«Φάκελος αναβολές»: Δεν αποτέλεσαν ποτέ πανάκεια

Από metrosport.gr: Είναι η τέταρτη φορά στα τελευταία χρόνια που σταματάει το Πρωτάθλημα, αλλά καμία από τις προηγούμενες δεν άλλαξε κάτι δραματικά
Πηγή: metrosport.gr
«Φάκελος αναβολές»: Δεν αποτέλεσαν ποτέ πανάκεια

Το σοκ από το άκουσμα της είδησης περί εμπρησμού της οικίας του Γιώργου Μπίκα στην Ιερισσό ήταν δεδομένο χθες για όλη τη φίλαθλη κοινή γνώμη. Μαζί και η επιβεβαίωση ότι οι μαφιόζικες ενέργειες δυστυχώς δεν αποτελούν παρελθόν για το ελληνικό ποδόσφαιρο.

Η απόφαση όμως για «λουκέτο» σηκώνει και πάλι πολλή συζήτηση για το αν θα βοηθήσει επί της ουσίας το Πρωτάθλημα να αποκτήσει τη χαμένη του αξιοπιστία και να δώσει τη δυνατότητα στους θεσμικούς φορείς να το αλλάξουν ριζικά. Κάνοντας μια μικρή αναδρομή στις προηγούμενες περιπτώσεις που και πάλι διεκόπη το Πρωτάθλημα, το συμπέρασμα μάλλον είναι ότι οι αναβολές ήταν μάλλον επικοινωνιακού χαρακτήρα και δεν αποτέλεσαν επ' ουδενί πανάκεια.

29/09/2014: Για τον Κατσούλη
Η πρώτη φορά που τουλάχιστον τα τελευταία χρόνια υπήρξε απόφαση της Πολιτείας για αναστολή των Πρωταθλημάτων ήταν στις 29 Σεπτεμβρίου του 2014. Ο τότε Υφυπουργός Αθλητισμού Γιάννης Αδριανός έλαβε τη συγκεκριμένη απόφαση, μετά το θάνατο από ξυλοδαρμό του φιλάθλου Κώστα Κατσούλη στον αγώνα Ηρόδοτος – Εθνικός. Τα Πρωταθλήματα διεκόπησαν για μία εβδομάδα, ο κ. Αδριανός ετοίμασε νομοσχέδιο με διατάξεις για την καταπολέμηση της βίας, αν και αυτό που γνωρίζουν άπαντες είναι πως στην Ελλάδα δεν απουσιάζουν οι νόμοι, αλλά η εφαρμογή τους. Δεν προχώρησε κάτι, αφού η Κυβέρνηση λίγους μήνες μετά έπεσε.

24/02/2015: Κεκλεισμένων των θυρών
Λίγους μήνες αργότερα και αφού το χαρτοφυλάκιο του Υπουργείου ανέλαβε ο Σταύρος Κοντονής υπήρξε νέα διακοπή, μετά από τα επεισόδια στο ντέρμπι Παναθηναϊκού-Ολυμπιακού στη Λεωφόρο. Ο Υπουργός μετά από συνάντηση με τον Αλέξη Τσίπρα αποφάσισαν αναβολή για να παταχθεί η βία και το Πρωτάθλημα άρχισε μία εβδομάδα μετά με άδεια γήπεδα. Για δύο αγωνιστικές οι αναμετρήσεις διεξήχθησαν κεκλεισμένων των θυρών σε ένα σκηνικό-παρωδία και με διάθεση τιμωρητική για όλους τους φιλάθλους, ενώ την ευθύνη έχουν οι λίγοι. Τα μέτρα που ελήφθησαν στη συνέχεια ήταν πιο αυστηρά, αλλά τα επεισόδια φυσικά δεν έλειψαν. Τον Νοέμβριο του '15 το ντέρμπι δεν ξεκίνησε ποτέ, λόγω ρίψης φωτοβολίδας στο ζέσταμα.

19/08/2016: Αναβολή λόγω διαφθοράς
Υπήρξε ακόμη μια φορά απόφαση αναβολής. Πριν από μερικούς μήνες, όταν και πάλι ο Σταύρος Κοντονής αποφάσισε «λουκέτο» λόγω διαφθοράς. Το Πρωτάθλημα ξεκίνησε στις 10 Σεπτεμβρίου αντί της 20ης Αυγούστου και το «κέρδος» τελικά ήταν οι τακτικοί δικαστές στις επιτροπές της ΕΠΟ. Κάτι ήταν κι αυτό, αλλά χρειαζόταν άραγε η αναβολή;

Διαβάστε ακόμη...