Οι ανατροπές που δίνουν… ελπίδα στον ΠΑΟΚ (video)

Από sport-fm.gr: Ο ΠΑΟΚ έχει ελάχιστες ελπίδες πρόκρισης στους «16» του Europa League μετά το 0-3 της Τούμπας, ωστόσο υπάρχουν ανατροπές στο παρελθόν απ' τις οποίες μπορεί να... πάρει κουράγιο.
Πηγή: sport-fm.gr
Οι ανατροπές που δίνουν… ελπίδα στον ΠΑΟΚ (video)

Η ήττα με 3-0 απ' την Σάλκε στο γήπεδο της Τούμπας έφερε σε πολύ δύσκολη θέση τον ΠΑΟΚ, κάνοντας την προσπάθειά του για πρόκριση στην φάση των «16» σχεδόν ακατόρθωτη.

Και λέμε σχεδόν, καθώς στο παρελθόν έχουν σημειωθεί ανατροπές οι οποίες κατέρριψαν κάθε αρχική πρόβλεψη.

Εάν λοιπόν οι παίκτες του ΠΑΟΚ θέλουν να... σοκάρουν τους Γερμανούς στον αποψινό επαναληπτικό (19:00), καλό θα ήταν να ρίξουν μια ματιά στην παρακάτω λίστα με τις μεγαλύτερες ανατροπές στην ιστορία της διοργάνωσης.

1975/76, Δεύτερος Γύρος : Ίπσουιτς – Κλαμπ Μπριζ 3-0/0-4

«Θα είναι θαύμα να πετύχουμε τέσσερα γκολ χωρίς να δεχτούμε ούτε ένα» δήλωνε ο αμυντικός της Κλαμπ Μπριζ, Τζωρτζ Λέεκενς, πριν τη ρεβάνς του 3-0 του πρώτου αγώνα στην Αγγλία. Όπως όμως φάνηκε... θαύματα συμβαίνουν! Τρία γκολ απ' τους Λαμπέρ, Ντε Κουμπέρ και Λε Φεβρ στο ημίχρονο ισοφάρισαν το σκορ του πρώτου αγώνα, ενώ ο Βαντερέικεν στο 87ο λεπτό ολοκλήρωσε την τεράστια ανατροπή. Οι Βέλγοι απέδειξαν στη συνέχεια της διοργάνωσης πως το κατόρθωμα αυτό μόνο τυχαίο δεν ήταν, καθώς έφτασαν στον τελικό όπου έχασαν το τρόπαιο απ' τη Λίβερπουλ (2-3/1-1).

1984/85, Δεύτερος Γύρος : ΚΠΡ – Παρτιζάν 6-2/0-4

Μετά την πανωλεθρία της Παρτιζάν στην Αγγλία με 6-2 ( με την ΚΠΡ να παίζει για σαράντα λεπτά με παίκτη λιγότερο!), κανείς δεν έδινε ελπίδα στους Γιουγκοσλάβους. Τα γκολ όμως των Μάντσε, Κάλινιτς, Γιέσιτς και Ζίβκοβιτς οδήγησαν σε μια μεγαλειώδη ανατροπή, δείχνοντας πως οι Άγγλοι είχαν... θέμα στο να υπερασπίζονται τις – μεγάλες -νίκες τους.

1985/86, Τρίτος Γύρος : Γκλάντμπαχ – Ρεάλ Μαδρίτης 5-1/0-4

Ο δρόμος προς την κατάκτηση του Κυπέλλου UEFA του 1986 δεν ήταν εύκολος για την Ρεάλ Μαδρίτης, καθώς λίγο έλειψε να... αποχαιρετήσει τον θεσμό απ' τον τρίτο γύρο. Η συντριβή με 5-1 απ' την Γκλάντμπαχ του Γιουπ Χάινκες έδειχνε πως οι Γερμανοί θα ήταν αυτοί που θα προχωρούσαν στην επόμενη φάση, όμως ο Χόρχε Βαλντάνο και ο Σαντιγιάνα είχαν άλλη άποψη. Δύο γκολ απ' τον καθένα σε κάθε ημίχρονο, και οι «μερένχες» πήραν μία απ' τις πιο δύσκολες προκρίσεις στην ιστορία της ομάδας.

1987/88, Τρίτος Γύρος : Χόνβεντ – Παναθηναϊκός 5-2/1-5

Μετά την πρόκριση επί της Γιουβέντους στον δεύτερο γύρο, οι οπαδοί του Παναθηναϊκού χαμογέλασαν όταν άκουσαν τον αντίπαλό τους στην επόμενη φάση. Ωστόσο, οι Ούγγροι αποδείχτηκαν κάτι παραπάνω από «σκληρά καρύδια», καθώς προηγήθηκαν με 5-0 στο 62ο λεπτό της αναμέτρησης στην έδρα τους. Ευτυχώς για τους «πράσινους», τα δύο γκολ του Δημήτρη Σαραβάκου έδωσαν ελπίδες για ανατροπή στη ρεβάνς της Αθήνας. Στο γήπεδο της Λεωφόρου, η ομάδα του Βασίλη Δανιήλ ήταν καταιγιστική, συνέντριψε τους Μαγυάρους με 5-1, και πήρε την μεγάλη πρόκριση για τα προημιτελικά όπου αποκλείστηκε από την Κλαμπ Μπριζ (2-2/0-1).

1987/88, Τελικός : Εσπανιόλ – Μπάγερ Λεβερκούζεν 3-0/0-3 (2-3 στα πέναλτι)

Το 3-0 της ομάδας της Εσπανιόλ στο ματς της Βαρκελώνης έδειχνε πως θα της έδινε το τρόπαιο, ειδικά απ' τη στιγμή που η ρεβάνς της Γερμανίας «κολλούσε» στο 0-0 μέχρι το 57'. Τότε ήταν που ο Βραζιλιάνος Τίτα άνοιξε το σκορ για τις «ασπιρίνες», σημαίνοντας την αρχή του τέλους για την Εσπανιόλ. Άλλα δύο γκολ απ' τους Γκετς και Τσα Μπουμ-Κουν έστειλαν το ματς στην παράταση και ακολούθως στα πέναλτι, όπου οι Γερμανοί επικράτησαν με 3-2, κατακτώντας τον πρώτο και μοναδικό έως σήμερα ευρωπαϊκό τίτλο τους.

2013/14, Προημιτελικά : Βασιλεία – Βαλένθια 3-0/0-5 (στην παράταση)

Η πιο πρόσφατη ανατροπή στη διοργάνωση, και η μοναδική αυτής της έκτασης από καταβολής Europa League. Οι Ελβετοί φάνηκαν ικανοί να περάσουν για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά στην ημιτελική φάση του θεσμού, με το 3-0 του «St Jacob Park» να τους χρίζει απόλυτο φαβορί για την πρόκριση. Όμως οι Ισπανοί αποδείχτηκαν «πολύ σκληροί για να πεθάνουν», καθώς νίκησαν την Βασιλεία με το ίδιο σκορ στο «Mestalla» και οδήγησαν το παιχνίδι στην παράταση. Εκεί, δύο γκολ των Πάκο Αλκάθερ και Μπερνάτ έδωσαν διαστάσεις θριάμβου στην νίκη των «νυχτερίδων», με την Βαλένθια να περνά στα ημιτελικά όπου αποκλείστηκε απ' την – μετέπειτα κυπελλούχο – Σεβίλλη.

Ολοκληρώνοντας την καταγραφή των μεγαλύτερων ανατροπών στη ιστορία του θεσμού, δεν γίνεται να παραβλέψουμε το γεγονός πως όλες οι ομάδες που «έφεραν τούμπα» τα ματς είχαν τη ρεβάνς στην έδρα τους. Ωστόσο, υπάρχει ακόμα μια περίπτωση ανατροπής απ' την οποία μπορεί να... εμπνευστεί ο ΠΑΟΚ, η οποία όμως έγινε στο πλαίσιο της προκριματικής φάσης του Europa League.

Στα play-off της σεζόν 2009/10, η Ντιναμό Βουκουρεστίου έχασε το πρώτο ματς απέναντι στη Σλόβαν Λίμπερετς με 3-0 «στα χαρτιά» λόγω εισβολής οπαδών στον αγωνιστικό χώρο (με το ματς στο 2-0 υπέρ των Τσέχων) και πήγε στην χώρα της κεντρικής Ευρώπης για... το γόητρο. Ωστόσο, ένα γκολ του Κριστέα και δύο του Νικουλάε «σόκαραν» την Σλόβαν, οδηγώντας το ματς στην παράταση, όπου δεν υπήρξε αλλαγή στο σκορ, στέλνοντας τις δύο ομάδες στην λευκή βούλα. Εκεί, οι Ρουμάνοι ήταν πιο ψύχραιμοι και επικράτησαν 9-8 των αποσβολωμένων Τσέχων που δεν μπορούσαν να συνειδητοποιήσουν τι είχαν... καταφέρει.

TAGS:

Διαβάστε ακόμη...