Στο καλύτερό του ματς δεν πήρε τίποτα παρά μόνον τις εντυπώσεις …

Από novasports.gr: Δυο γκολ του Π.Α.Ο.Κ. κι ένα του Ολυμπιακού έδωσαν το παράδοξο αποτέλεσμα της νίκης στους "ερυθρόλευκους" καθώς ο "δράστης" τους, Φερνάντο Βαρέλα άνοιξε μεν το σκορ υπέρ της ομάδας του,
Πηγή: novasports.gr
Στο καλύτερό του ματς δεν πήρε τίποτα παρά μόνον τις εντυπώσεις …

αλλά λίγο μετά ήταν αυτός που ισοφάρισε με αυτογκόλ – σε φάση που ο Ιντέγε από τα πόδια του οποίου βγαίνει η παράλληλη, συρτή σέντρα είναι σε αντικανονική θέση - για να έρθει στις καθυστερήσεις ο Λούκα Μιλιβόγεβιτς να διαμορφώσει το τελικό σκορ. Σε μια βραδιά κατά την οποία ο Βλάνταν Ιβιτς κι οι ποδοσφαιριστές του είχαν δώσει πειστική απάντηση για το αν – κυρίως – η εμφάνιση στο Μπακού ήταν μια κακή παρένθεση. Εξίσου δεδομένη όμως ήταν κι η διαπίστωση στη δυσκολία της μετουσίωσης των σημαντικών φάσεων σε γκολ, με "μοιραίο" εκφραστή της τον Τζάλμπα Κάμπος που βρέθηκε τέσσερις φορές σε θέση να το πράξει κι απέτυχε σε όλες, ενώ σε άλλες δυο περιπτώσεις ο Αθανασιάδης τον μιμήθηκε σημαδεύοντας και την εξωτερική πλευρά της αριστερής δοκού του Καπίνο.

Η ομάδα του "Δικεφάλου" παρουσιάστηκε "διαβασμένη", με σαφές αγωνιστικό σχέδιο και πολύ πιστή εφαρμογή του, εισπράττοντας ως αποτέλεσμα την υπεροχή σε μεγάλο μέρος της αναμέτρησης αλλά κυρίως στις λίγες φάσεις που δέχτηκε από τους γηπεδούχους – ειδικά στο πρώτο μέρος – όπως επίσης και σ' αυτές που δημιούργησε ο ίδιος, δίχως να τις μετουσιώσει σε κάτι περισσότερο από σημαντικές ευκαιρίες. Σχήμα 4-2-3-1, με Μαλεζά αντί Κρέσπο, στη λογική της εμπειρίας του Ελληνα κεντρικού αμυντικού και της γνώσης του για τις συνθήκες και τις απαιτήσεις ενός τέτοιου αγώνα.

Επίσης με Σάκχοφ αντί Μπίσεσβαρ, λόγω της πίεσης και της περισσότερης έγνοιας που έχει ο Ουκρανός στο ανασταλτικό κομμάτι σε σχέση με τον Ολλανδό, τον οποίο και προτίμησε να έχει πιο "φρέσκο" Σέρβος τεχνικός για το δεύτερο μέρος, όπως κι έγινε μπαίνοντας στο 74'. Σημειωτέον πως στη φάση του δεύτερου γκολ των γηπεδούχων, ο ικανότατος κατά τ' άλλα Μπίσεσβαρ είναι μαζί με τον Μάτος κοντά στον Φιγκέιρας αλλά ο τελευταίος βγάζει ανενόχλητος τη σέντρα για τον μετέπειτα σκόρερ του νικητήριου τέρματος.

Ενα δεύτερο μέρος που ξεκίνησε με μια διαφοροποίηση για τον Π.Α.Ο.Κ. με τον Χαρίση ν' αντικαθιστά τον Κάνιας, με τον Ισπανό να "κουβαλάει" και μια κίτρινη κάρτα από το πρώτο ημίχρονο. Μια αλλαγή που είχε τα θετικά και τ' αρνητικά της. Γιατί ναι μεν ο ξεκούραστος Χαρίσης έτρεχε και κάλυπτε μέχρι τις πλαϊνές γραμμές κι εναλλάσονταν με τον Τσίμιροτ στο ρόλο του αμυντικού χαφ, με τον Βόσνιο να βγάζει την πάσα στον Κάμπος στο 60' για το τετ α τετ με τον Καπίνο αλλά και στο 83' στον Ροντρίγκεζ που λανθασμένα υποδείχτηκε σε θέση οφ σάιντ. Καλή λειτουργία, ορθή αλληλλοκάλυψη με σωστές αποστάσεις, καλές συνεργασίες στις πτέρυγες που έβγαλαν ευκαιρίες, σωστή πίεση στον αντίπαλο από τα πρώτα μέτρα έξω από την περιοχή, αλλά και αντοχές με ημερομηνία ... λήξης έπειτα από τις διακοπές λόγω περιορισμένης ορατότητας στον αγωνιστικό χώρο από τα καπνογόνα και τους πυρσούς στις κερκίδες του "Γ. Καραϊσκάκης".

Ενα φαινόμενο που στιγμάτισε την αναμέτρηση, αφού η επανάληψή του έφερε στην κουβέντα το ενδεχόμενο διακοπής της αναμέτρησης. Ενα ενδεχόμενο που οι άνθρωποι του Π.Α.Ο.Κ. υποστηρίζουν πως τους μεταφέρθηκε ως δέσμευση από τον διαιτητή της αναμέτρησης στο ξεκίνημα του δευτέρου μέρους και το διεκδίκησαν μετά την επίτευξη του δεύτερου τέρματος, όταν και συνέβη ξανά αποχωρώντας στ'αποδυτήρια. Εκεί, όπου ακολούθησαν διάφορες συζητήσεις εν μέσω εντάσεων για την τελική απόφαση μετά από όλα όσα είχαν συμβεί, με τους ανθρώπους της ομάδας να διαπιστώνουν και να διαμαρτύρονται για το πρώτο γκολ του Ολυμπιακού επειδή ξεκινάει από θέση οφ σάιντ, τη μη αποβολή του Μιλιβόγεβιτς σε μαρκάρισμα εκτός περιοχής του Αθανασιάδη, του Σέρβου ποδοσφαιριστή που έμελλε να κρίνει τον αγώνα, τη μη αποβολή του Μποτία σε μαρκάρισμα εκτός περιοχής στον Ροντρίγκεζ κατά κύριο λόγο.

Παράπονα για τις αποφάσεις του διαιτητή εξέφρασαν κι οι γηπεδούχοι, σε μαρκάρισμα του Κάμπος στον Ελιονούσι εντός περιοχής με τη συμπλήρωση μιας ώρας αγώνα αλλά και για υπόδειξη οφ σάιντ των Μάρτινς Καρντόσο στις καθυστερήσεις. Οπως επίσης, κάνουν λόγο και για άσεμνη χειρονομία του Λούμπος Μίχελ προς την κερκίδα, ως αντίδραση του τεχνικού διευθυντή του "Δικεφάλου" που βρισκόταν δίπλα από τον πάγκο της ομάδας του σε αντεγκλήσεις που υπήρξαν με μέρος κόσμου που βρίσκονταν πίσω από τον συγκεκριμένο χώρο στην κερκίδα, όπου για πρώτη φορά έπειτα από χρόνια δεν υπήρχε το συνηθισμένο κενό ασφαλείας των δυο ή τριών σειρών, με συνέπεια – μεταξύ άλλων – κι η ένταση στα τελευταία λεπτά, που είχε κι ως επιπλέον έρισμα την αντίδραση κι αποβολή του μέλους του τεχνικού τιμ, Μίροσλαβ Σνάουτσνερ στην λανθασμένη υπόδειξη του βοηθού για αντικανονική θέση του Ροντρίγκεζ σε αντεπίθεση, που έλαβε χώρα ακριβώς μπροστά τους.

Η ενημέρωση της ομάδας του κ. Ιβιτς από τον διαιτητή σε περίπτωση που δεν έβγαιναν εντός συγκεκριμένου χρονικού ορίου στον αγωνιστικό χώρο, προκάλεσε την έντονη αντίδραση των μελών του Π.Α.Ο.Κ. κάνοντας λόγο για όλα τα παραπάνω αλλά και για αθέτηση της δέσμευσής του να διακόψει την αναμέτρηση, κάτι που βάσει κανονισμών εναπόκειται στη διακριτική του ευχέρεια. Το ασαφές πλαίσιο και στην προκειμένη περίπτωση δημιούργησε τα περιθώρια σύγχυσης κι ακολούθησαν όσα ακολούθησαν. Φυσικά και δεν ήταν η πρώτη φορά ή το μοναδικό γήπεδο στο οποίο συμβαίνει κάτι ανάλογο ή έστω παρόμοιο. Το θέμα όμως είναι οι συνέπειες βάσει κανονισμών. Καπνογόνο ή πυρσός δεν έπεσαν στον αγωνιστικό χώρο, ωστόσο το πρόβλημα της ορατότητας εξαιτίας αυτών δημιουργήθηκε και για το τί θ' ακολουθούσε εφόσον δεν άλλαζε κάτι οι δυο ομάδες είχαν ενημερωθεί και από τον τέταρτο διαιτητή.

Ο κ. Ιβιτς κατήγγειλε πως δέχτηκε φραστική επίθεση από συνεργάτη του Πορτογάλου τεχνικού των "ερυθρολεύκων" κ. Μπέντο και τους δυο τους να έχουν στιγμές έντασης. Αντιθέτως οι δυο προπονητές με τη λήξη του αγώνα συνομίλησαν σε καλό κλίμα με τον Σέρβο να μεταφέρει τα παράπονά του και τους λόγους του εκνευρισμού του στο συνομιλητή του. Ουσιαστικά ήταν ένα αγωνιστικό βράδυ με δυο αναγνώσεις. Στο αγωνιστικό του κομμάτι, ο Π.Α.Ο.Κ. κατάφερε ν' ανασυνταχθεί μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα, έβαλε δύσκολα στον αντίπαλό του δημιουργώντας σαφείς κι αδιαμφισβήτητες προϋποθέσεις να κατακτήσει τους τρεις βαθμούς και να μειώσει τη διαφορά από την κορυφή στον ένα βαθμό και στο υπόλοιπο κομμάτι η κάθε ομάδα διεκδικεί τις εντυπώσεις για να υποστηρίξει τις θέσεις της και το δίκιο της, όπως συμβαίνει πάντα σε μια χώρα – από τις ελάχιστες στον πλανήτη – όπου η αλήθεια έχει πολλές εκδοχές.

Αλλά όταν η απάντηση σε όλα αυτά είναι το τί θα συνέβαινε σε ανάλογες συνθήκες με εναλλαγή ρόλων των πρωταγωνιστών, γίνεται ευρύτερα κατανοητό πως το μόνον που συμβαίνει όλα αυτά τα χρόνια είναι ... ανακύκλωση των ίδιων γεγονότων με διαφορετικούς πρωταγωνιστές, όσο κι αν δεν αρέσει αυτό σε όλους. Μέχρι να γίνει συνείδηση η αυτοκριτική και πως το συμφέρον δεν μπορεί να μπαίνει πάνω από την αλήθεια υπάρχουν απειροελάχιστες ελπίδες στο να αλλάξει κάτι. Μέχρι τότε καλές αντοχές σε όλους. Κλείνει η μικρή παρένθεση που φυσικά και δεν έχει να κάνει μόνον με το ποδόσφαιρο και τον συγκεκριμένο αγώνα.

Συνοψίζοντας, ήταν πάρα πολύ μεγάλη η ευκαιρία που απώλεσε ο "Δικέφαλος" να καθιερωθεί στις συνειδήσεις όλων ως ισότιμος διεκδικητής του πρωταθλήματος, ανεξαρτήτως λοιπών συνθηκών. Ηταν η δεύτερη, διαδοχική ήττα με εντελώς διαφορετικές συνθήκες όμως, κάτι που πολλαπλασιάζει την πίεση για τη δύσκολη συνέχεια που ακολουθεί, αρχής γενομένης αύριο για το Κύπελλο στην Τούμπα με αντίπαλο την ΑΕΛ κι εν συνεχεία την προσεχή Κυριακή και πάλι εντός έδρας απέναντι στην ΑΕΚ. Με όλες τις κερκίδες ανοικτές πλέον, μετά τη μείωση της ποινής για τη θύρα 4, ο κ. Ιβιτς καλείται να βρει τον τρόπο για την τόνωση της ψυχολογίας, για την αντιμετώπιση των νέων απουσιών, μετά από αυτές των Τζαβέλλα – Πέλκα, πλέον και των Λέοβατς – Σάκχοφ αλλά και για τη διαχείριση του έμψυχου υλικού του σε μια χρονική στιγμή που υπάρχει αυξημένη πίεση για το αποτέλεσμα. Καλή δύναμη και καλή συνέχεια σε όλους ...

Διαβάστε ακόμη...