Ο Ζόρζε Κόστα και ο ΠΑΟΚ

Από inpaok.com: Πριν κλείσει η Λάρισα καινούριο προπονητή (μετά το ματς με τον ΠΑΟΚ θα αναλάβει ο Αντρέ Πάους) είχε επαφές και με τον Ζόρζε Κόστα (δεν προχώρησαν τελικά), ο οποίος το 2010 ήταν υποψήφιος και για την τεχνική ηγεσία του Δικέφαλου!
Πηγή: inpaok.com
Ο Ζόρζε Κόστα και ο ΠΑΟΚ

Τότε (2010), αναζητούνταν από τα τέλη Μαΐου ο διάδοχος του Φερνάντο Σάντος, όταν ανακοίνωσε ότι δε θα παραμείνει στον πάγκο του ΠΑΟΚ. Ο Σέρτζιο Κονσεϊσαό (ως τεχνικός διευθυντής) είχε προτείνει στην ομάδα τον φίλο του (από την Πόρτο και την εθνική Πορτογαλίας) Ζόρζε Κόστα.

Μάλιστα για λίγες εβδομάδες πρόβαλε ως φαβορί, ενώ ο Ζήσης Βρύζας είχε βρεθεί και στην Πορτογαλία για να τον συναντήσει, στο αποχαιρετιστήριο ματς-φιέστα του Σέρτζιο Κονσεϊσάο στην Κοΐμπρα. Εκεί ο Κόστα φάνηκε διστακτικός και τελικά προτίμησε μετά τις καλές χρονιές που έκανε ως προπονητής της Ολανένσε (στην οποία αργότερα πήγε ως τεχνικός και ο Κονσεϊσάο, την περίοδο 2012-13 στην πρώτη του χρονιά ως πρώτος προπονητής!) να πάει στην Ακαδέμικα, θέλοντας όπως έλεγε να κάνει πιο σταθερά βήματα στην προπονητική του καριέρα πριν πάει σε μία πιο μεγάλη ομάδα όπως ο ΠΑΟΚ. Λίγο καιρό μετά ο Δικέφαλος έχοντας χάσει αρκετό χρόνο κατέληξε στην αποτυχημένη επιλογή του Μάριο Μπερέτα, ο οποίος έμεινε στην ομάδα λιγότερο από 50 μέρες και χωρίς να προλάβει να κοουτσάρει σε επίσημο ματς...

Ο Ιταλός απολύθηκε μετά το βασικό στάδιο της προετοιμασία και τον διαδέχθηκε ο Παύλος Δερμιτζάκης.

ΉΘΕΛΑΝ ΣΑΝΤΟΣ ΣΤΗΝ ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑ

Τον Μάιο του 2010 παρών στο αποχαιρετιστήριο ματς του Κονσεϊσάο στην Κοΐμπρα ήταν και ο Φερνάντο Σάντος. Το εντυπωσιακό ήταν ότι πολλοί βετεράνοι Πορτογάλοι αστέρες (Βίτορ Μάϊα, Σα Πίντο, Κόουτο, Ντομίνγκος κτλ) τον παρακινούσαν να σκεφτεί στο μέλλον να αναλάβει την εθνική Πορτογαλίας, όπου προπονητή ήταν ακόμη ο Κάρλος Κεϊρόζ.

Ο ΜΠΕΝΤΟ ΣΤΗΝ ΕΘΝΙΚΗ ΚΑΙ ΜΕΤΑ Ο ΣΑΝΤΟΣ

Ο Κεϊρόζ πήγε την Πορτογαλία στο Μουντιάλ της Νοτίου Αφρικής αλλά αποκλείστηκε στους «16» από την Ισπανία και τον Σεπτέμβριο του 2010 απολύθηκε. Ο Σάντος όμως τότε είχε ήδη αναλάβει την Εθνική Ελλάδας μετά το Μουντιάλ και έτσι στην Εθνική Πορτογαλίας πήγε ο Πάουλο Μπέντο, ο οποίος φέτος βρέθηκε στον Ολυμπιακό και απολύθηκε μετά την ήττα των Ερυθρόλευκων από τον ΠΑΟΚ στην Τούμπα με 2-0.

Ο Σάντος πήγε στην εθνική Πορτογαλίας το 2014 μετά την αποχώρησή του από την εθνική Ελλάδας, και διαδέχθηκε τον Μπέντο, οδηγώντας την Πορτογαλία το περασμένο καλοκαίρι στην κατάκτηση του Euro 2016 μέσα στη Γαλλία.

ΠΟΥΘΕΝΑ ΔΕΝ ΕΠΙΑΣΕ

Τελικά ο Ζόρζε Κόστα δεν έκανε πουθενά σπουδαία πράγματα ως προπονητής. Μετά την Μπράγκα (2007) και την Ολανένσε (2008-10) πήγε στην Ακαδέμικα (2010-11) αλλά από εκεί αποχώρησε τον Δεκέμβριο του 2010 και επικαλούμενος προσωπικούς λόγους αποσύρθηκε προσωρινά από την προπονητική. Μετά επανήλθε στους πάγκους και τον Μάιο του 2011 ανέλαβε την Κλουζ στη Ρουμανία. Αλλά έφυγε από εκεί στα μέσα της σεζόν πριν πάρει τελικά πρωτάθλημα η ομάδα χωρίς αυτόν! Μετά πέρασε από ΑΕ Λεμεσού (2012-13), Ανόρθωση (2013-14) και Πάσος Φερέιρα (2014) πριν κάτσει δύο χρόνια στο τιμόνι της Εθνικής Γκαμπόν (2014-16)...

Διαβάστε ακόμη...