Π.Α.Ο.Κ. ικανός για όλα και με ... απόδειξη

Από novasports.gr: Ο αγώνας της περασμένης Κυριακής στην κατάμεστη Τούμπα ήταν το πιο δύσκολο κι απαιτητικό, αγωνιστικό και ψυχολογικό τεστ του φετινού Π.Α.Ο.Κ.
Πηγή: novasports.gr
Π.Α.Ο.Κ. ικανός για όλα και με ... απόδειξη

Μιας νέας ομάδας, που πέρασε και από την ύφεση και από την υψηλή απόδοση, που αποκλείστηκε από την Ευρώπη, που δεν κατάφερε να διατηρηθεί κοντά στην πρώτη θέση, που έχασε τον πλέον κομβικό της ποδοσφαιριστή με τραυματισμό εδώ κι ένα μήνα (σ.σ. Κάνιας), που προερχόταν από δυο άσχημα αποτελέσματα και που δεν είχε αποδείξει πως μπορεί να διαχειριστεί την πίεση που δημιουργεί η απαιτητική, γεμάτη έδρα του κόντρα σε αντίπαλο υψηλών απαιτήσεων. Και παρότι αρχικά δυσκολεύτηκαν, ο Βλάνταν Ιβιτς κι οι ποδοσφαιριστές του κατάφεραν και το πέρασαν, πανηγυρίζοντας τη νίκη με 2-0 (53' Σάκχοφ, 60' Πργιοβιτς) επί του πρωτοπόρου Ολυμπιακού.

Ο σχηματισμός κι οι επιλογές των προσώπων που έγιναν σ' αυτόν τον αγώνα από τον Σέρβο τεχνικό αποτελούν επιβεβαίωση του πόσο απλά δεν είναι τα πράγματα στο σύγχρονο ποδόσφαιρο. Ανασταλτικά, ο σχηματισμός ήταν 4-2-3-1, με τον σαφώς επηρεασμένο από τους δυο πρόσφατους αγώνες της ομάδας και με κακή ψυχολογία Γλύκο, αφού το ρίσκο της χρησιμοποίησης του Μπρκιτς για πρώτη φορά μετά τον αγώνα στη Λεωφόρο κρίθηκε μεγάλο για να παρθεί και τον Κρέσπο στο αριστερό άκρο της άμυνας προκειμένου να είναι η ομάδα καλύτερη στα στημένα και πιο αποτελεσματική στην ανάπτυξη της δεξιάς πλευράς του Ολυμπιακού. Ταυτόχρονα η σταθερά που ακούει στο όνομα Τσίμιροτ, παρά τους διαδοχικούς αγώνες δεν έχει αντικαταστάτη σε τέτοιες περιπτώσεις. Ο Ουάρντα ελέω ταχύτητας και εκτελεστικής ικανότητας προτιμήθηκε αντί του Μπίσεσβαρ για τις γοργές αντεπιθέσεις, ο Κάμπος για την πιστότητα στο μαρκάρισμα και στην πίεση ψηλά κι ο Ενρίκε για την ποιότητα, τον ενθουσιασμό και τη δεδομένη διάθεσή του να δείξει και ν' αποδείξει.

Ενας σχηματισμός που είχε την ιδιαιτερότητα, επιθετικά να γεμίζει τη μεσαία γραμμή με την προώθηση του Μάτος και το ... ντουμπλάρισμα του Πργιοβιτς από τον Κάμπος δίνοντας την πλευρά στον Βραζιλιάνο οπισθοφύλακα, μετατρέποντάς τον σε 3-5-2. Αυτά σε θεωρητικό επίπεδο, γιατί στην πράξη τα πρώτα λεπτά ανήκαν στους «ερυθρόλευκους». Μόλις στο 3' ένα μακρινό σουτ του Σισοκό, κόντραρε στον Σάκχοφ και κατέληξε κόρνερ. Τέσσερα λεπτά μετά ο Γλύκος κάνει λάθος υπό την πίεση του Φορτούνη και ρεφάρει με την απόκρουση στο τετ α τετ που βγάζει στο σουτ του Ανσαριφάρντ. Και πάλι ο Ιρανός στο 13' δοκιμάζει τ' αντανακλαστικά του διεθνή τερματοφύλακα με μακρινή λόμπα, η οποία υπό τον έλεγχό του καταλήγει στο πάνω μέρος – εξωτερικά – των διχτύων του.

Η πίεση του Ολυμπιακού στο χώρο του κέντρου και ψηλά δημιούργησε προβλήματα στους γηπεδούχους, που έχοντας ν' αντιμετωπίσουν και την περίεργη ψυχολογία τους απόρροια των πρόσφατων αποτελεσμάτων έδειξαν να ισορροπούν σε τεντωμένο σχοινί για τα πρώτα 20-25' λεπτά. Η ευκολία στην ανάπτυξη της ομάδας του κ. Μπέντο προκάλεσε την πρώτη αντίδραση του τεχνικού του «Δικεφάλου». Πργιοβιτς και Κάμπος άρχισαν να πιέζουν πιο συντονισμένα και πιο αποτελεσματικά τους Μποτία – Ρέτσο, έχοντας τη βοήθεια όποιο συμπαίκτη τους ήταν πιο κοντά από τους Ουάρντα, Ενρίκε και Τσίμιροτ, που λόγω ταχύτητας και ύψους είχε το ελεύθερο να πιέσει υπό προϋποθέσεις αφήνοντας τον Σάκχοφ πίσω να πηδήξει για τη μακρινή μπαλιά. Αν η μπάλα περνούσε χαμηλά, ακόμη κι οι Μάτος – Κρέσπο είχαν ευθύνη ν' ανέβουν και ν' απομακρύνουν. Η μόνιμη κίνηση που έκανε ο κ. Ιβιτς από τα πρώτα λεπτά ήταν ένα νεύμα με το χέρι για ν' ανέβει η ομάδα του και να μη δίνει χώρο στον αντίπαλο.

Και με τον Ολυμπιακό ψηλά, ο Κάμπος βρήκε χώρο για την πρώτη καλή ευκαιρία σε συνθήκες αντεπίθεσης στο 34' μπαίνοντας διαγώνια – από δεξιά – στην περιοχή του Λεάλι, αλλά το αντίστοιχο, δυνατό σουτ πέρασε άουτ. Ενα λεπτό μετά, μια περίτεχνη ενέργεια του Σάκχοφ του έδωσε τη δυνατότητα να βρεθεί στην τελική γραμμή γυρίζοντας την μπάλα στο ύψος του πέναλτι αλλά το – με τη μια – σουτ του Ουάρντα πέρασε ψηλά άουτ. Στο 38', από εκτέλεση κόρνερ που αποδεδειγμένα «έψαχνε» έναν εκ των κεντρικών αμυντικών στη γωνία της μικρής περιοχής στο πρώτο δοκάρι, ο Βαρέλα πήρε την κεφαλία στέλνοντας την μπάλα λίγο έξω από την εστία του Ιταλού τερματοφύλακα των φιλοξενούμενων. Κι οι ευκαιρίες του πρώτου ημιχρόνου για τις δυο ομάδες ολοκληρώθηκαν με το απευθείας φάουλ του Φορτούνη, με κατάληξη αντίστοιχη μ' αυτήν της προσπάθειας του Βαρέλα.

Στο δεύτερο σαράντα πεντάλεπτο, σε κόρνερ στο 53' αυτό που είχε γίνει με τον Πορτογάλο κεντρικό αμυντικό επαναλήφθηκε με τον Μαλεζά, η κεφαλιά του οποίου όμως κατέληξε στο κέντρο της αντίπαλης εστίας, ο Λεάλι απέκρουσε ασταθώς κι ο Σάκχοφ μπαίνοντας με ορμή στη φάση εκμεταλλεύθηκε την ολιγωρία τουλάχιστον τεσσάρων αντιπάλων του και τον εκτός θέσης τερματοφύλακα για ν' ανοίξει με κοντινό πλασέ το σκορ, δίνοντας το έναυσμα για την αντεπίθεση. Η ψυχολογία άρχισε ν' αλλάζει δραστικά πλέον, η αυτοπεποίθηση κέρδιζε διαρκώς πόντους και με την αρωγή του κόσμου, δεν άργησε να γίνει το 2-0. Στο 60', ο ... βιονικός, αεικίνητος Τσίμιροτ, είδε και τροφοδότησε τον Ενρίκε, που έφυγε αριστερά, έβγαλε την παράλληλη - προς την τελική γραμμή – συρτή, σέντρα κι ο επερχόμενος «συνήθης ύποπτος» πλέον Πργιοβιτς την έστειλε με ευθύβολο σουτ προκαλώντας ... παροξυσμό εντός κι εκτός αγωνιστικού χώρου.

Η πρώτη αντίδραση από πλευράς Ολυμπιακού βγήκε δυο λεπτά μετά, όταν ο Ανσαριφάρντ από θέση έξω δεξιά γύρισε την μπάλα στην περιοχή, ο Γλύκος μ' εκτίναξη βρήκε την μπάλα μεν αλλά αυτή χτύπησε στον Μάτος κι επέστρεψε προς την εστία του καταλήγοντας κόρνερ. Πάντα μεν αλλά ειδικά σε τέτοιες αναμετρήσεις χρειάζεται κι η τύχη για να πετύχει μια ομάδα το στόχο της ή τουλάχιστον να μην είναι άτυχη, όπως κι έγινε. Μια ενόχληση του Ενρίκε στην αριστερή γάμπα τον έθεσε εκτός στο 65' δίνοντας τη θέση του στον Μυστακίδη. Οι «ερυθρόλευκοι» προσπάθησαν να δώσουν συνέχεια στην αντίδραση, ανεβάζοντας ρυθμό και δύναμη, δίχως όμως - ουσιαστικά - να μπορέσουν ν' απειλήσουν. Μια κατάσταση που έφερε στον αγώνα στο 73' τον Κάτσε αντί του Κάμπος και πέντε λεπτά αργότερα τον Λέοβατς αντί του Μαλεζά, λόγω ενόχλησης στον αριστερό προσαγωγό του πολύ καλού – από το 20' και μετά – πολύπειρου κεντρικού αμυντικού.

Στο 85' ο Πργιοβιτς απείλησε εκ νέου με βιαστικό σουτ στα όρια της αντίπαλης περιοχής στη δεξιά γωνία του Λεάλι, που μπλόκαρε ο εν λόγω τερματοφύλακας και στο 87' ο Καρντόζο πήρε την κεφαλιά από κόρνερ στέλνοντας την μπάλα πάνω από την οριζόντια δοκό του Γλύκου. Την ίδια κατάληξη είχε κι ένα σουτ του Φιγκέιρας στην εκπνοή της κανονικής διάρκειας του αγώνα, εν αντιθέσει με τον Π.Α.Ο.Κ., καθώς ο Ουάρντα, αν κι έπαιζε μ' ενόχληση στη γάμπα το τελευταίο δεκάλεπτο, βρήκε δυνάμεις κι εξαπέλυσε ένα περίτεχνο σουτ εκτός περιοχής με τον τερματοφύλακα του Ολυμπιακού να επιδεικνύει ετοιμότητα, να την ακουμπά κι αυτή να χτυπά στο οριζόντιο δοκάρι στις καθυστερήσεις του αγώνα. Το τελευταίο σφύριγμα του διαιτητή βρήκε τους ανθρώπους του «Δικεφάλου» να πανηγυρίζουν την επιστροφή στις νίκες, τη μείωση της διαφοράς από την πρώτη θέση στους οκτώς βαθμούς, επτά αγωνιστικές πριν από το τέλος, την ανάκτηση της καλής ψυχολογίας και την επιβράβευση της προσπάθειάς τους από τον κόσμο.

Το τί θα γίνει την Κυριακή στο Ο.Α.Κ.Α. κόντρα στην Α.Ε.Κ. κανείς δεν το ξέρει, ούτε τη μεθεπόμενη με τον εξαιρετικό Πανιώνιο στην Τούμπα κ.ο.κ. Απλά, σε μια κρισιμότατη χρονική στιγμή και με πολλές αντιξοότητες, ο Π.Α.Ο.Κ. έδειξε χαρακτήρα, έβγαλε προσωπικότητα και κατάφερε να πάρει αυτό που ήθελε: τρεις βαθμούς, ψυχολογία κι εμπιστοσύνη για την εν εξελίξει προσπάθειά του. Από εδώ και πέρα ο δρόμος θα είναι ακόμη πιο δύσκολος, αφού τα χρονικά περιθώρια στενεύουν για όλες τις ομάδες, ανεξαρτήτως στόχων, η κόπωση μεγαλώνει για όλους με μαθηματική πρόοδο κι οι απουσίες λόγω καρτών ή τραυματισμών παίζουν ρόλο. Υπάρχει όμως πίστη, υπάρχει όραμα, για το οποίο χειροκροτήθηκαν όλοι μετά το πέρας του αγώνα. Ανάμεσά τους κι ο Ιβάν Σαββίδης, αφού πέραν των λαθών που είχε κάνει λόγω απειρίας κι όχι μόνον, της όποιας απογοήτευσης τον είχε πλευρίσει κατά καιρούς για τις αποτυχίες, παραμένει κι επιμένει μαθαίνοντας. Τα ποσά που δαπανήθηκαν στη χειμερινή μεταγραφική περίοδο αποδεικνύουν τα περί του λόγου το αληθές – κι έχουν αρχίσει ήδη να τον ξεπληρώνουν – όπως επίσης κι οι δηλώσεις που πραγματοποίησε μετά το τέλος του αγώνα, ομολογώντας όλα όσα έχει συνειδητοποιήσει. Υπάρχει ελπίδα κι όσο υπάρχει ελπίδα, υπάρχει και ζωή ...

Διαβάστε ακόμη...