Θέλουν οι οπαδοί του ΠΑΟΚ τέτοιο πρωτάθλημα;

Από sdna.gr : Ας υποθέσουμε ότι ο Ολυμπιακός τιμωρείται με αφαίρεση βαθμών για τα επεισόδια στο παιχνίδι με την ΑΕΚ και ο ΠΑΟΚ κατακτά το πρωτάθλημα. Οι ΠΑΟΚτσήδες θα το πανηγυρίσουν;
Πηγή: sdna.gr
Θέλουν οι οπαδοί του ΠΑΟΚ τέτοιο πρωτάθλημα;

Η σσυζήτηση περί ενδεχόμενης τιμωρίας του Ολυμπιακού σχετικά με τα επεισόδια στον ημιτελικό με την ΑΕΚ είναι αρκετά μπερδεμένη. Όπως μπερδεμένο, για εμένα τουλάχιστον, είναι και το τι ακριβώς συνέβη! Προφανώς η επικοινωνιακή τακτική των Ερυθρολεύκων να τα ρίξουν όλα στην αστυνομία και στην «Χούντα της Αριστεράς» υπήρξε, επιεικώς γελοία! Ωστόσο ούτε οι αιτιάσεις της αστυνομίας με καλύπτουν απολύτως.

Σε κάθε περίπτωση και επειδή για να πειστεί πραγματικά και ο τελευταίος δύσπιστος ότι το ελληνικό ποδόσφαιρο έχει αλλάξει σελίδα, η ισονομία αποτελεί τον καταλυτικότερο επιχείρημα, επιβάλλεται το πράγμα να διερευνηθεί διεξοδικά και εκεί που προκύπτουν ευθύνες να υπάρξουν οι ανάλογες ποινές. Αυτό είναι το ένα θέμα. Το μεγάλο, το σημαντικό. Το δεύτερο αφορά κάτι άλλο. Ας πούμε ότι πράγματι ο Ολυμπιακός τιμωρείται. Με αφαίρεση τόσων βαθμών, όσων χρειάζεται προκειμένου να στεφθεί πρωταθλητής ο - δεύτερος αυτήν την στιγμή – ΠΑΟΚ. Οι ΠΑΟΚτσήδες θα το πανηγυρίσουν; Θα γίνει φιέστα, απονομή και όλα τα συμπαρομαρτούντα;

Ο ΠΑΟΚ ξεκίνησε το πρωτάθλημα με -3 βαθμούς εξαιτίας της απόφασής του να μην κατέβει να αγωνιστεί στον περυσινό δεύτερο ημιτελικό του κυπέλλου. Για πολλούς επρόκειτο για παλικαρίσια στάση. Ο Ιβάν Σαββίδης διάλεξε την ολομέτωπη σύγκρουση με το σύστημα που έκανε κουμάντο στο ελληνικό ποδόσφαιρο, ανέλαβε την ευθύνη, πλήρωσε τις συνέπειες.

Αν δεν είχε αυτούς τους -3, θα βρισκόταν τώρα σε απόσταση 3 βαθμών από τον πρωτοπόρο Ολυμπιακό, λένε οι οπαδοί του. Αλλά γνωρίζουν ότι αυτό δεν είναι ακριβές. Το -3, γνωστό και δεδομένο από την αφετηρία της σεζόν, διαμόρφωσε την αγωνιστική συμπεριφορά και των Πειραιωτών και του ΠΑΟΚ σε ολόκληρη τη χρονιά. Αλλιώς θα έπαιζε ο Ολυμπιακός στην Λιβαδειά, αν είχε τον ΠΑΟΚ κολλημένο στην πλάτη του και αλλιώς στο -9 και στο -10. Δεν ισχυρίζομαι ότι θα κέρδιζε. Αντιθέτως, μπορεί υπό πίεση να κατέρρεε και να έβλεπε ήδη την πλάτη του ΠΑΟΚ. Πάντως η λογική «είμαστε στο -6, αν δεν είχαμε την περυσινή τιμωρία θα ήμασταν στο -3» είναι υπεραπλουστευτική και δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα.

Το αναφέρω διότι στις κουβέντες των ΠΑΟΚτσήδων περί ενδεχόμενης τιμωρίας του Ολυμπιακού, το διαβάζω περίπου ως άλλοθι: Φυσικά θα πανηγυρίσουμε το πρωτάθλημα, αφαίρεση βαθμών σε εμάς, αφαίρεση και σε εκείνους, πατσίσαμε, το παίρνουμε δίκαια!

Δεν συμφωνώ ασφαλώς. Αν ο Ολυμπιακός ξεκινούσε με -6 και ο ΠΑΟΚ με -3, τότε ναι, όλα τα παραπάνω θα τα άκουγα περισσότερα προσεκτικά. Το -6 που προκύπτει στη μέση της σεζόν, αλλοιώνει τα αγωνιστικά δεδομένα του πρωταθλήματος. Με πιο απλά λόγια, σε περίπτωση που θα συμβεί κάτι τέτοιο, θα μιλάμε για πρωτάθλημα κερδισμένο στα χαρτιά.

Προσέξτε: Δεν λέω να μην τιμωρηθεί ο Ολυμπιακός ή να μην δεχτεί ο ΠΑΟΚ το πρωτάθλημα. Λέω το αντίθετο: Να τιμωρηθεί, εφόσον αποδειχθούν οι ευθύνες του, όπως θα τιμωρούνταν οποιαδήποτε άλλη ομάδα. Και αν από την τιμωρία του προκύψει τίτλος για τον ΠΑΟΚ, τι να κάνουμε, έτσι είναι οι νόμοι – όπως μας έλεγαν οι Ολυμπιακοί στην υπόθεση Βάλνερ.

Τότε όμως εμείς, οι ΠΑΟΚτσήδες και οι υπόλοιποι, τους ψέγαμε επειδή πανηγύριζαν. Και επαναλαμβάνω το ερώτημα: Σε περίπτωση που ο ΠΑΟΚ πάρει τίτλο εξαιτίας αφαίρεσης βαθμών του Ολυμπιακού, οι ΠΑΟΚτσήδες θα το πανηγυρίσουν;

TAGS:

Διαβάστε ακόμη...