Τα… παλτά και τα στολίδια!

Από inpaok.com: Μέρες, που είναι, η FORZA θυμάται τις μεταγραφές του χειμώνα, που έγραψαν ιστορία. Το μενού είχε στολίδια, παλτά, μια μεταγραφή λόγω... πένθους, είχε και... εγκληματίες!
Πηγή: inpaok.com
Τα… παλτά και τα στολίδια!

«Όταν έρχεται ο χειμώνας εμφανίζονται και τα... παλτά», λένε κάποιοι, για τις μεταγραφές που γίνονται στα μέσα της σεζόν. Ωστόσο αυτό δεν συμβαίνει πάντα!

Η πιο πετυχημένη, ίσως, κίνηση, καταγράφηκε τον Δεκέμβριο του 1996. Τότε, ο Κώστας Φρατζέσκος ήταν έτοιμος, να αναχωρήσει από τον ΟΦΗ για το εξωτερικό, αλλά ο Γιώργος Μπατατούδης τον ανέβασε στην Τούμπα. Αυτή η προσθήκη, είναι η μοναδική ως τώρα, που άλλαξε την ομάδα του Δικεφάλου τόσο πολύ προς το καλύτερο και μάλιστα άμεσα! Στις 5 Ιανουαρίου του 1997, μία ημέρα μετά τα γενέθλια του, ο Φρατζέσκος πραγματοποιεί το ντεμπούτο του, με την ασπρόμαυρη φανέλα, στο 0-0 του ΠΑΟΚ με την ΑΕΚ στην Τούμπα και στα επόμενα τέσσερα ματς, πετυχαίνει συνολικά έξι γκολ!

Ο «μίστερ φάουλ» των ασπρόμαυρων, συνδύασε το όνομα του, με την επιστροφή του ΠΑΟΚ στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις και εκπληκτικά ματς, όπως αυτά απέναντι στην Άρσεναλ κι έφυγε το 2000 με δάκρυα στα μάτια! Μαζί με τον Φραντζέσκο ήρθε και ο Σπύρος Μαραγκός, που παρέμεινε κάτοικος Τούμπας για πέντε χρόνια, παίζοντας σε 96 αναμετρήσεις. Τα γκολ-φάουλ του Φρατζέσκου μετέτρεψαν τον ΠΑΟΚ ως την καλύτερη ομάδα της χώρας, αφού στο δεύτερο γύρο μάζεψε τους περισσότερους βαθμούς από οποιανδήποτε άλλη.

ΠΑΟΚ ΕΧΕΙΣ... ΠΑΚΕΤΟ

Έτσι... πακέτο, ήρθαν 12 χρόνια μετά τους Φρατζέσκο και Μαραγκό, οι Λίνο και Σορλέν, με τους δύο ποδοσφαιριστές, να ενισχύουν άμεσα την ομάδα τους και να αποδεικνύονται οι καλύτερες χειμερινές κινήσεις του Δικεφάλου την τελευταία δεκαετία. Τη δική του σημαντική πορεία, έγραψε και ο Σέρτζιο Κονσεϊσάο, που ήρθε από το Κουβέιτ, τον χειμώνα του 2008 στον Δικέφαλο και την επόμενη σεζόν έκανε... πράγματα και θαύματα με την ασπρόμαυρη φανέλα. Αρκετά χρόνια πριν βέβαια, ο Μπατατούδης κατάφερνε, να αποκτήσει τον Δημήτρη Ναλιτζή από τον Πανιώνιο. Ο Έλληνας επιθετικός αναδείχθηκε πρώτος σκόρερ του πρωταθλήματος και κατέκτησε το 2001 το Κύπελλο Ελλάδος, σκοράροντας στον τελικό κατά του Ολυμπιακού.

Ο ΚΑΛΥΤΕΡΟΣ ΟΛΛΑΝΔΟΣ ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΕΡΘΕΙ

Υπάρχουν και ποδοσφαιριστές, που ήρθαν στην Τούμπα στα μέσα της σεζόν, έδειξαν ότι θα μπορούσαν να αφήσουν... εποχή, αλλά για διαφορετικούς λόγους δεν έμειναν αρκετά στον ΠΑΟΚ. Ένας από αυτούς, ο καλύτερος Ολλανδός που έχει ποτέ φορέσει, την ασπρόμαυρη φανέλα. Ο Φρανς Φαν Ρόι! Ο Ολλανδός ήξερε πολλά... κιλά μπάλα. Ήρθε τον Δεκέμβριο του 1994, δανεικός από την Σταντάρ Λιέγης και σε 21 αγώνες έβαλε 7 γκολ κάνοντας εξαιρετικές εμφανίσεις. Άλλωστε ο Φαν Ρόι δεν ήταν τυχαίος παίκτης. Το 1985 είχε αναδειχθεί, ο πιο ταλαντούχος ποδοσφαιριστής της χρονιάς στη Ολλανδία, παίζοντας για την Αιντχόφεν. Στον ΠΑΟΚ ήρθε στα 31 του. Στη συνέχεια έπαιξε, για μία ακόμη χρονιά στην Βέστερλο και τερμάτισε την καριέρα του. Τα τελευταία χρόνια ένας είναι ο παίκτης, που ήρθε ίδια περίοδο και πραγματικά ξεχώρισε. Αυτός δεν είναι άλλος από τον Ζβόνιμιρ Βούκιτς. Ο Σέρβος πρόλαβε να αγαπηθεί από τους φιλάθλους του ΠΑΟΚ και αν ερχόταν σε νεαρότερη ηλικία, ίσως να είχε καταφέρει να γράψει ιστορία με την ασπρόμαυρη φανέλα.

ΤΑ... ΠΑΛΤΑ

Ο ΠΑΟΚ βέβαια έχει και πολλές αποτυχημένες μεταγραφές, την εποχή του χειμώνα. Από τις χειρότερες αυτή του βραχύσωμου, Νούνιες Μίλτον Ομάρ Γκαρσία, γνωστού και ως... Τάισον. Είχε έρθει στον Δικέφαλο ως το... μεγάλο μπαμ και αγοράστηκε με 660 εκατομμύρια δραχμές. Αποτέλεσμα; Παλτό... εκατομμυρίων! 21 Νοεμβρίου του 1999 έπαιξε το πρώτο του αγώνα και στις 11 Μαρτίου 2000, τον ενδέκατο και τελευταίο του.

Τη σεζόν 2009-2010 ήρθε στους ασπρόμαυρους ο Βίντακ Μπράτιτς. 700 εκατομμύρια δραχμές κόστισε η μετακίνηση του Σέρβου αμυντικού χαφ στους ασπρόμαυρους, ύστερα από εισήγηση Μπάγεβιτς! Τα λεφτά τα... κλαίει ακόμη ο Μπατατούδης, για τον Μπράτιτς που «πέρασε και δεν ακούμπησε».

Ο Κονσεϊσάο ήρθε λόγω... πένθους!

Ο Πορτογάλος ποδοσφαιριστής ίσως να μην φορούσε ποτέ τη φανέλα του Δικεφάλου αν δεν έφευγε από τη ζωή, λίγες ημέρες πριν, ο Αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος!

Η ιστορία είναι λίγο... μακάβρια. Ο Δικέφαλος δεν θα έπαιρνε τον Σέρτζιο Κονσεϊσάο αν δεν απεβίωνε ο Αρχιεπίσκοπος. Ο Χριστόδουλος έφυγε από τη ζωή στις 28 Ιανουαρίου του 2008. Ανήμερα του θανάτου του, η ελληνική κυβέρνηση κήρυξε τετραήμερο εθνικό πένθος και έτσι οι μεταγραφές πήραν παράταση από την ΕΠΟ.

Ως τις 31 Ιανουαρίου, ο Κονσεϊσάο, που είχε φύγει από το Κατάρ, έψαχνε ομάδα. Δεν κατάφερε να βρει, κινδύνεψε να μείνει εκτός ως το καλοκαίρι, ο Βρύζας τον εντόπισε την τελευταία στιγμή και τον υπέγραψε 1 Φεβρουαρίου, όταν τελείωναν οι μεταγραφές στην Ελλάδα!

ΑΝΤΙ ΓΙΑ ΠΑΙΚΤΗ ΕΦΕΡΕ ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΑ!

Ο ΠΑΟΚ... πρωτοτύπησε το 2007 καθώς έφερε στην Τούμπα τον... Πίου! Για την ακρίβεια, τον Πία (φωτό), έναν Βραζιλιάνο, που η ΠΑΕ ΠΑΟΚ, ανακοίνωσε την απόκτηση του στις 17 Ιανουαρίου του 2007 και μετά από 20 μέρες τον έδιωξε.

Ο Πιά «πιάστηκε» να οδηγεί μεθυσμένος στους δρόμους της Θεσσαλονίκης και να παραβιάζει τρεις φωτεινούς σηματοδότες, πριν καταφέρει η τροχαία να τον ακινητοποιήσει στα χωράφια της Θέρμης, μετά από καταδίωξη! Ο Βραζιλιάνος είχε ήδη από παλιά βαρύ... βιογραφικό, αφού είχε κατηγορηθεί για συνεργεία σε φόνο ταξιτζή και παραμένει ακόμη ερωτηματικό, πως οι άνθρωποι του ΠΑΟΚ ρίσκαραν, να φέρουν έναν τέτοιο ποδοσφαιριστή στη Θεσσαλονίκη.

Τελικά το 2015, οι Αρχές του έβαλαν χειροπέδες, διότι τον έπιασαν επ' αυτοφώρω, να προσπαθεί να ανοίξει μηχάνημα αυτόματης ανάληψης με σιδερολοστό.

Η ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΙΚΗ ΜΕΤΑΓΡΑΦΗ!

Ο... τιμωρημένος Λιάσος Λουκά

Η λίστα των αποτυχημένων μεταγραφών του Δικεφάλου είναι μεγάλη. Υπάρχει όμως μία που δεν αποδείχθηκε μόνο αποτυχημένη αλλά καταστροφική. Μία απόκτηση που έμελλε να σημαδέψει με τον χειρότερο τρόπο την ιστορία του ποδοσφαιρικού ΠΑΟΚ. Ο Λιάσος Λουκά (φωτό) τον Ιανουάριο του 2004, ήρθε στην Τούμπα από την Σαλαμίνα. Όμως το καλοκαίρι έπαιξε κατά της Μακάμπι Τελ Αβίβ για το Champions League, ξεχνώντας πως είναι τιμωρημένος από αγώνα του στο Ιντερτότο, όταν ακόμα έπαιζε στην κυπριακή ομάδα, με αποτέλεσμα την γνωστή τιμωρία του ΠΑΟΚ με τον μηδενισμό του στο παιχνίδι με την Μακάμπι!

Ζαγοράκης : «Έτσι ήρθα στον ΠΑΟΚ»

Στον ΠΑΟΚ μία από τις μεταγραφές που έγιναν τον χειμώνα, άφησε ιστορία! Τον Δεκέμβριο του 1992, είχε έρθει στη Θεσσαλονίκη από την Καβάλα, για λογαριασμό των ασπρόμαυρων, ένας 21χρονος, που αργότερα έμελλε να παίξει, σημαντικό ρόλο στον σύλλογο αλλά και στο ελληνικό ποδόσφαιρο. Ο λόγος φυσικά για τον Θοδωρή Ζαγοράκη, που ξεκίνησε από την Καβάλα και έγινε πρωταθλητής Ευρώπης!

«Την ημέρα εκείνη, που έμαθα για την πρόταση του ΠΑΟΚ, είχα ένα δύσκολο πρωϊνό στην προπόνηση. Ο προπονητής της Καβάλας, ο Τέλης Μπατάκης, μας είχε εξουθενώσει και υπήρξε γενικά και μία ένταση μεταξύ μας. Λίγο μετά με ενημερώνουν οι άνθρωποι του ΑΟΚ, ότι πρέπει να πάω στην Ελευθερούπολη να τους συναντήσω. Είπα, πάει αυτό ήταν! Τελικά όμως ήταν για καλό, αφού με ενημέρωσαν για την πρόταση του ΠΑΟΚ. Ως τότε δεν είχα ιδέα ότι με ήθελε ο ΠΑΟΚ», δηλώνει στη FORZA ο Ζαγοράκης και συνεχίζει: «Εκεί στην Ελευθερούπολη τελείωσε η μεταγραφή μου, είχε έρθει ο Βουλινός. Όλα έγιναν πολύ γρήγορα, αφού λίγες ημέρες μετά, έπαιξα το πρώτο μου ματς με τα ασπρόμαυρα».

Μάλιστα, ήταν η πρώτη φορά που ο αείμνηστος Βουλινός, έκοψε επιταγή από το προσωπικό του μπλοκ για τις ανάγκες του ΠΑΟΚ, προκειμένου να πείσει την Καβάλα πόσο πολύ θέλει να γίνει η μεταγραφή!

Πράγματι, ο νεαρός τότε παίκτης της Καβάλας, υπέγραψε πενταετές συμβόλαιο στις 13 Δεκεμβρίου του 1992, όμως τότε η είδηση της απόκτησης τους μαζί με αυτή του Νίκου Μιχόπουλου, δεν ήταν η πιο σημαντική. Στις εφημερίδες της Θεσσαλονίκης τα πρωτοσέλιδα, είχαν ως βασικό θέμα τη παραμονή του σταρ της ομάδας, Γιώργου Τουρσουνίδη που βολιδοσκοπούσε ο Παναθηναϊκός.

Tο ντεμπούτο του «Ζαγόρ» έγινε, στις 16 Δεκεμβρίου του 1992, τρεις ημέρες μόλις μετά την υπογραφή του συμβολαίου, σ' ένα αγώνα κυπέλλου, Δόξα – ΠΑΟΚ. «Πριν τον πρώτο μου αγώνα απέναντι στην Δόξα Δράμας, ο Σταύρος Σαράφης που ήταν ο γενικός αρχηγός της ομάδας, μου έδωσε την φανέλα με το νούμερο 10. Σάστισα... Κύριε Σταύρο, κάποιο λάθος θα κάνετε, του είπα, αλλά αυτός επέμενε». Το τι του είχε απαντήσει ο Καίσαρας, το ανέφεραν τα δημοσιεύματα της εποχής: «Οι μεγάλοι παίκτες, αυτή τη φανέλα φοράνε!».

ΛΙΝΟ: «Ο ΣΑΝΤΟΣ ΜΟΥ ΕΙΠΕ ΕΛΑ ΣΤΟΝ ΠΑΟΚ»

Λίγοι γνωρίζουν ότι η μεταγραφή του Άλβες Λίνο από την Πόρτο στον ΠΑΟΚ, έγινε μέσα σε μία εβδομάδα! «Ο Φερνάντο Σάντος μου τηλεφώνησε και μου είπε, έλα στον ΠΑΟΚ θα έχεις την ευκαιρία να παίξεις και να δείξεις την αξία σου. Μετά από επτά ημέρες υπέγραφα το συμβόλαιο μου. Μέχρι τότε για τον ΠΑΟΚ, ήξερα μόνο ότι έχει τρελούς οπαδούς, τίποτα άλλο», δηλώνει ο Λίνο στη FORZA. Πριν υπογράψει, ο Ζήσης Βρύζας βρέθηκε στην Πορτογαλία και μίλησε με τον άλλοτε αμυντικό των ασπρόμαυρων και τον μάνατζερ του, για να τον πείσει και αυτός με τη σειρά του. «Η γυναίκα μου ήταν αρνητική αρχικά, καθώς ήταν άγνωστη για αυτήν η Ελλάδα ως τρόπος ζωής. Η προοπτική όμως του ΠΑΟΚ ήταν καλή. Μετά από λίγο η γυναίκα μου δεν ήθελε με τίποτα να φύγουμε από τη Θεσσαλονίκη!», αποκαλύπτει ο Βραζιλιάνος.

Διαβάστε ακόμη...