Η Τούμπα ξέρει το πώς

Από sdna.gr: Το 2-0 του αγώνα στο «Απ. Νικολαΐδης» έχρισε φαβορί για την πρόκριση στον τελικό τον Παναθηναϊκό, που, όμως, θα πρέπει να ξεπεράσει και το εμπόδιο της Τούμπας.
Πηγή: sdna.gr
Η Τούμπα ξέρει το πώς

Κάτι καθόλου αυτονόητο.

Όπως αναφέρει το αφιέρωμα της εφημερίδας FORZA: «Αν, μάλιστα, πάρει κανείς ως αποκλειστικό κριτήριο την προϊστορία και κληθεί να δώσει τα προγνωστικά του για την έκβαση της αναμέτρησης της ερχόμενης Πέμπτης, τότε θα ψηφήσει ΠΑΟΚ κι όχι Παναθηναϊκό. Για τον απλούστατο λόγο ότι στις περιπτώσεις που ο Δικέφαλος υποχρεώθηκε στο παρελθόν να ανατρέψει στην Τούμπα το 2-0 του πρώτου αγώνα (ανεξαρτήτως σε ποια φάση βρίσκονταν η διοργάνωση του κυπέλλου), πέτυχε πέντε φορές στην αποστολή του. Και μόνο μία άφησε τη δουλειά στη μέση. Αλλά όχι με αποκλειστικά δική του ευθύνη. Κάθε άλλο.

Ο αγώνας ρεβάνς της 24ης Απριλίου 1991 για την ημιτελική φάση του κυπέλλου με τον Παναθηναϊκό δεν είχε απευθείας τηλεοπτική μετάδοση κι έτσι το πανελλήνιο έχασε την ευκαιρία να ....θαυμάσει τα κατορθώματα του Περικλή Βασιλάκη. Ο Θωμάς Βουλινός δεν είχε συναινέσει στη «ζωντανή» κάλυψη του ημιτελικού, αφού, σ' αντίθετη περίπτωση, η ΕΠΟ θα υποχρέωνε την ΠΑΕ να δεσμεύσει το 30% (!) των εισπράξεων του αγώνα και να το αποδώσει, ως μιας μορφής αποζημίωσης, στον...Πανιώνιο, που την ίδια ώρα υποδέχονταν στον άλλο ημιτελικό τον Αθηναϊκό (και τα δύο παιχνίδια είχαν ώρα έναρξης στις 16.30). Το γκολ του Σκαρτάδου στις αρχές του β΄ μέρους δεν έφθασε για τον ΠΑΟΚ να πάρει την πρόκριση, με βασικό υπαίτιο του αποκλεισμού τον Βασιλάκη, που είχε αγνοήσει δύο πέναλτι στο α΄ ημίχρονο σε μαρκαρίσματα του Καλαντζή πάνω στον Μπορμπόκη. Την επόμενη μέρα ο Βασίλης Γκαγκάτσης (εκπρόσωπος του Δικεφάλου) έκανε παράσταση διαμαρτυρίας στο διοικητικό συμβούλιο της ΕΠΟ, ενώ δύο μέρες μετά τον ημιτελικό δόθηκε κοινή συνέντευξη Τύπου της ΠΑΕ και του ΑΣ ΠΑΟΚ (παρουσία και πολιτικών της Θεσσαλονίκης), με αποκλειστικό αντικείμενο συζήτησης την καταδικαστική διαιτησία του Βασιλάκη. Φυσικά, τίποτα δεν άλλαξε...

ΤΖΑΜΠΑ Η ΠΡΟΠΟΝΗΣΗ ΣΤΑ ΠΕΝΑΛΤΙ

Μ' εκείνον τον τρόπο οι «πράσινοι» είχαν αποφύγει το κάζο, που είχαν υποστεί έξι χρόνια νωρίτερα. Τέσσερις μέρες πριν αναδειχθεί και τυπικά πρωταθλητής (0-0 με τον Πανιώνιο στη Ν. Σμύρνη), ο ΠΑΟΚ ανέτρεψε εύκολα το 2-0 του ημιτελικού στο ΟΑΚΑ, συντρίβοντας στη ρεβάνς τον Παναθηναϊκό με 4-0 (σκόρερ οι Σίγγας, Κωστίκος, Αλεξανδρίδης, Καρασαββίδης) μπροστά σε 45 χιλιάδες φιλάθλους του. Δεν χρειάστηκαν, έτσι, και τα πέναλτι, στα οποία ο Βάλτερ Σκότσικ είχε κάνει εντατική εξάσκηση τους παίκτες του παραμονή του αγώνα ρεβάνς. Εκείνη την εποχή η Τούμπα είχε μεταβληθεί σε εργοτάξιο, καθώς η Γενική Γραμματεία Αθλητισμού είχε εγκρίνει το ποσό των 20 εκ. δραχμών για την τοποθέτηση σκεπάστρου στις θύρες 1, 2 και 3. Επιπλέον, είχε εξασφαλιστεί και ποσό ύψους 50 εκ. δρχ. για τη διαμόρφωση του χώρου πέριξ του γηπέδου.

ΜΕ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΙΟ ΔΙΑΙΤΗΤΗ

Η ρεβάνς του 1992 με την ΑΕΚ δόθηκε εντός της εβδομάδας, που ακολούθησε το Πάσχα (όπως συμβαίνει και φέτος με τον Παναθηναϊκό). Ο Γιάννης Γούναρης δεν μπορούσε να υπολογίζει στις υπηρεσίες του τραυματία Μαγκντί, αλλά εκείνο το απόγευμα της 29ης Απριλίου οι «ασπρόμαυροι» ήταν αποφασισμένοι για την πρόκριση στον τελικό (είχαν διατεθεί 21.388 εισιτήρια, ενώ στις εξέδρες είχαν βρεθεί και περίπου 400 οπαδοί της ΑΕΚ). Και την εξασφάλισαν με τα γκολ των Τζούρτζεβιτς (15΄) και Αλεξίου (58΄, 113΄). Ο κάθε παίκτης του ΠΑΟΚ είχε εισπράξει ως πριμ κάτι λιγότερο από ένα εκ. δρχ., αφού στα δέκα εκ. δρχ. του Θωμά Βουλινού είχε προστεθεί και το πριμ ενός εκ. δρχ. από την πλευρά του Χάρη Σαββίδη.

Και κάτι ακόμη. Διαιτητής του αγώνα ήταν ο Αλέξανδρος Αρνάκης του συνδέσμου Θεσσαλονίκης. Ηταν η εποχή που ...επιτρέπονταν σε έναν διαιτητή από τη Θεσσαλονίκη να διευθύνει παιχνίδι μεταξύ μιας ομάδας της πόλης του και μιας αντίστοιχης αθηναϊκής. Κάτι που έπαψε να ισχύει τα (αρκετά) τελευταία χρόνια.

ΕΔΙΩΞΕ ΤΟ ΑΓΧΟΣ Ο ΜΑΓΚΝΤΙ

Η κλήρωση της προημιτελικής φάσης της σεζόν 1991-92 έδειχνε ιδανική για τον ΠΑΟΚ. Ο Δικέφαλος καλούνταν να αντιμετωπίσει τη Δόξα Δράμας, τη στιγμή που ένας από τους Ολυμπιακό και Παναθηναϊκό αναγκαστικά θα αποχαιρετούσε τη διοργάνωση (κληρώθηκαν μεταξύ τους). Στον πρώτο προημιτελικό, όμως, της Δράμας ο ΠΑΟΚ ηττήθηκε με 2-0 κι έτσι η ρεβάνς της Τούμπας απέκτησε από το πουθενά χαρακτήρα ...ντέρμπι. Στις εξέδρες υπήρχε λίγος κόσμος (είχαν διατεθεί 6416 εισιτήρια), αλλά ακόμη και στην «κρύα» Τούμπα οι γηπεδούχοι είχαν ισοφαρίσει ήδη από το 21΄ το σκορ του πρώτου αγώνα χάρη στα δύο γκολ του Μαγκντί (το πρώτο με πέναλτι στο 14΄). Χρειάστηκε, πάντως, στο 57΄ η απόκρουση του Γκάμπριτς στην εκτέλεση πέναλτι του Μουρατίδη για να μην αρχίσουν και πάλι τα χτυποκάρδια. Το τελικό 4-0 διαμορφώθηκε από τους Σκαρτάδο (59΄) και Μπορμπόκη (74΄). Ο προπονητής της Δόξας Γκερντ Πρόκοπ δεν είχε παραβρεθεί στη συνέντευξη Τύπου σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τη διαιτησία.

Με ακόμη λιγότερο άγχος είχε έρθει πριν από τέσσερα χρόνια η ανατροπή της ήττας με 2-0 από την Καλλιθέα (φάση των 16). Με γκολ των Αθανασιάδη (6΄, 41΄, 56΄), Λάζαρ (12΄), Λόρενς (39΄) και Κατσουράνη (42΄) ο ΠΑΟΚ είχε συντρίψει την αθηναϊκή ομάδα (αγωνίζονταν στη Φούτμπολ Λιγκ) με 6-0 (10035 εισιτήρια).

Ο ΘΡΙΑΜΒΟΣ ΤΟΥ 1991 ΕΠΙ ΤΟΥ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΥ

Ο Ολυμπιακός δεν θα μπορούσε να λείπει από τη λίστα των...θυμάτων με ανατροπή σε αγώνα ρεβάνς στο γήπεδο της Τούμπας. Ειδικά σε εποχές που ήταν σε ισχύ η 23χρονη σε βάρος του παράδοση.

Οι δύο ομάδες κληρώθηκαν τη σεζόν 1990-91 να αναμετρηθούν μεταξύ τους για τη φάση των 32. Η ομάδα του Χρήστου Τερζανίδη (δύο εβδομάδες νωρίτερα είχε πάρει τη σκυτάλη από τον Ρομπ Γιάκομπς) δεν είχε ασφαλώς εύκολο έργο στη ρεβάνς της 9ης Ιανουαρίου 1991, είχε όμως 35 χιλιάδες κόσμου στο πλευρό της (είχαν διατεθεί 33411 εισιτήρια, ενώ στη θύρα 7 είχαν βρεθεί 500 οπαδοί του Ολυμπιακού). Το κλίμα είχε φορτιστεί από την αρχή του αγώνα, ο πρόεδρος του Ολυμπιακού Αργύρης Σαλιαρέλης είχε αποτυχημένα προσπαθήσει-μέσα από τον αγωνιστικό χώρο - να πάρει θέση στα επίσημα, παρά την κάλυψη που του παρείχε ο Γιώργος Καλύβας κι άλλοι παράγοντες των γηπεδούχων. Η ταλαιπωρία, πάντως, του Σαλιαρέλη είχε αρχίσει από πριν, αφού αναγκάστηκε να ταξιδέψει οδικώς από την πρωτεύουσα (το αεροδρόμιο της Θεσσαλονίκης παρέμενε κλειστό λόγω ομίχλης...).

Οι «ερυθρόλευκοι» είχαν οξύνει το κλίμα με την υπόθεση του Αλέξη Αλεξίου, αμφισβητώντας τη μετακίνηση του στον ΠΑΟΚ τον Δεκέμβριο του 1990, ακόμη και μέσω πολιτικών δικαστηρίων (ο διεθνής αμυντικός θα περίμενε τον επόμενο Φεβρουάριο για να κάνει ντεμπούτο με τον Δικέφαλο). Μέσα στο γήπεδο, πάντως, οι γηπεδούχοι δεν είχαν αντίπαλο και μέχρι το 53΄ είχαν φθάσει σε σκορ πρόκρισης με τα γκολ των Καραγεωργίου (στην πάνω φωτογραφία πανηγυρίζει με Μητσιμπόνα και Τερζανίδη στα αποδυτήρια), Μπορμπόκη και Χοσάμ (τρεις ημέρες πριν είχε δώσει τη νίκη στην εκτός έδρας αναμέτρηση πρωταθλήματος με τον Αρη). Μετά το παιχνίδι οι νικητές αξίωσαν πριμ 700 χιλ. δραχμών, το οποίο ....απέρριψε ο Θωμάς Βουλινός, αφού το αύξησε στο 1 εκ. δρχ....

Διαβάστε ακόμη...