H ζωή κύκλους κάνει…

Από thessports.gr: Ο ΠΑΟΚ ολοκλήρωσε τη συμφωνία με τη Ζενίτ Αγίας Πετρούπολης για την επιστροφή του Ρόμπερτ Μακ, ο οποίος έρχεται να προστεθεί στη μακρά λίστα όσων έκαναν δύο θητείες στην Τούμπα.
Πηγή: thessports.gr
H ζωή κύκλους κάνει…

Η περίπτωση του διεθνή Σλοβάκου μεσοεπιθετικού, βέβαια, διαφέρει από πολλές άλλες ανάλογες του παρελθόντος. Στην πραγματικότητα, οι περισσότεροι από όσους κατά το παρελθόν γύρισαν στην Τούμπα, το έκαναν απλώς για να ολοκληρώσουν την καριέρα τους, αφού προηγουμένως έκαναν τον κύκλο τους σε άλλες ομάδες.

Ο Κώστας Λαγωνίδης άρχισε την καριέρα του από τους ερασιτέχνες του ΠΑΟΚ, πήγε δανεικός στην Ξάνθη της Β’ Εθνικής και το 1987 γύρισε στον ΠΑΟΚ, μέχρι που αποχώρησε τον Δεκέμβριο του 1995 (λίγο πριν την αλλαγή του ιδιοκτησιακού καθεστώτος της ΠΑΕ και τη μετάβαση από τον Θωμά Βουλινό στον Γιώργο Μπατατούδη). Φόρεσε τα κυανόλευκα του Ηρακλή για ενάμισι χρόνο, συνέχισε στο πρωτάθλημα της Β΄ κατηγορίας με τον Απόλλωνα Καλαμαριάς, μέχρι που επέστρεψε στην Τούμπα στο πρώτο εξάμηνο της σεζόν 1998-99 για να κρεμάσει τα παπούτσια του.

Παράλληλη, σχεδόν, πορεία στην καριέρα του ακολούθησε ο Γιώργος Τουρσουνίδης. Μέλος της πρώτης ομάδας του Δικεφάλου από το 1988, αποχώρησε από την Τούμπα τον Δεκέμβριο του 1999, ελάχιστα πριν την ανάληψη της τεχνικής ηγεσίας από τον Ντούσαν Μπάγεβιτς. Συνέχισε στην ομάδα της Ξάνθης για τον ενάμισι χρόνο που ακολούθησε, ενώ επέστρεψε στον ΠΑΟΚ στο β΄ εξάμηνο της σεζόν 2001-02. Ο γυρισμός του όμως στην Τούμπα δεν συνδυάστηκε και με κάποια επίσημη εμφάνιση, αφού ο Ντούσαν Μπάγεβιτς δεν του έδωσε την ευκαιρία να αποχαιρετήσει τον φίλαθλο κόσμο της ομάδας…

Για πρώτη φορά ο Παντελής Κωνσταντινίδης ντύθηκε στα ασπρόμαυρα το καλοκαίρι του 1998, προερχόμενος από τον Απόλλωνα Σμύρνης. Ήταν μια πολύκροτη μεταγραφή. Μετά από τέσσερα χρόνια επέλεξε να συνεχίσει την καριέρα του στον Παναθηναϊκό, ως ελεύθερος, ενώ το καλοκαίρι του 2005 γύρισε στον ΠΑΟΚ για να καταγράψει άλλη μια 4ετή διαδρομή στην Τούμπα.

OI ΞΕΧΩΡΙΣΤΕΣ ΠΕΡΙΠΤΩΣΕΙΣ ΓΚΑΡΣΙΑ, ΦΩΤΑΚΗ

Ο Πάμπλο Γκαρσία φόρεσε τα ασπρόμαυρα από το καλοκαίρι του 2008 και για την επόμενη πενταετία. Ο Ουρουγουανός ήρθε σε ευθεία ρήξη με τον Γιώργο Δώνη, με αποτέλεσμα τον Μάρτιο του 2013 να αποχωρήσει από τον ΠΑΟΚ. Δεν συνέχισε, όμως, σε άλλη ομάδα, μια και δεν υπήρχε εκείνο το διάστημα μεταγραφική περίοδος σε ισχύ. Το καλοκαίρι που ακολούθησε, ο Γκαρσία γύρισε στην Τούμπα, αν και δεν παρέμεινε για πολύ, αφού, τον Ιανουάριο του 2014 αναχώρησε για την Ξάνθη.

Ιδιαίτερη, όμως, είναι και η περίπτωση του Γιώργου Φωτάκη. Ο Μεσσήνιος χαφ είχε έρθει σε πολύ νεαρή ηλικία στον ΠΑΟΚ το καλοκαίρι του 1999, με μεταγραφή από την Ομόνοια Καλαμάτης, παραμένοντας στην Τούμπα μόλις για ένα εξάμηνο. Ακολούθησε πετυχημένη θητεία στην Α΄ κατηγορία με τις φανέλες του Αιγάλεω και της Λάρισας, μέχρι που το 2009 επέστρεψε στον ΠΑΟΚ για να μείνει (μέχρι το καλοκαίρι του 2013).

ΣΑΛΠΙΓΓΙΔΗΣ EΠΙ… ΤΕΣΣΕΡΑ

Ο Δημήτρης Σαλπιγγίδης κατέχει το ρεκόρ των τεσσάρων παρουσιών στο ρόστερ του ΠΑΟΚ σε ισάριθμες διαφορετικές χρονικές περιόδους. Βέβαια, ως πρώτη «κανονική» θητεία λογίζεται η περίοδος 2002-2006. Η επιστροφή του από τον Παναθηναϊκό στα παλιά λημέρια πραγματοποιήθηκε το καλοκαίρι του 2010 (πέντε χρόνια αργότερα έκανε την τελευταία εμφάνιση του με τον Δικέφαλο στο στήθος στο εκτός έδρας ματς με τη Λοκομοτίβα Ζάγκρεμπ για τον β΄ προκριματικό γύρο του Γιουρόπα Λιγκ). Αποτέλεσε, ωστόσο, μέλος του ρόστερ, τόσο στο πρώτο εξάμηνο της σεζόν 1999-2000, όσο και στο αντίστοιχο της σεζόν 200-01 (μεσολάβησαν οι δανεισμοί σε Λάρισα και Καβάλα, τους οποίους φρόντισε να αξιοποιήσει και να επιστρέψει έτοιμος στην Τούμπα).

ΟΡΦΑΝΟΣ, ΟΠΩΣ Ο ΜΠΑΜΠΑΣ

Ο Κώστας Ορφανός ήταν ο πρώτος παίκτης στα χρόνια του επαγγελματικού ποδοσφαίρου, που επέστρεψε στον ΠΑΟΚ για μια δεύτερη θητεία. Το καλοκαίρι του 1980 είχε συμπληρώσει 5ετία στον Δικέφαλο, προτιμώντας τελικά να συνεχίσει την καριέρα του στον Ολυμπιακό. Το 1985 επέστρεψε στον (πρωταθλητή) ΠΑΟΚ, στον οποίο αγωνίστηκε για άλλον ενάμισι χρόνο. Πέρασαν αρκετά χρόνια για να τον μιμηθεί ο γιος του Δημήτρης. Μέλος της κυπελλούχου ομάδας του 2001, ο Ορφανός υποχρέωσε τους ανθρώπους του Δικεφάλου με την πετυχημένη παρουσία του στον Απόλλωνα Καλαμαριάς να τον ξανακαλέσουν στην Τούμπα, έστω και για μια μόνο αγωνιστική περίοδο (2007-08).

ΤΟ ΡΕΚΟΡ ΤΟΥ ΠΟΥΡΛΙΟΤΟΠΟΥΛΟΥ

Ο μοναδικός τερματοφύλακας, που έχει πραγματοποιήσει δύο θητείες στον ΠΑΟΚ, είναι ο Βαγγέλης Πουρλιοτόπουλος, ο οποίος παραμένει ενεργό μέλος της οικογένειας του Δικεφάλου την τελευταία δεκαετία.

Η πρώτη από αυτές καταγράφηκε την εξαετία 1991-97 (βασικός κάτω από την ασπρόμαυρη εστία ήταν τη σεζόν 1992-93). Ακολούθησε η πετυχημένη παρουσία του σε Ιωνικό και Πανιώνιο (από δύο χρόνια σε κάθε ομάδα), μέχρι που το καλοκαίρι του 2001 επέστρεψε για τον δεύτερο κύκλο του στον Δικέφαλο, χρονικής διάρκειας τριών ετών (χωρίς να είναι βασικός).

Ο Θόδωρος Ζαγοράκης εντάχθηκε στον ΠΑΟΚ τον Δεκέμβριο του 1992 προερχόμενος από την ομάδα της Καβάλας. Πέντε χρόνια αργότερα πήρε μεταγραφή για τη Λέστερ, ενώ το καλοκαίρι του 2005, προερχόμενος από την Μπολόνια, επέστρεψε στον Δικέφαλο για να κλείσει την ποδοσφαιρική καριέρα του. Δύο χρόνια αργότερα αποδέχθηκε την πρόκληση-πρόσκληση να ηγηθεί μιας νέας διοικητικής προσπάθεια στην ΠΑΕ.

Το καλοκαίρι του 1996 ο Ζήσης Βρύζας αποκτήθηκε από την Ξάνθη, παραμένοντας στην ομάδα του Δικεφάλου μέχρι και λίγο μετά την έναρξη της σεζόν 2000-01. Αφού έκανε ένα μεγάλο κύκλο στην καριέρα του, αγωνιζόμενος κυρίως σε ομάδες του εξωτερικού, επέστρεψε στον ΠΑΟΚ για να κρεμάσει τα παπούτσια του τη σεζόν 2007-08. Παρέμεινε, ωστόσο, στον Δικέφαλο, τον οποίο υπηρέτησε από διάφορες θέσεις.

ΤΟ ΔΙΑΛΕΙΜΑ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ

Ο Σπύρος Μαραγκός εντάχθηκε στο δυναμικό του ΠΑΟΚ τον Ιανουάριο του 1997, προερχόμενος από τον Παναθηναϊκό. Ενάμιση χρόνο αργότερα παραχωρήθηκε δανεικός στην Ομόνοια, επιστρέφοντας από την Κύπρο στην Τούμπα το καλοκαίρι του 1999 για να διαγράψει τον δεύτερο κύκλο παρουσίας του στον Δικέφαλο. Φεύγοντας από τον ΠΑΟΚ, γύρισε στην Κύπρο, όπου έκλεισε την καριέρα του αγωνιζόμενος για δύο χρόνια με τη φανέλα του ΑΠΟΕΛ.

Ο Γιώργος Γεωργιάδης θήτευσε για πρώτη φορά από το καλοκαίρι του 1999 και για τα επόμενα τέσσερα χρόνια. Η δεύτερη θητεία του καταγράφηκε από τον Ιανουάριο του 2007 μέχρι το καλοκαίρι του 2008, αφού μεσολάβησαν οι σταθμοί του σε Ολυμπιακό και Ηρακλή.

Ο Στέλιος Μαλεζάς ανήκε στον ΠΑΟΚ από το 2005 μέχρι το καλοκαίρι του 2012, όταν πήρε μεταγραφή για την Μπουντεσλίγκα και την ομάδα της Φορτούνα Ντίσελντορφ. Παρέμεινε στη γερμανική ομάδα για δύο χρόνια, μέχρι που επέστρεψε στο ελληνικό πρωτάθλημα για λογαριασμό του Παναιτωλικού. Και πριν από δύο χρόνια έλυσε τη συνεργασία του με την ομάδα του Αγρινίου για να επιστρέψει στον Δικέφαλο, στον οποίο συνεχίζει μέχρι και σήμερα.

ΠΡΩΤΑΘΛΗΤΗΣ ΜΟΛΙΣ ΣΤΑ 19 ΤΟΥ ΧΡΟΝΙΑ

Οι παλαιότεροι θα θυμούνται και τον Αρη Καρασαββίδη, ο οποίος στα 19 του χρόνια ευτύχησε να αναδειχθεί πρωταθλητής στην πρώτη του σεζόν στον ΠΑΟΚ (1994-85), πετυχαίνοντας τέσσερα γκολ σε 17 συμμετοχές. Τον Δεκέμβριο του 1989 έφυγε για τον Απόλλωνα Σμύρνης και μια τετραετία αργότερα επέστρεψε για μια δεύτερη θητεία στα ασπρόμαυρα διάρκειας ενάμισι χρόνου. Μέχρι να ολοκληρώσει την καριέρα του, είχε αγωνιστεί ακόμη (Β΄ κατηγορία) σε Τρίκαλα, Απόλλωνα Καλαμαριάς και Εδεσσαϊκό.

Διαβάστε ακόμη...