Μια ζωή… «ασπρόμαυροι» (pics)

Από inpaok.com: Ο ΠΑΟΚ βρίσκεται στο Βελιγράδι, προκειμένου το Σάββατο (8/10 20:30), να πάρει μέρος στο φιλικό – γιορτή με την Παρτιζάν.
Πηγή: inpaok.com
Μια ζωή… «ασπρόμαυροι» (pics)

Οι δύο «ασπρόμαυροι» σύλλογοι που διατηρούν εξαιρετικές σχέσεις μεταξύ τους, θα δώσουν μια ποδοσφαιρική παράσταση φιλίας και αδελφικότητας.

Μπορεί το ίδιο χρώμα, η ίδια θρησκεία και τα ίδια πιστεύω, να είναι το κοινό σημείο αναφοράς των δύο ομάδων. Αυτό όμως δεν είναι το μοναδικό κοινό που μοιράζονται οι δύο σύλλογοι.

ΠΑΟΚ και Παρτιζάν, αποτελούν το σημείο αναφοράς και για οκτώ ανθρώπους του ποδοσφαίρου που έχουν φορέσει την φανέλα και των δύο ομάδων ή έχουν καθίσει στον πάγκο τους.

Η Παρτιζάν τροφοδότης του ΠΑΟΚ

Από το 1975 και τον Μλάντεν Φορτούλα μέχρι το σήμερα και τον Βλάνταν Ίβιτς, οι «ασπρόμαυροι» της Σερβίας, αποτελούν μια πηγή καλών ποδοσφαιριστών που έχουν γράψει την δική τους πορεία στο γήπεδο της Τούμπας.

Έξι ποδοσφαιριστές και ένας προπονητής, είναι το κοινό σημείο αναφοράς του Δικεφάλου και του συλλόγου του Βελιγραδίου. Το INPAOK σας τους παρουσιάζει κατά χρονολογική σειρά, που φόρεσαν την φανέλα του ΠΑΟΚ.

Φορτούλα ο πρώτος

Η αρχή έγινε με τον Μλάντεν Φορτούλα. Ο Βόσνιος τερματοφύλακας, από το 1969 μέχρι και το 1973 υπερασπίστηκε την εστία της Παρτιζάν, καταγράφοντας 23 συμμετοχές.

Μεσολάβησε μια χρονιά στον Πανσερραϊκό (1974-1975), προτού το καλοκαίρι του 1975 φορέσει και πάλι τα «ασπρόμαυρα», αυτή τη φορά για λογαριασμό του Δικεφάλου.

Ο Φορτούλα φόρεσε την φανέλα του ΠΑΟΚ από το 1975 μέχρι και το 1984 σε εννιά χρόνια παρουσίας που του μεταφράζονται σε 216 συμμετοχές, ένα πρωτάθλημα και χιλιάδες αναμνήσεις, για έναν εκ των καλύτερων γκολκίπερ που έχουν περάσει από την Τούμπα.

Ο... Kέμπες του ΠΑΟΚ και της Παρτιζάν

O δεύτερος Σέρβος που ακολούθησε το δρομολόγιο Βελιγράδι – Θεσσαλονίκη (αυτή τη φορά χωρίς ενδιάμεσο σταθμό), ήταν ο Μίλαν Τζούρτζεβιτς. Ο «Κέμπες» όπως ήταν το παρατσούκλι που τον ακολουθούσε, την διετία 1989-1991 φόρεσε την φανέλα της Παρτιζάν, καταγράφοντας 46 συμμετοχές και 16 γκολ.

Το καλοκαίρι του 1991 ο Τζούρτζεβιτς, εντάχθηκε στον ΠΑΟΚ, με τον οποίο πέρασε επίσης μια διετία (1991-1993). Σε αυτό το διάστημα ο Μίλαν Τζούρτζεβιτς, κατέγραψε 45 συμμετοχές και 17 γκολ.

H μικρή παρουσία του Μπόμπαν

Προϊόν των φημισμένων ακαδημιών της Παρτιζάν, ο Σλόμπονταν «Μπόμπαν» Κρισμάρεβιτς, ξεκίνησε τα πρώτα του βήματα στην πρώτη ομάδα των Σέρβων την σεζόν 1983-1984 καταγράφοντας, ωστόσο μόλις 2 συμμετοχές.

Το δεύτερο πέρασμα του Κρισμάρεβιτς από την Παρτιζάν, σαφώς πιο επιτυχημένο, καθώς την διετία 1991-1993 καταγράφει 50 συμμετοχές και 20 γκολ. Ο δρόμος για την καριέρα στην Κύπρο έχει ανοίξει για τον Μπόμπαν.

Μετά το επιτυχημένο πέρασμα του από Απόλλων Λεμεσού, Ένωση Παραλιμνίου και Ανόρθωση, το καλοκαίρι του 1999 έρχεται η στιγμή να βάλει και πάλι τα «ασπρόμαυρα». Αυτή τη φορά για λογαριασμό του ΠΑΟΚ. Στον Δικέφαλο μένει μόνο για ένα εξάμηνο, ωστόσο προλαβαίνει να καταγράψει 15 συμμετοχές με 3 γκολ.

Θρύλος στην Παρτιζάν, προπονητής στον ΠΑΟΚ

Ο Μόμτσιλο Βούκοτιτς αποτελεί αναμφίβολα τον παίκτη – θρύλο της Παρτιζάν. Τρία πρωταθλήματα Γιουγκοσλαβίας, 791 συμμετοχές και περίπου 310 γκολ, αποτελούν τα... παράσημα του σπουδαίου Σέρβου.

Από το 1968 μέχρι το 1984 (με ένα μια... διακοπή ενός χρόνου που αγωνίστηκε στην Μπορντό) φόρεσε την φανέλα της Παρτιζάν.

Τον Οκτώβριου του 2006 ανέλαβε την τεχνική ηγεσία του ΠΑΟΚ, όμως η παραμονή του στον... ηλεκτρικό πάγκο του Δικεφάλου ήταν σύντομη καθώς τον Ιανουάριο του 2007 αποτέλεσε παρελθόν.

Ως προπονητής των «ασπρόμαυρων» ο Βούκοτιτς σε 15 ματς, μέτρησε 8 νίκες, 2 ισοπαλίες και πέντε ήττες, με 17 γκολ ενεργητικό και 12 παθητικό. Στο διάστημα αυτό ο Δικέφαλος κατάφερε να συγκεντρώσει 26 βαθμούς στο πρωτάθλημα.

O Ίλιεφ την εποχή της... σαρδέλας

Ακόμα ένας παίκτης που αποτέλεσε προϊόν των ακαδημιών της Παρτιζάν, ήταν ο Ίβιτσα Ίλιεφ. Ο Σέρβος νυν τεχνικός διευθυντής των Σέρβων φόρεσε την φανέλα της ομάδας του Βελιγραδίου από το 1997 έως το 2004, καταγράφοντας 150 συμμετοχές με 41 γκολ.

Ακολούθησε ένα πέρασμα από την Ιταλία στις Μεσίνα και Τζένοα, προτού το καλοκαίρι του 2007 φορέσει την φανέλα του ΠΑΟΚ. Ο Ίλιεφ είχε την ατυχία να... πέσει στην εποχή της... σαρδέλας στον Δικεφάλου, στην πρώτη χρονιά του Φερνάντο Σάντος στους «ασπρόμαυρους».

Ο Σέρβος μεσοεπιθετικός αγωνίστηκε στον ΠΑΟΚ σε 17 ματς, σημειώνοντας 1 γκολ. Στην συνέχεια αγωνίστηκε σε Κότμπους και Μακάμπι Τελ Αβίβ, για να επιστρέψει στην Παρτιζάν την σεζόν 2011-2012, καταγράφοντας 27 συμμετοχές με 13 γκολ.

Στο διάστημα της παραμονής του στην σερβική ομάδα ο Ίλιεφ κατάφερε να κατακτήσει επτά τίτλους.

Oύτε στον ΠΑΟΚ... έπιασε, ούτε στην Παρτιζάν

Το δεύτερο μισό της σεζόν 2007-2008, στον ΠΑΟΚ εκτός από τον Ίλιεφ, αγωνίστηκε και ο συμπατριώτης του Γκόραν Γκάβρανσιτς. Ο Σέρβος αμυντικός έπαιξε στον Δικέφαλο ως δανεικός από την Δυναμό Κιέβου και κατέγραψε μόλις επτά συμμετοχές.

Αμέσως μετά την παρουσία του στους «ασπρόμαυρους» της Θεσσαλονίκης, ο Γκάβρανσιτς, πήγε στην Παρτιζάν. Με τους «ασπρόμαυρους» του Βελιγραδίου στο ένα εξάμηνο που έμεινε, μέτρησε 15 συμμετοχές, ωστόσο κατάφερε να κατακτήσει το πρωτάθλημα και το Κύπελλο Σερβίας.

Λατρεύτηκε σε ΠΑΟΚ και Παρτιζάν

Αποτελεί έναν από τον πιο αγαπητό παίκτη που έχει φορέσει την φανέλα του ΠΑΟΚ τα τελευταία χρόνια. Ο Ζβόνιμιρ Βούκιτς όμως δεν είναι μόνο αγαπητός από τους ΠΑΟΚτσήδες, αλλά και από τους «Grobari».

Στην Παρτιζάν αγωνίστηκε αρχικά από το 2000 έως το 2003, καταγράφοντας 86 συμμετοχές και 44 γκολ. Ακολουθεί η καριέρα σε Σαχτάρ Ντόνετσκ και ΦΚ Μόσχας, για να επιστρέψει στην αγαπημένη του Παρτιζάν το 2011.

Την διετία 2011-2013 που αγωνίστηκε στην ομάδα του Βελιγραδίου, κατέγραψε 34 συμμετοχές και 16 γκολ. Μετά από έξι τίτλους στην Παρτιζάν, ήρθε η ώρα να φορέσει και πάλι ασπρόμαυρα, αλλά αυτή τη φορά για λογαριασμό του ΠΑΟΚ.

Ο Σέρβος αρτίστας, στην 1,5 σεζόν που έμεινε στον Δικέφαλο κατέγραψε 35 συμμετοχές με 12 γκολ, ενώ έγινε ιδιαίτερα αγαπητός από τους οπαδούς του ΠΑΟΚ, κάτι που δεν ξεχνά και ο ίδιος, δηλώνοντας πλέον οπαδός τόσο του Δικεφάλου όσο και της Παρτιζάν.

Ένας γνήσιος Παρτιζάνος παίκτης και προπονητής στον ΠΑΟΚ

Δεδηλωμένος οπαδός του συλλόγου του Βελιγραδίου, έχει παθολογική αγάπη με το ασπρόμαυρο χρώμα. Ο νυν προπονητής του ΠΑΟΚ, Βλάνταν Ίβιτς, αναμφίβολα τα καλύτερα του ποδοσφαιρικά χρόνια τα πέρασε σε ΠΑΟΚ και Παρτιζάν.

H πρώτη του επαφή με τα αγαπημένα του «ασπρόμαυρα» γίνεται το 1998, όταν από την Πρόλεταρ παίρνει... προαγωγή για την Παρτιζάν. Μένει εκεί μέχρι το 2004 καταγράφοντας 150 συμμετοχές με 64 γκολ.

Έχοντας ως συμπαίκτες του Ζβόνιμιρ Βούκιτς και Ίβιτσα Ίλιεφ, κατακτά τέσσερις τίτλους και αμέτρητες αναμνήσεις που θα ξυπνήσουν το Σάββατο.

Ακολουθούν τα περάσματα από Γκλάντμπαχ, ΑΕΚ και Άρη, προτού το καλοκαίρι του 2008, φορέσει ξανά τα αγαπημένα του χρώμα του, αλλά αυτή την φορά με την φανέλα του ΠΑΟΚ.

Ο Ίβιτς μένει στον Δικέφαλο ως το 2012 όταν και έκλεισε την πλούσια καριέρα του, μετρώντας στο διάστημα της παρουσίας του στους «ασπρόμαυρους» 103 συμμετοχές με 20 γκολ.

Αμέσως μετά το κλείσιμο της καριέρα του, συνεχίζει στον χώρο του ποδοσφαίρου, αλλά αυτή τη φορά από το πόστο του προπονητή.

Πρώτη του δουλειά να εμφυσήσει στους νεαρούς ποδοσφαιριστές της Κ20 του ΠΑΟΚ, την σερβική νοοτροπία, όντας τέκνο της φημισμένης σερβικής σχολής ποδοσφαίρου.

Την σεζόν 2013-2014 μάλιστα, οδηγεί την ομάδα του στην κατάκτηση του πρωταθλήματος υποδομών, με μέλη αρκετούς από τους ποδοσφαιριστές που προπονεί πλέον στην ανδρική ομάδα του ΠΑΟΚ.

Η πρώτη γεύση του Ίβιτς από... καυτό πάγκο, έρχεται στις 9 Μαρτίου του 2016, όταν καλείτε να αντικαταστήσει τον Ίγκορ Τούντορ και να οδηγήσει τον Δικέφαλο στα Play – Off.

Ο Σέρβος τεχνικός τα καταφέρνει και παράλληλα κερδίζει την μάχη της παραμονής ως πρώτος προπονητής στον ΠΑΟΚ, υπογράφοντας νέο τριετές συμβόλαιο...

Διαβάστε ακόμη...