Απόρρητη κατάθεση φέρνει νέες συλλήψεις για το Noor 1

Από sdna.gr: Μια άγνωστη μέχρι σήμερα μυστική κατάθεση από τον «μάρτυρα υπό προστασία», οδηγεί σε νέες συλλήψεις χρηματοδοτών και άλλων πρωταγωνιστών της υπόθεσης του ναρκοπλοίου «Noor 1», όπως αποκαλύπτει το ΒΗΜΑ της Κυριακής.
Πηγή: sdna.gr
Απόρρητη κατάθεση φέρνει νέες συλλήψεις για το Noor 1

Ένα νέο ρεπορτάζ του Βασίλη Λαμπρόπουλου στο ΒΗΜΑ της Κυριακής έρχεται να φωτίσει σκοτεινές πτυχές της υπόθεσης του ναρκοπλοίου «Noor 1». Μια άγνωστη μέχρι σήμερα κατάθεση του «μάρτυρα υπό προστασία», αναμένεται να οδηγήσει σε νέες συλλήψεις χρηματοδοτών και άλλων πρωταγωνιστών της μεταφοράς δύο τόνων ηρωίνης, αξίας 50 εκατ. ευρώ το καλοκαίρι του 2014.

Συγκεκριμένα, μέσα στις επόμενες μέρες η κατάθεση του συγκεκριμένου μάρτυρα σε συνδυασμό με άλλη υψηλόβαθμου αξιωματικού του Λιμενικού που δόθηκε προ δεκαπενθημέρου στην Εισαγγελία Πειραιά, αλλά και στοιχεία που έχουν αποσταλεί από τουρκικές και άλλες αρχές, οδηγούν στο άνοιγμα νέου φακέλου για την υπόθεση, ο οποίος θα περιλαμβάνει την άμεση άσκηση νέων ποινικών διώξεων και τη σύλληψη κεντρικών προσώπων που μέχρι σήμερα κυκλοφορούν ελεύθεροι. Ο εν λόγω φάκελος θα αφορά κυρίως στα πρόσωπα που προχώρησαν στην αγοραπωλησία της ηρωίνης αλλά και σειρά γεγονότων γύρω από την υπόθεση τα οποία έχουν λάβει χώρα τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό.

Ο μάρτυρας-κλειδί που έδωσε την κατάθεση που οδηγεί στα παραπάνω και δόθηκε στις 23 Νοεμβρίου του 2015, είναι ο 42χρονος εφοπλιστής Ευθύμιος Γιαννουσάκης ο οποίος εκτίει ήδη ποινή ισόβιας κάθειρξης ως ένας από τους βασικούς κατηγορούμενους της υπόθεσης και έχοντας αποδεχθεί την εμπλοκή του. Στην κατάθεσή του αυτή, είχε υποδείξει ουσιαστικά εδώ και ένα χρόνο ποιοι είναι οι «άγνωστοι πρωταγωνιστές του φορτίου της ηρωίνης» και μετά την καθυστέρηση που φάνηκε να υπάρχει εδώ και καιρό στη συγκεκριμένη έρευνα, πλέον (μετά την έκδοση και της απόφασης) η έρευνα επιταχύνεται και πάλι.

Τι περιλαμβάνει η κατάθεση

Ο εφοπλιστής έχει αναφέρει μεταξύ άλλων ότι ένας άλλος επιχειρηματίας, που έχει ήδη καταδικαστεί για την υπόθεση, «μου ζήτησε να δω ορισμένους τύπους στην Κωνσταντινούπολη για να φέρει πετρέλαια κλεμμένα με ένα καράβι που αγόρασε από τον εφοπλιστή Π. (σ.σ. σημειώνεται όνομα Έλληνα επιχειρηματία που δεν είναι κατηγορούμενος για την υπόθεση), χωρητικότητας 7 χιλ. τόνων με το όνομα ''Λένη''. Μου είπε ότι πρόκειται για λαθραία και ότι θα είχαμε μεγάλο κέρδος».

Έπειτα, ο μάρτυρας κάνει αναφορά στις συνεννοήσεις που είχε με δύο άτομα με ονόματα «Άλεξ» και «Γκαμάλ» στην Κωνσταντινούπολη αλλά και σε δύο συναντήσεις του με τον πρώτο από αυτούς στο Ντουμπάι, ενώ πλέον ήταν ήδη σε εξέλιξη το σχέδιο μεταφοράς της ηρωίνης. Στη συνέχεια μιλάει για μια διεύθυνση e-mail που διέθετε ένας από τους δράστες ονόματι Φαρντίν Ριγκαμπάντι, 38χρονος Βρετανός τουρκικής καταγωγής, κάτοχος εστιατορίων στο Λονδίνο αλλά και στην πόλη Ράστατ της Γερμανίας.

«Στο βίντεο που έχω καταγράψει στην Κωνσταντινούπολη με τη συναλλαγή των ναρκωτικών, φαίνονται δύο άτομα που έχουν τα ονόματα Γκαμάλ και Άλεξ. Μου είπαν ότι είναι αδέρφια και ο δεύτερος έχει εστιατόριο στην Αγγλία. Ο Άλεξ έφτασε στην Τουρκία στις 26 Φεβρουαρίου 2014 ή την επόμενη προερχόμενος από την Ολλανδία. Το e-mail του ήταν [email protected]. Ο Άλεξ μου ζήτησε να σβήσω την διεύθυνσή του αυτή γιατί, όπως μου είπε, είναι αληθινή και οδηγεί σε αυτόν λόγω του ότι αυτός δεν έχει σχέση με τέτοιες δουλειές και εκτελεί χρέη μεταφραστή στον αδελφό του, που είναι αυτός που κάνει αυτές τις δουλειές».

Ποιος είναι ο «Γκαμάλ»

Από την περαιτέρω έρευνα των αξιωματικών του Λιμενικού και την πρόσφατη κατάθεση στελέχους της Ασφαλείας Λιμεναρχείου Πειραιά, προκύπτει ότι το άτομο με το όνομα «Γκαμάλ» στο οποίο αναφέρεται ο εφοπλιστής, είναι στενός συγγενής -αλλά πιθανόν να μην είναι αδέρφια- του «Άλεξ» Ριγκαμπάντι. Πρόκειται για τον 42χρονο Τούρκο ιρανικής καταγωγής, Νάτσι Σερίφι Ζιντάστι, ο οποίος είχε συλληφθεί τον Σεπτέμβριο του 2007 για διακίνηση 75 κιλών ηρωίνης.

Ο «Γκαμάλ» είχε δώσει μυστική κατάθεση με το κωδικό όνομα «Ζυγός» τον Οκτώβριο του 2010 για το σκάνδαλο «Εργκένεκον» που αφορούσε στη σχέση στρατιωτικών, αστυνομικών, μελών της τουρκικής μαφίας, παρακρατικών και μελών των «Γκρίζων Λύκων» με τις δολοφονίες αντικαθεστωτικών και Κούρδων αλλά και άλλες παράνομες δραστηριότητες.

Στις 26 Σεπτεμβρίου του 2014, τρεις μήνες μετά την αποκάλυψη της υπόθεσης του Noor 1, δολοφονήθηκαν εν ψυχρώ από δύο δράστες δύο άτομα, η 19χρονη κόρη του Αρζού Σεντί και ο 23χρονος οδηγός του, μια διπλή δολοφονία που σύμφωνα με αναφορές του «Γκαμάλ» αλλά και τα νέα στοιχεία που έχουν αποστείλει οι τουρκικές Αρχές, σχετίζεται με την υπόθεση του Noor 1. Πλην των δύο παραπάνω ατόμων, ακολούθησαν και άλλες δολοφονίες σε Κωνσταντινούπολη και Ολλανδία, όπου φέρεται να βρισκόταν άλλο κεντρικό πρόσωπο στην υπόθεση και όπου τελικά θα κατέληγε το φορτίο της ηρωίνης.

Μετά τα τελευταία στοιχεία που έχουν γίνει γνωστά, πλέον οι δικαστικές αρχές έχουν μπροστά τους την πλήρη εικόνα της σκιώδους υπόθεσης και γνωρίζουν το πλήρες δίκτυο των εμπόρων ναρκωτικών που κρύβεται πίσω από το Noor 1.

TAGS:

Διαβάστε ακόμη...