τίτλο με την ομάδα μου. Ειδικά, το ότι το κατάφερα με τον ΠΑΟΚ, με χαροποίησε ακόμα περισσότερο. Βρέθηκα σε μια ομάδα που είχε χρόνια να πανηγυρίσει ένα τρόπαιο και αντιλήφθηκα τη δίψα που είχαν οι φίλαθλοι τις ημέρες πριν από τον δεύτερο ημιτελικό με τον Παναθηναϊκό όταν έβλεπες… όλη τη πόλη να μιλάει γι’ αυτό. Όλοι μας έλεγαν ότι πρέπει να πάρουμε το κύπελλο εδώ που φτάσαμε και αυτό μου έδωσε ακόμα μεγαλύτερη χαρά όταν τελικά το καταφέραμε".

- Φέτος, η σεζόν ξεκινάει με την λέξη “πρωτάθλημα” να έχει μπει μπροστά - μπροστά. Σας δημιουργεί αυτό μια έξτρα πίεση;

"Όχι, και θα σου εξηγήσω το γιατί... Είμαστε σε μια ομάδα που είχε, έχει και θα έχει πίεση. Αυτή είναι η φύση των μεγάλων ομάδων. Έτσι θα πρέπει να είναι, και όσο πιο γρήγορα το αντιληφθεί ο κάθε παίκτης, τόσο πιο γρήγορα θα προσαρμοστεί στα δεδομένα του συλλόγου. Οι φίλαθλοι, ο περίγυρος, το κλαμπ ως οργανισμός, απαιτεί νίκες. Αυτό θα πρέπει ο κάθε παίκτης να το αποδεχτεί και να μάθει να ζει με αυτή τη πίεση, με αυτό το… βάρος. Όσο πιο γρήγορα μάθεις να παίζεις κάτω από αυτή τη πίεση και το βάρος, τόσο πιο γρήγορα θα βοηθήσεις την ομάδα”. Πλέον, όσοι είμαστε εδώ, ξέρουμε πως είμαστε σε μια ομάδα που πάει για τον τίτλο".

- Σε προσωπικό επίπεδο, πώς τα περνάς στην Θεσσαλονίκη;

"Εξαιρετικά. Και εγώ και η γυναίκα μου είμαστε χαρούμενοι που είμαστε στην Θεσσαλονίκη, είναι μια από τις καλύτερες πόλεις για να ζήσεις και αυτό παίζει σημαντικό ρόλο για να είσαι αφοσιωμένος στην δουλειά σου".

- Πότε έμαθες να τραγουδάς τόσο καλά τα Ελληνικά τραγούδια, διότι μια μέρα μετά την κατάκτηση του κυπέλλου, σήκωσες και το… μικρόφωνο στο πάρτι της ομάδας…

"Όλα ξεκίνησαν στην περσινή προετοιμασία. Στο δωμάτιο έμεινα με τον Κουλούρη και εκείνος άκουγε αυτά τα τραγούδια όλη την ομάδα. Είναι ωραία τραγούδια, αλλά μη νομίζεις ότι τα ξέρω όλα απέξω. Ξέρω να τραγουδάω κάποιους στοίχους…".

Διαβάστε ακόμη...