Μια σεζόν που τελείωσε νωρίς…

Απο paok24.com : Την προηγούμενη εβδομάδα ολοκληρώθηκε άδοξα η φετινή προσπάθεια του μπασκετικού ΠΑΟΚ…
Πηγή: paok24.com
Μια σεζόν που τελείωσε νωρίς…

Ο Δικέφαλος τερμάτισε στην 5η θέση της κανονικής διάρκειας κι αφού ξεπέρασε με συνοπτικές διαδικασίες το εμπόδιο του Λαυρίου κλήθηκε ν' αντιμετωπίσει με μειονέκτημα έδρας τον Άρη, που είχε καταλάβει την 4η θέση. Παρά το γεγονός πως ο ΠΑΟΚ είχε επικρατήσει και στις δύο αναμετρήσεις του πρωταθλήματος στα παιχνίδια των Playoff εμφανίστηκε κατώτερος των περιστάσεων και γνώρισε δύο ήττες σε ισάριθμους αγώνες.

Είναι αλήθεια πως η αναλογία θετικών κι αρνητικών της φετινής χρονιάς σε σχέση με την περσινή ήταν αισθητά καλύτερη, αλλά αυτό δεν στάθηκε αρκετό ώστε η ομάδα να καταφέρει κάτι περισσότερο.

Τα θετικά

Η ανάδειξη του Κόνιαρη

Είναι τιμή του μπασκετικού ΠΑΟΚ το γεγονός πως όποιος παίκτης φεύγει έχει να λέει για το οικογενειακό κλίμα, που επικρατεί και το πόσο αυτό τον βοηθά ν' αποδώσει τα μέγιστα. Στο πλαίσιο αυτό, μόνο ως θετική μπορεί να λογιστεί η ανάδειξη και καθιέρωση του Αντώνη Κόνιαρη. Ο 19χρονος play maker ταλαιπωρήθηκε από ένα σοβαρό τραυματισμό πριν επιστρέψει. Το καλοκαίρι ο ΠΑΟΚ του προσέφερε 4ετές συμβόλαιο συνεργασίας με τον μικρό ν' απαντά θετικά χωρίς δεύτερη σκέψη. Στην πρώτη του επαγγελματική χρονια, ουσιαστικά, ο Κόνιαρης άρπαξε την ευκαιρία απ' τα μαλλιά, υπό τις οδηγίες του Σούλη Μαρκόπουλου και την αμέριστη στήριξη ολόκληρου του τμήματος δεν άργησε να εξελιχθεί σε βασικό γρανάζι της μηχανής του ΠΑΟΚ. Είναι χαρακτηριστικό πως σχεδόν σε όλα τα παιχνίδια της ομάδας ήταν αυτός που ξεκινούσε στη βασική πεντάδα. Αυτό αποτελεί αδιαμφισβήτητα ένα κέρδος τόσο για την ομάδα όσο και για τον ίδιο και μένει να δούμε ποια θα είναι η συνέχεια της ιδιαίτερα ενδιαφέρουσας περίπτωσης Κόνιαρη.

Η πρόκριση με την Παρτιζάν

Τα διπλά παιχνίδια με την Παρτιζάν είναι κάτι που θα μείνει χαραγμένο για πολλά χρόνια σε όλους όσους είχαν την ευκαιρία να παρευρεθούν στις δύο αναμετρήσεις.  Η αναμέτρηση έγινε για την φάση των ''32'' του Basketball Champions League με τον ΠΑΟΚ να παίρνει μεγάλη πρόκριση με νίκη μέσα στο Βελιγράδι καλύπτοντας τη διαφορά με την οποία είχε ηττηθεί στη Θεσσαλονίκη. Ωστόσο η ατμόσφαιρα που επικράτησε και στα δύο παιχνίδια ήταν κάτι ανεπανάληπτο. Είναι γνωστή η αδελφοποίηση μεταξύ των φίλων των δύο ομάδων με τη φιλοξενία και στις δύο έδρες να είναι κάτι παραπάνω από υποδειγματική.

Οι νίκες με Άρη και Τενερίφη

Αναφορά δε θα μπορούσε να μη γίνει στις δύο νίκες επί του Άρη στην κανονική διάρκεια καθώς κι αυτή επί της Τενερίφης στη Θεσσαλονίκη. Όσον αφορά τον Άρη οι νίκες αυτές ήταν πολύ σημαντικές καθώς ήρθαν απέναντι στον βασικό αντίπαλο για την κατάληψη μιας θέσης στην 4άδα. Μπορεί τελικά ο ΠΑΟΚ ν' αποκλείστηκε από τον Άρη στα προημιτελικά αλλά η νίκη στο Αλεξάνδρειο τον Οκτώβριο είχε τη σημασία της. Ήταν αρχή της χρονιάς κι ο ΠΑΟΚ αντιμετώπιζε τον Άρη ως το απόλυτο αουτσάιντερ καθώς οι ''κίτρινοι'' είχαν ξεκινήσει τη χρονιά με μεγάλες φιλοδοξίες κι αρκετά υψηλότερο μπάτζετ. Η νίκη του ΠΑΟΚ έφερε μεγάλη αναστάτωση στο στρατόπεδο του αντιπάλου του ενώ κάτι αντίστοιχο έγινε και στο Παλατάκι, όπου ο Δικέφαλος έγραψε ιστορία κερδίζοντας το παιχνίδι έχοντας 0/20 τρίποντα!

Η νίκη κόντρα στην Τενερίφη ήταν τεράστιας σημασίας όταν έγινε καθώς οι ''νησιώτες'' ήταν πρωτοπόροι στο Ισπανικό πρωτάθλημα έχοντας μάλιστα κερδίσει την Ρεάλ Μαδρίτης λίγες μέρες νωρίτερα. Η σημασία όμως έγινε ακόμη μεγαλύτερη καθώς η Τενερίφη κατέκτησε έπειτα και τα Basketball Champions League. Η διαφορά των έξι πόντων δεν ήταν αρκετή για να δώσει στον ΠΑΟΚ την πρόκριση καθώς στην Ισπανία η Τενερίφη παρουσιάστηκε πανίσχυρη και πέρασε στην επόμενη φάση. Ο ΠΑΟΚ όμως είχε αποδείξει πως μπορεί να κάνει και τέτοιες νίκες.

Η γιορτή των 90 χρόνων

Θετικότατο πρόσημο τέλος είχε κι η σπουδαία εκδήλωση που έγινε στο Παλατάκι τον Σεπτέμβριο με αφορμή τα 90 χρόνια του συλλόγου. Ο ΠΑΟΚ φιλοξένησε την πρωταθλήτρια Ευρώπης, ΤΣΣΚΑ Μόσχας, για μια φιλική αναμέτρηση ενώ με την ευκαιρία βραβεύτηκαν και μεγάλες μορφές του παρελθόντος. Ο κόσμος «αγκάλιασε» αυτή την γιορτή και το Παλατάκι έζησε ένα υπέροχο βράδυ, σε μια γιορτή που μπορεί να μην είχε τα.. μεγαλεία του Μέγαρου Μουσικής, αλλά ήταν σαφώς πιο ΠΑΟΚτσήδικη.

Τα αρνητικά

Οι ήττες που «πόνεσαν»

Μέσα στη χρονιά ωστόσο υπήρχαν και αρκετά αρνητικά στοιχεία, τα οποία από κοινού δεν επέτρεψαν στον ΠΑΟΚ να κάνει κάτι παραπάνω. Ένας βασικός παράγοντας λοιπόν είναι οι οδυνηρές ήττες, που υπέστη μέσα στη χρονιά χάνοντας σημαντικό έδαφος στη μάχη της 4άδας και στην εξασφάλιση πλεονεκτήματος έδρας.  Οι ήττες με τις νεοφώτιστες Λευκάδα και Κύμη δεν θα ήταν υπερβολή να θεωρηθούν «ντροπή» ενώ ακολουθούν κι αυτές με στα Τρίκαλα αλλά και στην Πάτρα από τον Απόλλωνα που υποβιβάστηκε. Στη συγκεκριμένη κατηγορία χωρούν κι οι δύο συντριβές στις εκτός έδρας αναμετρήσεις με Ολυμπιακό και Παναθηναϊκό. Προφανώς και η νίκη σε τέτοια ματς δεν είναι απαιτούμενη, αλλά υπήρχε η πεποίθηση πως θα εμφανιζόταν περισσότερο ανταγωνιστικός. Η συγκεκριμένη πεποίθηση πηγάζει από το γεγονός πως η ομάδα έμοιαζε να είναι ιδιαίτερα δυσκολοκατάβλητη με τα αποτελέσματα ωστόσο να μην το υποστηρίζουν.

Οι αλλαγές μέσα στη σεζόν

Οι τρεις προσθήκες που έκανε ο ΠΑΟΚ μέσα στη χρονιά είναι κάτι στο οποίο δεν μας έχει συνηθίσει  και σίγουρα αποτέλεσε δείγμα πως κάτι δεν πήγε καλά στο προγραμματισμό που έγινε το καλοκαίρι. Πιο συγκεκριμένα οι Μπράντον Τέιλορ και Νταρύλ Μπράιαντ αντικαταστάθηκαν από τους Νέιθαν Σόμπι και Θαντ ΜακΦάντεν ενώ με τη λειψανδρία κάτω από το καλάθι ήρθε και ο Άιβαν Άσκα στο τέλος της σεζόν. Αυτές οι κινήσεις δεν επέτρεψαν να βρεθεί χημεία ποτέ, κάτι που η ομάδα, πλήρωσε.

Οι τραυματισμοί

Ένα πρόβλημα που ταλαιπώρησε τον ΠΑΟΚ τη φετινή χρονιά ήταν τα συνεχή προβλήματα τραυματισμών, με την ομάδα να παρουσιάζεται με απουσίες σε πολλά παιχνίδια. Το πρώτο κι αρκετά σοβαρό ήταν το θέμα του Βαγγέλη Μαργαρίτη, που τραυματίστηκε  στο εναρκτήριο φιλικό προετοιμασίας της ομάδας. Ο αρχηγός της ομάδας έκανε αγώνα δρόμου προκειμένου να είναι γρήγορα πίσω. Ο 34χρονος ωστόσο έπαθε υποτροπή στον τραυματισμό του κι έτσι επέστρεψε με τη νέα χρονιά. Σαν  να μην έφτανε αυτό ήρθαν κι οι ενοχλήσεις του Νέναντ Μιλιένοβιτς μέσα στη χρονιά με αποτέλεσμα να χρειάζεται να λείπει ένα διάστημα στη Σερβία για αποθεραπεία. Ο Τζόρνταν Σάιμπερτ  έπαθε εξάρθρωση ώμου  στο παιχνίδι κόντρα στην ΑΕΚ κι έχασε το υπόλοιπο της σεζόν ενώ ο Κιθ Κλάντον τραυματίστηκε στο πολύ σημαντικό παιχνίδι με την Τενερίφη αφήνοντας χωρίς λύσεις τον Σούλη Μαρκόπουλο.

Η απουσία του κόσμου για άλλη μία χρονιά

Στα αρνητικά δεν θα μπορούσαμε να μην συμπεριλάβουμε, την απουσία του κόσμου από το Παλατάκι για ακόμη μια χρονιά. Οι προσπάθειες που έχουν γίνει από τους ασπρόμαυρους είναι πολλές, καθώς η διοίκηση του συλλόγου θέλει τον κόσμο δίπλα της. Μία εξ αυτών ήταν το εισιτήριο των 5 ευρώ που έβαλε η ομάδα από τον Μάρτιο κι έπειτα με τον κόσμο ωστόσο να μην δείχνει να «συγκινείται» ούτε στο σημαντικό παιχνίδι με την Τενερίφη, όπου η προσέλευση του  δεν ήταν η αναμενόμενη.  Πλέον είναι κάτι παραπάνω από ξεκάθαρο πως ο κόσμος περιμένει κάποια διάκριση ή την ενδεχόμενη έλευση ενός χρηματοδότη για να «πιστέψει» ξανά σε κάτι μεγάλο και να επιστρέψει στο Παλατάκι. Αξέχαστη στιγμή, το παιχνίδι στο παγωμένο Παλατάκι με τη Νεπτούνας, με τους 30 ηρωικούς…

Ο αποκλεισμός από τον Άρη

Και φτάνουμε εκεί από όπου ξεκινήσαμε. Στον άδοξο μεν, αλλά δίκαιο δε αποκλεισμό από τον Άρη στα προημιτελικά της Basket League.  Η αλήθεια είναι πως η μεγάλη ευκαιρία χάθηκε στο παιχνίδι του Αλεξανδρείου . Ο ΠΑΟΚ επέστρεψε στην αναμέτρηση μέσα σε 30 δευτερόλεπτα και μέσα σε ένα «παγωμένο» γήπεδο, στην παράταση έκανε παιδικά λάθη και έχασε ακόμη και τις βολές που κέρδιζε. Η σειρά ήρθε στο Παλατάκι κι άπαντες στο Δικέφαλο ήθελαν την ισοφάριση. Το παιχνίδι ωστόσο κρίθηκε στην ευστοχία του αντιπάλου έξω από τα 6,75 με τον ΠΑΟΚ να δείχνει ανήμπορος ν' ακολουθήσει. Ο αποκλεισμός ήρθε μάλλον αναμενόμενα κι η κατάληψη της 5ης θέσης αντικατοπτρίζει πλήρως την εικόνα της ομάδας τη φετινή χρονιά.

Διαβάστε ακόμη...