Οι προτεινόμενες αλλαγές στο καταστατικό της ΕΠΟ

Απο sdna.gr : Μετά τις έξι προτάσεις για τη σύνθεση του εκλογικού σώματος της ΕΠΟ, το SDNA παρουσιάζει τις προτάσεις της «Επιτροπής των Ενώσεων» (Γραμμένος, Λασκαράκης, Δημητρίου, Τσιχριτζής, Ελευθεριάδης) για τις αλλαγές στο καταστατικό της ομοσπονδίας.
Πηγή: sdna.gr
Οι προτεινόμενες αλλαγές στο καταστατικό της ΕΠΟ

Βασικό χαρακτηριστικό τους είναι ότι η κανονιστική αρμοδιότητα επανέρχεται στη Γενική Συνέλευση, στην οποία εκπροσωπείται όλη η ποδοσφαιρική κοινότητα και παύει να είναι αρμοδιότητα της Εκτελεστικής Επιτροπής, όπως συνέβαινε στα χρόνια της κυριαρχίας της «εγκληματικής».
 
Η Γ.Σ. γίνεται «το ανώτατο και νομοθετικό όργανο της Ε.Π.Ο.» και εγκρίνει «όλους τους κανονισμούς και τις τροποποιήσεις αυτών».
 
Επίσης για πρώτη φορά, τουλάχιστον από το 2006 προβλέπεται η υποχρέωση τήρησης της ελληνικής νομοθεσίας αφού προβλέπεται ότι «τα Όργανα και οι Αξιωματούχοι της Ε.Π.Ο.  υποχρεούνται να τηρούν το Καταστατικό, τους Κανονισμούς, τις Οδηγίες, τις Αποφάσεις και τον Κώδικα Δεοντολογίας της FIFA, της UEFA και της Ε.Π.Ο. και της Ελληνικής Νομοθεσίας στις δραστηριότητές τους.

Όσον αφορά τη στελέχωση των πειθαρχικών οργάνων προβλέπεται ότι «όλα τα Πειθαρχικά όργανα στελεχώνονται από Δικαστές της Τακτικής Δικαιοσύνης, οι οποίοι πρέπει να απασχολούνται ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ στα Πειθαρχικά όργανα της ΕΠΟ».

Στα κωλύματα που αφορούν καταδικαστικές αποφάσεις για πλημμελήματα προϋπόθεση αποτελεί η εκ δόλου καταδίκη. «Όποιος έχει καταδικαστεί αμετάκλητα για τέλεση κακουργήματος, καθώς και όποιος έχει καταδικαστεί εκ δόλου σε βαθμό πλημμελήματος αμετάκλητα με δικαστική απόφαση που εκδόθηκε την τελευταία δεκαετία, είτε σε ποινή φυλακίσεως τουλάχιστον τριών (3) ετών είτε, ανεξάρτητα από το ύψος της ποινής, για αδικήματα βίας στους αθλητικούς χώρους, χρήση ή διάθεση ουσιών ή μεθόδων φαρμακοδιέγερσης, κατασκοπεία, κλοπή, υπεξαίρεση, δόλια χρεωκοπία, λαθρεμπορία, φοροδιαφυγή, δωροδοκία, δωροληψία, παραχάραξη, πλαστογραφία, απιστία, απάτη, εκβίαση, έγκλημα κατά της γενετήσιας ελευθερίας και οικονομικής εκμετάλλευσης της γενετήσιας ζωής, παράβαση του νόμου περί ναρκωτικών, περί όπλων και περί μεσαζόντων...», αναφέρεται.

Από το νέο καταστατικό της ΕΠΟ προτείνεται η απάλειψη της δυνατότητας ίδρυσης «νομικών προσώπων για την εκμετάλλευση προϊόντων του ποδοσφαίρου κλπ», η προϋπόθεση ότι για να γίνει κάποιο νομικό πρόσωπο μέλος της ΕΠΟ θα πρέπει να υποβάλλει δήλωση ότι εδρεύει και είναι εγγεγραμμένο στην ελληνική επικράτεια, ενώ για την αναστολή ιδιότητας μέλους απαλείφεται το αόριστο περί «σοβαρής παραβίασης υποχρεώσεων» και προβλέπεται ρητά στην «περίπτωση που προσφεύγει στα πολιτικά Δικαστήρια για την επίλυση αναφυόμενης αθλητικής διαφοράς».

Καταργούνται, τέλος, η «νομική επιτροπή», η «επιτροπή ευ αγωνίζεσθαι», η «επιτροπή μέσων ενημέρωση» και η «επιτροπή στρατηγικής».

TAGS:

Διαβάστε ακόμη...