Parlez-vous français, ΠΑΟΚ?

Από gazzetta.gr: Δεν είναι μακρά η λίστα των Γάλλων παικτών, που έχουν περάσει από τον ΠΑΟΚ. Ο Ντόριαν Λεβέκ είναι μόλις ο πέμπτος...
Πηγή: gazzetta.gr
Parlez-vous français, ΠΑΟΚ?

Ο πρώτος Γάλλος για κάμποσες ημέρες δεν ήταν... Γάλλος, περισσότερο ως Ιταλός είχε περάσει στον κόσμο! Ο Γάλλος Αμπού Φοφανά και ο Ιταλός Φραντσέσκο Σκαρντίνα ερχόταν «πακέτο» στη Θεσσαλονίκη από τις ακαδημίες της Γιουβέντους, άρα ήταν και οι δύο... Ιταλοί!

Βρισκόμαστε στο 2002, ο Γιώργος Μπατατούδης είχε ξεμυαλιστεί και πίστευε βαθιά μέσα του, ότι η περιβόητη και πολυδιαφημισμένη συνεργασία με τη Γιουβέντους θα αποτελούσε «σανίδα σωτηρίας» για τον «πνιγμένο» στα χρέη ΠΑΟΚ. Κάποιοι πίστευαν, πως ζούσαν το όνειρο κι ήμασταν κοντά την απαρχή μιας ένδοξης συνεργασίας των δύο ασπρόμαυρων ομάδων. Γελάστηκαν οικτρά...

Στην Τούμπα, δυστυχώς, για ένα πολύ μεγάλο διάστημα «έκοβαν και έραβαν» ο Σέρτζιο Βάτα κι ο Λορέντσο Ντελισάντι, οι άνθρωποι που ευθύνονται για την αποχώρηση του Ντούσαν Μπάγεβιτς από τον πάγκο του «Δικεφάλου» το ίδιο καλοκαίρι, ενώ πίσω τους κρυβόταν η συνεργασία με ιταλικό γραφείο μάνατζερ στο οποίο ασκούσε επιρροή ο Λουτσιάνο Μότζι και τίποτα περισσότερο. Οι Καλαφάτης, Κούδας, Καλύβας και Χαλβατζούλης επέβαλλαν για προπονητή της ομάδας τον Άγγελο Αναστασιάδη και μέσα σε μια νύχτα, Σέρτζιο Βάτα και Λορέντζο Ντελισάντι εξαφανίστηκαν από τη Θεσσαλονίκη βάζοντας φυσικά έβαλαν «στοπ» σε κάθε είδους συνεργασία με τη Γιουβέντους.

Όμως, ο Γάλλος Αμπού Φοφανά πρόλαβε και εμφανίστηκε στις 4 Ιουλίου του 2002 στο αεροδρόμιο της Θεσσαλονίκης μαζί με τον Ιταλός Φραντσέσκο Σκαρντίνα κι ο Αναστασιάδης δε μπορούσε να μη τους υπολογίζει. Επί της ουσίας, ο Αγγελος δε τους υπολόγισε ποτέ, αλλά τους πήρε στην καλοκαιρινή προετοιμασία, που έγινε στο Αρτα Τέρμε της Ιταλίας, με τον 21χρονο, τότε, Φοφανά να παίζει και σε πέντε παιχνίδια με τη φανέλα του ΠΑΟΚ πριν επιστρέψει «πακέτο» με τον Σκαρντίνα πίσω στο Τορίνο. Για κακή τους τύχη δεν έπιασαν ούτε στον ΟΦΗ, όπου βρέθηκαν τον Δεκέμβριο της ίδιας χρονιάς, για να δοκιμαστούν από τον Ζντένεκ Σκάσνι.

Το «πολυεργαλείο» από το Σαιντ-Ετιέν

Όταν λέμε «Γάλλος παίκτης στον ΠΑΟΚ» το μυαλό όλων πάει σ' ένα και μόνο παίκτη: τον Ολιβιέ Σορλέν. Το μοναδικό ποδοσφαιριστή για τον οποίο ο Θόδωρος Ζαγοράκης «πήγε να σκάσει», όταν του ανακοίνωσε την απόφαση του να αποχωρήσει, έναν παίκτη που ξεψάχνισε επί μήνες ολόκληρους ο Ζήσης Βρύζας πριν εισηγηθεί «με κλειστά τα μάτια» στο Φερνάντο Σάντος την απόκτησή του.

Το χειμώνα του 2009 ο ΠΑΟΚ έψαχνε να ενισχυθεί, δίχως να ξεφύγει το μπάτζετ, μετά από το ναυάγιο με τον Σουμαΐλα Κουλιμπάλι, στράφηκε σε δύο περιπτώσεις ποδοσφαιριστών, οι οποίοι δεν ήταν ελεύθεροι, αλλά μπορούσαν να έρθουν ως δανεικοί με οψιόν αγοράς. Ο ένας ήταν ο Ολιβιέ Σορλέν από τη Ρεν κι ο άλλος ο Ντορβαλίνο Μασιέλ Αλβες από την Πόρτα.

Ο Σορλέν ή Σορλίν ήταν ένα επιθετικό χαφ, περισσότερο «δεκάρι», που στον ΠΑΟΚ του Σάντος έπαιξε περισσότερο ως αριστερό χαφ στα άκρα, αλλά και ως «οχτάρι» στον άξονα. Ήρθε την Πρωτοχρονιά του 2009 στη Θεσσαλονίκη μαζί με τη γυναίκα του και τη νεογέννητη κόρη του, λόγω και του τραυματισμού του Βιεϊρίνια, πήρε φανέλα βασικού και δεν την έβγαλε από πάνω του (στο μεταξύ ο «Δικέφαλος» είχε πληρώσει 500.000 ευρώ στη Ρεν για να τον αποκτήσει) μέχρι που αποφάσισε ο ίδιος να φύγει επικαλούμενος οικογενειακούς λόγους.

Ήταν ένα πολύ περίεργο καλοκαίρι με δύο αλλαγές προπονητών, με τον ΠΑΟΚ να περνάει από τα χέρια του Σάντος, πρώτα και για πολύ λίγο σ' αυτά του Μπερέτα και στη συνέχεια του Δερμιτζάκη. Η ομάδα με τη... φόρα από την εντυπωσιακή προηγούμενη χρονιά της, έβαλε δύσκολα στον Άγιαξ του Σουάρες στα προκριματικά του Τσάμπιονς Λιγκ και με τον Ολιβιέ Σορλέν στο συγκλονιστικότερο παιχνίδι με την ασπρόμαυρη φανέλα, μέσα στο «Σουκρού Σαράτσογλου», πανηγύρισε την ιστορική πρόκριση επί της Φενέρμπαχτσε. Επί 120 λεπτά το γαλλικό μηχανάκι έτρεχε ακατάπαυστα και έδειχνε ικανό να συνεχίσει να τρέχει άλλα τόσα...

Κατά τη διάρκεια της προηγούμενης σεζόν ο Γάλλος ποδοσφαιριστής είχε πέσει θύμα ληστείας στο Πανόραμα της Θεσσαλονίκης. Εκείνο το σοκ δε το ξεπέρασε ποτέ η σύζυγός του, που ουσιαστικά επέβαλλε το «διαζύγιο» με τον ΠΑΟΚ. Ο Ζαγοράκης, μέσα στην παραζάλη για την πρόκριση στους ομίλους του Europa League, ακούει από τον Σορλέν να του ζητάει να τον αφήσει ελεύθερο, λόγω οικογενειακών προβλημάτων.

Το ημερολόγιο έδειχνε 30 Αυγούστου, απέμενε μία ημέρα για το τέλος των μεταγραφών, με τον τότε πρόεδρο του «Δικεφάλου» να είναι αρνητικός. Ο Ζαγοράκης έκανε πολλές προσπάθειες για να μεταπείσει έναν ποδοσφαιριστή, τον οποίο λάτρεψε και πίστεψε όσο κανέναν άλλον, επιβάλλοντας ο ίδιος να φοράει το «10» στην πλάτη, αλλά στο τέλος αντιλήφθηκε ότι η οικογένεια είναι πάνω απ' όλα. Τελικά, ο Γάλλος χαφ έλυσε κοινή συναίνεση το συμβόλαιο του με τον ΠΑΟΚ και αποχαιρέτησε τον κόσμο της ομάδας με δάκρυα στα μάτια. Είχε επιλέξει να «σώσει» την οικογένειά του, αφού η σύζυγός του ήταν αποφασισμένη να παραμείνει στη Γαλλία μετά και την έλευση του δεύτερου παιδιού τους.

Ο Σορλέν άφησε πίσω του ένα συμβόλαιο 400.000 ευρώ, κυρίως όμως ένα τεράστιο κενό το οποίο δε μπόρεσε να καλύψει ο Μαροκινός Ναμπίλ Ελ Ζαρ, που αποκτήθηκε (δανεικός από τη Λίβερπουλ) στη θέση του. Μέχρι και την τελευταία στιγμή ήταν επαγγελματίας, έχοντας προλάβει στον ενάμιση σχεδόν χρόνο να αγαπήσει την Ελλάδα και τον ΠΑΟΚ. Δε δημιούργησε το παραμικρό πρόβλημα και δεν μπόρεσε να συγκρατήσει τα δάκρυά του τη στιγμή που μπήκε για τελευταία φορά στα αποδυτήρια για να μαζέψει τα προσωπικά του αντικείμενα.

Από την Κομοτηνή στην Τούμπα

Συμπαθητική, όχι κάτι το εξαιρετικό, παρουσία είχε για δύο χρόνια στην Τούμπα ο τρίτος Γάλλος, ο Μπερτράν Ρομπέρ, που αν έχουν κάτι να θυμούνται απ' αυτόν οι φίλοι του «Δικεφάλου» ήταν την «αρπαγή» του μέσα από τα χέρια του Άρη, καθώς αποτελούσε βασικό μεταγραφικό στόχο των «κίτρινων» το καλοκαίρι του 2011.

Η συμφωνία του ΠΑΟΚ με τον Λάζλο Μπόλονι, με τον οποίο μιλούσαν την ίδια γλώσσα, έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην απόκτηση του από τον Πανθρακικό. Ο Ρουμάνος προπονητής τον γνώριζε καλά πριν έρθει στην Ελλάδα κι ο 27χρονος μέσος υπέγραψε διετές συμβόλαιο με τους ασπρόμαυρους.

Στο γήπεδο αποδείχθηκε το αντίθετο, καθώς ο Ρομπέρ δεν πήρε το χρόνο συμμετοχής που θα ήθελε από τον Μπόλονι, από τον οποίο είχε παράπονα με το τέλος της πρώτης χρονιάς τα οποία και εξέφρασε δημόσια: «Είναι αλήθεια πως ο προπονητής δεν με εμπιστεύτηκε φέτος. Εγώ έδωσα το καλύτερο σε κάθε ένα από τα παιχνίδια μου», δήλωνε τότε ο Γάλλος ποδοσφαιριστής.

Το καλοκαίρι του 2012, λίγο πριν από την έλευση του Ιβάν Σαββίδη, η ομάδα πηγαίνει με το Γιώργο Δώνη προπονητή για προετοιμασία στην Ολλανδία και εκεί ο Ρομπέρ «βγάζει μάτια»! Νιώθει καλύτερα ψυχολογικά, κερδίζει θέση στην αρχική ενδεκάδα, ξεκινάει στα περισσότερα ματς βασικός, αλλά από τον Ιανουάριο και μετά που ο ΠΑΟΚ (του Τσιστιακόφ) ενισχύθηκε με 6-7 ποδοσφαιριστές, ο χρόνος συμμετοχής του μειώθηκε σημαντικά και έφυγε αθόρυβα, όπως σχεδόν πήγε στην Τούμπα.

Φυσικά μέσα στα πολλά υπερβολικά που διαβάζουμε σε μεταγραφικές πέριόδου ήταν και το ενδιαφέρον του Παναθηναϊκού...

Ο «ράπερ» της Τούμπας

Ο Λάζλο Μπόλονι και οι γνωριμίες του στη Γαλλία έφεραν τον Φρεντερίκ Κ. Νιμανί Ν'Γκαλού στην Τούμπα, σε μια δύσκολη περίοδο, χειμώνας του 2012, όπου ο ΠΑΟΚ «δεν είχε μαντήλι να κλάψει» και αναγκαζόταν να πουλήσει τον Αντρέ Βιεϊρίνια στη Βόλφσμπουργκ για να περάσει το σκόπελο της UEFA και του Financial Fair Play και να μη διαλυθεί.

Ο Γάλλος επιθετικός ανήκε στη Μονακό (της Β'΄κατηγορίας), είχε δοθεί δανεικός στη Λοριάν και στη Σεντάν, ενώ είχε περάσει κι άλλες ομάδες, όπως η Ναντ , η Ιστρ και η Αγγλική Μπάρνλεϊ πριν έρθει για να δοκιμαστεί στον ΠΑΟΚ.

Φυσιογνωμικά έμοιαζε περισσότερο με ράπερ, ωστόσο στο πρώτο φιλικό παιχνίδι, που έγινε στη Νέα Μεσήμβρια, ο ΠΑΟΚ, κέρδισε τον Απόλλωνα Καλαμαριάς, με 5-1, με τον Νιμανί να σημειώνει τέσσερα γκολ! (ή τουλάχιστον έτσι μας είπαν...)

Στα 14 επίσημα ματς πέτυχε μόλις ένα γκολ (ΠΑΟΚ – Δόξα Δράμας 2-0) και έφυγε για τον ΟΦΗ με τις καλύτερες αναμνήσεις από το σύντομο πέρασμα του από την Τούμπα.

Διαβάστε ακόμη...