Εικόνα από το – κοντινό – μέλλον...

Από novasports.gr: Η ... δύσκολη νύχτα της περασμένης Πέμπτης για το Europa League προκάλεσε ανησυχία για την κατάσταση στην οποία θα εμφανιζόταν ο Π.Α.Ο.Κ. στην επιστροφή του στο ελληνικό πρωτάθλημα, έπειτα κι από τη «λευκή» ισοπαλία της προηγούμενης αγωνιστικής στα Πηγάδια, κόντρα στην Ξάνθη.
Πηγή: novasports.gr
Εικόνα από το – κοντινό – μέλλον...

Δίχως τους Μπρκιτς, Κρέσπο, Χατζηισαϊα, Λέοβατς, Κάνιας, Χαρίση (σ.σ. έμεινε εκτός αποστολής την τελευταία στιγμή) και Μυστακίδη καλούνταν να βγάλει αντίδραση κόντρα στην ουραγό της βαθμολογίας Βέροια. Με – σχετικά – λιγοστό κόσμο στις κερκίδες της Τούμπας και με αλλαγμένο κατά τα 7/11 το αρχικό του σχήμα, καθώς μόνον οι Γλύκος, Μάτος, Βαρέλα και Μαλεζάς ξεκίνησαν κόντρα στη Σάλκε.

Παράλληλα, Κάτσε, Ουάρντα, Ενρίκε και Πργιοβιτς πήραν το ... «βάπτισμα του πυρός» από το πρώτο λεπτό σε αγώνα πρωταθλήματος, ενώ στην πορεία της αναμέτρησης Πούγγουρας και Σιαμπάνης βρήκαν τα πρώτα τους λεπτά στο πρωτάθλημα. Με όλα αυτά λοιπόν, ο Βλάνταν Ιβιτς κι οι ποδοσφαιριστές του έδωσαν ιδανική απάντηση στις όποιες ανησυχίες επικρατώντας με 4-0 (17' Ενρίκε, 42' Πργιοβτς από εύστοχη εκτέλεση πέναλτι που κέρδισε ο Ενρίκε, 50' Πργιοβιτς, 72' Πέλκας).

Είναι περιττό να μπει κανείς σε άστοχες συγκρίσεις για τη δυναμική και της ικανότητες της Βέροιας ή να κάνει λόγο για υπερενθουσιασμό κλπ, αφού καλύτερα από όλους οι ίδιοι οι πρωταγωνιστές γνωρίζουν τί αντιμετώπισαν. Εναν αντίπαλο απεγνωσμένο για βαθμούς, με δεδομένες αδυναμίες μεν τις οποίες όμως εκμεταλλεύτηκε κι αξιοποίησε μια νέα ομάδα, με πολλές αλλαγές και με κακή ψυχολογία από την έκβαση του αγώνα κόντρα στη Σάλκε. Δεν ήταν ο πιο δύσκολος αγώνας αλλά ούτε κι ο πλέον απλός κι εύκολος όσο το σκορ ήταν στο 0-0 και παρά τη δεδομένη υπεροχή των γηπεδούχων και την έκδηλη διάθεση κι αποφασιστικότητα να πάρουν εξ αρχής τα ηνία και τον έλεγχο της αναμέτρησης.

Σ' επίπεδο σχηματισμού το 4-2-3-1 επέστρεψε, ο Κίτσιου μπήκε στη θέση του τιμωρημένου Λέοβατς, ο Κάτσε αντικατέστησε τον Τσίμιροτ προκειμένου ο διεθνής Βόσνιος να είναι ξεκούραστος για την Τετάρτη στο Γκεζερκίρχεν όπου ο – επίσης – διεθνής Αλβανός δεν έχει δικαίωμα συμμετοχής, με παρτενέρ τον Σάκχοφ (σ.σ. δίχως χρόνο συμμετοχής την περασμένη Πέμπτη), τον Ουάρντα μπροστά τους, πίσω από τον Πργιοβιτς, τον Κάμπος δεξιά του (σ.σ. που πήρε ένα ημίχρονο κόντρα στη Σάλκε), τον Ενρίκε αριστερά με ημίωρο συμμετοχής προ τριών ημερών και τον Μαυροβούνιο επιθετικό που δεν έχει δικαίωμα να ενισχύσει την ομάδα του στο Europa League. Ενα σύνολο γεμάτο από ενέργεια, ικανότητα και διάθεση, όχι όμως κι από συνοχή ή ομοιογένεια, όπως ήταν και το λογικό να συμβεί.

Η Βέροια υιοθέτησε την επιτυχημένη ... πεπατημένη των προηγούμενων ομάδων που αντιμετώπισαν τον Π.Α.Ο.Κ. στην έδρα του, προσπαθώντας ν' ανεβάσει τις γραμμές της ψηλά, να εκμεταλλευθεί το ... περίεργο momentum του «Δικεφάλου» και να αιφνιδιάσει. Οι γηπεδούχοι όμως είχαν εντελώς, διαφορετική άποψη. Με σοβαρότητα, προσοχή στις λεπτομέρειες και προοδευτικά βελτιωμένη κυκλοφορία της μπάλας, πήρε τα μέτρα και με πηγή ενέργειας τον Ενρίκε έβγαλε ότι πιο επικίνδυνο – κυρίως – από την αριστερή πλευρά.

Την ίδια στιγμή, υπήρχε ένα ... θέμα, μια δυσλειτουργία που απασχολούσε την τεχνική ηγεσία. Μια από τις βασικές λειτουργίες της ομάδας, είναι η άμεση πίεση στον αντίπαλο, έπειτα από απώλεια της κατοχής, ειδικά σε χώρους κοντά στην αντίπαλη περιοχή. Αλλωστε από τη συγκεκριμένη (σ.σ. λειτουργία) προήλθε και το πρώτο γκολ, όταν ο ταχύτατος Ενρίκε, έφυγε ταχύτατα προς τον Σισοκό, ο αμυντικός της Βέροιας υπέπεσε σε σοβαρό λάθος κι ο επερχόμενος Βραζιλιάνος δε ... χαρίστηκε, έκλεψε απέφυγε τον Λόπεθ για ν' ανοίξει το σκορ.

Σ' αυτήν λοιπόν, τη λειτουργία ο Ουάρντα δεν ανταποκρινόταν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, δίνοντας χρόνο στον εκάστοτε αντίπαλο για την καλύτερη δυνατή επιλογή ανάπτυξης της ομάδας του. Λόγος για τον οποίο άλλαζε θέση ο Αιγύπτιος με τον Κάμπος, με τον Ανγκολέζο να γνωρίζει πολύ πολύ καλύτερα τα «θέλω» και του προπονητή του αλλά και κατ' επέκταση της ομάδας του. Ακόμη κι έτσι όμως, αν ο διεθνής μεσοπεπιθετικός «χώλαινε» ανασταλτικά από δυο δικές του ασίστ προήλθαν δυο γκολ, το κόρνερ με την μπάλα να φτάνει ... «συστημένη» στο κεφάλι του Μαυροβούνιου και το ... ύστατο με το μοίρασμα της μπάλας στον Πέλκα και το ιδεατό τελείωμα από τον αρχηγό της ομάδας σ' εκείνη τη χρονική στιγμή, που λίγο μετά ο ίδιος χαρακτήρισε ως την πλέον συγκινητική της ζωής του, ευχαριστώντας γι' αυτήν το Θεό. Είχε προηγηθεί η εύστοχη εκτέλεση του Πργιοβιτς σε πέναλτι που κέρδισε ο Ενρίκε, έπειτα από ανατροπή του Βασιλαντωνόπουλου, με τον αμυντικό της Βέροιας να ομολογεί μετά τον αγώνα το (ακριβο)δίκαιο του πράγματος.

Εχουμε και λέμε συνοπτικά, μια άνετη νίκη, με γκολ και κερδισμένο πέναλτι για τον Ενρίκε, δυο ασίστ για τον Ουάρντα, δυο γκολ για τον Πργιοβιτς – που έφτασε τα πέντε σε έξι αγώνες σε μια ιδιαίτερα φορτισμένη συναισθηματικά ημέρα καθώς το πρωί πραγματοποιήθηκε η κηδεία του ξαδέρφου του που πριν από δυο ημέρες έχασε τη ζωή του σε τροχαίο κι επειδή δεν μπορούσε ν' απουσιάσει ο Αλεξάνταρ του αφιέρωσε την εμφάνιση και το αποτέλεσμα, όπως έγραφε και το σχετικό μπλουζάκι που φορούσε κάτω από τη φανέλα του – επιστροφή με τον καλύτερο τρόπο για τον Πέλκα έπειτα από τον τραυματισμό του κι ολοκληρώθηκε με το ντεμπούτο στο πρωτάθλημα δυο νεαρών παιδιών που αποτελούν σημαντικό κομμάτι του μέλλοντος της ομάδας, ο λόγος για τον 17χρονο τερματοφύλακα Σιαμπάνη και του 22χρονου αμυντικού Πούγγουρα, με – σχεδόν – τριάντα και σαράντα λεπτά συμμετοχής αντίστοιχα, δίχως να ... διαταραχθεί η ισορροπία της ομάδας, που είναι και το πιο σημαντικό σε τέτοιες συνθήκες ως επιβεβαιώση της απόδοσης και της ομαλής αφομοίωσης δυο – τόσο – νέων στοιχείων σ' ένα νεόδμητο σύνολο.

Δε χρειάζεται ιδιαίτερη ευφυία για να καταλήξει κανείς στη σπουδαιότητα των τριών κινήσεων που πραγματοποιήθηκαν στην πρόσφατη, χειμερινή μεταγραφική περίοδο και παρότι είναι νωρίς ακόμη, κανείς δεν μπορεί ν' αδικήσει όποιον κάνει λόγο για σχετική ευστοχία. Το κενό του Ροντρίγκεζ δείχνει να καλύπτεται από τον αντικαταστάτη του παρά τα διαφορετικά στοιχεία που διακρίνουν τον Βραζιλιάνο, ο σέντερ φορ έχει ανοίξει λογαριασμό για τα καλά δίχως να είναι 100% έτοιμος όπως σημείωσε κι ο Σέρβος τεχνικός, ενώ προστέθηκε μια επιπλέον λύση μεσοεπιθετικά που μπορεί ν' αγωνιστεί και στις τρεις θέσεις πίσω από τον επιθετικό. Το ζητούμενο είναι η ομοιογένεια κι ο ρυθμός, όπως το ίδιο ισχύει και για τον Κάτσε που επέστρεψε, με λίγους αγώνες στα πόδια του φέτος εν γένει.

Με Κρέσπο, Λέοβατς, Κάνιας, Τσίμιροτ, Μπίσεσβαρ, Αθανασιάδη έξω και τους νέους να δίνουν ένα αξιοπρόσεκτο δείγμα γραφής μπορεί κανείς να υποθέσει την εικόνα της ομάδας στο κοντινό μέλλον κι εν όψει τόσων σημαντικών αγώνων που ακολουθούν, με το βαθμό δυσκολίας να σκαρφαλώνει διαδοχικά, την Τετάρτη στο Γκεζερκίρχεν, την Κυριακή στο Καυτανζόγλειο, την άλλη Πέμπτη στην Τούμπα για το Κύπελλο στο δεύτερο αγώνα με την Ξάνθη, τη μεθεπόμενη Κυριακή στο ίδιο γήπεδο με τον Ολυμπιακό και πάει λέγοντας. Ακολουθούν πολλοί και σημαντικοί αγώνες, αυτοί που κρίνουν τα πάντα σε μια σεζόν και με τις απουσίες λόγω καρτών, τραυματισμών ο κάθε ένας έχει και θα έχει την ευκαιρία του για να βρει τον ρόλο του στο – πιθανόν - καλύτερο σύνολο των τελευταίων ετών που φόρεσε την ασπρόμαυρη φανέλα με τον «Δικέφαλο» στο στήθος.

Γι' αυτή τη μεγάλη συζήτηση υπάρχει χρόνος. Αντιθέτως δεν υπάρχει για τον αγώνα της Τετάρτης στη ρεβάνς του 0-3 κόντρα στη Σάλκε. Εκεί όπου αδιαφιλονίκητο φαβορί είναι οι Γερμανοί, αλλά ο Π.Α.Ο.Κ. κι οι οπαδοί του δε θα ταξιδέψουν για το διαδικαστικό του πράγματος. Είναι άλλωστε στη μοίρα αυτής της ομάδας να «εμφανίζεται» εκεί που δεν την περιμένει κανείς, παρά σ' εκείνα που οι πιθανότητες μπορεί να δείχνουν έστω και οριακά υπέρ της. Περισσότερα όμως μεθαύριο, από τη Γερμανία με το καλό. Ως τότε, καλή συνέχεια και καλή δύναμη σε όλους ....

TAGS:

Διαβάστε ακόμη...