«ΠΑΟΚΑΡΑ για πάντα»

Από inpaok.com: H αποστολή στην Πολωνία για την κάλυψη του αγώνα του μπασκετικού ΠΑΟΚ με τη Ρόσα Ράντομ ήταν η ευκαιρία για να βρεθώ στη Βαρσοβία.
Πηγή: inpaok.com
«ΠΑΟΚΑΡΑ για πάντα»

Το Ράντομ ήταν 120 χλμ νότια από την πολωνική πρωτεύουσα, αλλά στην επιστροφή για Ελλάδα έκανα μία μεγαλύτερη στάση εκεί και είχε την ευκαιρία να βρεθώ από κοντά και έναν φίλο από τα παλιά: τον Μάρτσιν Μίετσελ!

Ο Πολωνός, στα 41 του πια, είναι προπονητής και ιδιοκτήτης των δικών του Ακαδημιών που ονομάζονται «STF Champion». Συνιδιοκτήτης είναι ο Ματσέι Μπικόφσκι, ο οποίος είχε παίξει στην Ελλάδα σε ΟΦΗ, Παναθηναϊκό, Βέροια και Διαγόρα Ρόδου. Το «STF» σημαίνει «Szkola Techniki Futbolu» δηλαδή «Σχολή Τεχνικής Ποδοσφαίρου». Μαζί πήραν μία έκταση σε ένα προάστιο της Βαρσοβίας και μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα το έχουν μετατρέψει σε έδρα της Ακαδημίας, η οποία λειτουργεί από το 2007 και πλέον αριθμεί περίπου 300 παιδιά στις τάξεις της!

Εκεί συναντηθήκαμε και η πρώτη διαπίστωση είναι πως παρότι ο Μάρτσιν Μίετσελ λείπει 9 χρόνια από την Ελλάδα (το καλοκαίρι του 2007 πήρε μεταγραφή από τον Δικέφαλο στη Μπόχουμ) έχει πάντα στην καρδιά του τον ΠΑΟΚ και παρακολουθεί όσο καλύτερα μπορεί την πορεία της ομάδας και τις εξελίξεις!

Τα είπαμε για αρκετή ώρα...

Και στο χώρο της Ακαδημίας του, και μετά για καφέ και φαγητό και στο τέλος μέχρι και στο αεροδρόμιο όπου με «πέταξε» για να προλάβω το αεροπλάνο της επιστροφής για την Ελλάδα.

Μιλήσαμε για πολλά πράγματα, με επίκεντρο τον ΠΑΟΚ και ανανεώσαμε το ραντεβού μας για να τα πούμε στο άμεσο μέλλον και στη Θεσσαλονίκη, όπου θέλει να έρθει για να δει κάποιο ματς του ΠΑΟΚ για να ξαναζήσει από κοντά την ατμόσφαιρα της Τούμπας, που του έχει λείψει όπως έλεγε, αλλά δεν πρόκειται να ξεχάσει ποτέ...

Ο Πολωνός το 2013 πήρε το πτυχίο προπονητικής. Πλέον είναι κάτοχος διπλώματος προπονητή «UEFA A», έχει τη δική του Ακαδημία αλλά αναπολεί και την ποδοσφαιρική του καριέρα στην οποία έπαιξε συνολικά σχεδόν 450 επίσημα ματς και πέτυχε περίπου 120 γκολ.

«ΕΔΩ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΦΡΑΠΕ...»

Ο χώρος που πήραν μαζί με τον Μπικόφσκι για να κάνουν την έδρα και τα γήπεδα της Ακαδημίας είναι στα περίχωρα της Βαρσοβίας (κάτι σαν τη Νέα Μεσημβρία ας πούμε...). Πριν τρεις μήνες, πριν βάλουν χλοοτάπητα η έκταση ήταν ένα... χωράφι με πατάτες! Κυριολεκτικά! Κι όμως μέσα σε 100 περίπου μέρες τα γήπεδα είναι έτοιμα για τις ανάγκες της Ακαδημίας. Όταν έφτασα εκεί για να τον συναντήσω ήταν πάνω σε ένα μικρό τρακτέρ και «πατούσε» τον χλοοτάπητα για να στρώσει καλύτερα στα ανοιχτά γήπεδα. Δε θα μείνουν όμως μόνο σε αυτά...

«Ετοιμάζουμε και ένα κλειστό γήπεδο διαστάσεων 60Χ30 μέτρα. Εδώ στην Πολωνία ο χειμώνας είναι βαρύς και δεν μπορούν τα παιδάκια να προπονούνται έξω. Για πέντε περίπου μήνες έχει πολύ κρύο. Έτσι φτιάχνουμε και ένα κλειστό γήπεδο για τις ανάγκες της Ακαδημίας μας», εξήγησε. Πόσο θα κοστίσει αυτό; «Περίπου 120.000 ευρώ! Εξαρτάται πόσο μεγάλο είναι αυτό. Η Λέγκια έχει ένα κλειστό γήπεδο 110Χ60 μέτρα, το οποίο κόστισε σχεδόν 3-4 φορές περισσότερο. Αλλά είναι απαραίτητο για τον πολωνικό χειμώνα...». Εκείνη την ώρα φτάσαμε σε ένα καφέ – ρεστοράν κοντά στις εγκαταστάσεις της Ακαδημίας του. «Να ξέρεις ότι εδώ δεν έχει ούτε ήλιο, ούτε φραπέ...», είπε γελώντας. Πάντα είχε χιούμορ... Θυμάμαι το 2007 όταν ο ΠΑΟΚ είχε πάρει τον Ίντιο, τον Πια και δοκίμαζε κάτι άλλους απίθανους παίκτες ότι μου είχε πει πως είναι αδύνατον να φτιάξεις καλή ομάδα παίρνοντας παίκτες μόνο από κασέτες και DVD. «Αν φτιάξω κι εγώ ένα video με τις καλύτερες στιγμές μου, μπορεί να νομίζει κάποιος ότι είμαι ο Μαραντόνα», είχε σχολιάσει τότε με καυστικό χιούμορ.

Η ΕΠΑΦΗ ΜΕ ΤΟΝ ΑΛΕΞΑΝΔΡΙΔΗ

-Έχεις σκεφτεί να συνεργαστείς με τις Ακαδημίες του ΠΑΟΚ;

«Όλα είναι πιθανά. Γιατί όχι; Έχω ήδη κάνει μία επαφή με έναν άνθρωπο του ΠΑΟΚ (τον Κυριάκο Αλεξανδρίδη), σε ένα τουρνουά που βρεθήκαμε στη Γερμανία και είπαμε ότι θα μιλήσουμε ξανά για να δούμε σε ποιο επίπεδο μπορεί να συνεργαστούμε».

-Τι στόχο έχεις στην Ακαδημία;

«Το όνειρό μας είναι να μπορέσουμε να βγάλουμε παίκτες που σε λίγα χρόνια να μπορέσουν να παίξουν και στην Εθνική ομάδα της Πολωνίας. Δουλεύουμε με παιδιά από την ηλικία των 5 ετών. Προς το παρόν έχουμε παιδιά ηλικίας μέχρι 13 ετών, αλλά σταδιακά μεγαλώνουμε ως Ακαδημία και θα ανέβουμε και σε μεγαλύτερες ηλικίες. Θεωρώ ότι πολλά από τα παιδιά που έχουμε τώρα θα τα προπονούμε μέχρι την ηλικία των 16-17 ετών. Μετά θα δούμε τι θα κάνουν. Αν θα πάνε κάποια από τα αυτά σε μεγαλύτερες ομάδες με προοπτικές για να κάνουν καριέρα και σε επαγγελματικό επίπεδο».

«ΜΙΡΟ, Ο ΕΛΛΗΝΑΣ!»

-Έχετε επικοινωνία με τον Σνάουτνσερ;

«Ναι τα λέμε τηλεφωνικά και ορισμένες φορές και από κοντά. Χαίρομαι που τον βλέπω να ανεβαίνει μέσα στον ΠΑΟΚ. Αφού σταμάτησε το ποδόσφαιρο ξεκίνησε από τις Ακαδημίες και πλέον είναι βοηθός προπονητή στην πρώτη ομάδα. Είναι καλός στη δουλειά και του αρέσει πολύ αυτό που κάνει».

-Πλέον ο Μίρο βρίσκεται στη Θεσσαλονίκη εδώ και 13 χρόνια!

«Είναι φοβερό γιατί δεν ήθελε να έρθει στην Ελλάδα! Με είχε πάρει τηλέφωνο και με ρωτούσε κάποια πράγματα όταν ήταν να έρθει από τον Ηρακλή το 2003. Τελικά πείστηκε να έρθει στη Θεσσαλονίκη και πλέον έχει γίνει μόνιμος κάτοικος Ελλάδας... Εγώ έφυγα, αλλά αυτός συνεχίζει να ζει στη Θεσσαλονίκη. Ο γιος του παίζει μπάλα στις Ακαδημίες του ΠΑΟΚ, ο ίδιος είναι βοηθός προπονητή και μιλάει καλά τα ελληνικά πλέον, οπότε έχει γίνει κανονικός Έλληνας!».

«Ο ΠΑΟΚ ΣΤΗΝ ΚΑΡΔΙΑ ΜΟΥ»

-Σου λείπει ο ΠΑΟΚ; Σου λείπει η ατμόσφαιρα της Τούμπας; Η Θεσσαλονίκη;

«Φυσικά! Όλα αυτά μου λείπουν! Στο κινητό μου έχω μία εφαρμογή που με ενημερώνει πάντα για τα αποτελέσματα του ΠΑΟΚ! Μαζί με τη Λέγκια είναι οι δύο ομάδες που έχω στην καρδιά μου. Στο facebook πολλοί φίλοι του ΠΑΟΚ μου γράφουν μηνύματα και μου ποστάρουν βιντεάκια από την ομάδα αλλά και από παρελθόν. Μετά κι εγώ με τη σειρά μου τα δείχνω στους Πολωνούς για να δουν τι σημαίνει ΠΑΟΚ και πως είναι η Τούμπα. Και η Λέγκια έχει φοβερή ατμόσφαιρα στο γήπεδό της και ο κόσμος της είναι πολύ φανατικός. Σε αυτά μοιάζουν οι δύο αγαπημένες μου ομάδες. Οι οπαδοί είναι τρελοί».

«Η ΠΑΡΟΣ ΤΗΣ ΒΑΡΣΟΒΙΑΣ»

-Ελλάδα κατεβαίνεις καθόλου;

«Από το 2007 που πήρα μεταγραφή από τον ΠΑΟΚ για τη Μπόχουμ έχω έρθει 2-3 φορές στη Θεσσαλονίκη, αλλά έχω πάει και σε άλλα μέρη της Ελλάδας. Μύκονο, Ρόδο... Κάθε 2-3 χρόνια κατεβαίνω στην Ελλάδα με την οικογένειά μου, γιατί και αυτοί έχουν αγαπήσει τη χώρα. Και τους Έλληνες. Εδώ στη Βαρσοβία έχουμε ένα πολύ καλό ελληνικό εστιατόριο, που λέγεται Πάρος. Υπάρχουν κι άλλα ελληνικά μαγαζιά στην Πολωνία, αλλά αυτό είναι το κάτι άλλο. Εκτός από καλό ελληνικό φαγητό, μετά από κάποια ώρα μαζεύουν τα τραπέζια και γίνεται χαμός! Όπως στην Ελλάδα. Ο κόσμος ανεβαίνει πάνω στα τραπέζια για χορό και σπάμε πιάτα, πετάμε χαρτοπετσέτες κτλ! Πηγαίνω τακτικά εκεί και το 80% του κόσμου είναι Πολωνοί που τους αρέσει ο ελληνικός τρόπος διασκέδασης. Επειδή περνάω καλά εκεί, πήγα μία φανέλα μου στον Έλληνα DJ του μαγαζιού. Με ευχαρίστησε, αλλά μου είπε ότι ήταν Άρης! Μετά του θύμισα τα γκολ που έβαλα με τον ΠΑΟΚ απέναντι στον Άρη και του έκανα πλάκα...»

«ΕΡΩΤΑΣ ΜΕ ΤΗΝ ΠΡΩΤΗ ΜΑΤΙΑ ΜΕ ΠΑΟΚ»

-Όταν σε ρωτάνε στην Πολωνία τι είναι ο ΠΑΟΚ, πως τον περιγράφεις;

«Έχω αγωνιστεί σε αρκετές ομάδες, αλλά πάντα λέω ότι στην καρδιά μου έχω μόνο τη Λέγκια και τον ΠΑΟΚ! Αυτοί οι σύλλογοι έχουν κάτι το ξεχωριστό. Ο κόσμος, η τρέλα του, η ατμόσφαιρα, αυτά κάνουν τον ΠΑΟΚ να ξεχωρίζει και να έχει ξεχωριστή θέση στην καρδιά μου. Και αυτό δεν πρόκειται να αλλάξει ως το τέλος της ζωής μου...»

-Τι κάνει τον ΠΑΟΚ τόσο ξεχωριστό; Έχεις σκεφτεί ποτέ τι ήταν αυτό που έκανε να νιώσεις τόσο έντονα συναισθήματα για τον Δικέφαλο;

«Όταν είχα πρωτοέρθει στην Ελλάδα το 2002 για τον Ηρακλή, δεν ήξερα τον ΠΑΟΚ. Είχα πάρει τηλέφωνο τον Βαζέχα για να τον ρωτήσω για τον Ηρακλή και μου είχε πει ότι τότε ήταν μία καλή ελληνική ομάδα, οπότε ήρθα. Στην πρεμιέρα της πρώτης μου σεζόν στη Θεσσαλονίκη παίζαμε νωρίς το απόγευμα με τον ΟΦΗ. Ο Ηρακλής κέρδισε με 3-0 και εγώ πέτυχα το πρώτο μου γκολ στην Ελλάδα. Αργότερα το ίδιο βράδυ έπαιζε ο ΠΑΟΚ με τον Παναθηναϊκό στην Τούμπα. Ο μεταφραστής που είχα στον Ηρακλή ήταν ΠΑΟΚτσής και μου είπε να πάμε μαζί να δούμε το ντέρμπι. Έπαθα πλάκα! Ο ΠΑΟΚ κέρδισε με 4-1 τον Παναθηναϊκό και μαζί κέρδισε κι εμένα! Ήταν τρελό αυτό που γίνονταν στην Τούμπα! Όταν είδα αυτήν την ατμόσφαιρα, με 30.000 κόσμο στις κερκίδες και την τρέλα που επικρατούσε, είπα αμέσως ότι θέλω να παίξω κι εγώ εδώ για τον ΠΑΟΚ. Τελικά αυτό έγινε περίπου 2,5 χρόνια. Δε με ήθελε άλλο ο Ηρακλής, είχε και οικονομικά προβλήματα και έτσι πήγα στον ΠΑΟΚ τον Ιανουάριο του 2005, για να δεθώ πάρα πολύ με την ομάδα και τον κόσμο. Ήδη όμως η ομάδα με είχε κερδίσει από την πρώτη φορά που την παρακολούθησα σε εκείνο το ματς με τον Παναθηναϊκό. Ήταν έρωτας με την πρώτη ματιά!»

«CHAMPIONS LEAGUE ΚΑΙ ΤΙΤΛΟΙ»

-Αυτήν την Κυριακή υπάρχει το μεγάλο ντέρμπι του Ολυμπιακού με τον ΠΑΟΚ στο Καραϊσκάκη...

«Το ξέρω, και πριν έπαιξε ο ΠΑΟΚ με τον Ηρακλή στην Τούμπα και κέρδισε με 1-0. Μπορούσε να πετύχει περισσότερα γκολ από όσα έμαθα, γιατί δεν είδα το ματς. Λείπουν από την ομάδα κάποια πιο μεγάλα ονόματα για να μπορέσει να κάνει ένα βήμα παραπέρα. Αυτήν την αίσθηση έχω. Το γήπεδο ήταν γεμάτο;»

-Όχι πλήρως, καθώς είναι κλειστή λόγω τιμωρίας ως το τέλος Οκτώβρη η Θύρα 4...

«Πάλι; Πάντα έτσι ήταν! Και όταν έπαιζα εγώ στον ΠΑΟΚ κάθε τόσο παίζαμε χωρίς κόσμο λόγω τιμωρίας».

-Εσύ ήσουν στον ΠΑΟΚ σε δύσκολα χρόνια. Τότε ο κόσμος κυνηγούσε τον Γιάννη Γούμενο και η ομάδα είχε πολλά και σοβαρά οικονομικά προβλήματα. Τώρα έχει έναν ισχυρό μεγαλομέτοχο, τον Ιβάν Σαββίδη και όχι απλά δε χρωστάει τίποτα και πουθενά, αλλά και όλες οι πληρωμές γίνονται στην ώρα τους...

«Όντως την εποχή που ήμουν στον ΠΑΟΚ ήταν πολύ δύσκολα τα πράγματα από οικονομικής άποψης. Και αυτό δημιουργούσε προβλήματα σε πολλούς τομείς. Και στον Ηρακλή υπήρχαν οικονομικά προβλήματα, αλλά νομίζω ότι σε αυτόν συνεχίζουν να υπάρχουν. Όπως και να έχει πέρασα πέντε υπέροχα χρόνια στην Ελλάδα και δέχθηκα περισσότερο με τον ΠΑΟΚ, όπου έπαιξα 2,5 χρόνια. Χαίρομαι που βλέπω ότι τα πράγματα στην ομάδα πάνε καλά, αλλά ακόμη δεν έχουμε δει τον ΠΑΟΚ στο Champions League ή να παίρνει κάποιον τίτλο. Ελπίζω ότι με τον μεγαλομέτοχο που έχει χρήματα θα τα καταφέρει. Το θέμα είναι να κάνει καλή ομάδα για να πάει καλά στο Champions League και όχι όπως η Λέγκια, που μπήκε στους ομίλους φέτος και τρώει ένα σωρό γκολ. Ο ΠΑΟΚ θα πρέπει να κάνει δυνατή ομάδα για να παίξει στο Champions League και να μην διασύρεται όπως η Λέγκια στην οποία υπάρχει μεγάλη γκρίνια. Δεν ήταν έτοιμη γι' αυτήν την διοργάνωση».

Η ΑΠΟΡΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΕΙΨΗ ΜΕΓΑΛΩΝ ΟΝΟΜΑΤΩΝ

«Γιατί δεν παίρνει πιο μεγάλους σε αξία παίκτες ο ΠΑΟΚ, αφού διαθέτει πλέον ένα άνθρωπο με πολλά χρήματα;», ήταν το επόμενο πράγμα που ρώτησε ο Μίετσελ, προσπαθώντας να μάθει καλύτερα τι γίνεται στην ομάδα. «Λεφτά υπάρχουν, αλλά δεν βλέπω κάποιο μεγάλο γνωστό όνομα στην ομάδα. Πως θα πάρει το πρωτάθλημα έτσι ο ΠΑΟΚ; Πως θα παίξει στο Champions League; Συμφωνώ ότι τα μεγάλα ονόματα δεν κάνουν πάντα την καλύτερη ομάδα, αλλά μέσα σε ένα καλά δουλεμένο σύνολο με έμπειρους παίκτες μαζί με κάποιους ταλαντούχους νεαρότερους, χρειάζεσαι και 2-3 μεγάλα ονόματα για να τραβήξουν όλη την ομάδα προς τα πάνω... Έτσι θα αναδειχθεί καλύτερα και η δουλειά που γίνεται, θα έρθουν και οι τίτλοι, θα έρθει και το Champions League».

«Ο ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΕΧΕΙ ΠΑΝΤΑ ΤΟΥΣ ΔΙΑΙΤΗΤΕΣ ΣΤΟ ΠΛΕΥΡΟ ΤΟΥ»

-Ο Σαββίδης πάντως έχει πει ότι πριν βάλει ακόμη περισσότερα χρήματα στο ποδοσφαιρικό τμήμα (όπου ήδη έχει βάλει περίπου 80 εκ. ευρώ από το καλοκαίρι του 2012 μέχρι τώρα) θέλει να καθαρίσει το ποδόσφαιρο από τα φαντάσματα του παρελθόντος...

«Δεν πιστεύω ότι θα καθαρίσει το ελληνικό ποδόσφαιρο τόσο εύκολα! Έζησα πέντε χρόνια στην Ελλάδα και είδα καλά τι γίνεται. Ο Ολυμπιακός έχει πάντα τους διαιτητές στο πλευρό του. Και μετά ο Παναθηναϊκός και η ΑΕΚ... Δεν καθαρίζει εύκολα αυτή η κατάσταση. Προσωπικά θεωρώ ότι δε θα καθαρίσει ποτέ...

Φέτος πάντως νομίζω ότι είναι η πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια που ο Ολυμπιακός δεν παίζει στο Champions League. Μου φαίνεται περίεργο και σίγουρα θα τους φανεί κι αυτούς τώρα που δε θα πάρουν τα πολλά εκατομμύρια της διοργάνωσης...»

-Εκτός Champions League είχε μείνει και το 2010...

«Αν θέλουν να καθαρίσουν πραγματικά το ελληνικό ποδόσφαιρο, πρέπει να κρατήσουν μόνο τις 4-5 ομάδες που δεν έχουν οικονομικά προβλήματα και να ρίξουν όλες τις άλλες! Αλλά μετά με ποιους θα παίζουν αυτές; Έτσι τα πράγματα μένουν όπως έχουν και δεν αλλάζουν... Έπεσε ο Άρης, έπεσε ο Ηρακλής, έπεσε η ΑΕΚ, όλοι είχαν μεγάλα χρέη αλλά και πάλι υπάρχουν κι άλλες ομάδες με χρέη. Είναι ένας φαύλος κύκλος...»

«ΕΥΧΟΜΑΙ ΣΤΟΝ ΠΑΟΚ ΝΑ ΚΕΡΔΙΣΕΙ ΤΟΝ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟ»

-Η πρώτη ελληνική ομάδα που κέρδισε τον Ολυμπιακό μέσα στο ανακαινισμένο Καραϊσκάκη ήταν ο ΠΑΟΚ! Θυμάσαι ποιο ματς ήταν;

«Ναι το θυμάμαι! Ήταν ένα παιχνίδι χωρίς κόσμο στις κερκίδες λόγω τιμωρίας του Ολυμπιακού! (σ.σ.: 16/10/2005, Ολυμπιακός – ΠΑΟΚ 1-2). Είχα κάνει καλό ματς και κερδίσαμε δίκαια. Και τα δύο γκολ τα είχε βάλει εκείνος ο κοντός ο Έλληνας που είχε έρθει από τον Παναθηναϊκό. Πως τον έλεγαν να δεις...»

-Ο Παντελής Κωνσταντινίδης!

«Ναι αυτός ήταν! Έβαλε δύο γκολ με ασίστ του Σικαμπάλα! Είχα κι εγώ ένα δοκάρι στην αρχή του αγώνα. Χάναμε με 1-0 αλλά βάλαμε δύο γκολ στο δεύτερο ημίχρονο και κερδίσαμε. Εύχομαι στον ΠΑΟΚ να τα καταφέρει και φέτος. Ξέρω ότι υπάρχει μεγάλο μίσος από παλιά μεταξύ του ΠΑΟΚ και του Ολυμπιακού. Αλλά ο Ολυμπιακός όσο τον θυμάμαι εγώ παρότι είχε πάντα καλή ομάδα και καλούς παίκτες (ορισμένους τοπ επιπέδου) είχε πάντα και τη βοήθεια των διαιτητών και αυτό δεν ήταν δίκαιο για τις υπόλοιπες ομάδες».

-Ο ΠΑΟΚ πάντως είναι η μοναδική ομάδα που έχει κερδίσει τέσσερις φορές τον Ολυμπιακό στο ανακαινισμένο Καραϊσκάκη...

«Ο ΠΑΟΚ πάντα είχε μία μεγάλη δυναμική, ακόμη και όταν δεν είχε την καλύτερη ομάδα στο πρωτάθλημα. Έχει μεγάλο κόσμο, μεγάλη ιστορία και μεγάλο όνομα. Έχει ειδικό βάρος ως σύλλογος. Εύχομαι να κάνει και καλύτερη ομάδα για να φτάσει στην κορυφή και να μπορεί να κερδίζει κάποιους τίτλους που του λείπουν...».

«ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΚΑΙ ΔΙΑΙΤΗΣΙΑ ΠΑΝΕ ΠΑΚΕΤΟ...»

-Τι πρέπει να κάνει ο ΠΑΟΚ για να φτάσει στην κορυφή;

«Προφανώς δεν είναι τόσο εύκολο, γιατί έχοντας πλέον έναν άνθρωπο που βάζει πολλά χρήματα θα μπορούσε να τα έχει καταφέρει ήδη μετά από 4-5 χρόνια. Ο Ολυμπιακός είχε πάντα και την εύνοια της διαιτησίας. Πάνε μαζί πακέτο, όπως ο ήλιος με την Ελλάδα! Εκτός αυτού όμως έφερνε πάντα τα τελευταία χρόνια και ορισμένα μεγάλα ονόματα. Για να κάνεις καλή ομάδα χρειάζεσαι και καλούς παίκτες μαζί με την καλή χημεία. Η Λέγκια πήρε το πρωτάθλημα στην Πολωνία, πήγε στο Champions League, αλλά δεν ήταν έτοιμη για τόσο υψηλό επίπεδο και δεν είχε το υλικό για να σταθεί εκεί. Ο ΠΑΟΚ πρέπει να κάνει ομάδα ικανή να κερδίσει το ελληνικό πρωτάθλημα αλλά παράλληλα να μπορεί να σταθεί και επάξια μεταξύ των κορυφαίων συλλόγων της Ευρώπης».

Κάπου εκεί ο Μίετσελ θυμήθηκε και τον Σέρβο επιθετικό, Ντάνιελ Λουμπόγια.

«Στη Λέγκια είχε έρθει κάποια στιγμή πριν 2-3 χρόνια ο Λουμπόγια. Έκανε τη διαφορά και ας μην ήταν τοπ παίκτης. Ήταν πολύ καλός όμως για την Πολωνία. Τον θυμάσαι; Όταν ήμουν στον ΠΑΟΚ είχαμε παίξει με την Στουτγάρδη στην Τούμπα και ενώ κερδίζαμε με 1-0 μας έβαλε αυτός δύο γκολ και οι Γερμανοί κέρδισαν το παιχνίδι... Μετά το ματς αλλάξαμε φανέλες και όταν ήρθε στη Λέγκια και βρεθήκαμε μαζί κάποια στιγμή θυμηθήκαμε εκείνο το παιχνίδι»

«ΠΡΟΠΟΝΗΤΗΣ ΑΝΤΙ ΓΙΑ ΜΑΝΑΤΖΕΡ»

-Πριν ασχοληθείς με τις Ακαδημίες, είχες συνεργαστεί με κάποιο μανατζερικό γραφείο για να εκπροσωπείς παίκτες;

«Ναι, συνεργάστηκα για λίγο με κάποιον μάνατζερ, αλλά δεν έμεινα τελικά σε αυτόν τον χώρο. Ήθελα να ασχοληθώ με τις Ακαδημίες και δεν είχα χρόνο να τα κάνω και τα δύο. Προτίμησα να συγκεντρωθώ στα μικρά παιδιά, γιατί είναι κάτι που μου αρέσει περισσότερο και το βρίσκω πιο ενδιαφέρον. Χτίζουμε κάτι για το μέλλον και αυτό είναι σημαντικό. Δουλεύουμε για να βγάλουμε ταλέντα και μετά να τα βοηθήσουμε να φτάσουν στο πιο υψηλό επίπεδο. Στόχος μας είναι να βρούμε παιδιά που θα τα βοηθήσουμε να φτάσουν μέχρι την εθνική Πολωνίας».

«ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΝΕΟ ΓΗΠΕΔΟ Ο ΠΑΟΚ»

Του φάνηκε περίεργο όταν ενημερώθηκε ότι ο Ιβάν Σαββίδης βάζει πλέον στον ΠΑΟΚ 2 εκ. κάθε χρόνο μόνο για τις Ακαδημίες, έχει δικό του προπονητικό κέντρο κτλ Ότι υπάρχουν 60 συνεργαζόμενες Ακαδημίες με τον Δικέφαλο, 13 προπονητικά κέντρα της ομάδας σε όλη την Ελλάδα, κοιτώνες φιλοξενίας για παιδιά που έρχονται από την περιφέρεια και το εξωτερικό και άλλες μοναδικές ανέσεις.

– Το επόμενο μεγάλο πρότζεκτ είναι η νέα Τούμπα. Ανακαίνιση ή νέο γήπεδο αλλού...

«Αυτό το θέμα συζητιόνταν και όταν ήμουν εγώ παίκτης στον ΠΑΟΚ! Σχεδόν 10 χρόνια μετά υπάρχει η ίδια συζήτηση. Ίσως τώρα βέβαια μπορεί να υλοποιηθεί κάτι τέτοιο, καθώς υπάρχει ένας άνθρωπος στην ομάδα που έχει πολλά λεφτά. Μακάρι να γίνει ένα νέο γήπεδο στην Τούμπα, η οποία είναι ένα ιστορικό μέρος. Ο ΠΑΟΚ πάντως χρειάζεται ένα νέο πιο σύγχρονο γήπεδο».

«Ο ΑΡΗΣ ΠΟΥ ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ ΤΩΡΑ;»

«Ο Άρης που βρίσκεται τώρα;», ρώτησε με απορία κάποια στιγμή ο Μάρτσιν Μίετσελ. Τον ενημερώσαμε ότι φέτος ανέβηκε στη Β' Εθνική μετά από δύο χρόνια που έπαιξε στη Γ' Εθνική. «Είναι τρελό αυτό που συμβαίνει στην Ελλάδα», τόνισε έκπληκτος ο Πολωνός και συνέχισε: «Τα τελευταία χρόνια έχουν πέσει η ΑΕΚ, ο Ηρακλής, ο Άρης, ο ΟΦΗ... Η ΑΕΚ και ο Ηρακλής ξανανέβηκαν στην πρώτη κατηγορία, αλλά έχει αλλάξει εντελώς ο χάρτης του ελληνικού ποδοσφαίρου. Όταν ήμουν εγώ στην Ελλάδα η Θεσσαλονίκη είχε τέσσερις ομάδες στην Α' Εθνική: ΠΑΟΚ, Ηρακλή, Άρη και Απόλλωνα Καλαμαριάς. Τώρα έχει μόνο δύο και πρόπερσι είχε μόνο μία, τον ΠΑΟΚ! Μπαίνω να δω αποτελέσματα από το πρωτάθλημα και κάποιες ομάδες δεν τις έχω ξανακούσει! Ο Άρης είναι από τις ομάδες που πρέπει να είναι στην πρώτη κατηγορία. Όπως και η ΑΕΚ, ο Ηρακλής κτλ. Αλλιώς είναι ένα παιχνίδι του ΠΑΟΚ με τον Άρη, την ΑΕΚ ή τον Ηρακλή και αλλιώς με μία άλλη ομάδα μικρότερη ομάδα...»

-Πότε θα έρθεις να δεις ένα ματς του ΠΑΟΚ στην Τούμπα;

«Συνήθως όταν έρχομαι είναι σε διακοπή το πρωτάθλημα! Ή θα είναι καλοκαίρι ή γιορτές όπως τα Χριστούγεννα και δεν υπάρχουν αγώνες. Θέλω να έρθω κάποια στιγμή, να δουν και οι κόρες μου (που έχουν μεγαλώσει πια...) από κοντά την Τούμπα και τι ατμόσφαιρα κάνουν οι οπαδοί του ΠΑΟΚ. Έχουν σχολείο όμως, εγώ έχω δουλειές και δεν είναι εύκολο να βρούμε κάποια μέρα που να μας βολεύει όλους. Κάποια στιγμή θα βρω τον χρόνο να έρθω στην Τούμπα ξανά...».

«ΣΙΚΑΜΠΑΛΑ ΚΑΙ ΜΕΓΚΑΧΕΝΤ»

«Ο Σικαμπάλα τι έγινε; Μαθαίνεις νέα του;» ρώτησε ο Μίετσελ. «Ήταν μεγάλο ταλέντο, αλλά στο ποδόσφαιρο πρέπει να έχεις και σωστή νοοτροπία για να προοδεύσεις. Αυτός δεν είχε σωστή νοοτροπία και γι' αυτό δεν έπαιξε σε κάποια μεγάλη ευρωπαϊκή ομάδα, κάνοντας καριέρα μόνο στην Αίγυπτο μετά τον ΠΑΟΚ». Ο Πολωνός θυμήθηκε και τον Μέγκαχεντ: «Κι αυτός είχε τη δική του τρέλα! Πριν λίγα χρόνια με πήρε τηλέφωνο ο προπονητής της Γκντανσκ για να με ρωτήσει για τον Αμίρ. Του είπα ότι είχαμε παίξει μαζί, αλλά πριν αρκετά χρόνια. Τελικά ήρθε και δοκιμάστηκε αλλά κόπηκε λόγω κιλών μετά από 2-3 προπονήσεις...».

«ΑΛΛΟ ΠΟΛΩΝΙΑ ΑΛΛΟ ΕΛΛΑΔΑ...»

-Στο Ράντομ δεν είδα καθόλου κόσμο στους δρόμους, παρότι είναι μία πόλη 100.000 κατοίκων. Που ήταν όλοι αυτοί;

«Στην Πολωνία δεν είναι τα πράγματα όπως στην Ελλάδα. Οι Πολωνοί μετά τη δουλειά πηγαίνουν σπίτι. Γι' αυτό δεν βλέπεις κόσμο στους δρόμους. Ειδικά το Ράντομ, είναι και πιο μικρή πόλη, δεν είναι όπως η Βαρσοβία που έχει 2 εκ. κόσμο. Στην Ελλάδα όλοι είναι πάντα για καφέ, και τα μπαρ, τα κλαμπ και τα μπουζούκια είναι πάντα γεμάτα! Ακόμη και μέσα στην οικονομική κρίση. Αυτό δεν μπορώ να καταλάβω πως γίνεται. Θυμάμαι ότι όταν ήμουν στην Ελλάδα έπαιρνα ένα φίλο μου τηλέφωνο, τον ρωτούσα που είναι και μου έλεγε στη δουλειά. Κι όμως έφευγε και έρχονταν για καφέ μαζί μου! Πάντα έβρισκε τρόπο, όπως οι περισσότεροι! Σίγουρα παίζει ρόλο και ο καιρός. Στην Ελλάδα έχει φοβερό καιρό, όχι όπως εδώ. Αυτό είναι ευχή και κατάρα μαζί. Είναι ωραία λόγω του καιρού, αλλά σε κάνει να θέλεις να βγεις περισσότερο έξω να πας για καφέ, για ποτό κτλ και να αφήνεις τις δουλειές σου».

ΓΚΟΛΤΖΗΣ ΣΤΑ ΝΤΕΡΜΠΙ

«Στην Ελλάδα έχω βάλει γκολ απέναντι σε όλους τους μεγάλους αντιπάλους και σε όλα τα ντέρμπι. Στη Θεσσαλονίκη είχα κάνει παράδοση...», θυμήθηκε. Ο Μάρτσιν Μίετσελ είναι ένας από τους δύο παίκτες του ΠΑΟΚ που έχουν κάνει χατ τρικ σε ματς με τον Ηρακλή από το 1959 που ξεκίνησε το πρωτάθλημα της Α' Εθνικής. Ο άλλος ήταν ο Ασλανίδης τη δεκαετία του '70. Ο Πολωνός το έκανε στις 26/8/2006 στη νίκη του Δικέφαλου με 3-1 στην Τούμπα. «Μου άρεζε να παίζω στα ντέρμπι. Στους αγώνες με τις άλλες ομάδες της Θεσσαλονίκης είχα βάλει αρκετά γκολ. Ως παίκτης του Ηρακλή είχα σκοράρει δύο φορές απέναντι στον ΠΑΟΚ. Ως παίκτης του ΠΑΟΚ είχα σκοράρει απέναντι σε όλους!»

Ψάξαμε λίγο και βρήκαμε ότι είχε απόλυτα δίκαιο. Έβαζε πολλά γκολ στα μεγάλα παιχνίδια!

ΜΕ ΗΡΑΚΛΗ ΕΙΧΕ ΣΚΟΡΑΡΕΙ ΣΤΑ ΝΤΕΡΜΠΙ:

14/9/2002:Ηρακλής – Ολυμπιακός 2-2

10/11/2002: Ηρακλής – ΠΑΟΚ 1-1 (ένα γκολ)

19/1/2003: Ηρακλής – Άρης 4-0

13/9/2003: Ηρακλής – ΑΕΚ 2-2

17/3/2004 Ηρακλής – ΑΕΚ 2-3 (Κύπελλο)

21/3/2004: Ηρακλής – Άρης 6-0 (και δύο ασίστ)

18/4/2004: Ηρακλής – ΠΑΟΚ 3-0

ΜΕ ΤΟΝ ΠΑΟΚ ΕΙΧΕ ΣΚΟΡΑΡΕΙ ΣΤΑ ΕΞΗΣ ΝΤΕΡΜΠΙ:

27/2/2005: Άρης – ΠΑΟΚ 1-3 (2)

15/5/2005 Απόλλων Καλαμαριάς – ΠΑΟΚ 2-1 (θεωρείται τοπικό ντέρμπι...)

4/12/2005 ΑΕΚ – ΠΑΟΚ 2-1

5/2/2006 ΠΑΟΚ – Ηρακλής 1-0

18/02/06 Λάρισα – ΠΑΟΚ 2-1

14/05/06 ΠΑΟΚ – Απόλλων Καλαμαριάς 1-2

26/8/2006 ΠΑΟΚ – Ηρακλής 3-1 (3)

29/10/2006 Λάρισα – ΠΑΟΚ 1-2 (2)

6/1/2007 ΠΑΟΚ – ΑΕΚ 2-0

17/1/2007 ΠΑΟΚ – Παναθηναϊκός 2-1 (Κύπελλο)

21/1/2007 ΠΑΟΚ – Ολυμπιακός 2-3

11/2/2007 Απόλλων Καλαμαριάς – ΠΑΟΚ 3-1

ΑΔΕΛΦΟΠΟΙΗΣΗ ΟΠΑΔΩΝ ΤΗΣ ΛΕΓΚΙΑ ΜΕ ΤΟΥ ΠΑΟΚ

«Οι οπαδοί της Λέγκια είναι εξίσου τρελοί με τους οπαδούς του ΠΑΟΚ. Γι' αυτό αυτές είναι οι δύο αγαπημένες μου ομάδες», είπε αρκετές φορές ο Μίετσελ στη διάρκεια της κουβέντας μας.

«Είδα video και από το φιλικό του ΠΑΟΚ με την Παρτιζάν στο Βελιγράδι. Είναι φοβερό αυτό που έγινε στις κερκίδες με τους Σέρβους να τραγουδάνε συνθήματα του ΠΑΟΚ. Είπαμε οι οπαδοί του ΠΑΟΚ έχουν ξεχωριστή τρέλα και είναι ωραία αυτή τη αδελφοποίηση που έκαναν με τους οπαδούς της Παρτιζάν που είναι και αυτοί ασπρόμαυροι. Θα ήθελα να παίξουν κάποια στιγμή ένα ματς, στο Champions League, στο Europa League ή ακόμη και φιλικό ο ΠΑΟΚ με τη Λέγκια και να μεσολαβήσω εγώ για να αδελφοποιηθούν οι οπαδοί των δύο ομάδων που έχω στην καρδιά μου. Ίσως γίνουν φίλοι. Είναι το ίδιο τρελοί άλλωστε...».

Ο Πολωνός δεν ήξερε ότι ο ΠΑΟΚ είχε παίξει με τη Λέγκια τη δεκαετία του '70 στο Κύπελλο Κυπελλούχων και μάλιστα την απέκλεισε κιόλας. Στις 19/9/1973 ο Δικέφαλος πήρε ισοπαλία 1-1 μέσα στη Βαρσοβία (είχε προηγηθεί κιόλας με γκολ του Τερζανίδη στο 51′) ενώ στη ρεβάνς της Τούμπας κέρδισε με 1-0 με γκολ του Παρίδη στο 80′ και προκρίθηκε. Μετά πέρασε και το εμπόδιο της Λυών (3-3 στη Γαλλία και νίκη με το εντυπωσιακό 4-0 στην Τούμπα), φτάνοντας στα προημιτελικά του Κυπέλλου Κυπελλούχων όπου αποκλείστηκε από τη Μίλαν (ήττα 3-0 στην Ιταλία και ισοπαλία 2-2 στην Τούμπα).

ΑΤΑΚΕΣ ΜΙΕΤΣΕΛ

***«Και εγώ ήμουν τρελός, αλλά βλέποντας ματς του ΠΑΟΚ με τον Γκαρσία, πιστεύω ότι αυτός είναι δύο φορές τρελός! Τέτοιους θέλει ο ΠΑΟΚ για να πετύχει μεγάλα πράγματα. Τρελούς μέσα στο γήπεδο όπως ο κόσμος του»

***«Στον ΠΑΟΚ αγωνίστηκα σε 30-40 παιχνίδια στην Τούμπα και σχεδόν στα μισά παίζαμε κεκλεισμένων των θυρών λόγω τιμωριών!»

***«Το ψαλιδάκι που είχα βάλει ως παίκτης του ΠΑΟΚ σε μία ήττα με τον Απόλλωνα Καλαμαριάς ήταν ένα από τα καλύτερα γκολ που έχω βάλει στην καριέρα μου. (σ.σ.: ήταν στις 11/2/2007 στο Απόλλων Καλαμαριάς – ΠΑΟΚ 3-1). Το έχω σε video στη σελίδα της Ακαδημίας μου για το βλέπει ο κόσμος και να θυμάται τι μπορούσα να κάνω όταν ήμουν νεότερος...».

ΤΟ ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΤΟΥ

Ο Μάρτσιν Μίετσελ είναι γεννημένος στις 22 Δεκεμβρίου 1975 στην Γκντίνια της Πολωνίας.

Ξεκίνησε την καριέρα του από τη Βίσλα Τσζεφ (1990), συνέχισε στη Λέκια Γκντανσκ (1990-93) και μετά πήγε στην Χούτνικ Βαρσοβίας (1994) όπου ξεχώρισε και μέσα σε έξι μήνες πήρε μεταγραφή στη Λέγκια Βαρσοβίας. Το 1995 πέρασε ένα εξάμηνο ως δανεικός στη Λοντζ (16 ματς, 6 γκολ) αλλά στα υπόλοιπα 5,5 χρόνια στη Λέγκια είχε 51 γκολ σε 173 αγώνες.

Ο Μίετσελ στον Ηρακλή έπαιξε 2,5 χρόνια από το καλοκαίρι του 2002 έως τον Δεκέμβριο του 2004 και σε 78 ματς είχε 20 γκολ. Στον ΠΑΟΚ ήρθε τον Ιανουάριο του 2005 και 75 επίσημα παιχνίδια πέτυχε 25 γκολ.

Τη μισή σεζόν 2005-06 σε 13 αγώνες είχε 5 γκολ, την περίοδο 2005-06 είχε 5 τέρματα σε 30 παιχνίδια και τη σεζόν 2006-07 είχε 15 γκολ σε 32 αγώνες πριν πάρει μεταγραφή για την Μπόχουμ επιστρέφοντας στην Μπουντεσλίγκα. Εκεί αγωνίζονταν και πριν έρθει στην Ελλάδα, καθώς είχε περάσει από την Γκλάντμπαχ τη σεζόν 2001-02 έχοντας 2 γκολ σε 18 παιχνίδια.

Στη Μπόχουμ έμεινε δύο χρόνια (2007-09) έχοντας 6 γκολ σε 37 συμμετοχές, και μετά επέστρεψε στη Πολωνία. Τη σεζόν 2009-10 έπαιξε ξανά στη Λέγκια (23 ματς, 5 γκολ) και τελικά έκλεισε την επαγγελματική του καριέρα στη Λοντζ παίζοντας δύο ακόμη χρόνια (2010-12) με 14 γκολ σε 47 παιχνίδια, ενώ μετά το 2012 είχε κάποια ματς και στη UKS Λαντί.

Είχε 5 συμμετοχές στην Εθνική Πολωνίας (1996-2002) με ένα γκολ.

Ο Μίετσελ είναι παντρεμένος με την Άννα. Έχουν δύο κόρες, την Βικτόρια (14 ετών) και τη Λάουρα (9 ετών).

Διαβάστε ακόμη...