Αυτοί που το έχουν σηκώσει!

Από gazzeta.gr: Τέσσερις ποδοσφαιριστές του ΠΑΟΚ, όλοι τους ξένοι, έχουν σηκώσει την κούπα του Κυπέλλου, ενώ άλλοι δύο στέφθηκαν κυπελλούχοι στις χώρες όπου έπαιζαν, δίχως συμμετοχή στον τελικό.
Πηγή: gazzeta.gr
Αυτοί που το έχουν σηκώσει!

Πρώτος και καλύτερος, ο Αλεξάνταρ Πρίγιοβιτς, που το 2011, σε ηλικία μόλις 21 ετών, αγωνίστηκε βασικός με τη Σιόν στον τελικό κόντρα στην Ξαμάξ και πανηγύρισε την κατάκτηση του κυπέλλου Ελβετίας.

Πέρσι ήταν το πρόσωπο του τελικού στην Πολωνία. Με δικό του γκολ η Λέγκια Βαρσοβίας επικράτησε με 1-0 της Λεχ Πόζναν και ο 26χρονος επιθετικός πανηγύρισε την ώρα της απονομής, με τη σημαία της Σερβίας και φορώντας ειδικό νάρθηκα στον δεξιό ώμο, λόγω του γνωστού προβλήματος στην κλείδα. 

Ο Φερνάντο Βαρέλα γνώρισε και τις δύο όψεις του νομίσματος. Και με τους νικητές και με τους χαμένους. Αρχικά ήταν στην πλευρά των ηττημένων, όταν στον τελικό του κυπέλλου Ρουμανίας το 2014, η Στεάουα γνώρισε την ήττα (2-4) από την Αστρα στη διαδικασία των πέναλτι.

Ένα χρόνο αργότερα, το Μάιο του 2015 ο αμυντικός από το Κάπο Βέρντε σήκωσε την κούπα, με την Στεάουα Βουκουρεστίου να επικρατεί 3-0 της Κλουζ στον τελικό, όπου αγωνίστηκε για 77 λεπτά. 

Κυπελλούχος Κροατίας αναδείχθηκε το 2014 ο Μάριν Λέοβατς. Στους διπλούς τελικούς απέναντι στην πανίσχυρη Ντινάμο Ζάγκρεμπ, η Ριέκα έκανε την έκπληξη και κατάφερε να κατακτήσει το τρόπαιο. Ο Κροάτης αμυντικός αγωνίστηκε βασικούς στους δύο τελικούς και με τη νίκη 2-0 στο δεύτερο τελικό στις 13 Μαΐου 2014 η Ριέκα (είχε χάσει 1-0 στον πρώτο αγώνα) πήρε την κούπα.

Την ίδια χρονιά στην κοντινή Βοσνία-Ερζεγοβίνη, μια εβδομάδα νωρίτερα, ο Γκόικο Τσίμιροτ κατακτούσε το κύπελλο με τη FK Σαράγεβο επικρατώντας 3-1 της Τσέλικ Ζένιτσα, με τον Ερζεγοβίνο μέσο του ΠΑΟΚ να έχει καθοριστικό ρόλο, με σπουδαία εμφάνιση και μια ασίστ στο δεύτερο γκολ της ομάδας του. 

Ο Ντιέγκο Μπίσεσβαρ το 2008 έφτασε με τη Φέγενορντ στην κατάκτηση του ολλανδικού κυπέλλου. Μέλος της ομάδας του Ρότερνταμ, που κατέκτησε το τρόπαιο, απέναντι στη Ρόντα (2-0) ο Ολλανδός μεσοεπιθετικός ήταν στον πάγκο στους διπλούς χαμένους τελικούς με τον Άγιαξ το 2010.

Η Ζυρίχη το 2014 στέφθηκε κυπελλούχος Ελβετίας, με τον Πέδρο Ενρίκε να έχει ενεργό ρόλο και συμμετοχή μέχρι και τον ημιτελικό κόντρα στην Τουν αλλά δεν αγωνίστηκε στον τελικό της 21ης Απριλίου όταν η ομάδα του νίκησε 2-0 τη Βασιλεία.

Ο Ανχελ Κρέσπο έχει στεφθεί κυπελλούχος Ευρώπης το 2006 με την ομάδα της Σεβίλλης, καθώς είχε αγωνιστεί σ’ ένα από τα παιχνίδια (Σεβίλλη – Μπόλτον 1-1) της ισπανικής ομάδας, η οποία κατέκτησε το κύπελλο ΟΥΕΦΑ κερδίζοντας στον τελικό, που είχε γίνει στο «Φίλιπς Στάντιον» του Αϊντχόφεν, την αγγλική Μίντλεσμπρο με 4-0.

Οι δύο πρώην της Ντνιέπρ, Λέο Μάτος και Εβγέν Σάχοφ, αγωνίστηκαν στο χαμένο τελικό του Γιουρόπα Λιγκ το 2015, με αντίπαλο την ισπανική Σεβίλλη (2-3). Ο Βραζιλιάνος έπαιξε 83 λεπτά και ο Ουκρανός αγωνίστηκε ως αλλαγή στα πέντε τελευταία λεπτά του συναρπαστικού τελικού (2-3) της Βαρσοβίας.

Ένα χαμένο τελικό ουκρανικού κυπέλλου μετράει ο Μάτος με την Τσερνομόρετς. Το 2013 ηττήθηκε από την πανίσχυρη Σαχτάρ με 3-0.

Ο Ζέλικο Μπρκιτς έχει ένα χαμένο τελικό, αυτό του 2011, στη Σερβία όταν η Βοϊβοντίνα γνώρισε την ήττα με 3-0 από τη Παρτιζάν και έναν πρώην παίκτη του ΠΑΟΚ, τον Ζβόνιμιρ Βούκιτς να πετυχαίνει το ένα από τα τρία γκολ των «γκρόμπαρι».

Διαβάστε ακόμη...