«Εκτόξευση» με Παρτιζάν, «εξαργύρωση» στην Κίνα!

Από paok24.com: Σαν ποδοσφαιριστής, ο Αλεκσάνταρ Στανόγιεβιτς δεν έκανε μεγάλη καριέρα. Μάλιστα, αποσύρθηκε από την ενεργό δράση μόλις στα 29 του χρόνια. Σαν προπονητής ωστόσο, το ξεκίνημά του ήταν εντυπωσιακό...
Πηγή: paok24.com
«Εκτόξευση» με Παρτιζάν, «εξαργύρωση» στην Κίνα!

Ο νέος προπονητής του ΠΑΟΚ, γεννημένος στις 28 Οκτωβρίου 1973 στο Βελιγράδι, πραγματοποίησε τα πρώτα του ποδοσφαιρικά βήματα στις ακαδημίες της Παρτιζάν και σε ηλικία 20 ετών μεταπήδησε στην Όμπιλιτς. Τη σεζόν 1995-96 δοκίμασε την τύχη του στη Μαγιόρκα και στη δεύτερη κατηγορία της Ισπανίας αλλά χωρίς επιτυχία, ενώ στη συνέχεια επέστρεψε στη Σερβία για λογαριασμό της ΟΦΚ Μπέογκραντ. Το 1999 φόρεσε και πάλι τα «ασπρόμαυρα» της Παρτιζάν και πανηγύρισε μαζί της ένα Κύπελλο Σερβίας, ενώ αφού αγωνίστηκε ξανά στην ΟΦΚ Μπέογκραντ, «μετακόμισε» στην Ουγγαρία για χάρη της Βιντεότον, όπου και «κρέμασε» τα παπούτσια του στο τέλος της σεζόν 2002-03.

Η καριέρα του ως προπονητής ξεκίνησε στις ακαδημίες της Μπέογκραντ και εν συνεχεία ως βοηθός στην «πρώτη» ομάδα της, με την πρώτη του εμπειρία ως «πρώτος» προπονητής να είναι αυτή στη Σρεμ, τη σεζόν 2006-07.

Την επόμενη περίοδο εργάστηκε ως βοηθός του Μίροσλαβ Τζούκιτς στην Παρτιζάν και μετέπειτα ως βοηθός στην Εθνική Σερβίας, ενώ από το 2008 έως το 2010 ήταν ο πρώτος προπονητής της U19 της Σερβίας, την οποία οδήγησε στην 3η θέση του Ευρωπαϊκού πρωταθλήματος 2009.

Η κομβική στιγμή στην καριέρα του Στανόγιεβιτς, έλαβε χώρα στις 15 Απριλίου 2010. Ο Γκόραν Στεφάνοβιτς παραιτήθηκε από την τεχνική ηγεσία της Παρτιζάν και οι επιτελείς του συλλόγου του Βελιγραδίου έδωσαν το χρίσμα στον 36χρονο τότε Στανόγιεβιτς, που αυτόματα έγινε ο νεότερος προπονητής που έκατσε ποτέ στον πάγκο των «ασπρόμαυρων».

Υπό τις οδηγίες του Στανόγιεβιτς, η Παρτιζάν κέρδισε και τα επτά τελευταία παιχνίδια της σεζόν 2010-11 και κέρδισε το πρωτάθλημα, ενώ . Η Παρτιζάν μπήκε στους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ αφού ξεπέρασε τον σκόπελο δύο προκριματικών γύρων και στα πλέι οφ απέκλεισε στα πέναλτι την Άντερλεχτ ύστερα από δύο ισόπαλα παιχνίδια με σκορ 2-2!

Μάλιστα, ο Στανόγιεβιτς έγινε ο πρώτος Σέρβος προπονητής που οδήγησε ομάδα στους ομίλους της κορυφαίας διασυλλογικής διοργάνωσης, με την Παρτιζάν να τερματίζει ωστόσο τελευταία και χωρίς βαθμό στον όμιλο με Σαχτάρ, Άρσεναλ και Μπράγκα.

Την σεζόν 2010-11 ο Στανόγιεβιτς και η Παρτιζάν κατέκτησαν τόσο το Πρωτάθλημα όσο και το Κύπελλο και η επέκταση της συνεργασίας τους ήταν φυσικό επακόλουθο, ωστόσο η σεζόν 2011-12 δεν ξεκίνησε καλά με την αποτυχία των «ασπρόμαυρων» να προκριθούν είτε στους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ είτε σε αυτούς του Γιουρόπα.

Στο πρωτάθλημα ωστόσο η Παρτιζάν τα πήγε περίφημα και με τον Στανόγιεβιτς στον πάγκο της βρέθηκε στην κορυφή της βαθμολογίας μετά το τέλος του πρώτου γύρου, έχοντας δέκα βαθμούς περισσότερους από τον Ερυθρό Αστέρα. Ωστόσο, η επίθεση του αθλητικού διευθυντή της Παρτιζάν, Μλάντεν Κρσταϊτς, προς τον πρόεδρο του συλλόγου, Ντράγκαν Τζούριτς και οι ισχυρισμοί του πως τις μεταγραφές του καλοκαιριού δεν τις έκανε ο Στανόγιεβιτς αλλά ο Τζούριτς, οδήγησαν εντέλει τον Σέρβο προπονητή να αποχωρήσει στις 13 Ιανουαρίου 2012 με περιπετειώδη τρόπο, δίνοντας την αποχαιρετιστήρια συνέντευξη Τύπου έξω από το γήπεδο, όντας ανάμεσα σε οπαδούς που διαδήλωσαν για την παραμονή του!

Τα επόμενα χρόνια, ο Στανόγιεβιτς εργάστηκε στην Κίνα. Αρχικά στους Dalian Aerbin, και στη συνέχεια στην Beijing Guoan, ενώ τον Απρίλιο του 2014 συμφώνησε με τη Μακάμπι Χάιφα στην οποία και παρέμεινε μέχρι τις 29 Δεκεμβρίου 2014. Δύο εβδομάδες αργότερα, επέστρεψε στην Κίνα υπογράφοντας τριετές συμβόλαιο με την Beijing Enterprises, την οποία δεν κατάφερε σε δύο σεζόν να οδηγήσει στην πρώτη κατηγορία και έτσι αποχώρησε από τον πάγκο της στις 12 Δεκεμβρίου 2016, έχοντας να επιδείξει ωστόσο το ότι με αυτόν στον πάγκο, η Beijing Enterprise έφτασε μέχρι τους "4" του Κυπέλλου της Κίνας!

Διαβάστε ακόμη...