Αριθμοί... ένα αληθοφανές ψέμμα

Από novasports.gr: Με τη συμπλήρωση – σχεδόν – του πρώτου μισού του πρωταθλήματος (σ.σ. καθώς εκκρεμούν οι αναβληθέντες αγώνες) μια ματιά στις στατιστικές κατηγορίες της λίγκας επιβεβαιώνει το θολό τοπίο της αλήθειας και για τον Π.Α.Ο.Κ.
Πηγή: novasports.gr
Αριθμοί... ένα αληθοφανές ψέμμα

«Υπάρχουν ψέμματα, μεγάλα ψέμματα και ... στατιστικές», είχε πει ο Μαρκ Τουέην, συγγραφέας του Τομ Σόγιερ, ένας από τους πλέον εμβληματικούς της αμερικανικής λογοτεχνίας. Μάλλον μια ... σχετική πραγματικότητα, καθώς στο ποδόσφαιρο – κι όχι μόνον – υπάρχουν πράγματα που μετρώνται και καταγράφονται μέσα από αριθμούς κι άλλα που δεν ...

Με τη συμπλήρωση – σχεδόν – του πρώτου μισού του πρωταθλήματος (σ.σ. καθώς εκκρεμούν οι αναβληθέντες αγώνες) μια ματιά στις στατιστικές κατηγορίες της λίγκας επιβεβαιώνει το θολό τοπίο της αλήθειας και για τον Π.Α.Ο.Κ. Μια ομάδα που καταλαμβάνει την όγδοη θέση της βαθμολογίας με απολογισμό 17 βαθμούς σε δώδεκα αγώνες (σ.σ. μείον τρεις με τους οποίους ξεκίνησε ως ποινή που «κουβαλούσε» από πέρσι) και πιο συγκεκριμένα έξι νίκες, δυο ισοπαλίες και τέσσερις ήττες, με 18 γκολ ενεργητικό και δέκα παθητικό.

Ο επιθετικός της απολογισμός της δίνει την τρίτη θέση στο σχετικό πίνακα, ένα λιγότερο από τη δεύτερη Α.Ε.Κ. και ένα περισσότερο από Παναιτωλικό και Παναθηναϊκό. Καταλαμβάνει τη δεύτερη θέση στις τελικές προσπάθειες με εκατόν εξήντα μια, οκτώ λιγότερες από τον κορυφαίο στην κατηγορία Ολυμπιακό κι επτά περισσότερες από τον Π.Α.Ο. αλλά απουσιάζει από την πρώτη πεντάδα των κορυφαίων – στη συγκεκριμένη κατηγορία - ομάδων των γκολ ανά τελική προσπάθεια. Είναι τρίτος στις ασίστ με δέκα, μια λιγότερη από τον ΠΑΣ Γιάννινα, ενώ τον ίδιο απολογισμό μ' αυτόν έχουν Παναιτωλικός και Παναθηναϊκός. Βρίσκεται στην τρίτη θέση στα γεμίσματα με 100/317, την ίδια ώρα που ο δεύτερος Ολυμπιακός έχει 134/403 κι ο πρώτος Π.Α.Ο. 139/328.

Μετράει 871 πάσες παίρνοντας τη δεύτερη θέση πίσω από τους «ερυθρόλευκους» με 912 και μπροστά από την Α.Ε.Κ. που έχει 863. Με έξι λάθη λιγότερα από τα 594 της Ξάνθης είναι δεύτερος, έχοντας ένα περισσότερο από τον Αστέρα Τρίπολης. Τέλος, δε βρίσκεται στις πρώτες πεντάδες των ομάδων που έχουν τα περισσότερα κλεψίματα και τις αντίστοιχες αποκρούσεις. Σε γενικό επίπεδο, οι αριθμοί καταδεικνύουν τη δυστοκία και την αστοχία στο γκολ που κόστισαν βαθμούς στον «Δικέφαλο» μεν αλλά δεν αναδεικνύουν την ποιότητα του ποδοσφαίρου που παρουσιάζει, όπως κατά κοινή ομολογία το έχουν κάνει οι εκάστοτε αντίπαλοί του. Ωστόσο, το αποτέλεσμα είναι το ζητούμενο κι αυτήν έχουν θέσει πλέον ως βασικό στόχο, διοίκηση, τεχνική ηγεσία και ποδοσφαιριστές σύμφωνα με τα δημόσια λεγόμενά τους.

Σε ατομικό επίπεδο, στις βασικές στατιστικές κατηγορίες της λίγκας, το μόνο όνομα ποδοσφαιριστή του Π.Α.Ο.Κ. που εμφανίζεται είναι του Γκάρι Ροντρίγκεζ που με τέσσερις ασίστ βρίσκεται στην τρίτη θέση της σχετικής κατηγορίας. Κι αυτό επίσης μαρτυρά πολλά ...

Διαβάστε ακόμη...