Ο ΠΑΟΚ που κάνει το αφύσικο... φυσιολογικό και δεν... ικανοποιεί (!) στις νίκες

Από basketplus.gr: Φυσιολογικό ήταν; Αφύσικο; Τι ήταν τελικά αυτό το διπλό του ΠΑΟΚ στο Βαρέζε; Στην πρώτη νίκη του επί Ιταλικού εδάφους μετά τη κούπα στην Τεργέστη πριν από 22.5 χρόνια. Χωρίς γράσο στα μάτια, την Βαρέζε κέρδισε πάλι με το 1/4 του μπάτζετ.
Πηγή: basketplus.gr
Ο ΠΑΟΚ που κάνει το αφύσικο... φυσιολογικό και δεν... ικανοποιεί (!) στις νίκες

Γιατί κάποιοι ξύπνησαν και βλέπουν ότι ο ΠΑΟΚ δεν παίζει καλά σε μια διοργάνωση χαμηλού επιπέδου. Σώωωωπα... Ομάδα (με κενά και κακοτεχνίες βέβαια) 420 χιλ. ευρώ, από τα 5-6 χαμηλότερα του Τσάμπιονς Λιγκ. Είδαμε και τις ακριβές... Όχι ότι η Βαρέζε είναι σε καλή κατάσταση (είναι και το επίπεδο της διοργάνωσης... αλλά είδαμε και τους πλούσιους στο Γιουρόπα Λιγκ με αντιπάλους όπως το Ναγκόρνο Καραμπάχ), στο -67 έμεινε την προηγούμενη εβδομάδα, αλλά αυτό τους έκανε να σκυλιάσουν. Και ο Σούλης άρχισε το ματς εκεί μέσα με βασικό τον 19χρονο Κόνιαρη. Δεν χρειάζεται βέβαια μυαλό Αϊνστάιν για το πόσο υπολογίζει αυτή την εποχή στον Μιλιένοβιτς που έμεινε από την προοπτική του πρώτου πόιντ γκαρντ στην υποβάθμιση του 3ου.

Τελικά ήταν φυσιολογικό αυτό το διπλό που τόσες φορές ο ΠΑΟΚ έδειξε να το χαρίζει; Με starter άσο τον Κόνιαρη, με εκτός κλίματος (πάλι) τον Μιλιένοβιτς, με επιθετικά τραγικούς Κλάντον (καλά που παίρνει ριμπάουντ, γιατί διαφορετικά θα ήταν για... πλοίο και ΗΠΑ), Σάιμπερτ, με εξαφανισμένο τον Τέιλορ μετά το 1ο δεκάλεπτο, με τον Γλυνιαδάκη να μην μπορεί ξαφνικά στα 35 να γίνει πρωταγωνιστής και με οδηγούς σε κάποια σημεία του ματς Πέινερς, Χρυσικόπουλο, Μπράιαντ (στο τέλος), με απίστευτα χαμένα λέι απ και καρφώματα και περισσότερα λάθη.

Και ακόμα με φορτωμένους με φάουλ τους Κλάντον, Πέινερς, Χρυσικόπουλο. Και εκεί που χάθηκε το +8 και εκεί που ο ΠΑΟΚ δέχθηκε «γερό» σερί και εκεί που οι γηπεδούχοι πήραν τα πάνω τους βοηθούμενοι από διαιτητές και έδρα και εκεί που τον Δικέφαλο τον πήρε η κάτω βόλτα, ο ασπρόμαυρος Τσολιάς φώναξε αέρα και ανάγκασε το ματς να κυλήσει προς το μέρος του. Το έστειλε βέβαια δύο τρεις φορές στον Ιταλό, αλλά τελικά τα κατάφερε. Ο ΠΑΟΚ δεν έπαιξε καλή άμυνα στην 2η περίοδο και ας ήταν μπροστά συνεχώς, αλλά μόνο τότε είχε προβλήματα στα μετόπισθεν. Στα υπόλοιπα 30΄ πάλεψε πολύ και με μυαλό.

Με εξαίρεση τον Ευρωλιγκάτο Εγιέγκα, ποιος άλλος δημιούργησε πρόβλημα στην άμυνα; Κανείς γιατί απλά ο ΠΑΟΚ δεν άφησε. Μια ομάδα που στην έδρα της φέτος έχει 92 πόντους μέσο όρο στην Ιταλία, έφτασε τους 83 με την Βιλερμπάν και με τον ΠΑΟΚ με την βία έπιασε τους 70 (με 34 βολές). Που ήταν ο Τζόνσον, ο Ανοσίκε, ο Μέινορ, ο Κάνγκουρ, ακόμα και ο Αβράμοβιτς που αν δεν ήταν οι βολές... Όλοι αυτοί μαζί είχαν 6/26 σουτ. Μόνος ο Εγιένγκα δεν γινόταν να κερδίσει. Όταν στο 2ο ημίχρονο η ρακέτα έκλεισε, ο Καμερουνέζος κόλλησε και ήταν θέμα εκμετάλλευσης των επιθετικών ευκαιριών. Ο ΠΑΟΚ έχει ακόμα προβλήματα στην επίθεση, το έδειξε και αυτό δεν κέρδισε πιο εύκολα.

Και τώρα; Όπως συμβαίνει τα τελευταία χρόνια το Λαύριο με σκάουτινγκ μιας εβδομάδας και πρόσφατης παρακολούθησης του Σαββατιάτικου αντιπάλου του, περιμένει με το μαχαίρι στο στόμα. Και πολύ καλά κάνει. Απλά είναι άδικο για μια ομάδα 420 χιλ. ευρώ και με τόση απειρία να δοκιμάζει αντοχές στο Λαύριο, έχοντας μιάμισι μέρα ξεκούρασης και προετοιμασίας. Άδικο είναι, αλήθεια είναι αυτό, αλλά αποτελεί και επιλογή που θα πρέπει να βρει τρόπο ο ΠΑΟΚ να αντιμετωπίσει.

Κλειδί θα είναι και το παιχνίδι με τον Μπολντς, κλειδιά θα είναι και τα δύο επόμενα εντός έδρας με Βιλερμπάν και ΑΕΚ. Και αν ο ΠΑΟΚ δείξει τέτοιο χαρακτήρα και περάσει από το Λαύριο, πέρα από τις προσδοκίες που έχει κάθε ένας με αντικαταστάσεις παικτών που δεν δείχνουν έτοιμοι να παίξουν ρόλο σοβαρό και σε διάρκεια, καλό θα ήταν να στηριχθεί το οικοδόμημα, ώστε ρε διάολε να απαιτηθούν και οι αλλαγές για να σταματήσει το μίζερο «δεν έχω, αυτοί είναι, αν αλλάξω θα πάρω τίτλο;». Να πάνε 10 χιλιάδες φίλαθλοι σε δύο κολλητά ματς στο «Παλατάκι», να συμμετάσχουν και να απαιτήσουν. Για να δούμε μετά τον Μπράνισλαβ πόσο θα αντιστέκεται.

*Να το ξαναπούμε. Όταν αποκτούνται παίκτες για ένα συγκεκριμένο στυλ παιχνιδιού και αυτό το στυλ γίνεται στην πορεία διαφορετικό (για ορθολογιστικό μπάσκετ πλέον κάνουν λόγο), τότε είναι αρχικά λογικό να βλέπουμε από ορισμένους παίκτες το... απόλυτο κενό. Προφανώς και αυτό γίνεται για να κερδίζει η ομάδα όσα περισσότερα ματς γίνεται.

Προφανώς και αντιλαμβάνονται ότι η ομάδα δεν μπορεί αυτή την εποχή να πάει σε άλλο στυλ γιατί θα μείνει πίσω. Άρα... Οι παίκτες θα τεσταριστούν εκεί που πρέπει και όχι σε ορθολογιστικό μπάσκετ.

*Τι διάολο ασχολείται η FIBA πάλι με τον Μπερτομέου για συνεργασίες; Να πάει ο νικητής του Τσάμπιονς Λιγκ στην Ευρωλίγκα... Νομιμοποιείς αυτούς που κατηγορείς για καταστροφείς του μπάσκετ.

Κλείτος Καρκανιάς

Διαβάστε ακόμη...