O Κλάντον, οι Λύκοι, τα ποδήλατα, οι Έλληνες της Γερμανίας...

Από basketplus.gr : «Ο Κώστας ο Χαραλαμπίδης τα μετρούσε γιατί έχει μια κάρτα για πτήσεις και μας ενημέρωσε ότι η ομάδα από τον Σεπτέμβριο μέχρι τον Απρίλιο έκανε 58 πτήσεις».
Πηγή: basketplus.gr
O Κλάντον, οι Λύκοι, τα ποδήλατα, οι Έλληνες της Γερμανίας...

Ακούγεται υπερβολικό, αλλά είναι αλήθεια και ο Μανόλης Βαλλιάνος (στην φωτο με Καραμπέρη, Βασιλείου) παρά την περσινή περιπέτεια της υγείας του, ήταν στον... αέρα και στις 58 αυτές πτήσεις. Ο φροντιστής του ΠΑΟΚ ούτε σκέφτηκε τα... περσινά με την καρδιά του και έκανε το 100% στα αεροπορικά ταξίδια του ΠΑΟΚ. Θα μπορούσε να γράψει βιβλίο μόνο για την φετινή χρονιά, ωστόσο αρκείται να απαριθμήσει στην «Α» ταξιδιωτικές στιγμές της περιόδου 2016-17 που του έμειναν χαραγμένες στο μυαλό.

«Είναι πρόσφατο, συνδυάστηκε με επιτυχία και για αυτό θυμάμαι πρώτα το Βελιγράδι. Κερδίσαμε, προκριθήκαμε και ο Κιθ έβαλε τα 15 περίπου άτομα που είχαν έρθει μαζί μας να φωνάξουν ΠΑΟΚ έξω από το ξενοδοχείο... ΟΚ ο Κιθ φαινόταν ο πιο εκρηκτικός απόλους, αρχηγός στην πλάκα, αλλά στα αεροδρόμια ήταν και αυτός ήσυχος γιατί όλοι έμπαιναν σε αίθουσαlounge και ασχολιόταν άπαντες με τα κινητά τους, δεν είχε κόσμο για να έχουν κίνητρο για... χαβαλέ». Ο Βαλλιάνος όμως έζησε μαζί με την ομάδα και περίεργες στιγμές...

«Στην Ουσάκ παίξαμε μια μέρα μετα την βομβιστική ενέργεια στην Πόλη. Στο γήπεδο ήρθαν καμιά 200αριά Γκρίζοι Λύκοι, φώναζαν συνθήματα, σήκωσαν και πανό που είχε και προσβολή για την Ελλάδα, αλλά η ομάδα το κατέβασε αμέσως και μας ζήτησαν και συγγνώμη από την Ουσάκ, που μας έλεγαν ότι δεν περίμεναν κάτι τέτοιο» έλεγε ο φροντιστής του ΠΑΟΚ που ως φανατικός οπαδός του «Δικεφάλου» αγωνιούσε πολλές φορές, όταν δεν μπορούσε να παρακολουθήσει ποδοσφαιρικά ματς του ΠΑΟΚ στην Ευρώπη, λόγω υποχρεώσεων με την ΚΑΕ. «Όταν είχαμε την ευκαιρία, πρώτος κατέβαινα από το πούλμαν για να τακτοποιηθούμε γρήγορα και να δούμε ότι προλάβουμε στην τηλεόραση» σχολίασε.

Τα ποδήλατα και οι Έλληνες

Οι προορισμοί φέτος είχαν και άνετες στιγμές και δύσκολες... Τονίζει ο Βαλλιάνος: «Στο Βαρέζε μέναμε σε ένα λόφο έξω από την πόλη και για να κατεβούμε στο κέντρο να πιούμε ένα καφέ πήραμε με τον Χαραλαμπίδη και τον Σουανίδη ποδήλατα. Γίναμε αξιοθέατο, όλοι πεζοί στα στενά του Βαρέζε, μας κοιτούσαν, μας έβγαζαν φωτογραφίες, άλλοι μας πείραζαν. Το κακό ήταν τις την επιστροφή στην ανηφόρα, πήραμε τα ποδήλατα στα χέρια για να ανεβούμε το λόφο. Αντίθετα στην Πολωνία μέναμε στην μέση του πουθενά. Σκοτάδι, ομίχλη, μακριά από την πόλη αλλά το ξενοδοχείο τρομερό, μας αποζημίωσε. Δεν πήγαμε πουθενά, δεν είχαμε που να πάμε μια βόλτα, παίζαμε με τα σκυλιά του ξενοδοχείου».

Στην Γερμανία ήταν όμως διαφορετικά... «Πήγαμε για 2η φορά στο Όλντεμπουργκ. Είναι μια μικρή πόλη που έχει όμως 2000 μόνιμους Έλληνες. Στο ξενοδοχείο βρήκαμε πάλι μια Ελληνίδα από την Πάτρα που δουλεύει εκεί 30 χρόνια. Μας έλεγε να ερχόμαστε κάθε χρόνο, μόνο που δύο φορές πήγαμε και τις δυο χάσαμε. Γιατί να ξαναπάμε; Ήταν και ένας Έλληνας που έχει καφέ στην πόλη, ο Ηλίας που έχει και σχολή πολεμικών τεχνών. Μας είδε να κάνουμε βόλτα και μας φώναξε... καλώς τον ΠΑΟΚ. Αλλά εκεί το κλου ήταν ο κόσμος και τις δύο φορές η κερκίδα ήταν συγκλονιστική. Μόνο για αυτό αξίζει να ξαναπάς» σημείωσε ο Μανόλης Βαλλιάνος.

Με Κυριάκο Παπαδόπουλο

Τα ταξίδια του ΠΑΟΚ είχαν και ορισμένες ενδιαφέρουσες συναντήσεις. Θυμάται ο Βαλλιάνος... «Πηγαίναμε στη Λυόν και εδώ στο αεροδρόμιο βρήκαμε τον Κυριάκο Παπαδόπουλο, τον διεθνή στόπερ και φυσικά ΠΑΟΚτσή. Τελείωνε η άδεια των γιορτών και θα ακολουθούσε την Λειψία-αν θυμάμαι καλά γιατί έπαιξε και στον Αμβούργο φέτος- σε προετοιμασία στην Πορτογαλία. Μας έλεγε ότι οι παίκτες στην Γερμανία απαγορεύεται να παίζουν στοίχημα στο ποδόσφαιρο, αν τους έπιαναν, θα είχαν μεγάλο πρόβλημα. Για αυτό έπαιζε μπάσκετ, ήξερε πολλά πράγματα και για την Λυόν. Για τον Χοτζ, τον Γουότκινς, ήξερε και για μας, για τον Μαργαρίτη μας έλεγε» τόνισε ο φροντιστής του ΠΑΟΚ.

Η παγωνιά και ι 20 ηρωϊκοί

Δεν ήταν μόνο τα ταξίδια στο εξωτερικό που είχαν ενδιαφέρον. Ο ΠΑΟΚ βίωσε και «ωραίες» καταστάσεις, όταν κλήθηκε να αντιμετωπίσει την Νεπτούνας στο Παλατάκι, στις πιο παγωμένες μέρες της Θεσσαλονίκης τα τελευταία 40-50 χρόνια. «Στο γήπεδο μπήκαν 20 ηρωϊκά άτομα που έκαναν τρο0μερή κερκίδα» έλεγε ο Βαλλιάνος, συμπληρώνοντας: «Δεν είχαμε βάλει εισιτήριο. Θυμάμαι ότι επειδή είπαμε τα παιδιά να φύγουν νωρίς από τα σπίτια τους γιατί στους δρόμους γινόταν χαμός, κάποιοι ήρθαν τρεις ώρες πριν αρχίσει το ματς.

Ο ΜακΦάντεν ήθελε κόσμο για να πανηγυρίσει την 30άρα του, αλλά δεν είχε, ενώ οι Λιθουανοί ζήτησαν άδεια από την FIBA για να βάλουν ισοθερμικά, αφού απαγορεύεται η χρήση τους. Το καλοριφέρ έκαιγε πέντε ώρες πριν αρχίσει το ματς, αλλά δεν έγινε τίποτε, πώς να ζεσταθεί το γήπεδο με -8 απέξω; Πάντως ενημερώσαμε και τους Λιθυανούς και την FIBAότι για πρώτη φορά στην Θεσσαλονίκη υπήρχαν τέτοιε συνθήκες» κατέληξε ο Βαλλιάνος.

Διαβάστε ακόμη...