Τα 4 σημεία του σχεδίου κυβέρνησης–FIFA για την υπό επιτροπεία διοίκηση της ΕΠΟ

Από soccerplus.gr : To καταστατικό ψηφίστηκε και ως εκ τούτου άνοιξε ο δρόμος για εκλογές στην ΕΠΟ εντός Ιουλίου.
Πηγή: soccerplus.gr
Τα 4 σημεία του σχεδίου κυβέρνησης–FIFA για την υπό επιτροπεία διοίκηση της ΕΠΟ

Όμως, η διοίκηση που θα προκύψει, θα λειτουργήσει, όπως φαίνεται, σ' ένα τελείως διαφορετικό πλαίσιο από αυτό που υπήρχε και οδήγησε στη διάβρωση, την κατάπτωση, την ηθική απαξία και στα αλλεπάλληλα κρούσματα διαφθοράς, που ήταν χαρακτηριστικά των τελευταίων αιρετών διοικήσεων της ομοσπονδίας.

Η νέα διοίκηση της ΕΠΟ, όπως προκύπτει από πληροφορίες που αφορούν στο περιεχόμενο των συνομιλιών κυβέρνηση – FIFA, θα τελεί υπό επιτροπείας και θα απολέσει ή θα αναγκαστεί να συνδιαχειριστεί σημαντικά τμήματα των αρμοδιοτήτων της.

Το Soccerplus επιχειρεί να φωτίσει τη λειτουργία της ΕΠΟ στη νέα εποχή αλλά και τις «γκρίζες ζώνες», που υπάρχουν αυτή τη στιγμή.

Α. Επιτροπή Παρακολούθησης

Είναι η επιτροπή που θα διορίσει η FIFA προκειμένου να ελέγχει τη λειτουργία της ομοσπονδίας. Ακόμα δεν έχουν γίνει γνωστά τα πρόσωπα που θα απαρτίζουν την εν λόγω επιτροπή, ούτε έχει προσδιοριστεί το είδος και το εύρος των αρμοδιοτήτων της.

Αν, δηλαδή, θα μπορεί να παρεμβαίνει στις διεργασίες για τη λήψη αποφάσεων ή αν, για παράδειγμα, θα μπορεί να αναπέμπει στην Ε.Ε. αποφάσεις που λήφθηκαν από αυτήν.

Η στελέχωση, η λειτουργία και οι αρμοδιότητες της «επιτροπής παρακολούθησης» είναι το βασικό ζητούμενο για την επόμενη ημέρα.

Β. Διαιτησία

Όπως είπαν στη ΓΣ οι εκπρόσωποι των υπερεθνικών θεσμών πρόθεσή τους είναι η διαιτησία να πάψει να αποτελεί φέουδο, όπως την αντιμετώπιζαν οι προηγούμενες αιρετές διοικήσεις της ομοσπονδίας. Οι σκέψεις για ξένο πρόεδρο της ΚΕΔ, για νέο «μοντέλο διαιτησίας», για την εισαγωγή της καινοτομίας του video assistance referee, και του μέτρου των έξι διαιτητών, δείχνουν ότι το πιο νευραλγικό κομμάτι του ποδοσφαίρου, θα βρίσκεται υπό έλεγχο και παρακολούθηση από την παγκόσμια συνομοσπονδία.

Γ. Επιτροπή Επαγγελματικού Ποδοσφαίρου

Εντός της ΕΠΟ δημιουργείται η Επιτροπή Επαγγελματικού Ποδοσφαίρου, που θα ασχολείται, θα εισηγείται στην Ε.Ε. και θα ερωτάται για όλα τα θέματα που αφορούν στο επαγγελματικό ποδόσφαιρο.

Όπως είναι διατυπωμένο το καταστατικό οι θέσεις της εν λόγω επιτροπής υπόκεινται στις αποφάσεις της Ε.Ε., όμως εντός της ΕΠΟ θεσμοθετείται μια νέα επιτροπή με πλειοψηφία του επαγγελματικού ποδοσφαίρου, που θα μετέχει στη διαβούλευση κάθε απόφασης που το αφορά.

Δ. Δικαιοσύνη

Η αποκαλούμενη ποδοσφαιρική δικαιοσύνη παραμένει στα χέρια των τακτικών δικαστών, που εγγυούνται, σε σχέση με την διάτρητη κατάσταση που προϋπήρχε, αξιοπιστία στη λειτουργία των οργάνων και σεβασμό των κανόνων δικαίου.

Παρασκηνιακά δε λέγεται ότι και η αρμόδια εισαγγελική αρχή θα είναι ανά πάσα στιγμή έτοιμη να παρέμβει εφόσον υπάρξουν καταγγελίες για παραβιάσεις κανονισμών και περιπτώσεις διαφθοράς στην οικονομική διαχείριση.

Διαβάστε ακόμη...