Το… παράδοξο της τριπλής ισοβαθμίας

Από inpaok.com: Αν ο ΠΑΟΚ εμπλακεί την τελευταία αγωνιστική σε τριπλή ισοβαθμία στους 10 πόντους, μαζί με Φορεντίνα και Καραμπάγκ
Πηγή: inpaok.com
Το… παράδοξο της τριπλής ισοβαθμίας

(σενάριο που προϋποθέτει να νικήσουν εντός έδρας ο Δικέφαλος τη Λίμπερετς και οι Αζέροι τους Ιταλούς), θα αποκλειστεί ως 3ος από τον 10ο όμιλο του Europa League. Και η ειρωνεία της ιστορίας είναι πως, αν ίσχυαν τα κριτήρια της Super League, με τα ίδια αποτελέσματα θα προκρινόταν ως 2ος!

Θα του αρκούσε δηλαδή να κερδίσει τους Τσέχους στην Τούμπα, αδιαφορώντας για το αποτέλεσμα του άλλου αγώνα Πώς γίνεται αυτό; Μπορεί τα δύο πρώτα κριτήρια ισοβαθμίας για Super League και Europa League να είναι ίδια (1.βαθμοί στα μεταξύ τους παιχνίδια, 2.διαφορά τερμάτων στα μεταξύ τους παιχνίδια), ωστόσο υπάρχει μία βασική διαφορά. Η Super League πριν πάει στο δεύτερο κριτήριο επανεξετάζει το πρώτο.

Δηλαδή, αφού στην τριπλή ισοβαθμία θα προέκυπτε από τα μεταξύ τους παιχνίδια η βαθμολογία Καραμπάγκ 9 (έχει κερδίσει δύο φορές τον Δικέφαλο), ΠΑΟΚ 4, Φιορεντίνα 4, στην Ελλάδα πριν ελεγχθεί η διαφορά τερμάτων θα επανεξετάζονταν οι βαθμοί στα παιχνίδια μεταξύ των εκ νέου ισοβαθμούντων ΠΑΟΚ και Φιορεντίνα. Οπότε ο Δικέφαλος με ισοπαλία στην Τούμπα και νίκη στο «Αρτέμιο Φράνκι» θα υπερίσχυε των Ιταλών.

Στο Europa League όμως το 5ο κριτήριο ισοβαθμίας αναφέρει ότι η επανεξέταση γίνεται από την αρχή αν δεν προκύπτει κατάταξη μετά την εφαρμογή των τεσσάρων πρώτων κριτηρίων. Αρα, με Καραμπάγκ 9, Φιορεντίνα 4, ΠΑΟΚ 4, η UEFA κοιτάζει το δεύτερο κριτήριο, τη διαφορά τερμάτων. Ο ΠΑΟΚ έχει 3-5 (-2) από τα παιχνίδια με Αζέρους και Ιταλούς και η Φιορεντίνα 7-4 (+3), οπότε θα πρέπει να διασυρθεί (6-0) από την Καραμπάγκ για να περάσει ο Δικέφαλος σε τριπλή ισοβαθμία (τρίτο κριτήριο στο Europa είναι η καλύτερη επίθεση στα παιχνίδια μεταξύ των ισοβαθμούντων, ενώ στην Ελλάδα καλύτερη επίθεση στο σύνολο των αγώνων).
Μάλιστα, κατά διαβολική σύμπτωση ο ΠΑΟΚ τούτη την περίοδο έχει εμπλακεί σε μία τριπλή ισοβαθμία στη Super League.

Είναι 6ος με 11 πόντους, όσους έχουν Παναιτωλικός και Ατρόμητος. Στην τριπλή προκύπτει από τα μεταξύ τους παιχνίδια ΠΑΟΚ 3 (2-1 τους Αγρινιώτες στην Τούμπα), Παναιτωλικός 3 (0-2 στο Περιστέρι), Ατρόμητος 0. Η λίγκα επανεξετάζει τους βαθμούς μεταξύ των εκ νέου ισοβαθμούντων και εμφανίζει από πάνω τον Δικέφαλο, που επικράτησε 2-1 του Παναιτωλικού. Με τα κριτήρια του Europa όμως ο Παναιτωλικός με τέρματα 3-2 έναντι 2-1 του ΠΑΟΚ θα υπερίσχυε.

Διαβάστε ακόμη...