Δέκα ελεύθεροι και ωραίοι προπονητές για τον ΠΑΟΚ

Από metrosport.gr : Αρκετοί είναι οι προπονητές που κυκλοφορούν ελεύθεροι και υπό προϋποθέσεις μπορούν να αποτελούν λύσεις για την τεχνική ηγεσία του ΠΑΟΚ
Πηγή: metrosport.gr
Δέκα ελεύθεροι και ωραίοι προπονητές για τον ΠΑΟΚ

Το metrosport.gr δημοσιεύει σήμερα δέκα εξ αυτών με αξιόλογα βιογραφικά, προσιτούς οικονομικά και ο καθένας τους με ενδιαφέροντα στοιχεία στην μέχρι τώρα καριέρα τους:

Τόμας Σάαφ
Στα 56 του πλέον ο τεχνικός που ανδρώθηκε ποδοσφαιρικά στη Βρέμη και στη Βέρντερ και μεγαλούργησε προπονητικά σε αυτήν για 14 χρόνια (1999-2013). Μεταξύ των άλλων κατέκτησε το νταμπλ τη σεζόν 2003-2004, ενώ πήρε άλλα δύο κύπελλα και ένα Λιγκ Καπ Γερμανίας. Μάλιστα έφτασε μέχρι τον τελικό του κυπέλλου UEFA το 2009, τον οποίο και έχασε από την Σαχτάρ. Ακολούθησε η Άιντραχτ Φρανκφούρτης τη σεζόν 2014-2015, ενώ την επόμενη ανέλαβε τον Γενάρη το Αννόβερο, αλλά δεν κατάφερε να το κρατήσει στη μεγάλη κατηγορία.

Αντρέ Σούμπερτ
Ο 46χρονος τεχνικός ξεκίνησε την προπονητική του καριέρα πριν από δέκα χρόνια, όταν ανέλαβε αρχικά την β΄ ομάδα της Πάντερμπορν και λίγο αργότερα (το 2009) την μεγάλη ομάδα, οδηγώντας τη από την τρίτη, στην δεύτερη κατηγορία. Ακολούθησε μια αποτυχημένη σεζόν στην Ζανκτ Πάουλι, ένα μικρό πέρασμα από την εθνική νέων της Γερμανίας (U-15) και τη περσινή σεζόν το πέρασμα του από την Γκλάντμπαχ, την οποία και οδήγησε στους ομίλους του Champions League. Από τον περασμένο Δεκέμβρη είναι ελεύθερος.

Αρμιν Φε
Ο 56χρονος τεχνικός ξεκίνησε νωρίς την προπονητική του καριέρα, δουλεύοντας στην Άουγκσμπουργκ από το 1990 ως το 1995. Στη συνέχεια δούλεψε σε Γκρόιτερ Φιρτ, Ρόιτλιγκεν, Χάνσα Ρόστοκ και πάλι στην Άουγκσμπουργκ, πριν έρθει η μεγάλη επιτυχία στη Στουτγάρδη, με την κατάκτηση του τίτλου το 2007. Στη συνέχεια εργάστηκε στις Βόλφσμπουργκ και Αμβούργο και για 3 χρόνια στην Άιντραχτ Φρανκφούρτης, την οποία και ανέβασε στη μεγάλη κατηγορία. Δούλεψε για λίγο και πάλι στην Στουτγάρδη και πέρυσι βρέθηκε και πάλι στον πάγκο της Άιντραχτ.

Μάρτιν Σμιντ
Ο 50χρονος Ελβετός ξεκίνησε την προπονητική του καριέρα το 2003 δουλεύοντας για 5 χρόνια στην ερασιτεχνική Ραρόν και έπειτα στην β΄ ομάδα της Τουν. Το 2010 ανέλαβε την β΄ ομάδα της Μάιντς και πέντε χρόνια μετά έγινε προπονητής της πρώτης ομάδας. Πέρυσι μάλιστα την έβγαλε στο Europa League, τερματίζοντας στην 6η θέση της βαθμολογίας, ενώ φέτος την κράτησε στην κατηγορία (15η θέση), αλλά παρόλα αυτά πριν από δύο εβδομάδες λύθηκε η συνεργασία του με την διοίκηση του συλλόγου.

Μπρούνο Λαμπαντία
Στα 51 του χρόνια ο Γερμανός τεχνικός, ξεκίνησε και δούλεψε για τρία χρόνια στην Ντάρμσταντ (2003-2006), ενώ στη συνέχεια ανέλαβε την Γκρόιτερ Φιρτ. Την σεζόν 2008-2009 εργάστηκε στη Λεβερκούζεν με την οποία τερμάτισε στην 9η θέση. Την επόμενη έφτασε μέχρι τα ημιτελικά του Europa League με το Αμβούργο, με το οποίο τερμάτισε στην 7η θέση της Bundesliga. Ακολούθησαν 3 χρόνια στη Στουτγάρδη και ένας χαμένος τελικός κυπέλλου Γερμανίας από την Μπάγερν (2013). Πέρυσι δούλεψε στο Αμβούργο και φέτος απολύθηκε από την ομάδα τον περασμένο Σεπτέμβριο.

Σερχέι Ρεμπρόφ
Η πρώτη του απόπειρα ως προπονητής κρίνεται πετυχημένη. Ο 43χρονος Σερχέι Ρεμπρόφ, έχοντας εγκαταλείψει το ποδόσφαιρο το 2009, αποφάσισε ν΄ ακολουθήσει την προπονητική, αναλαμβάνοντας την Ντινάμο Κιέβου τον Απρίλιο του 2014. Φορτίο δύσκολο, αλλά ο Ρεμπρόφ έσπασε τη μίνι κυριαρχία (6 ετών) της Σαχτάρ τα τελευταία χρόνια, κατακτώντας δύο σερί Πρωταθλήματα (2015, 2016), δύο Κύπελλα (2014, 2015) κι ένα Super Cup (2016), με τη θητεία του να ολοκληρώνεται με το φινάλε της τρέχουσας σεζόν και να κρίνεται πετυχημένη.

Τόμας Κρίστιανσεν
Ο Δανός Τόμας Κρίστιανσεν έχει ανεβάσει ιδιαίτερα τις μετοχές του, μετά την πολύ καλή πορεία που πραγματοποίησε με τον ΑΠΟΕΛ τη φετινή σεζόν. Κατέκτησε το Πρωτάθλημα στην Κύπρο, έχασε στις λεπτομέρειες την είσοδο στους ομίλους του Champions League από την Κοπεγχάγη, όμως στο Europa League οδήγησε τους Κύπριους μέχρι και τους «16», όταν αποκλείστηκε από την Άντερλεχτ, έχοντας όμως ξεπεράσει το εμπόδιο της Αθλέτικ Μπιλμπάο στους «32». Έμαθε ποδόσφαιρο ως παίκτης στις ακαδημίες της Μπαρτσελόνα, στοιχείο που αποτελεί «συν» για τον 44χρονο Δανό.

Χουάντε Ράμος
Από τους ελεύθερους προπονητές της ισπανικής αγοράς, το όνομα του Χουάντε Ράμος ξεχωρίζει. Ο 62χρονος τεχνικός δούλεψε στο πρώτο μισό της περσινής σεζόν στη Μάλαγα, πριν φύγει λόγω διαφωνιών με τη διοίκηση. Την τετραετία 2010-14 βρισκόταν στον πάγκο της ουκρανικής Ντνίπρο, ενώ τις μεγαλύτερες επιτυχίες τις γνώρισε με τη Σεβίλλη, κατακτώντας δύο συνεχόμενες χρονιές το Europa League (2006, 2007). Ακολούθησαν θητείες στον πάγκο των Τότεναμ, Ρεάλ Μαδρίτης και ΤΣΣΚΑ Μόσχας, ενώ από το 1990 ως το 2005 είχε καθίσει στον πάγκο 11 ισπανικών ομάδων.

Φρεντερίκ Αντονετί
Δύσκολη αγορά η γαλλική, λίγοι είναι οι Γάλλοι προπονητές που έχουν κάνει επιτυχίες με τις ομάδες τους, ωστόσο υπάρχουν και κάποιοι που η δουλειά τους δεν έχει ανταμειφθεί ιδιαίτερα. Ένας από αυτούς είναι ο Φρεντερίκ Αντονετί, ο οποίος φέτος δούλεψε στη Λιλ, χωρίς όμως ιδιαίτερη επιτυχία. Ο 55χρονος Κορσικανός, όμως, έχει δείξει καλό έργο στις προηγούμενες ομάδες του, όπως η Μπαστιά (1994-98, 1999-2001), η Σεντ Ετιέν (2001-04), η Νις (2005-09) και η Ρεν (2009-13), όπου σε όλες έκατσε για αρκετά χρόνια.

Φιλίπ Μοντανιέ
Ένα ακόμη όνομα από τη γαλλική αγορά, το οποίο μάλιστα ακούστηκε και για τον πάγκο του Ολυμπιακού, είναι αυτό του Φιλίπ Μοντανιέ. Ο 52χρονος τεχνικός ξεκίνησε από τις Μπουλόν και Βαλενσιέν την προπονητική του καριέρα, πριν κάνει το άλμα για τη Ρεάλ Σοσιεδάδ το 2011, οδηγώντας τους Βάσκους δύο χρόνια μετά στο Champions League. Διαφώνησε στο μεταγραφικό σχεδιασμό και δεν ανανέωσε το συμβόλαιό του, πηγαίνοντας για μια τριετία (2013-16) στη Ρεν, ενώ πέρσι πέρασε το πρώτο μισό της σεζόν στη Νότιγχαμ Φόρεστ, χωρίς μεγάλη επιτυχία.

Διαβάστε ακόμη...