Ολοκληρώθηκε χωρίς απόφαση η διάσκεψη του ΣτΕ για τις τηλεοπτικές άδειες

Ολοκληρώθηκε χωρίς απόφαση η διάσκεψη της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας προκειμένου να αποφανθεί για τη συνταγματικότητα ή μη του νόμου για τις τηλεοπτικές άδειες, με τους ανώτατους δικαστές να κρίνουν ήδη τα μείζονα θέματα αντισυνταγματικότητας που έχουν τεθεί από τους τηλεοπτικούς σταθμούς.
Πηγή: kathimerini.gr
Ολοκληρώθηκε χωρίς απόφαση η διάσκεψη του ΣτΕ για τις τηλεοπτικές άδειες

Το κρίσιμο θέμα των αρμοδιοτήτων του Εθνικού Ραδιοτηλεοπτικού Συμβουλίου αναμένεται να κρίνει ουσιαστικά την τελική απόφαση του δικαστηρίου, καθώς αν αποφανθεί, ότι ο νόμος είναι αντισυνταγματικός επειδή μόνο το ΕΣΡ μπορούσε να οργανώσει και να φέρει σε πέρας τη διαγωνιστική διαδικασία, και όχι ο υπουργός κατά την πρόβλεψη του νόμου, τότε το νομοθετικό οικοδόμημα της κυβέρνησης θα δεχθεί ισχυρό πλήγμα και ο σχετικός νόμος θα πρέπει να αλλάξει.

Σε αντίθετη περίπτωση, που ο νόμος κριθεί συνταγματικός, η εφαρμογή του νόμου θα συνεχιστεί κανονικά χωρίς κανένα εμπόδιο και όσα κανάλια δεν έχουν αδειοδοτηθεί θα πρέπει να κλείσουν μετά από σχετική απόφαση του αρμοδίου υπουργού. Δικαστικές πηγές πάντως εκτιμούσαν πως το σκεπτικό της όποιας απόφασης του ανωτάτου δικαστηρίου αλλά και η απόφαση του συνολικά, επί όλων των κρινόμενων θεμάτων, θα αποτελέσουν τη δικαστική κρίση για ένα θέμα που διαθέτει τεράστια πολιτική φόρτιση ενώ οι συνέπειες της μιας ή της άλλης εκδοχής είναι μεγάλες και το πολιτικό κόστος η όφελος αντίστοιχα σημαντικό.

Πάντως οι διασκέψεις του δικαστηρίου συγκαλούνται για την συγκεκριμένη υπόθεση σε βαρύ κλίμα και σε φορτισμένη ατμόσφαιρα λόγω των εξελίξεων στο χώρο της δικαιοσύνης τις τελευταίες εβδομάδες με αποκορύφωμα τη δημοσιοποίηση προσωπικών δεδομένων για αντιπρόεδρο του Συμβουλίου της Επικρατείας, που έχει προκαλέσει θύελλα αντιδράσεων εντός κι εκτός δικαιοσύνης.

Επίσης δηλώσεις κυβερνητικών παραγόντων για το αν θα γίνει ή όχι σεβαστή η απόφαση του Δικαστηρίου συζητούνται ανάμεσα στους δικαστές καθώς εκτιμούν ότι στο δημοκρατικό πολίτευμα η κρίση για τη συνταγματικότητα η μη των νόμων κατά το σύνταγμα εναπόκειται στα δικαστήρια και πρωτίστως στο Συμβούλιο της Επικρατείας. Οι δηλώσεις αυτές άλλωστε είναι αντίθετες με όσα είπε ο πρωθυπουργός που ανέφερε ότι η όποια απόφαση του δικαστηρίου θα γίνει σεβαστή από την κυβέρνηση.

Διαβάστε ακόμη...