Νέιθαν Σομπέι: Ένας swingman και πολεμιστής (pics)

Απο gazzetta.gr : Είναι πολύ συγκεκριμένα τα στοιχεία που χαρακτηρίζουν τους Αυστραλούς καλαθοσφαιριστές. Είναι πολεμιστές, πεισματάρηδες και πεινασμένοι. Αυτά τα τρία κυριαρχούν στον φάκελο του Νέιθαν Σομπέι - όπως παρουσιάζει το gazzetta.gr - ο οποίος θα ζήσει με τον ΠΑΟΚ την πρώτη ευρωπαϊκή εμπειρία του.
Πηγή: gazzetta.gr
Νέιθαν Σομπέι: Ένας swingman και πολεμιστής (pics)

Η επιλογή του Σομπέι – ως ένα βαθμό – προκάλεσε έκπληξη διότι πολλοί περίμεναν ότι ο ΠΑΟΚ θα ακολουθήσει την… πεπατημένη των Αμερικανών παικτών που γεμίζουν τις λίστες των ατζέντηδων. Στον Δικέφαλο έχουν αποδείξει πολλάκις ότι διαφέρουν από τους υπόλοιπους. Βλέπουν επιλογές που συνήθως δεν είναι ορατές στους άλλος και δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι αρκετές εξ’ αυτών – στην πορεία του χρόνου – αποδεικνύονται εξαιρετικά value for money.

Στην περίπτωση του 27χρονου Αυστραλού, τους εντυπωσίασε το… όλο πακέτο. Εντοπίστηκε βέβαια και η αδυναμία του μη πρότερου αγωνιστικού βίου και της μικρής επαγγελματικής καριέρας. «Έχει πολύ δυνατά στοιχεία τα οποία λείπουν από την περιφερειακή γραμμή μας, όπως η δύναμη. Είναι εκρηκτικός παίκτης, έχει καλύτερα τελειώματα κοντά στο καλάθι, αλλά δεν είναι τόσο γρήγορος στο να βγει από τα σκριν και να εκτελέσει όπως ο Σάιμπερτ», είπε στο Gazzetta.gr ο μάνατζερ του ΠΑΟΚ, Τέλης Ζουρνατσίδης.

«Διαθέτει αξιόπιστο σουτ κι αυτό πηγάζει κυρίως από την τελευταία του χρονιά. Για να είμαι ειλικρινής, βλέποντας τον Νέιθαν απέκτησα την ίδια αίσθηση όταν είχα δει τον Πέινερς. Είναι γρήγορος, αποτελεσματικός στο transition, έχει αθλητικά προσόντα και πιστεύω ότι θα κουμπώσει στην ομάδα», συμπλήρωσε.

Αν κανείς μπει σε διαδικασία αναζήτησης στοιχείων για τον Σομπέι θα καταλήξει στο εξής συμπέρασμα: Είναι πεινασμένος αλλά και βαθιά ερωτευμένος με το μπάσκετ. Όταν ήταν παιδί, είχε αναγκάσει τη μητέρα του να συμπληρώσει ειδική φόρμα συμμετοχής σε αγώνες για παιδιά κάτω των 10 ετών. Ήταν τόσο μικροσκοπικός, όπου οι διοργανωτές δεν δεχόντουσαν τη συμμετοχή του. Τελικώς τα κατάφερε.

«Όσο θυμάμαι τον εαυτό μου, πάντα ήμουν με μια μπάλα στα χέρια. Για μένα το μπάσκετ είναι ό,τι σπουδαιότερο. Θα έλεγα ότι είναι σαν τον κεραυνοβόλο έρωτα», είχε σχολιάσει ο ίδιος σε συνέντευξη που είχε παραχωρήσει στην ιστοσελίδα «adelaidenow». Η επιλογή του μπάσκετ είχε προκαλέσει εντύπωση στο εσωτερικό της οικογένειας καθώς τόσο τα αδέρφια του όσο και ο πατέρας του έπαιξαν ποδόσφαιρο.

Το αστείρευτο πάθος του για μπάσκετ αλλά και για την καταξίωση, διαμόρφωσε και τον αγωνιστικό χαρακτήρα του. Είναι ένας swingman, έχει δοκιμαστεί σε κάθε θέση της περιφέρειας με αρχή το πανεπιστήμιο του Wyoming από το οποίο αποφοίτησε έως και την τελευταία διετία στο Πρωτάθλημα της Αυστραλίας. Γενικά δεν είναι άνθρωπος που φοβάται. Ακόμη κι όταν βλέπει ένα τεράστιο κύμα μπροστά του, προσπαθήσει να το… κόψει στη μέση με το σερφ του, καθώς λατρεύει και το σέρφινγκ.

Στο Wyoming πήγε με υποτροφία, είχε προηγηθεί η εξαιρετική παρουσία του στο Cochise College. Τότε, έβλεπε τον κόσμο από τα 185 εκατοστά του και λόγω ύψους χρησιμοποιούταν στη θέση του πλέι μέικερ. Προφανώς και δεν θα μπορούσε να φανταστεί το 2012 όταν ο συγκεκριμένος τρόπος χρησιμοποίησής του θα τον βοηθούσε στην ανάγνωση του παιχνιδιού και θα στοιχειοθετούσε ένα εξαιρετικό πλεονέκτημα στο πέρασμα του χρόνου. Στην τελευταία του σεζόν στο Cochise είχε 16,5 πόντους, 6,9 ριμπάουντ και 2,5 ασίστ ανά παιχνίδια κερδίζοντας αρκετές ατομικές διακρίσεις.

Μετά το πανεπιστήμιο, η επιστροφή στην Αυστραλία ήταν η ασφαλέστερη δυνατή επιλογή. Η πρώτη του χρονιά στους Adelaide 36ers είχε διδακτικό χαρακτήρα, ήταν επίσης η πρώτη του φορά σε επαγγελματικό επίπεδο. Η φετινή σεζόν ήταν εντυπωσιακή γι’ αυτόν αλλά και η αιτία της επιλογής του. Στον ΠΑΟΚ συνυπολόγισαν επίσης και τις πληροφορίες που έλαβαν για τον χαρακτήρα του, προφανώς και φρόντισε επί τούτου ο Ματ Νίλσεν ο οποίος πέρασε από τον ΠΑΟΚ τη σεζόν 2004-05. Για την ακρίβεια, κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι ο Σομπέι έχει υψηλό επίπεδο προσαρμοστικότητας και απλά θα κουμπώσει στην ομάδα…

Ο Αυστραλός θα έρθει στη Θεσσαλονίκη την ερχόμενη εβδομάδα, καθώς προέχει μια επίσκεψη για να δει την οικογένειά του. Ενδεχομένως να έρθει μαζί του και η αρραβωνιαστικιά του, η CC Rode, η οποία τον ακολουθεί παντού.

Διαβάστε ακόμη...