Μπαμ, ζιπ, αχ με Μπάνε, Σούλη και άλλες δημοκρατικές δυνάμεις

Από BasketPlus: Ο Μπάνε ήταν πολύ προσεκτικός και ήταν λογικό, όσο στην όλη περιρρέουσα ατμόσφαιρα κυριαρχεί ακόμα το διαζύγιο με τον Σούλη Μαρκόπουλο.
Πηγή: basketplus.gr
Μπαμ, ζιπ, αχ με Μπάνε, Σούλη και άλλες δημοκρατικές δυνάμεις

Έκανε λόγο για αλλαγή φιλοσοφίας και ουσιαστικά εννόησε ότι με τον Σούλη ο ΠΑΟΚ δεν θα μπορούσε να βρει αυτό τον διαφορετικό δρόμο, το νέο, το καινοτόμο, αυτό που ως πιο σύγχρονος θεωρούν στην ΚΑΕ ότι μπορεί να προσφέρει ο Παπαθεοδώρου.

-Τον παρακολουθούσαν καιρό, παραδέχθηκαν Μπάνε και Ζουρνατζίδης και πήραν την απόφαση τους, είπαν, χωρίς να λάβουν υπόψη τους το αποτέλεσμα των πλέι οφ. Σχολίασαν ότι ακόμα και 3ος να έβγαινε ο ΠΑΟΚ-σημείωσαν πάντως ότι με αυτή την εικόνα η ομάδα δεν μπορούσε να κάνει μπρέικ σε Παλέ και ΟΑΚΑ-πάλι θα γινόταν η αλλαγή.

-Το αισιόδοξο της υπόθεσης…; Όχι δεν ήταν τόσο ο Παπαθεοδώρου και ότι καινούριο που μπορεί να φέρει, ή η δεδομένη του στοργική ματιά στους νεαρούς. Είναι το μπάτζετ… Ο Μπάνε είπε ότι θα αυξηθεί… ένα ευρώ σε σχέση με πέρσι. Οκ, το πιάσαμε το υπονοούμενο, το μπάτζετ θα είναι μεγαλύτερο, αλλά το θέμα είναι πόσο μεγαλύτερο, ώστε να καταφέρει η ομάδα να πλησιάσει παίκτες καλού επιπέδου. Όσο το… από πού προκύπτει αυτή η αύξηση, εντάξει δεν χρειάζεται και πολύ μυαλό, ο μεγάλος βοηθά μια χαρά.

-Και στην απορία… Γιατί δεν δίνεται η ευκαιρία στον Μαρκόπουλο να λειτουργήσει με μεγαλύτερο μπάτζετ; Ε, το απάντησαν πρώτο πρώτο. Φιλοσοφία, άλλο στυλ, επιθετικότητα, θέαμα, ελκυστικός ΠΑΟΚ για τον κόσμο… Αυτό βέβαια πέρα από την φιλοσοφία του κάθε τεχνικού έχει να κάνει και με τους παίκτες, με το επίπεδο τους, την εμπειρία τους, τα ποιοτικά τους χαρακτηριστικά.

-Τώρα για την τρομερή ατάκα του Μπάνε, ότι θα χαιρόταν αν ο Ιβάν γνώριζε το όνομα του προπονητή Παπαθεοδώρου, ΟΚ καλό χιούμορ, αλλά… έχει κόσμο γύρω του ο «ταβάριτς», κάποιοι θα ξέρουν και τον Ηλία. Αντίθετα είναι πολύ σημαντικό να ακούς από ένα τόσο μπασκετικό τύπο όπως ο Μπάνε, αυτή την τόσο ενθουσιώδη άποψη για έναν προπονητή.

-Ουσιαστικά τον αποθέωσε… Θέμα φιλοσοφίας, προσέγγισης, επαφής με τους νέους. Καλά μέχρι εδώ, εφόσον τον παρακολουθούν καιρό, έχουν άποψη και είναι απόλυτα σεβαστή. Το ότι κατανοεί το τι είναι ΠΑΟΚ και ξέρει τις ανάγκες και τις δυνατότητες της ομάδας, ε δεν θα είναι ο μόνος. Το ότι πήγε ένα χρόνο στην κεντρική Ασία και πρόλαβε να ξεφύγει από την Ελληνική νοοτροπία, κάπως υπερβολικό έτσι; Να μεταφέρει και στην Ελληνική Α1 ότι είδε στην VTB; Μα εκεί παίρνουν Έλληνες προπονητές για να τους μεταφέρουν τις εμπειρίες και τις γνώσεις τους.

-Το θέμα είναι ότι τους γέμισε η φιλοσοφία του «Παπ», η άποψη του για το μπάσκετ, το ότι όντως έκανε με το καλημέρα την άγνωστη Κηφισιά υπολογίσιμη δύναμη, το ότι ξέρει τα συν και τα πλην των νεαρών, το ότι και για αυτόν ο ΠΑΟΚ θα είναι ένα τεράστιο στοίχημα και θα θέλει να πετύχει, το ότι τέλος πάντων μετά από 8 χρόνια ο ΠΑΟΚ έκανε μια αλλαγή και εμπιστεύεται έναν 41χρονο με φιλοδοξίες, είναι ένα ενδιαφέρον στοιχείο από μόνο του.

Και λίγο Σούλης…

-Ο απόμακρος Σούλης, αυτός που έβλεπε τούρτες και κεράκια για τα ρεκόρ του, άλλαζε 10 χρώματα και περίμενε μια τρύπα στην γη για να μπει μέσα (από ταπεινότητα αλλά και εκκεντρικότητα) θα περιμένει 50 χρόνια για να δει το καλούπι του να σπάει.

-Την έγραψε την ιστορία του και στον ΠΑΟΚ και στο Ελληνικό μπάσκετ, για αυτόν απορούσαν ξένοι παίκτες πως έφτασε τα 700 (και) παιχνίδια… Αυτός που με το ζόρι μιλούσε στο τηλέφωνο και ένοιωθες ότι σε κάθε ερώτηση τον μαχαίρωνες με ματσέτα, αυτός που ούτε κατάλαβε πόσα σημαντικά πράγματα πέτυχε στην πορεία του, γιατί ποτέ δεν ένοιωσε ο πραγματικός σταρ.

-Αυτός που έκανε μεγάλες νίκες αλλά και οδυνηρές σε διαφορές και χαρακτήρα ήττες, αυτός που έφυγε με το +35 επί του Άρη, με το +17 επί του Παναθηναϊκού, αλλά και μερικά παγωμένα -40, αυτός που βοήθησε να κάνουν βήματα που δεν θα ονειρεύονταν Μπόγρης, Μαργαρίτης, Τσαϊρέλης, Κούπερ, Τσόχλας, Χάτσερ, Μαγκράθ και άλλοι που δεν τα εκμεταλλεύτηκαν (Λάνγκφορντ, Όντουμ, Πέιν, Σχορτσανίτης).

-Είχε και άλλα… Τα ξεφωνητά κατά πάντων στα αποδυτήρια σε δύσκολες στιγμές (ρε κόουτς τι σου έφταιγε το Basketplus και τόκραζες στους παίκτες σου;), η ανασφάλεια σε ανάλογες στιγμές, το stay όταν πήγαιναν οι γκαρντ να τρέξουν, οι παραδοσιακές του ατάκες (οι παίκται… για παράδειγμα), το ότι μπέρδευε τα ξένα ονόματα, οι επικοί καυγάδες με Ζουρνατζίδη όταν ο Μάρσαλ λειτουργούσε κατά το δοκούν, αλλά και οι ανοχές (και με πολύ χιούμορ) όταν έκανε το ίδιο ο Λάζος και ο Σόφο… Και άλλα που σε βοηθούν να γράψεις βιβλίο. Να το γράψει ο ίδιος όμως, έτσι αξίζει περισσότερο…

-Και το μέλλον του; Δεν είναι σωστό, αλλά θα το τολμήσουμε… Να αποτύχει φέτος με τον Παναθηναϊκό ο Πασκουάλ, να τον διώξει ο Φαστ-Τρακ και να πάει ο Σούλης, να κοουτσάρει Καλάθη, Μπουρούση, Παππά (ουπς… σίγουρα;) και όποιος άλλους σταρ μαζέψει ο εξάστερος στο ΟΑΚΑ του χρόνου. Πέρα από το ηθικό, τι να του προσφέρει μια δουλειά στην Εθνική ομάδα; Αυτός θέλει να είναι 8 ώρες τη μέρα στο γήπεδο…

-Από την άλλη όμως θα θέλαμε να ακούσουμε πως θα έπρεπε να τελειώσει την συνεργασία του ο ΠΑΟΚ με τον Μαρκόπουλο. Να τον ενημερώσει με το τέλος της σεζόν ότι δεν θα συνεχίσουν, να το κάνει τον Αύγουστο, να μην το κάνει καθόλου, να ανανεώσει για άλλα 5 χρόνια την συμφωνία; Πως…;

-Και επίσης πολά κρέντιτ-φταίμε για την αστοχία-στον ακούραστο Παντελή Μπούτσκο που πλήρωσε το μάρμαρο της αλλαγής. 8 χρόνια τρομερής δουλειάς και πάθους δεν σβήνουν έτσι. Για την μίνι δήλωση του τα είπαμε. Και λίγο ΠΑΟΚ χρειαζόταν Παντέλο, έτσι για το θεαθήναι...

-Ευχάριστο γεγονός η αναβάθμιση του «Μπίδη». Είπαμε, ο ΠΑΟΚ έχει βγάλει κορυφαίους τεχνικούς στην Ευρώπη, προπονητές σε καλό επίπεδο στην Ελλάδα, να βγάλει ακόμα έναν.

-Μαυροκεφαλίδης, Μαυροειδής, Όντουμ, Κασελάκης, ίσως Κατσίβελης, ακόμα και ο «εγωίσταρος» Άσκα, δύσκολα ο Αθηναίου, ένας Αμερικανός σκόρερ, κορμιά κοντά στο καλάθι εξ ΗΠΑ… Με σημαντικά αυξημένο μπάτζετ, έτσι; Άντε μετά να δούμε ποια Τενερίφη… little cats.

-Ιούνιος μπαίνει (εντάξει με καταιγίδες...), έτσι για να ονειρευόμαστε… Τσάμπα είναι, ακούσαμε κάτι νέα μέτρα και ξαφνικά είδαμε με συμπάθεια ένα μπουκάλι βότκα λίγα μέτρα πιο δίπλα. Στο κάτι παραπάνω του ΠΑΟΚ θα κολήσουμε;

-A και ωρσαία έκπληξη ήταν σήμερα στο Παλατάκι η παρουσία του Γιαννάκη του Δεμερτζή, από τα καλύτερα παιδιά που πέρασαν από τον ΠΑΟΚ τα τελευταία 15 χρόνια. Στεγνός, μια χαρά ήταν, ατομική δουλειά και πάει παρακάτω.

Διαβάστε ακόμη...