Δανεικοί και... αγύριστοι, "ψημένοι" και συνεργασίες

Από paok24.com: Στέλιος Κίτσιου και Χάρης Χαρίσης βρίσκονται από το βράδυ της Κυριακή στο Βέλγιο, προκειμένου να ολοκληρώσουν τον δανεισμό τους από τον ΠΑΟΚ στην Σίντ Τρούιντεντ, με τον σύλλογο από την Λιμβουργία να διατηρεί και οψιόν αγοράς ύψους 1,2 και 1,5 εκ. ευρώ αντίστοιχα.
Πηγή: paok24.com
Δανεικοί και... αγύριστοι, "ψημένοι" και συνεργασίες

Οι δύο παίκτες του Δικεφάλου έρχονται να προστεθούν στην... αλυσίδα των δανεικών παικτών των «ασπρόμαυρων», σε διάφορες ευρωπαϊκές ομάδες, κάτι που ο ΠΑΟΚ δείχνει να... προτιμά τα τελευταία χρόνια.

Για να βρει κάποιος τον πρώτο παίκτη που παραχώρησε με την μορφή του δανεισμού ο Δικέφαλος σε ομάδα εκτός Ελλάδος, θα πρέπει να ανατρέξει στη σεζόν 1998/1999 όταν ο Σπύρος Μαραγκός έφευγε από την Θεσσαλονίκη για να αγωνιστεί για έναν χρόνο στο κυπριακό πρωτάθλημα και την Ομόνοια.

Έκτοτε, ακολούθησαν πολλοί ποδοσφαιριστές του ΠΑΟΚ που αποφάσισαν να ακολουθήσουν τον δρόμο του δανεισμού σε ομάδες του εξωτερικού. Άλλοι πήγαν ως δανεικοί και... αγύριστοι και άλλοι για να... ψηθούν και να επιστρέψουν πιο έτοιμοι στους «ασπρόμαυρους».

Οι δανεικοί και αγύριστοι

Σε αυτή την κατηγορία ανήκουν έξι ποδοσφαιριστές, με τον ΠΑΟΚ σε κάποιες περιπτώσεις να βγαίνει... κερδισμένος και σε κάποιες άλλες απλά να "ξεφορτώνεται" βαριά συμβόλαια από το ρόστερ του.

Το κέρδος των «ασπρόμαυρων» προήλθε από τους δανεισμούς των Ρόμπιν Όλσεν και Λούκας Πέρεθ σε Κοπεγχάγη και Ντεπορτίβο Λα Κορούνια, με τον Δικέφαλο να βάζει στα ταμεία του το ποσό των 700 χιλιάδων από την ενεργοποίηση της ρήτρας του Σουηδού πορτιέρε, ενώ από την... παραμονή του Λούκας στην Κορούνια, ο ΠΑΟΚ έβαλε στα ταμεία του αρχικά το ποσό των 1,5 εκ. ευρώ. Θα πρέπει να προσθέσει κανείς πως μετά την πώληση του Ισπανού επιθετικού στην Άρσεναλ οι «ασπρόμαυροι» εισέπραξαν επιπλέον 6,5 εκατομμύρια.

Δανεικοί και... αγύριστοι στο εξωτερικό πήγαν και ο Σάρλ Ιτάνζ, που μετακόμισε στην Τουρκία και την Κόνιασπορ, ενώ την επόμενη σεζόν μετακινήθηκε ως ελεύθερος στην Ριζεσπόρ. Ο Ινίγκο Λόπεθ που παραχωρήθηκε στην Θέλτα και στη συνέχεια παρέμεινε στην Ισπανία και στην Κόρδοβα.

Ιδιάζουσες είναι οι περιπτώσεις των Μάαρτεν Μάρτενς και Χακόμπο, που αγωνίστηκαν ως δανεικοί σε Σερκλ Μπριζ και Τενερίφη αντίστοιχα, καθώς αμέσως μετά το τέλος των δανεισμών τους, έλυσαν τα συμβόλαια τους με τον ΠΑΟΚ και στη συνέχεια εγκατέλειψαν την ενεργό δράση.

Αυτοί που... ψήθηκαν και επέστρεψαν

Το πιο... τρανό παράδειγμα αυτής της κατηγορίας είναι ο Δημήτρης Πέλκας, που το... αγροτικό του στην Σετούμπαλ λειτούργησε απόλυτα θετικά, με τον νεαρό μεσοεπιθετικό να επιστρέφει στον ΠΑΟΚ και να κερδίζει με το... σπαθί του μια θέση στο ρόστερ του Δικεφάλου.

Με τον ίδιο τρόπο κέρδισαν την θέση τους στους «ασπρόμαυρους» και οι Ευθύμης Κουλούρης και Δημήτρης Κωνσταντινίδης, που άφησαν θετικές εντυπώσεις αγωνιζόμενοι στο πρωτάθλημα της Κύπρου με τις φανέλες της Ανόρθωσης και της Ομόνοιας.

Θέση στο ρόστερ του ΠΑΟΚ κέρδισε και ο Παναγιώτης Δεληγιανίδης που το δεύτερο μισό της σεζόν 2015-2016 αγωνίστηκε στο σλοβακικό πρωτάθλημα με την φανέλα της Ζέμπλιν Μιχαλόβτσε.

Οι... συνεργασίες του ΠΑΟΚ

Τα τελευταία χρόνια οι «ασπρόμαυροι» έχουν αναπτύξει συνεργασία με την Ζέμπλιν από την Σλοβακία, αλλά και την Καρμιώτισσα από την Κύπρο. Στην σλοβακική ομάδα ο Δικέφαλος τις τελευταίες σεζόν έχει παραχωρήσει πέντε (!) παίκτες.

Η αρχή έγινε με τους Παναγιώτη Δεληγιαννίδη και Κυριάκο Σαββίδη, ενώ την σεζόν που ολοκληρώθηκε πρόσφατα, την φανέλα των Σλοβάκων φόρεσε ο Κρίστι Κιόσε, ο Κρίστιαν Κούστα και ο Τάσος Δημητριάδης, που άφησαν άριστες εντυπώσεις με τις εμφανίσεις τους.

Όσον αφορά την Καρμιώτισσα, στους Κύπριους ο ΠΑΟΚ παραχώρησε τους Δημήτρη Πόποβιτς, Στέλιο Πόζογλου, Βασίλη Παπαδόπουλο και Γιάννη Τσολακίδη, με τους δανεισμούς τους, ωστόσο να τελειώνουν άδοξα μετά από ένα εξάμηνο.

Οι... υπόλοιποι

Στη συγκεκριμένη κατηγορία βρίσκονται παίκτες που δεν έπαιρναν τον επιθυμητό χρόνο συμμετοχής και αποφάσισαν να ακολουθήσουν τον δρόμο του δανεισμού στο εξωτερικό, προκειμένου να βρουν αγωνιστικό ρυθμό.

Ο Φακούντο Περέιρα με τους δανεισμούς σε Καμπάλα, Ρασίνγκ και Κολόν είναι ο παίκτης που έχει... αλλάξει τις περισσότερες ομάδες ως δανεικός, ενώ τον ίδιο δρόμο ακολούθησαν και ο Αλέξαντρος Τζιόλης (για ένα εξάμηνο στην Καϊσερισπόρ), ο Τέρι Αντώνης (ένα εξάμηνο στην Σίδνεϊ Γουόντερερς), ο Έργκους Κάτσε (ένα εξάμηνο στην Βικτόρια Πλζεν), αλλά και ο Δημήτρης Γιαννούλης (ένα εξάμηνο στην Ανόρθωση).

Δανεικός στο εξωτερικό αγωνίστηκε και ο Έρικ Σάμπο, με τον Σλοβάκο να αφήνει άριστες εντυπώσεις στην Μπεϊτάρ Ιερουσαλήμ, με τον σύλλογο από το Ισραήλ, να αποφασίζει να κάνει επέκταση του δανεισμού του για ακόμα μια σεζόν.

Διαβάστε ακόμη...