Άσχετος κι επικίνδυνος ή στημένος;

Από paok24.com : Τι λέει ο Διδάκτωρ Ιατρικής του ΑΠΘ, Λευτέρης Σμαρόπουλος για την έκθεση του γιατρού του χθεσινού αγώνα
Πηγή: paok24.com
Άσχετος κι επικίνδυνος ή στημένος;

Ένας από τους πλέον καταρτισμένους γιατρούς της Θεσσαλονίκης, ο Παιδοχειρούργος, μέλος του σωματείου αντιμετώπισης παιδικού τραύματος, εθελοντής γιατρός στις άγονες-δυσπρόσιτες περιοχές της Ελλάδας, Λευτέρης Σμαρόπουλος, γράφει στο PAOK24 για την έκθεση του γιατρού του χθεσινού αγώνα.

Αναλυτικά:

Η ελληνική γλώσσα στην ιατρική είναι ότι πιο πλούσιο υπάρχει σε όρους, από την εποχή του Γαληνού έως σήμερα, καθιστώντας τους Έλληνες φοιτητές προνομιούχους σε σχέση με τους υπόλοιπους του κόσμου όλου.

Σε αυτήν τη γλώσσα λοιπόν, όταν σε κτυπά ένα αντικείμενο υπάρχει ο όρος πλήξη ή θλάση και περιγράφοντας το αντικείμενο που κτυπά, από αμβλύ ή θλων όργανο όπως το κουτί μπύρας 500ml για παράδειγμα, αλλά κι από τέμνον όργανο κοκ.

Όταν ειδικά υπάρχει και φωτογραφικό υλικό που δείχνει τη λύση(διακοπή) της συνέχειας του δέρματος τότε καλείται θλαστικό τραύμα (του τριχωτού αν πρόκειται για το κεφάλι), με συνοδό αιμάτωμα ή εκχύμωση).

Υπάρχουν βέβαια και οι όροι δρυφάδα κι εκδορά που αναφέρονται σε γκρατζουνιές. Επιπρόσθετα οι κακώσεις κεφαλής διαβαθμίζονται

1.Ανάλογα με την τοπογραφία της κάκωσης, δηλαδή το πλάγιο τμήμα του κρανίου-βρεγματική χώρα και κροταφική χώρα είναι πολύ πιο ευαίσθητα σε κατάγματα και αιματώματα από ότι το μέτωπο.

2. Ανάλογα με τη νευρολογική σημειολογία (δηλαδή αν ο εξετάζων γιατρός δει αντικειμενικά νευρολογικά ευρήματα δυσλειτουργίας των εγκεφαλικών νεύρων), όπως επίσης και από υποκειμενικά ευρήματα του πάσχοντα, όπως η αναφορά ζάλης-ιλίγγου, που από μόνα τους θέτουν τη διάγνωση της διάσεισης-κρανιοεγκεφαλικής κάκωσης.

Η συνήθης πρακτική για τέτοιου είδους κακώσεις είναι η παραμονή επί 48 ώρες στο νοσοκομείο και η επανάληψη της αξονικής ή μαγνητικής τομογραφίας του κρανίου-εγκεφάλου, μετά την πρώτη πρώιμη λήψη σε τουλάχιστο 16-24 ώρες μετά το συμβάν για τον αποκλεισμό ενδοεγκεφαλικών βλαβών (αιματώματα-εγκεφαλικό οίδημα) που μπορεί να μην εντοπισθούν πρώιμα (στο πρώτο 2ωρο της κάκωσης).

Συνεπώς οι λίβελοι ιατρικών γνωματεύσεων για κακώσεις, είτε συντάσσονται από ιατρούς ειδικοτήτων άσχετων με την τραυματολογία (όπως οι βιοπαθολόγοι/πυρηνικοί ιατροί/ψυχίατροι) και γι'αυτό πρέπει να απομακρυνθούν πάραυτα από τους αθλητικούς χώρους ως επικίνδυνοι/ακατάλληλοι και παράλληλα να εγκληθεί και η διοργανώτρια αρχή ή και το σωματείο για την επιλογή τους, ή απλά είναι στημένοι και πρέπει να διωχθούν ποινικά.

Διαβάστε ακόμη...