«Όλο το μυαλό μας στον ημιτελικό»

Από paok24.com: Η ομάδα βόλεϊ του ΠΑΟΚ βρίσκεται μπροστά σε μία σημαντική πρόκληση αναφορικά με τους στόχους της φετινής αγωνιστικής περιόδου.
Πηγή: paok24.com
«Όλο το μυαλό μας στον ημιτελικό»

Ο «Δικέφαλος» συμμετέχει στο Final-4 του Κυπέλλου Ελλάδας, αντιμετωπίζοντας τον Ολυμπιακό σε έναν ημιτελικό που μοιάζει με τελικό.

Ο πρωτομάστορας των επιτυχιών στο βόλεϊ του ΠΑΟΚ, Γιάννης Καλμαζίδης, φιλοξενήθηκε στο ραδιοφωνικό PAOK24 και μίλησε για τη συμμετοχή του «Δικεφάλου» στο Final-4 και την ευκαιρία που έχει να ξεκινήσει να πετυχαίνει τους φετινούς του στόχους.

Ο Έλληνας προπονητής ξεκαθάρισε πως η ομάδα δουλεύει για τον ημιτελικό κόντρα στον Ολυμπιακό, έχοντας το μυαλό της πρώτα σε αυτή την αναμέτρηση που μπορεί να της χαρίσει το εισιτήριο για τη διεκδίκηση του τίτλου.

Αναλυτικά όσα δήλωσε ο Γιάννης Καλμαζίδης:

Για το αν υπάρχει ειδική προετοιμασία για την ομάδα: Προσπαθούμε να μην αλλάζουμε τις συνήθειες μας, το πρωτόκολλο. Εμείς επικεντρωνόμαστε πάντα στο επόμενο παιχνίδι. Είναι ένα παιχνίδι κι όπως έγινε η κλήρωση ο ημιτελικός είναι ένας πρόωρος τελικός κι εκεί επικεντρωνόμαστε.

Για το γεγονός ότι πολλές φορές μία ομάδα ξοδεύει ενέργεια στον ημιτελικό και δεν είναι όπως πρέπει στον τελικό: Ναι, έτσι είναι. Και στο παρελθόν το έχουμε δει αυτό πολλές φορές. Δεν μπορούμε να σκεφτούμε τον τελικό την Κυριακή, αν δεν περάσουμε στον ημιτελικό, άρα όλο το μυαλό μας είναι στον ημιτελικό.

Για το αν ο ΠΑΟΚ είναι τώρα στο καλύτερο επίπεδο τώρα: Είμαστε σαφώς καλύτερα συγκριτικά με το προηγούμενο διάστημα. Όπως ξέρουμε όλοι είχαμε αρκετές δυσκολίες φέτος με τραυματισμούς. Αναταραχές που δημιούργησαν μία όχι και τόσο καλή λειτουργία της ομάδας σε μεγάλο διάστημα. Είμαστε σίγουρα καλύτεροι τώρα συγκριτικά με το προηγούμενο διάστημα. Πάντα υπάρχουν βέβαια περιθώρια βελτίωσης και μπορούμε ακόμα καλύτερα, αλλά ας ελπίσουμε ότι είμαστε σε καλό δρόμο τώρα.

Για αν ο ημιτελικός ΠΑΟΚ-Ολυμπιακός δεν έχει καμία σχέση με τα προηγούμενα ντέρμπι των δύο ομάδων μέσα στη σεζόν: Έχει κάποια σχέση. Σίγουρα τα προηγούμενα αποτελέσματα στο πρωτάθλημα και το Λιγκ Καπ δίνουν ένα ψυχολογικό αβαντάζ στον Ολυμπιακό. Αλλά έχουμε και την εμπειρία και τους ικανούς παίκτες που μπορούν να διαχειριστούν τέτοιες καταστάσεις. Αν ανατρέξουμε και στην περσινή χρονιά που ήμασταν κάπως έτσι πάλι με απώλεια σε δύο πολύ σημαντικά παιχνίδια εκεί που κερδίζαμε και χάσαμε 3-2 σε Κύπελλο και Λιγκ Καπ, καταφέραμε στους τελικούς να κάνουμε το μπρέικ και να πάρουμε το πρωτάθλημα. Νομίζω ότι έτσι πρέπει να σκεφτόμαστε, αν επικεντρωθούμε στα παλιά παιχνίδια χάνουμε το επόμενο.

Αν το κλίμα εντός γηπέδου και οι συνθήκες έδρας παίζουν ρόλο: Αυτό παίζει ρόλο και δίνει μία ώθηση στην ομάδα. Αυτό είναι το κέρδος που έχει η ομάδα που έχει τους φιλάθλους της μαζί της. Δε δημιουργεί πίεση στον αντίπαλο γιατί αρκετοί από τους παίκτες σε αυτό το επίπεδο δεν επηρεάζονται ιδιαίτερα. Ώθηση δίνεται στη γηπεδούχο ομάδα.

Για το αν το γήπεδο του Final-4 που δεν αγωνίζονται οι ομάδες συνήθως αναγκάζει τους αθλητές να προσαρμοστούν: Χρειάζεται όντως χρόνος προσαρμογής. Είναι ένα ωραίο γήπεδο για μεγάλα παιχνίδια. Ενδείκνυται. Έχει μία δυσκολία όμως, επειδή έχω παίξει πολλές φορές. Όσοι αγωνίζονται για πρώτη φορά έχει μία ιδιαιτερότητα, είναι τελείως στρόγγυλο και στο βόλεϊ θέλεις ένα σημείο αναφοράς όταν η μπάλα είναι στον αέρα, κι αυτό έχει μία επιπλέον δυσκολία. Αλλά, όπως είπα οι περισσότεροι παίκτες έχουν παίξει σε μεγάλα τέτοια γήπεδα.

Που κρίνονται τα μεγάλα παιχνίδια: Είναι ένας συνδυασμός από πολλά μικρά κομμάτια. Αν παίξουν δύο ισοδύναμες ομάδες, οι λεπτομέρειες κρίνουν το αποτέλεσμα. Οι μεγάλοι παίκτες να μπουν μπροστά, να βγάλουν εγωισμό, να κάνουν το παραπάνω σε δύσκολες στιγμές. Τα λάθη, σε πολλά μικρά κομμάτια κρίνονται αυτά τα παιχνίδια. Όποιος είναι πιο πεινασμένος, διψασμένος να πάρει το παιχνίδι, αυτός θα το πάρει.

Για τις φετινές ήττες απέναντι σε Ολυμπιακό και Παναθηναϊκό κι αν θα επηρεάσει τον ημιτελικό: Όπως είπα και πριν, δε νομίζω. Ο αθλητισμός είναι αυστηρός και δίκαιος. Στο βόλεϊ η τύχη παίζει μικρό ρόλο. Δεν ήταν τυχαίο που χάσαμε, δεν ήμασταν όπως έπρεπε. Είχαμε δυσκολίες, τραυματισμούς, αρκετά προβλήματα και δεν καταφέραμε να παίξουμε το βόλεϊ που θέλαμε. Νομίζω ότι αυτό μπορεί να ανατραπεί και μπορούμε να είμαστε πιο ανταγωνιστικοί σε αυτό το παιχνίδι.

Για το αν η ομάδα έχει πάρει από τους μεγάλους παίκτες που ήρθαν (Στάροβιτς, Ντάντε): Για να φτιαχτεί ένα σύνολο στον ομαδικό αθλητισμό, ειδικά στο βόλεϊ, απαιτείται χρόνος και συνοχή στην ομάδα. Θέλει χρόνο και μέσα από τις νίκες φυσικά χτίζεται αυτό. Πάμε αρκετά καλύτερα από ότι στην αρχή. Όταν υπάρχει θέληση και θετική ενέργεια η ομάδα πάει μπροστά. Ελπίζω και σε έναν μήνα να είμαστε ακόμα καλύτερα. Έρχεται η περίοδος που πρέπει να αποδώσουμε τα μέγιστα.

Για το αν έχει να πει κάτι στον κόσμο που περιμένει έναν τίτλο: Ο κόσμος πάντα περιμένει και καλά κάνει. Να μην ξεχνάμε που ήμασταν πριν μερικά χρόνια και που είμαστε πλέον. Δε σημαίνει ότι αρχίζεις να βρίσκεσαι ψηλά ότι κάθε φορά θα έρχεται σε εσένα ο τίτλος. Θέλει υπομονή κι επιμονή. Αν είσαι συνέχεια μέσα στη διεκδίκηση θα φτάσεις στον στόχο κάποια στιγμή. Κάθε φορά δε γίνεται. Αθλητισμός είναι, όλοι παίζουν, υπάρχει κι αντίπαλος κι αυτός το θέλει. Θέλει υπομονή κι επιμονή και να είμαστε πάντα ενωμένοι και να στηρίζουμε αυτό που κάνουμε.

Διαβάστε ακόμη...