Τα ρεκόρ, οι τίτλοι και το άδοξο φινάλε

Από paok24.com : Από την ανάληψη της τεχνικής ηγεσίας της Παρτιζάν στα 36 του και την ξέφρενη πορεία μέχρι τους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ, μέχρι το «διωγμό» του από τη σερβική ομάδα.
Πηγή: paok24.com
Τα ρεκόρ, οι τίτλοι και το άδοξο φινάλε

Στην ηλικία των 36 χρόνων κάποιοι ποδοσφαιριστές σκέφτονται πού να «κολλήσουν» τα τελευταία ένσημα, πριν ρίξουν τους τίτλους τέλους στην ποδοσφαιρική τους καριέρα.

Στα 36 του χρόνια ο Αλεξάνταρ Στανόγεβιτς, όχι μόνο είχε ολοκληρώσει την ποδοσφαιρική του καριέρα από τα 29 του, αλλά του δίνονταν η ευκαιρία να αναλάβει τις τύχες της Παρτιζάν Βελιγραδίου.

Ο αποκλεισμός της Παρτιζάν στα ημιτελικά κυπέλλου φέρνει τον τότε προπονητή Γκόραν Στεφάνοβιτς στην πόρτα της εξόδου. Μέσα σε λίγες ώρες, ο Στανόγεβιτς παίρνει τον ρόλο του πρώτου προπονητή στην ομάδα και ταυτόχρονα γράφει ιστορία, αφού γίνεται ο νεότερος προπονητής στην ιστορία του σερβικού συλλόγου.

Η Παρτιζάν καταφέρνει να διατηρήσει τον τίτλο της κάνοντας το 7 στα 7 τις τελευταίες αγωνιστικές και ο Στανόγεβιτς είναι έτοιμος να κάνει το επόμενο ρεκόρ του.

Η σερβική ομάδα μπαίνει από νωρίς στη διαδικασία των προκριματικών του Τσάμπιονς Λιγκ και όμως καταφέρνει να ξεπεράσει τα εμπόδια των Πιούνικ Ερεβάν, Ελσίνκι και Άντερλεχτ και να μπει στους ομίλους της κορυφαίας διασυλλογικής διοργάνωσης.

Ο Στανόγεβιτς γίνεται ο πρώτος Σέρβος προπονητής ο οποίος οδηγεί ομάδα της πατρίδας του για πρώτη φορά στους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ.

Η Παρτιζάν με τον Στανόγεβιτς στον πάγκο παραμένει κυρίαρχη στο σερβικό ποδόσφαιρο με τη χρονιά να κλείνει με την κατάκτηση του νταμπλ.

Η σεζόν 2011-2012 δεν είναι το ίδιο καλή σε ευρωπαϊκό επίπεδο για την Παρτιζάν, αφού η σερβική ομάδα δεν καταφέρνει να δώσει το παρών στους ομίλους των διοργανώσεων του Τσάμπιονς και Γιουρόπα Λιγκ.

Ωστόσο, εντός των συνόρων η Παρτιζάν δείχνει να μην έχει αντίπαλο, αφού είναι μπροστά με 10 βαθμούς, όμως τα εσωτερικά προβλήματα είναι τεράστια.

Η διοίκηση της Παρτιζάν «χρεώνει» στον Στανόγεβιτς την κακή ευρωπαϊκή πορεία, την ώρα που ο νυν προπονητής του ΠΑΟΚ δε διστάζει να έρθει σε ανοιχτή σύγκρουση με αυτήν, σχετικά με τον μεταγραφικό σχεδιασμό της ομάδας και την κατάληξη των χρημάτων από τις μεταγραφές.

Στον εμφύλιο που ξέσπασε ο Στανόγεβιτς είχε δίπλα του τον κόσμο της Παρτιζάν ο οποίος κατέβηκε ακόμη και στους δρόμους για τον «Comandante» του, όμως το γυαλί είχε πλέον ραγίσει και ο Σέρβος αποτέλεσε παρελθόν με τον Αβραάμ Γκραντ να τον αντικαθιστά.

Η σεζόν που τα «σάρωσε» όλα

Με πολύτιμα «εργαλεία» τους Κλέο, Ίβιτσα Ίλιεφ, Πρινς Ταγκόε, Μάρκο Σκέποβιτς ο Στανόγεβιτς «χτίζει» μια ομάδα πανίσχυρη που φτάνει στην κατάκτηση του σερβικού πρωταθλήματος μόλις με δύο ήττες στη διάρκεια της σεζόν.

Στη διοργάνωση του Κυπέλλου η Παρτιζάν δεν έχει αντίπαλο και φτάνει μέχρι την κατάκτηση του τίτλου έχοντας δεχτεί μόλις ένα γκολ στον επαναληπτικό ημιτελικό με τον Ερυθρό Αστέρα.

Η πορεία στα προκριματικά του Τσάμπιονς Λιγκ είναι ξέφρενη, όμως η συνέχεια στους ομίλους δεν είναι ανάλογη, αφού η σερβική ομάδα τερμάτισε 4η στον όμιλο της με 6 ήττες, απέναντι σε Άρσεναλ, Σαχτάρ και Μπράγκα.

Οι οπαδοί της Παρτιζάν, ωστόσο, ενθουσιάζονται με τη συμμετοχή της ομάδας τους στην κορυφαία διασυλλογική διοργάνωση της Ευρώπης και κάνουν ρεκόρ προσέλευσης εκείνη τη σεζόν στο εντός έδρας παιχνίδι με την Άρσεναλ.

Το άδοξο τέλος...

Την επόμενη σεζόν η Παρτιζάν πέφτει θύμα έκπληξης στα προκριματικά του Γιουρόπα Λιγκ και μένει εκτός από την Ιρλανδική Σάμροκ Ρόβερς.

Το ενδιαφέρον πλέον στρέφεται στο σερβικό πρωτάθλημα και το κύπελλο, με τον Στανόγεβιτς να διατηρεί την Παρτιζάν στην κορυφή με τους Βούκιτς, Τόμιτς και Ντιαρρά να ξεχωρίζουν από το τότε ρόστερ.

Οι ασκοί του Αιόλου ανοίγουν στη διακοπή των διοργανώσεων στα μέσα της σεζόν. Μλάντεν Κρστάγιτς (τεχνικός διευθυντής) και Αλεξάνταρ Στανόγεβιτς αφήνουν ανοικτά αιχμές κατά της διοίκησης της Παρτιζάν για το γεγονός ότι δεν είχαν λόγο στις μεταγραφές με αποτέλεσμα αυτό να έχει αντίκτυπο και στην εικόνα της ομάδας στον αγωνιστικό χώρο.

Οι Γκρομπάροι στέκονται ξεκάθαρα στο πλευρό του προπονητή και του συνεργάτη του και προχωρούν σε πορείες διαμαρτυρίας για να αποτρέψουν την απομάκρυνση τους.

Η απόφαση της διοίκησης δεν αλλάζει και ο Στανόγεβιτς αποτελεί παρελθόν. Ο Σέρβος τεχνικός πηγαίνει στην Κίνα και το Ισραήλ, αλλά δεν επιστρέφει ποτέ στη Σερβία.

Τελικά, ο... δρόμος του τον έφερε στον ΠΑΟΚ και στα 43 του και μετά από 12 χρόνια προπονητικής εμπειρίας είναι έτοιμος να αναλάβει τις τύχες του Δικεφάλου για τα επόμενα τρία χρόνια.

Διαβάστε ακόμη...