Το δείπνο Βασιλειάδη με FIFA-UEFA, το video referee, το «safety and security»

Απο sdna.gr : Δείπνο εργασίας σε άριστο κλίμα είχαν χθες βράδυ ο Γιώργος Βασιλειάδης και οι τέσσερις εκπρόσωποι των διεθνών συνομοσπονδιών FIFA/UEFA, που βρίσκονται στη χώρα μας για σειρά επαφών και προκειμένου να ρυθμίσουν τις τελευταίες εκκρεμότητες για να οδηγηθεί η ΕΠΟ σε εκλογές.
Πηγή: sdna.gr
Το δείπνο Βασιλειάδη με FIFA-UEFA, το video referee, το «safety and security»

Σύμφωνα με πληροφορίες του SDNA οι δύο πλευρές αντάλλαξαν απόψεις, οι οποίες έχουν κοινό τόπο και αναπτύσσεται σχέση συνεννόησης και εμπιστοσύνης. Κατά τη διάρκεια του δείπνου επιβεβαιώθηκε πλήρως το χθεσινό αποκλειστικό ρεπορτάζ του Άρη Ασβεστά στο SDNA καθώς οι εκπρόσωποι FIFA/UEFA τόνισαν και στον υφυπουργό Αθλητισμού ότι πρέπει να προχωρήσουν οι αλλαγές στο καταστικό της ομοσπονδίας κάτι για το οποίο έστειλαν ξεκάθαρο μήνυμα στους «Big 4» του ελληνικού ποδοσφαίρου.

Εκείνο που προκύπτει από τη χθεσινή συνάντηση του Γιώργου Βασιλειάδη με τους «θεσμούς» του παγκόσμιου και του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου είναι οτι θα εφαρμοστεί στους αγώνες του ελληνικού ποδοσφαίρου το «video referee»  για το οποίο θα θεσπιστεί η «monitoring committee» που θα ελέγχει την χρησιμοποίηση της τεχνολογίας.

Εκτιμάται ότι είναι εξαιρετικά δύσκολο να λειτουργήσει το πρόγραμμα άμεσα και θα πρέπει να θεωρείται βέβαιο ότι το νέο πρωτάθλημα δεν θα προσφέρει στους διαιτητές τα νέα εφόδια. Απαιτείται εξάλλου ένα διάστημα εκμάθησης και προσαρμογής στη νέα τεχνολογία, το οποίο θα αναλάβει η UEFA και υπολογίζεται ότι στις αρχές του 2018 θα μπορεί να εφαρμοστεί. Σίγουρα θα τεθεί σε λειτουργία στα επόμενα πλέι-οφς, που ως γνωστόν θα κρίνουν πλέον τον πρωταθλητή Ελλάδας.

Από την πλευρά του ο Γιώργος Βασιλειάδης, που προφανώς πρέπει να είναι ικανοποιημένος από τις εξελίξεις και τις πρωτοβουλίες που παίρνουν οι διεθνείς συνομοσπονδίες κατανοώντας το πρόβλημα που υπάρχει στο ελληνικό ποδόσφαιρο, επιμένει για διαφάνεια στην οικονομική διαχείριση αλλά και στην ανευρεση του τρόπου μετάβασης της διαιτησίας σε καθεστώς πλήρους ανεξαρτησίας.

Το βήμα του «video referee» μοιάζει να είναι… άλμα για το επαγγελματικό ποδόσφαιρο, το οποίο σε συνδυασμό με την εναρμόνιση του καταστατικού, τους τακτικούς δικαστές που έχουν ήδη επιστρέψει στα πειθαρχικά όργανα, τις εκλογές που θα ακολουθήσουν αλλά και τη θέσπιση 5μελους επιτροπής η οποία τρόπο τινά θα εποπτεύει την ΕΠΟ και θα είναι σε ανοικτή γραμμή με τις FIFA/UEFA, μπορούν να βάλουν το άθλημα σε δρόμο αξιοπιστίας, κάθαρσης και διαφάνειας.

Επίσης συμφωνήθηκε η έναρξη του προγράμματος «safety and security», στα πρότυπα του αντίστοιχου project που ακολουθεί το Champions League, προσαρμοσμένο στις ιδιαιτερότητες που έχει το ελληνικό ποδόσφαιρο και κυρίως η ελληνική κοινωνία. Το πρόγραμμα «safety and security» ενδεχομένως να ανακοινωθεί εντός της επόμενης εβδομάδας και να παρουσιαστεί πως θα καταρτηστεί και με ποιον τρόπο θα σχεδιαστεί η εφαρμογή. Ολοι οι εμπλεκόμενοι φορείς θα καταθέσουν τις εισηγήσεις τους, αντιπροσωπεία των FIFA/UEFA θα προσφέρει την εμπειρία και τις γνώσεις της, ώστε να καταλήξουν σε κανόνες για τους οποίους θα κληθεί ο υφυπουργός να νομοθετήσει.

Διαβάστε ακόμη...