Δείξε μου τον πάγκο σου να σου πω ποιος είσαι

Από sdna.gr : Μετά από δύο χρόνια ο Ολυμπιακός με τον ΠΑΟΚ θα βρεθούν και πάλι αντίπαλοι στους τελικούς των πλέι οφ. Οχι πως δεν το περιμέναμε με την αγωνιστική κατάσταση που παρουσίασαν οι ομάδες το τελευταίο δίμηνο αλλά έχει αξία να δούμε το πως φτάσαμε ως εδώ και το τι πρόκειται να δούμε στη συνέχεια με τα δεδομένα που έχουμε.
Πηγή: sdna.gr
Δείξε μου τον πάγκο σου να σου πω ποιος είσαι

Εάάν μπορούσαμε να αποτυπώσουμε σε ένα γράφημα την απόδοση των ομάδων θα δούμε τον Ολυμπιακό να έχει ευθεία γραμμή στην ποιότητα και στον ρυθμό του, ενώ ο ΠΑΟΚ έχει σταθερά ανοδική πορεία χωρίς όμως να έχει φτάσει τα ποιοτικά στάνταρ του Ολυμπιακού.

Ο Παναθηναϊκός μετά τον πρώτο ημιτελικό έκανε βουτιά στο κενό και ο Παμβοχαϊκός μετά την είσοδο του στην τετράδα ολοκλήρωσε το στόχο της χρονιάς.

Το γενικό συμπέρασμα είναι πως όλες οι ομάδες της πρώτης εξάδας πορεύτηκαν στα πλέι οφ ανάλογα με τα αποθέματα που είχαν στον πάγκο τους. Όποια ομάδα είχε βάθος πάγκου και λύσεις σε πολλές θέσεις άντεξε τους τραυματισμούς και την καταπόνηση.

Οι υπόλοιπες παρέδωσαν το πνεύμα και δεν ήταν λίγες. Οι περισσότερες κλάταραν στα πλέι οφ επειδή δεν είχαν πάγκο και ισάξιες λύσεις σε θέσεις κλειδιά. Αυτό έχει να κάνει με τον αρχικό σχεδιασμό και κυρίως με το μπάτζετ που δαπάνησε κάθε ομάδα το περασμένο καλοκαίρι.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι ο Παναθηναϊκός που είχε μόνο μία εξάδα. Κι αν εξαιρέσουμε τον Μπέλο που ήταν πίσω από τον Γκονζάλες και τον Χαραλαμπίδη ως τρίτος κεντρικός τα υπόλοιπα νέα παιδιά δε θα μπορούσαν να κάνουν τη διαφορά σε ημιτελικούς και τελικούς.

Τα ίδια έπαθε και ο Φοίνικας αλλά και η Κηφισιά. Ο Φοίνικας βέβαια έκανε τη ζημιά στον Παναθηναϊκό με τα διαδοχικά τάι μπρέικ. Οι «πράσινοι» έχασαν πολύτιμες δυνάμεις για να προκριθούν στους ημιτελικούς και κόντρα στον ΠΑΟΚ πήγαν με άδειες μπαταρίες και καταπονημένοι. Ο Παναθηναϊκός μπορεί να αφήνει πικρή γεύση στους οπαδούς του που θα ήθελαν να τον δουν στους τελικούς αλλά και η τρίτη θέση αντικατοπτρίζει την συνολική δυναμική της ομάδας.
Ακόμα και στον Ολυμπιακό ο πάγκος ήταν αυτός που έκανε τη διαφορά στην εφετινή σεζόν. Ο Ολυμπιακός ξεκίνησε με πασαδόρο τον Ντίμα Φιλίποφ και καθιέρωσε την παντοδυναμία του με τον Κώστα Στιβαχτή που είναι η μεγάλη αποκάλυψη.

Ο Ανδρέας Φράγκος όσες φορές ήρθε από τον πάγκο συμπλήρωσε τα κενά σε υποδοχή και επίθεση σε σημείο που οι αντίπαλοι προπονητές να παρακαλούν να μην χαλάσει η υποδοχή του Ολυμπιακού και γίνει αλλαγή...

Ο Καναδός Τζάστιν Νταφ μετά τον καλό πρώτο γύρο έμεινε εκτός και ο Δημήτρης Σουλτανόπουλος κάλυψε με συνέπεια το κενό του στο κέντρο. Η απουσία του Λίμπερμαν Αγκάμεζ για μερικές αγωνιστικές δεν φάνηκε όταν επιστρατεύτηκε ο πολυτάλαντος Νίκος Ζουπάνι με τον οποίο μάλιστα ο Ολυμπιακός νίκησε τον ΠΑΟΚ στη Θεσσαλονίκη στο ντέρμπι της κανονικής περιόδου.

Ο ΠΑΟΚ έμεινε δύο φορές από διαγωνίους (τραυματισμός Γκόμεζ και ακαταλληλότητα Στάροβιτς) και έβγαλε τα 2/3 του πρωταθλήματος με τον εντυπωσιακό Χάρη Σακόγλου. Τους δύο ημιτελικούς με τον Παναθηναϊκό τους καθάρισε με πασαδόρο τον Θάνο Τερζή αντί του Βλάντο Πέτκοβιτς που ξεκίνησε βασικός, ενώ πολύτιμες βοήθειες ήρθαν στους ακραίους και στους κεντρικούς που ήρθαν από τον πάγκο.

Έτσι λοιπόν μπαίνουμε στο κυρίως πιάτο του πρωταθλήματος με τους τελικούς και ένα μεγάλο φαβορί που σίγουρα είναι ο Ολυμπιακός. Οι «ερυθρόλευκοι» έχουν και το πλεονέκτημα της έδρας και την αυτοπεποίθηση της ομάδας που παίζει καλύτερα. Πιο συμπαγής και πιο αποτελεσματικός με έναν Αγκάμεζ που είναι σταθερά πάνω από το 65% στην επίθεση και με έναν Στιβαχτή που μετατρέπει ακόμα και τις κακές υποδοχές σε σούπερ μπάλες.

Από την άλλη περιμένουμε να δούμε έναν διαφορετικό ΠΑΟΚ στους τελικούς. Η πρόκριση σε βάρος του Παναθηναϊκού έβγαλε ένα μεγάλο βάρος και από τους παίκτες και από τον Χόρχε Ελγκέτα. Όλοι τους πήραν μία γερή δόση επιβεβαίωσης και σίγουρα θα παίξουν πιο ελεύθερα στους τελικούς. Στον ΠΑΟΚ έχουν αντιληφθεί πως ο σχεδιασμός του καλοκαιριού ήταν λάθος και το χειρότερο δεν διορθώθηκε στη χειμερινή μεταγραφική περίοδο. Το να χαθεί το πρωτάθλημα από έναν καλύτερο Ολυμπιακό δεν είναι δα και τόσο τραγικό από το να έμενε η ομάδα και εκτός τελικών από τον Παναθηναϊκό οπότε από εδώ και πέρα ο δικέφαλος θα παίξει πιο απελευθερωμένα.

Είδαμε μάλιστα και τεράστια βελτίωση στο σερβίς, στο μπλοκ άμυνα αλλά και στους δύο ακραίους Ντάντε, Σαφράνοβιτς που θα είναι και τα κλειδιά για το παιχνίδι του ΠΑΟΚ οπότε ο Χόρχε Ελγκέτα ελπίζει σε εξάρες στην τελευταία του ζαριά.

Το μεγάλο ερωτηματικό είναι η αγωνιστική κατάσταση των δύο Σέρβων, του πασαδόρου Βλάντο Πέτκοβιτς και του διαγωνίου Σάσα Στάροβιτς.

Ο πρώτος έχει πρόβλημα στο γόνατο και λογικά θα μπορέσει να αγωνιστεί. Ο Θάνος Τερζής δείχνει σε άριστη κατάσταση αλλά όταν ξεκινάει βασικός ο ΠΑΟΚ χάνει ένα βασικό πλεονέκτημα αιφνιδιασμού με την αλλαγή του. Ο δεύτερος είναι ένα μεγάλο ερωτηματικό. Ακόμα κι αν ξεπεράσει τον τραυματισμό του στον αυχένα θα πρέπει να πείσει τους πάντες πως δεν ήρθε στον ΠΑΟΚ για να κάνει το αγροτικό του αλλά για να τιμήσει το συμβόλαιο μιας ομάδας που ήταν και πρέπει να μείνει πρωταθλήτρια.

Διαβάστε ακόμη...