ΠΑΟΚ, κανονική περίοδος: Τι να θυμηθώ, τι να ξεχάσω...;

Από basketplus.gr : Η κανονική περίοδος ολοκληρώθηκε για τον ΠΑΟΚ με μια ντροπιαστική για την ιστορία του ήττα στο ΟΑΚΑ και αυτό το -44 θα στοιχειώνει όσους συμμετείχαν με κάποιο τρόπο. Και αυτό γιατί απλά πρόκειται για μια ομάδα με το brand name του ΠΑΟΚ.
Πηγή: basketplus.gr
ΠΑΟΚ, κανονική περίοδος: Τι να θυμηθώ, τι να ξεχάσω...;

Τι μένει όμως συνολικά φέτος για τον «Δικέφαλο» από τη regular season; Όχι πολλά για να θυμάται ο ασπρόμαυρος ιστορικός του μέλλοντος, μια αδιάφορη χρονιά γενικά η οποία θα ξεχαστεί εύκολα. Μια νίκη στο Παλέ που πολλούς αιφνιδίασε στις αρχές της σεζόν και ειδικά μετά το πατατράκ στην Λευκάδα-η λογική... «είναι καλή ομάδα και ο Ολυμπιακός παραλίγο να χάσει εκεί» προφανώς και ήταν αποτέλεσμα πανικού-ήταν ουσιαστικά ότι πιο ελκυστικό επιφύλαξε το συνολικό πακέτο ως ευχάριστη ανάμνηση για τους φίλους του ΠΑΟΚ. Πόσο έμεινε όμως ο κόσμος σε αυτό, έχοντας βιώσει κακές εμφανίσεις και ήττες σε Λευκάδα, Τρίκαλα, Πάτρα, Χαλκίδα, Ρόδο (στην 4η περίοδο) και δύο συντριβές σε ΣΕΦ και ΟΑΚΑ;

Ένα ταβάνι

ΟΚ... Ήταν και η μεγάλη προσπάθεια κόντρα στην ΑΕΚ στην Αθήνα και η ήττα με τα γκρι δεκανίκια, η κλοπή στο Ρέθυμνο τρεις μέρες μετά την μάχη στα Κανάρια, η συνέπεια στο «Παλατάκι» με το 10-3. Η 5η θέση στην regular season δεν ήταν αποτυχία ούτε βέβαια επιτυχία, ήταν απλά το ταβάνι του ΠΑΟΚ μέχρι τώρα, το φυσιολογικό, άσχετα αν θα μπορούσε να πάρει την 4η θέση, αν ήταν πιο προσεκτικός εκτός έδρας. Μόνο που θα το πετύχαινε λόγω των αδυναμιών του βασικού του αντιπάλου του (Άρης), έστω και αν το τελικό αποτέλεσμα ελάχιστα θα πρόσφερε βάσεις για τέτοιου είδους κρίσεις.

Πάνω, κάτω,... κάτω και good news

Η σεζόν είχε τα ups και downs, είχε εικόνες βασικών αδυναμιών που κόστισαν στην συγκομιδή, είχε ατυχίες (Μαργαρίτης, Πέινερς, Σάιμπερτ), είχε αστοχίες (Τέιλορ, Μιλιένοβιτς, Μπράιαντ, απουσία πρωταγωνιστή άσου), είχε ελπίδες που δεν επαληθεύτηκαν (Γλυνιαδάκης) είχε όμως και καλά νέα...

Ο Κόνιαρης λόγου χάρη που στα 19 του ανέλαβε βασικός-δεν ήταν αυτό το πλάνο βέβαια-έδειξε πράγματα, είναι σε ανοδική πορεία και πολλοί θεωρούν ότι σύντομα θα κτυπήσει και την πόρτα της Εθνικής. Ο Χρυσικόπουλος ήταν πάλι ένα στοίχημα, έκανε θορυβώδες ξεκίνημα ως 4άρι, αλλά όταν επέστρεψε ο Μαργαρίτης, στο 60-65% των αγώνων ήταν εκτός πνεύματος, χαμένος στην κυριολεξία.

Πάντως, όπως και ο Κόνιαρης, ο Λίνος στον ΠΑΟΚ βελτίωσε τα ρεκόρ καριέρας του στην Λίγκα (δύο φορές από 20 πόντους) και έχοντας τρία ακόμα χρόνια συμβόλαιο στον ΠΑΟΚ πρέπει να βρει σταθερότητα σε καλό επίπεδο, αφού ορισμένα πράγματα (σκληρότητα, επιμονή, αμυντικό χαμήλωμα, ορμή προς το αντίπαλο καλάθι) δύσκολα πλέον μπορεί να τα αλλάξει.

Και ο Κλάντον... Ποτέ στην Λίγκα ο ΠΑΟΚ δεν έβγαλε ταυτόχρονα πρώτο ριμπάουντερ και μπλοκέρ. Τόκανε με τον 27χρονο Αμερικανό που έχασε και το τίτλο του MVP λόγω του τραυματισμού του. Ο Κλάντον ήταν από τα καλά νέα της σεζόν για τον ΠΑΟΚ σε Ελλάδα και Ευρώπη με τα συν και τα πλην του (είχε αρκετά, αλλά αν δεν είχε... θάπαιζε αλλού), όπως και ο Πέινερς στην πιο μεστή χρονιά στην καριέρα του με 14 double digits σε σκορ στα 23 του ματς. Γενικώς άρεσε, άλλωστε δεν αποκτήθηκε για ηγέτης, οι ηγέτες απέτυχαν και αν πειστεί να παραμείνει, θα είναι καλύτερος σε μια λίγκα που για τον Λετονό αποτελεί... Έβερεστ σε βαθμό δυσκολίας.

Kαι τα ερωτηματικά

Θα μπορούσε να πει κάποιος κάτι ανάλογο και για τον Σάιμπερτ. Καλός σουτέρ που δεν ματώνει την μπάλα, παιδί με ένταση, με ενέργεια, καλός ριμπάουντερ, κακός σε οργανωμένη άμυνα με την μπάλα στα χέρια, ακόμα όμως μαθαίνει, είναι μόλις 25. Ο τραυματισμός του θα τον πάει πίσω.

Από κει και πέρα... Για Μιλιένοβιτς, Γλυνιαδάκη ισχύει ότι ελάχιστο αναφέρθηκε πιο πάνω, αλλά επειδή πρέπει να λέγονται και τα θετικά, αμφότεροι λειτούργησαν εξαιρετικά στο τομέα δεσίματος, ήταν good news για τα αποδυτήρια, 100% επαγγελματίες. Στο αγωνιστικό όμως...

Όσο για τους μικρούς Καραμανόλη, Παπαδόπουλο; Ο πρώτος είναι πιο μπροστά από τον δεύτερο που ήταν άτυχος με δύο σερί διαστρέμματα, αλλά είναι νωρίς για κρίσεις. Ο ΠΑΟΚ είναι μεγάλο σχολείο για αυτούς, η προσήλωση, τα κίνητρα, η τύχη βεβαίως και η διάρκεια θα κρίνει το μέλλον τους.

Τέλος ο Τσόχλας δεν άνοιξε κάποιο νέο κεφάλαιο, ήταν συνεπής στα δικά του στάνταρτς και οι νεοφερμένοι... Ο ΜακΦάντεν σκότωσε με το καλημέρα τους Λιθουανούς στην κατεψυγμένη Θεσσαλονίκη μέσα Ιανουαρίου, αλλά η συνέχεια δεν ήταν ανάλογη χωρίς να φταίει απόλυτα αυτός. Πόιντ γκαρντ σε μεγάλα διαστήματα; Μπα... δεν θα μπορέσει.

Οι νεοφερμένοι

Ο Άσκα στο λίγο διάστημα που προσπαθεί να προσαρμοστεί έβγαλε ενέργεια, αλλά έτυχε στο παρατεταμένα κακό διάστημα του ΠΑΟΚ στην μετά Ευρώπη εποχή, ενώ θα πρέπει να γίνει και κάπως πιο ομαδικός. Ο Σόμπι τέλος αντιμετωπίζει μεγάλες δυσκολίες να βιώσει εκ των έσω το Ευρωπαϊκό μπάσκετ. Φανερό το street style που κουβαλά από το κολέγιο και την Down Under και απαιτεί πολύ χρόνο για να το αποτινάξει και να μπει σε τακτικές. Μμμμ, δεν θα προλάβει φέτος... Και φυσικά δεν είναι καλό που έχει λύσει το πρόβλημα του για την επόμενη διετία. Είναι περίεργο έστω και ασυναίσθητα να κόψει ρυθμό έχοντας 400 χιλιάδες δολάρια Αυστραλίας να τον περιμένουν;

Ανάμνηση

Τι έμεινε τελικά να θυμόμαστε; Τα 6 double figures του Κιθ, τους 25 πόντους του Νέιθαν με την Κύμη, ρεκόρ 5ετίας, τον Μαργαρίτη να ξεπερνά τους 1000 πόντους και συνολικά στην Α1 και ως παίκτης του ΠΑΟΚ στο πρωτάθλημα, ο ίδιος να γίνεται πάνω από τον Μπάνε 3ος κλέφτης στην ιστορία του ΠΑΟΚ στην Λίγκα και να ξεπερνά τον Σταυρόπουλο σε συμμετοχές με την ασπρόμαυρη φανέλα στην Α1.

Και ακόμα... Τον ΠΑΟΚ να κερδίζει στο κλασσικό τον Άρη με... 0 τρίποντα, τα τραγικά ποσοστά της ομάδας στις βολές (68%) και ειδικά του Κλάντον (36.7%), που αναδείχθηκε και κορυφαίος φετινός λαθέρ, τον Σούλη να θέλει άλλα δύο ματς για να φτάσει τα 700 στην μεγάλη κατηγορία μετά από 40 χρόνια στους πάγκους, τον Μιλιένοβιτς στη Κύμη να μοιράζει 13 ασίστ και να μπαίνει στο ασπρόμαυρο πάνθεον δίπλα σε Μούλα, Κολντεμπέλα, Κούπερ. Και τέλος τα 16 ριμπάουντ του Κλάντον σε δύο ματς και τα 4 μπλοκ σε άλλα δύο σε στιγμές ζενίθ του Αμερικανού στη λίγκα φέτος.

Στην 5άδα με μείον

Σε ομαδικό επίπεδο ο ΠΑΟΚ τελείωσε κανονική περίοδο με αρνητικό γκολ άβερετζ για πρώτη φορά μετά το 2012, ενώ έγινε η 5η ομάδα της Λίγκα τα τελευταία 17 χρόνια (από τότε που πήγε Παλατάκι) που φτάνει στην 5η θέση με αρνητικό γκολ άβερετζ. Δεν μπόρεσε παράλληλα να παίξει πικ εν ρολ, δεν ήταν καλός στο χάι-λόου, η πάσα από μέσα προα τα έξω δεν ήταν καλή, το επιθετικό τρανίζιον είχε προβλήματα, στην κούραση πολλά ήταν και τα αμυντικά κενά και έτσι ο ΠΑΟΚ τελείωσε την χειρότερη αμυντικά Μαρκπούλεια χρονιά του. Τυχαίο...;

Μερικά ρεκόρ

Στα ομαδικά ρεκόρ μια βραδυάς... Το 71.4% στα δίποντα με το Ρέθυμνο, το 45.5% στα τρίποντα με τον Κολοσσό, τα 53 ριμπάουντ με το Λαύριο, τα 25 λάθη με τον Κόροιβο, οι 97 πόντοι με τα Τρίκαλα, οι 73 προσπάθειες εντός πεδιάς με το Λαύριο, τα 26/60.1 σουτ των αντιπάλων του ανά αγώνα στην κανονική περίοδο. Φυσικά και τα άνευρα κουρασμένα του παιχνίδια ανά την επαρχία, ή το ανατριχιαστικό πρόσωπο σε ΣΕΦ και ΟΑΚΑ.

Μάθημα από το πάθημα

Το μπάσκετ δεν τελειώνει εδώ. Ο ΠΑΟΚ οφείλει να δει ως ένα καλό μάθημα την 26άδα των αγώνων στην κανονική περίοδο ώστε το recruiting του καλοκαιριού να είναι πιο αξιόπιστο από το προηγούμενο. Και όπως έλεγε ο Γιώργος Δέδας που τόχει μελετήσει... "Στο σύγχρονο μπάσκετ μια ομάδα θέλει δύο γκαρντ δημιουργούς και σκόρερ, δύο ψηλούς, γρήγορους φόργουορντ και έναν αθλητικό σέντερ που να παίζει και μακριά από το καλάθι". Ο καθένας στο επίπεδο του έτσι; Ο ΠΑΟΚ δεν είναι ΤΣΣΚΑ...

Η διαφορά εντός και εκτός PAOK SPORTS ARENA αποτυπώνεται στον παρακάτω πίνακα...

Εντός

79.8π 53.2%δ 30.5%τρ 36.3ρ 13.6ας 6.4κλ 14.8λ

Εκτός

71.8π 50.9%δ 28.5%τρ 36.5ρ 14.8ας 6.4κλ 16.2λ

Και ντεσού

Στο μεταξύ ο Μάρτιος φέρεται να αποτέλεσε τον καλύτερο μήνα της ομάδας με 88.8 αξιολόγηση (60%δ, 34.5%τρ, 34ρ, 13.8ας, 6.3κλ, 15.5λ, 83.3π). Χειρότερος ο Απρίλιος με αξιολόγηση στο 59, απίθανη πτώση μέσα σε ένα 30ήμερο και η Ευρωπαϊκή έξοδος δεν ήταν τυχαία στο αποτέλεσμα αυτό.

Τέλος ο ΠΑΟΚ ήταν η ομάδα της οποίας τα οποίας τα περισσότερα παιχνίδια κρίθηκαν με διαφορές από 5 πόντους και κάτω (12). Ακόμα ήταν η ομάδα που κέρδισε τα περισσότερα από όσα τελείωσαν με 5 η λιγότερους πόντους (8).

Διαβάστε ακόμη...