Το θαύμα του ΠΑΟΚ και η δημιουργία μιας αυτοκρατορίας!

Από sdna.gr: Ο ΠΑΟΚ δημιουργεί μια μυθική «αυτοκρατορία» στο φιλέ και το SDNA αναλύει την πορεία του «Δικέφαλου» στο δρόμο προς την εκτόξευση. Τα πρόσωπα - κλειδιά, ο Ιβάν Σαββίδης, οι καθοριστικές αποφάσεις...
Πηγή: sdna.gr
Το θαύμα του ΠΑΟΚ και η δημιουργία μιας αυτοκρατορίας!

Ο ΠΑΟΚ κατέκτησε την Κυριακή τον τρίτο διαδοχικό τίτλο του στη Volleyleague. η Η ομάδα της Θεσσαλονίκης κάνοντας δύο φορές break κόντρα στον Ολυμπιακό έφτασε στην κατάκτηση του πρωταθλήματος. Προτού αναλυθεί τι έγινε φέτος ας επιχειρήσουμε μια αναδρομή στο παρελθόν.

Οι πρώτοι τίτλοι

Το 2014 ο τότε πρόεδρος του ΤΑΠ ΠΑΟΚ, Γιώργος Ανδρέου, έδωσε τα κλειδιά της ομάδας στον Γιάννη Καλμαζίδη. Μαζί με τον «Κάλμα» έφτασαν στην Θεσσαλονίκη ο Βασίλης Κουρνέτας, ο Ερνάντο Γκόμεζ και Αλεξάντερ Σαφράνοβιτς.
Το άρθρο συνεχίζεται μετά τη διαφήμιση

Η ομάδα έκανε καταπληκτική πορεία στον πρώτο γύρο και η διοίκηση βλέποντας ότι υπάρχουν αρκετές δυνατότητες προχώρησε στην αντικατάσταση των Αμερικανών Λόουσον και Μουρ με τους Χιμένεθ και Ρανγκέλ. Η ομάδα της Θεσσαλονίκης πήρε το κύπελλο στον τελικό της Σύρου με 3-1 κόντρα στον Ολυμπιακό, ενώ κατέκτησε λίγο καιρό αργότερα και το πρωτάθλημα επικρατώντας 3-0 των Πειραιωτών με πλεονέκτημα έδρας.

Ριπίτ ανεπανάληπτο

Μετά την κατάκτηση των πρώτων ιστορικά τίτλων του τμήματος η διοίκηση του ΠΑΟΚ έκανε το «έγκλημα» και απέλυσε τον προπονητή Γιάννη Καλμαζίδη. Ο Βούλγαρος Νίκι Ζελιάσκοφ τον αντικατέστησε ενώ παρέμεινε στην ομάδα ο Κουρνέτας με τον Χιμένθ και αποκτήθηκε ο Σεπέδα αντί του Γκόμεζ στην διαγώνιο. Ο ΠΑΟΚ όμως δεν πατούσε καλά στον αγωνιστικό χώρο. Ο Ζελιάσκοφ με συνοπτικές διαδικασίες απομακρύνθηκε και επιστρατεύθηκε ο Γιάννης Καλμαζίδης και πάλι. Ο «δικέφαλος» απέκτησε την μεταγραφική περίοδο του Ιανουαρίου του Αμερικανούς Λι και Γιαμπλόνσκι και τους Γιάννη Τακουρίδη και Νικόλα Σμαραγδή.

Η ομάδα του Γιάννη Καλμαζίδη τερμάτισε τέταρτη στην κανονική περίοδο ενώ έχασε Λιγκ Καπ και κύπελλο χάνοντας με δραματικό τρόπο αν και προηγήθηκε με 2-0 σετ από τον Ολυμπιακό σε τελικό και ημιτελικό αντίστοιχα. Στα πλέι οφ ενώ όλοι τον είχαν ξεγραμμένο, ειδικά μετά τις ήττες από τον Ολυμπιακό κατάφερε το απίστευτο. Έσπασε δύο έδρες, στον ημιτελικό του Ολυμπιακού και στον τελικό του Φοίνικα Σύρου και έφτασε στην κατάκτηση του δεύτερου διαδοχικού πρωταθλήματος με 3-1 νίκες κόντρα στη νησιωτική ομάδα. Ήταν η πρώτη φορά που η ομάδα που τερμάτισε τέταρτη έφτασε στην κατάκτηση του τίτλου.

Στα όρια του ανεξήγητου

Έχοντας αναλάβει πρόεδρος του τμήματος από τα μισά περίπου της σεζόν 2015-2016 ο Αντώνης Τσαλόπουλος φάνηκε να μην θέλει να επαναλάβει τα λάθη της προηγούμενης διοίκησης. Ο Γιάννης Καλμαζίδης εξαργύρωσε το πρωτάθλημα και παρέμεινε στο τιμόνι της ομάδας, ενώ μέσω τηλεόρασης ο διοικητικός ηγέτης του ΠΑΟΚ προανήγγειλε μέσω τηλεόρασης την επιστροφή του MVP του πρώτου πρωταθλήματος Ερνάντο Γκόμεζ.

Η ομάδα της Θεσσαλονίκης αποφάσισε να εμπιστευθεί τον νεαρό Κουβανό Κάλβο αντί του Βασίλη Κουρνέτα που αποσύρθηκε από την ενεργό δράση ενώ επέστρεψε και ο Ισραηλινός διεθνής Αλεξάντερ Σαφράνοβιτς. Ενώ όλα φάνταζαν ιδανικά μέσα στο καλοκαίρι ξέσπασε η γνωστή υπόθεση βιασμού με τους πέντε Κουβανούς διεθνείς, ανάμεσά τους και ο Κάλβο με τον Σεπέδα και το συμβόλαιο του 20χρονου πασαδόρου ακυρώθηκε. Στη θέση του αποκτήθηκε ο Σέρβος διεθνής Βλάντο Πέτκοβιτς, ενώ πριν την έναρξη της αγωνιστικής περιόδου ανακοινώθηκε η απόκτηση του Αμαράλ Ντάντε δημιουργώντας παροξυσμό στους οπαδούς.

Λίγο πριν ξεκινήσει η σεζόν έβγαλε τον ώμο του ο Ερνάντο Γκόμεζ σε αναμέτρηση με τον Εθνικό Αλεξανδρούπολης για το Λιγκ Καπ. Ο διαγώνιος από την Βενεζουέλα, αρχικά είχε εκτιμηθεί ότι θα λείψει έναν μήνα, γεγονός που οδήγησε την διοίκηση στην απόφαση να μην αποκτήσει άλλον παίκτη και τον Χάρη Σακόγλου να σηκώνει το επιθετικό βάρος. Ο Γκόμεζ έβγαλε τον ώμο του και πάλι τον Γενάρη με τον Σάσα Στάροβιτς να τον αντικαθιστά. Ο ΠΑΟΚ όμως δεν έπειθε με την απόδοσή έχασε και πάλι κύπελλο και Λιγκ Καπ από τον Ολυμπιακό ενώ τερμάτισε στην δεύτερη θέση της κανονικής περιόδου.

Προτού μπουν οι ομάδες στα πλέι οφ η διοίκηση του ΠΑΟΚ αποφάσισε να απομακρύνει τον Γιάννη Καλμαζίδη και να φέρει στη θέση του τον Χόρχε Ελγκέτα. Κάτι φάνηκε να αλλάζει στην ψυχολογία της ομάδας κυρίως αφού πέρασε με καλές εμφανίσεις το εμπόδιο του Εθνικού Αλεξανδρούπολης, προτού «σκουπίσει» τον Παναθηναϊκό στα ημιτελικά. Στους τελικούς ο ΠΑΟΚ μπήκε ως το απόλυτο αουτσάιντερ. Αφού έχασε μάλλον εύκολο τον πρώτο τελικό, πήρε το δεύτερο και έκανε το break στον τρίτο. Όταν δέχτηκε ο ίδιος «σπάσιμο» έδρας φάνταζε ακόμη πιο δύσκολο αφού εκτός των όλων των άλλων στον τέταρτο τελικό τραυματίστηκε ο Στάροβιτς. Όμως ο ΠΑΟΚ και πάλι ανέτρεψε όλα τα προγνωστικά και με τους Ντάντε, Σαφράνοβιτς να κάνουν σπουδαία εμφάνιση σήκωσε το τρίτο διαδοχικό.

Ο Ιβάν Σαββίδης

Πολύς λόγος έχει γίνει σχετικά με την σχέση του Ιβάν Σαββίδη με το τμήμα βόλεϊ. Πράγματι, ο μεγαλομέτοχος της ΠΑΕ ΠΑΟΚ είναι δίπλα στην ομάδα, αφού παρακολουθεί από κοντά παιχνίδια, όπως συνέβη και στον τέταρτο τελικό ενώ δεν είναι τυχαίο ότι υποδέχτηκε ο ίδιος στο αεροδρόμιο τους πρωταθλητές. Την στήριξή του την εκφράσει και ο ίδιος μέσω δηλώσεών του από τη Νέα Υόρκη: «Μεγάλη αμαρτία να νομίζει κανείς πως δεν βοηθάω. Πρακτικά στηρίζω όλες τις κατευθύνσεις του ΑΣ ΠΑΟΚ, ο κ.Κατσαρής που ζει μέσα στη ζωή του Ερασιτέχνη με κατευθύνει σε όλες τις κινήσεις. Εμείς κάθε χρόνο πληρώνουμε πολύ μεγάλα ποσά για την ενοικίαση του γηπέδου. Όλες οι ομάδες μαζί, πληρώνουν λιγότερα απ΄ ότι εμείς. Στηρίζουμε ενεργά και το μπάσκετ και το βόλεϊ και το χάντμπολ. Δεν σημαίνει ότι τους δώσαμε 50.000 και τέλος. Δίνουμε μεγάλα ποσά και για μεταγραφές και για τρύπες του παρελθόντος. Αυτό που κάνετε εσείς οι φίλαθλοι ορισμένες φορές, αφαιρείτε χρήματα από αλλού».

Ανάλογες δηλώσεις έκανε και ο πρόεδρος του τμήματος Αντώνης Τσαλόπουλος: «Ο πρόεδρος της ΠΑΕ το βλέπει πολύ πιο πλατιά το θέμα. Ζήτησε ένα πλάνο από όλα τα τμήματα πως μπορούν να ενισχυθούν να ισχυροποιηθούν να παίξουν πρωταγωνιστικό ρόλο ο καθένας στο αγώνισμα του. Θα γίνει ένα πλάνο του ΑΣ με τους προέδρους των τμημάτων για να γίνει ό,τι καλύτερο. Να υπάρχει ο ΠΑΟΚ πρώτιστα στο ποδόσφαιρο, κυρίαρχα και σε όλα τα άλλα τμήματα μετά. Όλα θα πάρουν τον δρόμο τους. Χαίρομαι για το γυναικείο χάντμπολ, για τον Χασεκίδη. Εγώ θα ονειρευόμουν αντί τη ματέκο να έχει μία εταιρεία του προέδρου του ΠΑΟΚ κι αυτό του είπα ως παράδειγμα».


Οι αφανείς ήρωες

Προπονητές και παίκτες έρχονται και φεύγουν υπάρχουν όμως και εκείνοι που μένουν. Εκείνοι που καθημερινά δίνουν μικρές και μεγάλες μάχες. Εκείνοι που ελάχιστοι γνωρίζουν το παρουσιαστικό τους κι όμως ή συνεισφορά τους στους τίτλους είναι εξίσου σημαντική.

Είναι ο τιμ μάνατζερ του ΠΑΟΚ Αχιλλέας Τζίκας, που αποτελεί συνδετικό κρίκο των παικτών και του επιτελείου με την διοίκηση. Είναι η ψυχή των αποδυτηρίων, ο Κοσμάς, ο φροντιστής που κοιτάζει να μην λείψει τίποτα στους παίκτες, ο γυμναστής Δημήτρης Ιωαννίδης, που είναι και προπονητής της Εθνικής ομάδας άρσης βαρών σε πάγκο. Φυσικά δεν πρέπει να παραλείψουμε και τον Κωνσταντίνο Παϊσιάδη, αντιπρόεδρο του ΤΑΠ και παράγοντα με μακρά ιστορία στο βόλεϊ του ΠΑΟΚ αλλά και τον πρόεδρο του ΑΣ Θανάση Κατσαρή.

Κερδίζει οπαδούς

Τελευταίο αλλά όχι έσχατο πρέπει να αναφερθεί το μεγάλο κέρδος του ΠΑΟΚ από τους τρεις διαδοχικούς τίτλους. Δεν είναι άλλο βέβαια από τη σχέση του με τον κόσμο. Το τμήμα βόλεϊ του συλλόγου έχει κερδίσει πολλούς φίλους, άλλωστε μην ξεχνάμε τα αρκετά sold out κατά τη διάρκεια όλων αυτών των χρόνων.

Μάλιστα ο τρόπος με τον οποίο κατακτήθηκε το φετινό πρωτάθλημα έκανε πολλούς φίλους του βόλεϊ και όχι, ακόμη και οπαδούς άλλων ομάδων να βγάλουν το καπέλο της ομάδας του Χόρχε Ελγκέτα και αυτό είναι το σημαντικότερο τρόπαιο από όλα.

Διαβάστε ακόμη...