Ο ΠΑΟΚ απέναντι σε Γερμανούς (videos)

Από inpaok.com: Η κληρωτίδα της φάσης των «32» του Europa League, έφερε στον δρόμο του ΠΑΟΚ την Σάλκε. Ο Δικέφαλος γνωρίζει την γερμανική ομάδα, καθώς έχουν τεθεί αντιμέτωποι ξανά την σεζόν 2013-2014.
Πηγή: inpaok.com
Ο ΠΑΟΚ απέναντι σε Γερμανούς (videos)

Οι «ασπρόμαυροι», έχουν τεθεί συνολικά αντίπαλοι σε εννιά ματς, με πέντε διαφορετικούς συλλόγους από την Γερμανία. Ο απολογισμός του ΠΑΟΚ είναι 2 νίκες, 4 ισοπαλίες και 3 ήττες, με τον Δικέφαλο να γνωρίζει δύο φορές τον αποκλεισμό στα πέναλτι!

Πρώτος αντίπαλος από την Γερμανία, ήταν η Άιντραχτ Φρακφούρτης την σεζόν 1981-1982. Οι δύο ομάδες τότε τέθηκαν αντιμέτωπες στον πρώτο γύρο του Κυπέλου Κυπελλούχων (o θεσμός πλέον έχει ενοποιηθεί με το Europa League).

Ο πρώτος αγώνας των δύο ομάδων, έγινε στην Φρανκφούρτη στις 16 Σεπτεμβρίου 1981, και ο ΠΑΟΚ έχασε με σκορ 2-0, με γκολ των Πετσάϊ στο 11′ και Κέρμπελ στο 78′.

Στον επαναληπτικό και παρότι ο Δικέφαλος ήταν με την πλάτη στον... τοίχο, αφού η Αϊντραχτ Φρανκφούρτης μεσουρανούσε εκείνη την εποχή στο ευρωπαϊκό ποδοσφαιρικό στερέωμα, αποδίδοντας εξαιρετικό ποδόσφαιρο οι «ασπρόμαυροι» ξάφνιασαν τους αντιπάλους τους.

Ο Γιώργος Κωστίκος στο 36', έβαλε τον ΠΑΟΚ ξανά στο... παιχνίδι πρόκριση, ενώ στο 63' πάλι ο σπουδαίος επιθετικός του Δικεφάλου, διαμόρφωσε το 2-0, στέλνοντας το ματς στην παράταση.

Εκεί δεν άλλαξε κάτι, με αποτέλεσμα οι δύο ομάδες να οδηγηθούν στα πέναλτι. Η τύχη όμως γύρισε την πλάτη στους «ασπρόμαυρους», οι οποίοι γνώρισαν τον αποκλεισμό (4-5 στα πέναλτι), αφού στο κρίσιμο τελευταίο πέναλτι ο Χρήστος Δημόπουλος αστόχησε.

Χαρακτηριστικές ήταν οι δηλώσεις του προπονητή της γερμανικής ομάδας Λόταρ Μπούχμαν:

«Για πρώτη φορά στην καριέρα μου φοβήθηκα τόσο πολύ. Αν ο ΠΑΟΚ κατάφερνε να διατηρήσει με σταθερότητα την αποψινή του απόδοση, θα μπορούσε να ανήκει στις 3 κορυφαίες ομάδες της Μπουντεσλίγκα...»

Οι συνθέσεις των δύο ομάδων:

ΠΑΟΚ (Χάιντς Χέερ): Παντέλης, Γούναρης, Ιωσηφίδης, Θ. Αποστολίδης, Σίγγας, Δαμανάκης, Αλαβάντας, Γεωργόπουλος, Τριανταφυλλίδης (74′ Δημόπουλος), Κούδας (91′ Γκουερίνο), Κωστίκος.

Άιντραχτ Φρανκφούρτης (Μπούχμαν): Παλ, Τσίενταπ, Νοϊμπέργκερ, Κέρμπελ, Πετσάι, Λόραντ, Λότερμαν (65′ Όττο), Μπόρχερς, Ναχτβάι, Φαλκεμάινερ (91′ Τραπ), Τσα.

Δύο χρόνια μετά ο ΠΑΟΚ τίθεται αντιμέτωπος με την πανίσχυρη Μπάγερν Μονάχου και κάνει όλη την Ευρώπη να παραμιλά. Οι δύο ομάδες τέθηκαν αντιμέτωπες την σεζόν 1983-1984, για τον δεύτερο γύρο του Κύπελλου UEFA (σημερινό Europa League).

Το πρώτο ματς διεξήχθη στην Τούμπα στις 19 Οκτωβρίου του 1983, με τον Δικέφαλος, να έχει τον Παλ Τσερνάι στον πάγκο του και έχοντας στην αρχική 11άδα τους: Φούρτουλα, Αλαβάντα, Δαμανάκη, Ψαρά, Μπανιώτη, Σκαρτάδο, Αλεξανδρίδη, Γεωργόπουλο, Δημόπουλο, Κούδα και Κωστίκο κοίταξε στα ίσα τον μεγάλο αντίπαλο του αλλά το τελικό σφύριγμα του Ιταλού Τζίνο Μενικούτσι έφερε τις δύο ομάδες ισόπαλες 0-0.

Στις 2/11, έρχεται ο επαναληπτικός στο Ολυμπιακό στάδιο του Μονάχου και μετά το 0-0 της κανονικής διάρκειας ο διαιτητής της αναμέτρησης, Άλαν Ρόμπινσον, έκλεψε την πρόκριση του ΠΑΟΚ, δίνοντας επανάληψη τις άστοχες εκτελέσεις πέναλτι των Γερμανών!

Συνολικά χτυπήθηκαν 22 πέναλτι, σε ένα παιχνίδι που κράτησε ώρες. Όλη η Ελλάδα ήταν καθηλωμένη στην τηλεόραση και με κομμένη την ανάσα έβλεπε την εξέλιξη. Το παιχνίδι αυτό ήταν το τελευταίο ευρωπαϊκό του Γιώργου Κούδα, του Μπλάντεν Φούρτουλα αλλά και του Νέτο Γκουερίνο.

Οι συνθέσεις των δύο ομάδων:

Μπάγερν (Ούντο Λάτεκ): Πφαφ, Νάχτβαϊχ, Ντιρνμπέργκερ, Μπάιερλότσερ, Αουγκεντάλερ, Λέρμπι, Πφλίγκλερ, Κράους, Μ. Ρουμενίγκε, Μάτι (69' Ντ. Χένες), Κ. Χ. Ρουμενίγκε (36' Ντελ Χάιε).

ΠΑΟΚ (Παλ Τσερνάι): Φορτούλα, Δαμανάκης, Αλαβάντας, Μπανιώτης, Ψαρράς, Σκαρτάδος, Γεωργόπουλος (115' Μαλιούφας), Αλεξανδρίδης, Χρ. Δημόπουλος, Κούδας (56' Βασιλάκος), Κωστίκος.

Η... σύγχρονη ιστορία με γερμανικές ομάδες

Τρίτος αντίπαλος του ΠΑΟΚ από την Γερμανία, ήταν η Στουτγκάρδη, με την οποία οι «ασπρόμαυροι» τέθηκαν αντιμέτωποι την σεζόν 2005-2006, στη φάση των ομίλων του Κυπέλλου UEFA (οι αναμετρήσεις στην πειραματική τότε φάση ήταν μονές).

Ο Δικέφαλος συνάντησε τους Γερμανούς, στις 24/11/2005 για την 3η αγωνιστική του 7ου ομίλου. Υπό τις οδηγίες του Γιώργου Κωστίκου, οι «ασπρόμαυροι» πάλεψαν σκληρά, κατάφεραν, μάλιστα, να προηγηθούν με κεφαλιά του Καρυπίδη στο 48′, ωστόσο, δεν μπόρεσαν να αντέξουν, μέχρι τέλους, κόντρα σε μια πολύ ισχυρή ομάδα.

Η Στουτγκάρδη ισοφάρισε με τον Λιουμπόγια στο 85′ κι έκανε τη ολική ανατροπή στο 90′, με εύστοχο πέναλτι , που κέρδισε ο ίδιος από τον Ουντέζε, παρά το γεγονός ότι από το 76′ αγωνίζονταν με 10 παίκτες, λόγω αποβολής του Μάϊσνερ με δεύτερη κίτρινη κάρτα.

Οι συνθέσεις των ομάδων:

ΠΑΟΚ: Φερνάντεζ, Καρυπίδης, Χαραλάμπους, Ουντέζε, Χασιώτης, Ζαγοράκης, Μέγκαχεντ (57′ Μπαλάφας), Φουτσίνι (88΄ Χριστοδουλόπουλος), Κωνσταντινίδης, Μίετσελ (76′ Μαλαδένης), Σαλπιγγίδης.

Στουτγκάρδη: Χίλντεμπραντ, Στράντζλ (71′ Κάρεβιτς), Μέϊρα, Μάϊσνερ, Χιτζλσπέργκερ Ντελπιέρ, Τίφερτ, Μανίν, Σόλντο, Τόμασον (60ο Γκόμεζ), Λιούμπογια.

Tέταρτη αντίπαλος και τέταρτη διαφορετική ομάδα από την Γερμανία, που τέθηκε αντιμέτωπη με τον ΠΑΟΚ, ήταν η Σάλκε, την σεζόν 2013-2014, με τον Δικέφαλο να... κοντράρεται με τους «βασιλικούς μπλε» στα play off των προκριματικών του Champions League.

Το πρώτο ματς των δύο ομάδων διεξήχθη στην «Veltins Arena», στις 21/8 του 2013. Οι Γερμανοί ανοίγουν το σκορ στο 34′ με τον Φαρφάν, όμως το εκπληκτικό γκολ του Στοχ στο 73′ ξεσηκώνει τους ΠΑΟΚτσήδες και στέλνει τις δύο ομάδες στον επαναληπτικό της Τούμπας με... ανοιχτούς λογαριασμούς.

Στις 27 Αυγούστου, διεξάγεται η ρεβάνς με την τύχη ωστόσο να γυρνά την πλάτη για ακόμα μια φορά στους «ασπρόμαυρους». Η ομάδα του Χούμπ Στέφενς, συγκλόνησε με την προσπάθειά της κόντρα στην Σάλκε, με το τελικό αποτέλεσμα όμως να τους αφήνει με την πικρία.

Οι Γερμανοί προηγήθηκαν στο 43′, ο ΠΑΟΚ, όμως, δεν πτοήθηκε, μπήκε δυνατά στο δεύτερο ημίχρονο και ισοφάρισε με τον Αθανασιάδη στο 53′.

Μάλιστα, στο 64′ αποβλήθηκε ο Τζόουνς και ο ΠΑΟΚ είχε στο γήπεδο παίκτη παραπάνω. Κάτι που πάντως δεν εκμεταλλεύτηκε αφού τρία λεπτά αργότερα η άμυνα του ΠΑΟΚ και ο Χακόμπο έκαναν κακή εκτίμηση και έδωσαν την ευκαιρία στον Ντράξλερ να σημειώσει το 1-2.

Ο Κατσουράνης αναπτέρωσε τις ελπίδες του ΠΑΟΚ με εκπληκτική κεφαλιά στο 79′, αλλά ο Σαλάι έβαλε ταφόπλακα στα όνειρα του Δικεφάλου με πλασέ στο 90′.

Οι συνθέσεις των δύο ομάδων:

ΠΑΟΚ (Χουμπ Στέφενς): Χακόμπο, Κίτσιου, Κατσουράνης, Μιγκέλ Βίτορ, Σκόνδρας, Τζιόλης, Κάτσε, Λούκας (80′ Γεωργιάδης), Στοχ, Σαλπιγγίδης (74′ Ολίσε), Αθανασιάδης (74′ Νέτσιντ).

Σάλκε (Γενς Κέλερ): Χίλντεμπραντ, Ουτσίντα, Χέβεντες, Φελίπε Σαντάνα, Φουχς, Κλέμενς (60′ Μέγιερ) (70′ Νόιστεντερ), Χέγκερ, Τζερμέιν Τζόουνς, Ντράξλερ, Φαρφάν (83′ Ματίπ), Σαλάι.

Το έπος του Ντόρτμουντ

Τελευταία γερμανική ομάδα που τέθηκε αντίπαλος του ΠΑΟΚ, προτού τεθεί και πάλι αντιμέτωπος με την Σάλκε τον Φλεβάρη, ήταν η Ντόρτμουντ. Οι δύο ομάδες συναντήθηκαν στην φάση των ομίλων του Europa League την σεζόν 2015-2016.

Στις 1 Οκτωβρίου του 2015 πραγματοποιήθηκε το πρώτο ματς των δύο ομάδων στο γήπεδο της Τούμπας. Η ιστορική έδρα του Δικεφάλου ήταν κατάμεστη και οι φίλαθλοι των «ασπρόμαυρων» παραλίγο να γίνουν μάρτυρες μιας τεράστιας νίκης.

Ο Ρόμπερτ Μακ άνοιξε το σκορ για τον ΠΑΟΚ στο 34′ με άπιαστο σουτ που κατέληξε στον ουρανό της εστίας του Βαϊντεφέλερ. Στο 72′ όμως μια κακή εκτίμηση του Ρόμπιν Όλσεν έδωσε το δικαίωμα στην Ντόρτμουντ να ισοφαρίσει με τον Κάστρο.

Οι συνθέσεις:

ΠΑΟΚ: Ολσεν, Βίτορ, Κόστα, Τζαβέλλας, Σάμπο, Τζιόλης, Κάτσε (85′ Χαρίσης), Κωνσταντινίδης, Ροντρίγκες, Μακ (73′ Ζάιρο), Μπερμπάτοφ (89′ Πέλκας).

Ντόρτμουντ: Βαϊντενφέλερ, Πίστσεκ, Σούμποτιτς, Βάιγκλ (66′ Σμέλτσερ), Μπέντερ, Χόφμαν, Γιανουζάι (84′ Λάιτνερ), Κάστρο, Μεχιταριάν (66′ Ράμος), Ρόις.

Ο επαναληπτικός των δύο ομάδων στο Signal Iduna Park, διεξήχθη στις 10 Δεκεμβρίου του 2015, με τον Δικέφαλο να πραγματοποιεί εξαιρετική εμφάνιση και να κάνει τους Γερμανούς, να παραμιλούν.

Οι «ασπρόμαυροι», παρότι είχαν μείνει εκτός συνέχειας στο Europa League, αγωνίστηκαν για την ιστορία και την φανέλα τους. Ο Ρόμπερτ Μακ έστειλε στα ουράνια τους οπαδούς του ΠΑΟΚ, με το γκολ που σημείωσε στο 34ο λεπτό της αναμέτρησης.

Ο Δικέφαλος παίζοντας έξυπνα και παθιασμένα, κατάφερε να κρατήσει το υπέρ του 1-0 και να φύγει θριαμβευτής από την έδρα της σπουδαίας αντιπάλου του. Χαρακτηριστικό ότι το διπλό του ΠΑΟΚ, είναι το μοναδικό στο Signal Iduna Park τα τελευταία δύο χρόνια!

Οι συνθέσεις:

Ντόρτμουντ (Τόμας Τούχελ): Βαϊντενφέλερ, Γκίντερ, Σούμποτιτς, Χούμελς, Παρκ, Στένζελ, Μπέντερ (46'Βιγκλ), Καγκάβα (66'Ομπαμεγιάνγκ), Ρόις (46' Μχιταριάν), Γιανουζάι, Ράμος.

ΠΑΟΚ (Ιγκόρ Τούντορ): Γλύκος, Σκόνδρας, Μαλεζάς, Τζαβέλλας, Μυστακίδης (77' Ροντρίγκες), Κωνσταντινίδης, Τζιόλης, Κάτσε, Τσίμιροτ, Μακ (66'Λέοβατς), Μπερμπάτοφ (71'Σάμπο).

Διαβάστε ακόμη...