Πόσο άλλαξες, πόσο άλλαξα...

Από sdna.gr: Μόλις 259 ημέρες μετά την τελευταία τους συνάντηση στον Πειραιά, ο Ολυμπιακός και ο ΠΑΟΚ έχουν υποστεί extreme makeover και δεν θυμίζουν σε τίποτα τις ομάδες που παρατάχθηκαν στο χορτάρι στον αγώνα της 7ης Φεβρουαρίου...
Πηγή: sdna.gr
Πόσο άλλαξες, πόσο άλλαξα...

Τι είναι 259 μέρες μπροστά στην αιωνιότητα; Ένα τίποτα. Τι είναι 259 ημέρες στον θαυμαστό κόσμο του ποδοσφαίρου; Μία αιωνιότητα. Τόσες πέρασαν από την τελευταία φορά που ο Ολυμπιακός υποδέχθηκε τον ΠΑΟΚ στο «Καραϊσκάκης» το βράδυ της 7ης Φεβρουαρίου, σε ένα αγώνα που κρίθηκε από ένα γρήγορο γκολ του Ομάρ (1-0) και στιγματίστηκε από τις διαιτητικές αποφάσεις του Δημητρόπουλου, ο οποίος έκανε εκπτώσεις σε δύο αποβολές παικτών Ολυμπιακού (Μιλιβόγεβιτς, Μποτία), αλλά και από αυτές των βοηθών που έκοψαν δύο φορές με ανύπαρκτα οφσάιντ Μακ και Σκόνδρα, σε φάσεις που καλύπτονταν ακόμα και με γυμνό μάτι.

Anyway (όπως λένε και στο χωριό μου) αυτά είναι περσινά ξινά σταφύλια. Αφού τα πράγματα στην διαιτησία δεν δείχνουν να αλλάζουν, ας επικεντρωθούμε στο χορτάρι. Πόσο άλλαξαν άραγε οι δύο μονομάχοι; Για να το θέσουμε πιο εύστοχα. Τι έχει μείνει ίδιο από τότε; Λίγα πράγματα

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ

ΤΟΤΕ: Τότε στον πάγκο καθόταν ο απόλυτα πετυχημένος Μάρκο Σίλβα που είχε την ομάδα του αήττητη στο πρωτάθλημα, με σπουδαίες εμφανίσεις στο Champions League και με κοινή αποδοχή στις τάξεις των οπαδών των «ερυθρολεύκων».

ΤΩΡΑ: Από εκείνη την ημέρα λες και έχει περάσει ένας αιώνας. Ο Πορτογάλος τεχνικός χώρισε με τον Ολυμπιακό στην δεύτερη ημέρα της καλοκαιρινής του προετοιμασίας στο Ζέεφελντ, ο Βίκτορ Σάντσεθ που τον διαδέχθηκε άντεξε μόλις 48 ημέρες και στον πάγκο του Ολυμπιακού κάθεται πια ένας νέος Πορτογάλος ο Πάουλο Μπέντο, που έχασε το αήττητο από νωρίς και προσπαθεί να επαναφέρει το ερυθρόλευκο καράβι σε ήρεμα ύδατα, μετά από ένα καλοκαίρι γεμάτο κλυδωνισμούς.

ΤΟΤΕ: Ο Ολυμπιακός είχε αποκλειστεί από τους ομίλους του Champions League στην διαφορά γκολ από την Άρσεναλ και ετοιμαζόταν γεμάτος αισιοδοξία για τα νοκ-άουτ παιχνίδια με την Άντερλεχτ για τους «32» του Europa League, προσδοκώντας σε κάτι υπερβατικό στην διοργάνωση, μετά την πολύ καλή εικόνα που είχε δείξει τον χειμώνα.

ΤΩΡΑ: Το σεντόνι αποτελεί μακρινή ανάμνηση, αφού η Χάποελ Μπερ-Σεβά έκοψε από νωρίς τα ερυθρόλευκα φτερά. Το εμπόδιο της Αρούκα ξεπεράστηκε με τα χίλια ζόρια και ο Ολυμπιακός δοκιμάστηκε ακόμα μία φορά από την εντός έδρας ήττα από τον ΑΠΟΕΛ (0-1) σε ένα ιδιαίτερα αντιεμπορικό όμιλο Europa League μαζί με Γιουνγκ Μπόις, Αστάνα, ΑΠΟΕΛ που δεν έχει την ευρωπαϊκή αίγλη άλλων ετών.

ΤΟΤΕ: Οι περισσότεροι αντίπαλοι του Ολυμπιακού έβλεπαν ένα σκιάχτρο απέναντι τους στο πρόσωπο του «Άγιου Ρομπέρτο» που είχε δημιουργήσει ψυχολογικό πρόβλημα σε όσους επιχειρούσαν να σκοράρουν απέναντί του.

ΤΩΡΑ: Ο Ρομπέρτο τρώει πάγκο στην Εσπανιόλ, που δεν αποδείχθηκε αυτό που περίμενε ο Ισπανός πορτέρο, ο οποίος αναπολεί τις μέρες του Πειραιά. Την ίδια ώρα ο Στέφανος Καπίνο δείχνει να... γεμίζει τα γάντια του Ρομπέρτο, αποφεύγοντας τα σοβαρά λάθη, όπως αυτό που έκανε ο Νίκολα Λεάλι στο παιχνίδι με την Αστάνα.

ΤΟΤΕ: Τα ακραία μπακ του Ολυμπιακού ήταν ότι καλύτερο είχε να επιδείξει, με τους Ομάρ και Μαζουακού να ανεβοκατεβαίνουν τις πτέρυγες και να αποτελούν δύο από τα ακριβότερα περιουσιακά στοιχεία του Ολυμπιακού.

ΤΩΡΑ: Ο Αρτούρ Μαζουακού προσπαθεί να προσαρμοστεί στις νέες συνθήκες του λαμπερού κόσμου της Premier League, ενώ ο Ομάρ προσπαθεί ακόμα να σταθεί στα πόδια του από έναν εφιαλτικό τραυματισμό στον αστράγαλο στο τέλος της περσινής σεζόν που δεν του έχει επιτρέψει να επανέλθει ακόμα στην ενεργό δράση. Αντ' αυτών ο Ολυμπιακός έχει «βολευτεί» με τους Φιγκέιρας, Αλμπέρτο Ντε Λα Μπέγια που δεν έχουν πείσει ακόμα, ενώ μετά το πείραμα Ρέτσου, δεν αποκλείεται να δούμε έναν κλασικό στόπερ, τον Μπρούνο Βιάνα σε ρόλο αριστερού μπακ απέναντι στον ΠΑΟΚ, ένεκα του τραυματισμού του Ντε Λα Μπέγια

ΤΟΤΕ: Ο Ολυμπιακός προσπαθούσε να προωθήσει με κάθε τρόπο τον Σάσα Ζντιέλαρ, τον οποίο λανσάριζε ως το next best thing που θα έβγαζε. Ο Σέρβος έπαιρνε συνεχόμενα παιχνίδια στην βασική ενδεκάδα, εκτοπίζοντας τον Εστέμπαν Καμπιάσο, με τον Ολυμπιακό να τον προετοιμάζει ως διάδοχη κατάσταση του Λούκα Μιλιβόγεβιτς.

ΤΩΡΑ: Ο Σάσα Ζντιέλαρ είναι χαμένος κάπου στα αζήτητα του Ρέντη, έχοντας αγωνιστεί μόλις ένα λεπτό μέσα στην σεζόν, μπαίνοντας ως αλλαγή καθυστέρησης στο εκτός έδρας παιχνίδι με την Αρούκα. Ο Σέρβος είναι τελευταίος στην ιεραρχία των αμυντικών χαφ, αφού οι Μιλιβόγεβιτς, Καμπιάσο, Ρομαό τον έχουν προσπεράσει για τα καλά.

ΤΟΤΕ: Ο Ολυμπιακός είχε δύο καθαρούς wingers στα πρόσωπα του Φελίπε Πάρντο και του Τζίμι Ντουρμάζ, οι οποίοι έδιναν το απαραίτητο πλάτος στο παιχνίδι των Πειραιωτών.

ΤΩΡΑ: Ο Τζίμι Ντουρμάζ απολαμβάνει την ζωή στην Νότια Γαλλία με την φανέλα της Τουλούζ, ενώ ο Κολομβιανός έχει πέσει σε δυσμένεια, μετά από μία πολύ προβληματική προετοιμασία. Ο Ολυμπιακός έχει επιλέξει ακραίους με πολύ διαφορετικό στυλ, με τον Σεμπά να είναι ο άτυπος MVP μέχρι στιγμής, τον Ελγιουνούσι να δείχνει εξαιρετικά στοιχεία τους πρώτους μήνες και τον Μάριν να αποτελεί μία πανάκριβη εναλλακτική λύση.

ΠΑΟΚ

ΤΟΤΕ: Στον πάγκο του ΠΑΟΚ καθόταν ο Ιγκόρ Τούντορ, ένας... μαθητευόμενος μάγος με μικρή προπονητική εμπειρία, που δυσκολεύτηκε να κατανοήσει τον κόσμο του ΠΑΟΚ κι έχασε γρήγορα όλα τα στηρίγματα το εντός συλλόγου.

ΤΩΡΑ: Μετά από μακρά περίοδο στα τμήματα υποδομής του συλλόγου και μετά από μία απόλυτα πετυχημένη θητεία στα πλέι-οφ της Super League, όπου έβγαλε τον ΠΑΟΚ πρώτο, ο Βλάνταν Ίβιτς μονιμοποιήθηκε στο τιμόνι του συλλόγου, έχοντας την αμέριστη συμπαράσταση του Ιβάν Σαββίδη, αλλά και πολύ μεγαλύτερο ποσοστό αποδοχής από την ασπρόμαυρη εξέδρα, παρά την μηδενική του προπονητική προϋπηρεσία σε πάγκους άλλων ομάδων.

ΤΟΤΕ: Ο ΠΑΟΚ προερχόταν από ένα άθλιο σερί τεσσάρων αγώνων δίχως νίκη στο πρωτάθλημα (Ξάνθη, ΑΕΚ, Πανιώνιο, Ατρόμητο), όντας υπό καθεστώς μεγάλης εσωστρέφειας, που έγινε ακόμα μεγαλύτερο αφού αυτό το αρνητικό σερί ολοκληρώθηκε στα 8 παιχνίδια!

ΤΩΡΑ: Ο ΠΑΟΚ προέρχεται από την χειρότερη εμφάνιση στην σεζόν στο Μπακού απέναντι στην Καραμπάχ και με δεδομένο ότι έχει στο σακούλι του ήδη δύο ηχηρές γκέλες (Ξάνθη, Βέροια) βρίσκεται στα πρόθυρα της πρώτης κρίσης της σεζόν, ειδικά σε περίπτωση που ηττηθεί στον Πειραιά.

ΤΟΤΕ: Από τον προεδρικό θώκο μόλις είχε παραιτηθεί ο Ιάκωβος Αγγελίδης, ενώ ήταν ακόμα πολύ νωπές οι δάφνες από την πρόσληψη του Λούμπος Μίχελ, ο οποίος είχε επιφορτιστεί παράλληλα και τον ρόλο του προέδρου της ΠΑΕ.

ΤΩΡΑ: Μετά από μία σύντομη θητεία στην προεδρική καρέκλα, ο Λούμπος Μίχελ επικεντρώθηκε στα καθήκοντα του αθλητικού διευθυντή, αφού ο Ιβάν Σαββίδης αποφάσισε να τα πάρει όλα πάνω του και να ηγηθεί της νέας προσπάθειας του συλλόγου, αναλαμβάνοντας για πρώτη φορά και καθήκοντα προέδρου, κάτι με ιδιαίτερη συμβολική σημασία της νέας εποχής που έρχεται.

ΤΟΤΕ: Το όνομα του ΠΑΟΚ είχε ταυτιστεί με τις θλάσεις, αφού πέρυσι ο Δικέφαλος του Βορρά έσπασε το παγκόσμιο ρεκόρ θλάσεων σε μία σεζόν, διεκδικώντας μία θέση στο βιβλίο Γκίνες!

ΤΩΡΑ: Ο ΠΑΟΚ έπαθε κι έμαθε, αφού φέτος δεν έχει ούτε μία θλάση στο ρόστερ του, κάτι που οφείλεται στην πιο συνετή διαχείριση των παικτών του, τις νέες μεθόδους αποκατάστασης με νέα μηχανήματα και πιθανώς στον διαφορετικό τρόπο εκγύμνασης. Ωστόσο, το νέο ανέκδοτο λέγεται «χαμένες ευκαιρίες», με τους παίκτες του ΠΑΟΚ να μοιράζουν εγκεφαλικά τους οπαδούς τους με αδιανόητες χαμένες ευκαιρίες στα ματς με Άγιαξ, Παναιτωλικό, Ξάνθη, Ηρακλή), που στοίχισαν βαθμούς και στόχουε.

ΤΟΤΕ: Ο ΠΑΟΚ παρέταξε ενδεκάδα με 7 Έλληνες (Βελλίδης, Τζαβέλλας, Κίτσιου, Χατζηισαΐας, Τζιόλης, Πέλκας, Αθανασιάδης), ενώ στην πορεία χρησιμοποιήθηκε και ο Σκόνδρας!

ΤΩΡΑ: Μόνο ο Γλύκος και ο Κλάους υπολογίζονται για το βασικό σχήμα, αφού ο Τζαβέλλας είναι εκτός μάχης λόγω τραυματισμού και οι υπόλοιποι Έλληνες δεν λογίζονται ως βασικά στελέχη της ενδεκάδας.

ΤΟΤΕ: Στην μισθολογική κλίμακα υπήρχαν τα 2 εκατομμύρια ετησίως του Ντίμιταρ Μπερμπάτοφ, ο οποίος σκέπαζε τους πάντες με την φιγούρα του, αλλά όχι με την προσφορά του στο γήπεδο.

ΤΩΡΑ: Τα πειράματα με τους mega-star εγκαταλείφθηκαν, αφού το ψηλότερο συμβόλαιο το έχει πλέον ο Τζάλμα Κάμπος που δεν φτάνει καν το ένα εκατομμύριο ευρώ ετησίως. Ο ΠΑΟΚ έχει μεγαλύτερη μισθολογική ισορροπία, χωρίς προσωπικότητες που κάνουν την διαφορά επικοινωνιακά.

ΤΟΤΕ: Ο ΠΑΟΚ είχε κατέβει με ενδεκάδα: Βελλίδης, Μιγκέλ Βίτορ, Τζαβέλλας, Κίτσιου, Χατζηισαΐας, Τζιόλης, Τσίμιροτ, Μακ, Πέλκας, Μπερμπάτοφ, Αθανασιάδης, ενώ ως αλλαγές μπήκαν οι Γκολάσα, Σάμπο, Σκόνδρας.

ΤΩΡΑ: Για διάφορους λόγους οι 10 από τους 14 παίκτες που αγωνίστηκαν στο ματς του Φεβρουαρίου δεν υπολογίζονται από τον Βλάνταν Ίβιτς! Σε άλλες πολιτείες έχουν τραβήξει οι Μιγκέλ Βίτορ, Μακ, Γκολάσα, Σάμπο, ά(ν)εργος παραμένει ο Μπερμπάτοφ, στην ναφθαλίνη βρίσκονται οι Βελλίδης, Σκόνδρας, Χατζηισαΐας, Τζιόλης, ενώ στα πιτς βρίσκεται ο Τζαβέλλας, κάτι που σημαίνει πως μόνο οι Κίτσιου, Τσίμιροτ, Πέλκας, Αθανασιάδης είναι πιθανόν να αγωνιστούν ξανά σε σχέση με το ματς του Φεβρουαρίου.

Διαβάστε ακόμη...