Όταν οι οπαδοί της Παρτιζάν διαδήλωναν υπέρ του Στανόγεβιτς!

Απο sdna.gr : Δεν μετράει ποιος είσαι όταν φτάνεις, αλλά ποιος είσαι όταν φεύγεις... Και μέσα σε δύο χρόνια, ο Αλεξάνταρ Στανόγεβιτς κατάφερε να ξεσηκώσει όλο τον κόσμο της Παρτιζάν να διαδηλώνει υπέρ του.
Πηγή: sdna.gr
Όταν οι οπαδοί της Παρτιζάν διαδήλωναν υπέρ του Στανόγεβιτς!

«Θέλουμε τον Στανόγεβιτς. Αβραάμ πήγαινε σπίτι σου».

«Έσοδα 70 εκατομμύρια. Έξοδα 35. Πού πήγαν τα λεφτά;».

«Σταν μείνε. Τζούριτς φύγε».

Έξω από τα γραφεία της Παρτιζάν τον Ιανουάριο του 2012 επικρατούσε πανικός. Το χάος που ερχόταν μπορούσες να το δεις από μακριά. Ο κόσμος διαδήλωνε. Θα διαδήλωνε καιρό ακόμα υπέρ του ανθρώπου που τον ενέπνευσε, του έδωσε όραμα, τον οδήγησε - μέσα από αναμενόμενες αποτυχίες - σε επιτυχίες και κυρίως τον έκανε να περπατάει περήφανος στο Βελιγράδι. Στην Ελλάδα γνωρίζουμε καλά από ντέρμπι, γνωρίζουμε καλά (σ.σ. τι κτήση γνώσης και αυτή) από την έχθρα Παρτιζάν και Ερυθρού Αστέρα, ώστε να μπορούμε να συλλάβουμε τι ακριβώς σημαίνει το 5-1.

Όπου πέντε, οι νίκες του Αλεξάνταρ ή Σάσα Στανόγεβιτς απέναντι στον αιώνιο αντίπαλο με τα ερυθρόλευκα. Όπου μία, η επιτυχία – κι αυτή χωρίς αντίκρισμα - που κατάφερε ο Ερυθρός Αστέρας απέναντι στον ισχυρό με τα ασπρόμαυρα. Τα χρώματα, οι αδερφοποιήσεις και οι ομοιότητες (ΔΕΝ) είναι συμπτωματικές… Προφανώς! Το ενεργητικό του Σέρβου προπονητή στα δύο χρόνια που έμεινε στον πάγκο της Παρτιζάν ήταν 7-0 γκολ, τρεις νίκες για το πρωτάθλημα και μία για το κύπελλο. Η μοναδική του ήττα ήταν στον ημιτελικό κυπέλλου, όμως το 1-0 του Ερυθρού Αστέρα έδινε την πρόκριση στην Παρτιζάν.

Κι όταν έφυγε; Επιστρέφουμε σε εκείνο το έντονο πρωινό του Βελιγραδίου, με τον κόσμο να διαδηλώνει υπέρ του άκρως πετυχημένου πλην απολυμένου τεχνικού. Και οι οπαδοί συχνά έχουν αλάθητο ένστικτο. Όχι κριτήριο, ένστικτο. Ο διάδοχός του ήταν ο θα έλεγε κανείς πολύς Αβραάμ Γκραντ, όμως ο διάδοχός του μέχρι το τέλος της σεζόν έχασε και τα τρία ντέρμπι από τον Ερυθρό Αστέρα! Κατέκτησε το πρωτάθλημα μεν, ωστόσο με παρακαταθήκη δέκα βαθμών διαφοράς αλίμονο αν δεν κατόρθωνε να τερματίσει στην κορυφή.

Ο Σάσα Στανόγεβιτς είχε φτάσει σχεδόν από το μηδέν να θεωρείται ο πιο πετυχημένος προπονητής στη Σερβία, να έχει επιδείξει σπουδαίο έργο και να βλέπει τον κόσμο να παραληρεί για χάρη του. Ο τρόπος που έφυγε ήταν βγαλμένος από τα καλύτερα όνειρα των Ελλήνων παραγόντων. Των Βαλκάνιων, αν θέλουμε να γενικεύσουμε τα χαρακτηριστικά των λαών. Αφού απολύθηκε και επαναπροσλήφθηκε τον Σεπτέμβριο μετά την κρίση λόγω του αποκλεισμού από τους ομίλους του Champions League, ήρθε τον Γενάρη μια δεύτερη μπόρα που κανείς δεν κατάφερε να διώξει.

Δηλώσεις του τεχνικού διευθυντή, αντιδράσεις από τον πρόεδρο, επιστολή παραίτησης του Στανόγεβιτς που εν συνεχεία έγινε «αποφάσισα να μείνω, γιατί δεν μ’ αρέσει να αφήνω τίποτα στην τύχη» και εντέλει απόλυση. Η ένταση ήταν τέτοια που απαγορεύτηκε από τη διοίκηση και κυρίως από τον Ντράγκαν Τζούριτς στον Σέρβο τεχνικό να παραχωρήσει συνέντευξη Τύπου στο γήπεδο της Παρτιζάν, την ώρα που χιλιάδες κόσμου τον περίμενε για να τον πείσει να παραμείνει.
Το άρθρο συνεχίζεται μετά τη διαφήμιση

«Είμαι εδώ για τους δημοσιογράφους και όχι για να συμβάλλω στο θέατρο που παίζεται. Είναι ντροπή. Είναι ντροπή να έρχομαι για τη συνέντευξη Τύπου και να είναι κλειδωμένο το στάδιο. Δε θέλω να γίνει επανάσταση, όμως δεν καταλαβαίνω πως γίνεται ο πρώην προπονητής της Παρτιζάν να μην μπορεί να μιλήσει στους οπαδούς της. Κανείς δε θα με σταματήσει να σας πω όσα είναι σημαντικά. Επαναλαμβάνω, δεν είμαι επαναστάτης, είμαι προπονητής και θέλω να εκφράσω την άποψή μου».
Τρία χρόνια πριν…

Σπάνια η εκκίνηση γίνεται σημείο αναφοράς. Εξάλλου, ποιος θα περίμενε τον νεαρότερο τεχνικό που προσλήφθηκε ποτέ στην Παρτιζάν, να έχει τέτοιο αντίκτυπο στην πορεία και στον κόσμο της; Ήταν 16 Απριλίου του 2009 όταν ο Σάσα Στανόγεβιτς γινόταν ο μικρότερος σε ηλικία που θα αναλάμβανε τη σπουδαία ομάδα του Βελιγραδίου. Με μια αγωνιστική καριέρα μέτρια, σε μια προπονητική καριέρα που ήταν μέσες άκρες αναγνωριστική ακόμα και με μια ηλικία μάλλον απογοητευτική για να προκαλέσει ενθουσιασμό στον κόσμο. Μάλλον γνώριμα τα δεδομένα για τους οπαδούς του ΠΑΟΚ. Όσο, άλλωστε, και το άσπρο-μαύρο.

«Έχω ετοιμάσει τη στρατηγική μου για την επόμενη περίοδο. Θα παίξουμε άκρως επιθετικό ποδόσφαιρο και οι παίκτες θα κινούνται χωρίς τη μπάλα. Σε αυτό το μοτίβο δουλεύω σε όλες τις ομάδες μου και δεν βλέπω το λόγο να μην γίνει και τώρα». Θρασύς! Ένα χρόνο μετά, ο θρασύς πρωτοεμφανιζόμενος αναδεικνυόταν ως ο πιο πολλά υποσχόμενος προπονητής στη Σερβία. «Είναι το πρώτο βραβείο στην καριέρα μου και με ικανοποιεί επειδή έρχεται από την ομοσπονδία, εκεί όπου έμαθα τη δουλειά».

Βέβαια, το βραβείο δεν ήρθε άκοπα. Ο Στανόγεβιτς, στο μεταξύ, είχε κατακτήσει τον τίτλο με την Παρτιζάν και μέσα από τις συνεντεύξεις του, είχε δηλώσει αιώνια πίστη στην ομάδα του ή αιώνια απόσταση από τον Ερυθρό Αστέρα. Μια, ομάδα, που τον συνέλαβε η κάμερα να βρίζει εν ώρα πανηγυρισμών στα αποδυτήρια. «Έκανα ένα λάθος, το οποίο μετανιώνω. Υπόσχομαι ότι δε θα συμβεί ξανά», ξεκαθάριζε με την ίδια βεβαιότητα που ξεκαθάριζε και πως δεν έχει θέση στο αντίπαλο στρατόπεδο. «Σαν Ορθόδοξος Χριστιανός που είμαι δεν μισώ. Όμως νιώθω έχθρα για τον Ερυθρό Αστέρα, μου βγαίνει φυσιολογικά. Δεν τους μισώ, όμως σε αθλητικό επίπεδο σαν ομάδα και σαν σύλλογο, τους αντιπαθώ».

Η πορεία του με την Παρτιζάν δεν ήταν μόνο τα ντέρμπι με τον Ερυθρό Αστέρα, το επιβλητικό του σερί και μια σιωπηρή κόντρα που είχε ξεσπάσει με τον Ρόμπερτ Προσινέτσκι, εξαιτίας των εν λόγω αναμετρήσεων. Ήταν η πρόκριση στους ομίλους του Champions League, ήταν τα δύο πρωταθλήματα, ήταν το ένα κύπελλο, ήταν η σχέση τους με τους ποδοσφαιριστές, ήταν η φιλοσοφία του, ήταν συμπερασματικά όσα έδιναν όραμα στους οπαδούς της ομάδας. Κι ας μην ήταν πάντα αυτός που θα ήθελαν…
Θιασώτης του αποτελέσματος!

Η υπόσχεσή του όταν προσλήφθηκε ήταν το επιθετικό ποδόσφαιρο. Το χαρακτηριστικό του, όμως, ήταν η αγάπη για το αποτέλεσμα. Ο Σάσα Στανόγεβιτς θαυμάζει τον Ζοσέ Μουρίνιο για τη ικανότητά του να παίρνει αυτό που θέλει, για την εξέλιξή του στη δουλειά και για το 4-4-2 με διάταξη ρόμβου, αλλά ταυτόχρονα μόλις βρήκε χρόνο ταξίδεψε στο Τορίνο. «Ήθελα να δω τη Γιουβέντους να δουλεύει, επειδή στην Ιταλία έχουν τη συνήθεια να παίζουν άμυνα με τρεις παίκτες», εξήγησε και πέρασε αρκετό διάστημα δίπλα στον Αντόνιο Κόντε, εμπλουτίζοντας τις γνώσεις του.

Η αμυντική τακτική και η… ρητορική του 1-0 γινόταν συχνά αφορμή για κριτική. «Είναι λογικό να αμυνόμαστε όταν προηγούμενα στο σκορ, ειδικά για να αναγκάσουμε τον αντίπαλο να εκτεθεί. Γενικά, ο στόχος μου είναι να σκοράρει η ομάδα μου. Θέλω να βάλω το πρώτο γκολ και μετά θα δώσουμε χώρο στην άλλη ομάδα. Είμαι άνθρωπος που αποτελέσματος και αποδεικνύεται ως τώρα ότι έχει λειτουργήσει καλά για την ομάδα», ήταν η υπερασπιστική του γραμμή, σε σχετικό σχόλιο οπαδού της Παρτιζάν.

Στη σεζόν 2010-11 η Παρτιζάν δέχτηκε 21 γκολ σε 30 ματς και πέτυχε 75, μια εντυπωσιακή διαφορά τερμάτων. Στη, δε, πρώτη του σεζόν η διαφορά παραμείνει εμφατική και ξεχωρίζει το γεγονός ότι κατέκτησε τον τίτλο αήττητος και πως δέχτηκε μόλις 14 γκολ σε 30 παιχνίδια! Ποιος, λοιπόν, θα τον κατηγορήσει για το θέαμα, όταν το αποτέλεσμα είναι τόσο αυταπόδεικτο; Τα αποτελέσματα, άλλωστε, τον έφεραν να είναι φαβορί το 2014 για τον πάγκο της Σερβίας, τα αποτελέσματα του έδιναν τη μία δουλειά μετά την άλλη (μαζί με αρκετά εκατομμύρια) στην Κίνα και τα αποτελέσματα τον φέρνουν στον ΠΑΟΚ.

Ο Σάσα Στανόγεβιτς χαρακτηρίζεται ως ένας μετριοπαθής άνθρωπος, που ξέρει να διατηρεί ισορροπία στις σχέσεις με τους παίκτες του. Κρατάει αποστάσεις, αλλά την ίδια στιγμή είναι δίκαιος και άνετος μαζί τους, ενώ έχει αποδείξει πως τον ενδιαφέρει μόνο ό,τι συμβαίνει μέσα στο γήπεδο. Δεν είναι προληπτικός, δεν έχει προκαταλήψεις, προτιμά τον Μέσι από τον Ρονάλντο, αλλά τη Ρεάλ από την Μπαρτσελόνα, ανατριχιάζει όταν ακούει το σερβικό τραγούδι «το ποδόσφαιρο είναι ναός», ακούει R&B, διδάχτηκε πολλά στην Κίνα, όμως πάντα έβλεπε το μέλλον του στο ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο.

«Σημείωσέ το τώρα που στο λέω. Μια μέρα θα δουλεύω σε ομάδα ενός εκ των πέντε κορυφαίων πρωταθλημάτων της Ευρώπης. Και είμαι σίγουρος ότι θα φτάσω γρήγορα εκεί και θα πετύχω». Α, ναι! Βασικότερο πλεονέκτημά του, είναι η φιλοδοξία… Κι εκεί ταίριαξε με τον ΠΑΟΚ.

Διαβάστε ακόμη...