Ο ΠΑΟΚ και ο χαρακτήρας του προπονητή του

Από sdna.gr: Η ήττα πονάει πάντα. Η ήττα με εμφάνιση τόσο κατώτερη των περιστάσεων, απλώς δεν χωνεύεται. Και υπάρχει μία φάση που καταδεικνύει τη νοοτροπία του ΠΑΟΚ στη Λεωφόρο. 
Πηγή: sdna.gr
Ο ΠΑΟΚ και ο χαρακτήρας του προπονητή του

Στη φάση όπου ο ΠΑΟΚ διαμαρτύρεται για πέναλτι στο χέρι του Χουλτ το ζήτημα δεν είναι αν ο Σιδηρόπουλος έκανε λάθος που δεν το έδωσε. Το ζήτημα είναι η αντίδραση του Βραζιλιάνου. Ο οποίος παράτησε τη φάση και άρχισε να χτυπιέται και να χοροπηδάει σαν το κατσίκι! Το στιγμιότυπο, εκτός από γελοίο ήταν και ενδεικτικό του πόσο ανέτοιμος κατέβηκε ο ΠΑΟΚ στο ματς της χρονιάς. Ανέτοιμος αγωνιστικά, ανέτοιμος τακτικά, ανέτοιμος ψυχολογικά.

Σε ένα ακόμα φετινό crash – test ο «Δικέφαλος» και ο Βλάνταν Ίβιτς απέτυχαν παταγωδώς! Απέτυχαν στο ξεκίνημα της χρονιάς, όταν όλα παιζόταν, να δείξουν ψυχραιμία και να μείνουν κοντά στον Ολυμπιακό στην βαθμολογία. Απέτυχαν στο ματς με την Σάλκε στην Τούμπα να φανούν στοιχειωδώς ανταγωνιστικοί. Και απέτυχαν στην Λεωφόρο να δημιουργήσουν για τους εαυτούς τους τις προϋποθέσεις μιας μεγάλης πρόκρισης. Τώρα θα χρειαστούν απανωτές υπερβάσεις. Δεν αποκλείεται και να τα καταφέρουν.

Ωστόσο αυτό δεν αλλάζει τα γεγονός ότι ο Μαρίνος Ουζουνίδης, έχοντας τον Παναθηναϊκό στα χέρια του από την μέση της σεζόν, με ρόστερ που δεν διαμόρφωσε εκείνος, παρουσιάζει εδώ και καιρό μια εικόνα σαφώς πιο σοβαρή από την εικόνα του ΠΑΟΚ τον οποίο ο Ίβιτς δουλεύει από πέρυσι. Όλοι έχουμε πει και γράψει, ορισμένοι δε υπερβάλλοντας στα όρια της ανοησίας, ότι ο Σέρβος έχει δείξει καλά στοιχεία, ότι το ποδόσφαιρο που έχει αποδώσει η ομάδα του στο μεγαλύτερο μέρος της χρονιάς είναι καλό και ότι αξίζει να στηριχθεί. Στήριξη δεν σημαίνει λιβάνισμα εντούτοις. Στήριξη σημαίνει κριτική. Ενίοτε και σκληρή.

Ο Ίβιτς, λοιπόν, έκανε λάθος διαχείριση υλικού σε όλη την πορεία μέχρι τον ημιτελικό. Λάθος επιλογές στην ενδεκάδα. Λάθος στήσιμο εντός γηπέδου. Και, προφανώς, ελλιπή προετοιμασία στο ψυχολογικό κομμάτι. Από την μία έβλεπες μια ομάδα με παίκτες που γυάλιζε το μάτι τους. Από την άλλη μια ομάδα με παίκτες εκνευρισμένους.

Και καθώς σύμπτωση επαναλαμβανόμενη, παύει να είναι σύμπτωση, εδώ αρχίζει να φαίνεται ξεκάθαρα ένα μεγάλο πρόβλημα. Ο Βλάνταν Ίβιτς ως παίκτης δεν μασούσε στα δύσκολα. Ο Βλάνταν Ίβιτς ως προπονητής όμως, όπως φανερώνουν ορισμένες ατυχείς δηλώσεις του, μοιάζει με άνθρωπο που μπλοκάρει όταν τα πράγματα ζορίζουν. Το ίδιο δείχνει να παθαίνει και ο ΠΑΟΚ που δημιουργεί. Στα ζόρικα μπλοκάρει, εκνευρίζεται, βγάζει έναν εαυτό μίζερο και επαρχιώτη (με την κακή έννοια).

Η ρεβάνς είναι ανοιχτή. Ο σοβαρός Παναθηναϊκός του Ουζουνίδη μοιάζει περίπου αδύνατον να ηττηθεί με τρία γκολ διαφορά. Ο σοβαρός ΠΑΟΚ που δημιουργεί πάνω από δέκα καθαρές φάσεις για γκολ στα περισσότερα φετινά παιχνίδια του, στην κατάμεστη Τούμπα δικαιούται να ελπίζει στην ανατροπή.

Ο ΠΑΟΚ που χτυπιέται για μια φάση πέναλτι όμως, όχι, αυτός δεν έχει την παραμικρή ελπίδα...

Κώστας Κεφαλογιάννης

Διαβάστε ακόμη...