ΠΑΟΚ: "Σύμβολο της προσφοράς της προσφυγιάς"

Από acpaok.gr: Με αφορμή το τριήμερο Συνέδριο που πραγματοποιεί το Ιστορικό Αρχείο Προσφυγικού Ελληνισμού την Παρασκευή 30/09, το Σάββατο 01/10 και την Κυριακή 02/10 στο Δημοτικό Θέατρο Καλαμαριάς «Μελίνα Μερκούρη», με θέμα «Ο Ελληνισμός της Κωνσταντινούπολης μετά τη Συνθήκη Ανταλλαγής Πληθυσμών (1923-2016)», στο οποίο κλήθηκε να παραστεί και να απευθύνει χαιρετισμό ο Α.Σ. ΠΑΟΚ, ο Δήμαρχος Καλαμαριάς Θεοδόσης Μπακογλίδης μίλησε αποκλειστικά στο acpaok.gr
Πηγή: acpaok.gr
ΠΑΟΚ: "Σύμβολο της προσφοράς της προσφυγιάς"

Κύριε Δήμαρχε τι είναι ακριβώς το Ιστορικό Αρχείο Προσφυγικού Ελληνισμού;
Το Ιστορικό Αρχείο Προσφυγικού Ελληνισμού (Ι.Α.Π.Ε.) λειτουργεί από το 1994, ως Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου του Δήμου Καλαμαριάς. Σκοπός του φορέα είναι η συμβολή στη διατήρηση της μνήμης και στην ανάδειξη της ιστορικής ταυτότητας του προσφυγικού ελληνισμού στο σύνολό του.

Οι δραστηριότητες του Ι.Α.Π.Ε. αφορούν κυρίως το μεγάλο προσφυγικό ρεύμα της Μικρασιατικής Καταστροφής (1922) και της Ανταλλαγής των Πληθυσμών (1923-24) από τον Πόντο, τη Μικρά Ασία και την Ανατολική Θράκη. Οι ερευνητικές προσπάθειες επίσης περιλαμβάνουν τον ελληνισμό της Ανατολικής Ρωμυλίας, τον ελληνισμό της Κωνσταντινούπολης, της Ίμβρου και της Τενέδου που εξαιρέθηκε από τη Συνθήκη Ανταλλαγής των Πληθυσμών, και τους Ελληνοκύπριους πρόσφυγες μετά την τουρκική εισβολή και κατοχή του 37% της Κύπρου το 1974. Ακόμη, τους Έλληνες μετανάστες και ομογενείς στην Ευρώπη, την Αμερική και την Αυστραλία, καθώς και τους ελληνικής καταγωγής πληθυσμούς από τις χώρες της πρώην Σοβιετικής Ένωσης και της Αλβανίας, που εγκαταστάθηκαν στην Ελλάδα τις δεκαετίες 1990 και 2000.

Ποια θεωρείτε ότι είναι η συμβολή του ΠΑΟΚ στην ιστορία του Προσφυγικού Ελληνισμού;
Ο ΠΑΟΚ, αν και είναι ένας Όμιλος καθαρά αθλητικός, αποτέλεσε σαφέστατα και φορέα συλλογικής μνήμης και διατήρησης της προσφυγικής ταυτότητας. Η επιλογή της ονομασίας δηλώνει την παρουσία των Κωνσταντινουπολιτών στη Θεσσαλονίκη και την πρόθεσή τους να διατηρήσουν τη συλλογική μνήμη, την ανάδειξη της ιδιαίτερης προέλευσης και την προβολή του νέου τόπου εγκατάστασης.

Κατά τη γνώμη σας, ο ΠΑΟΚ είναι απλά ένας αθλητικός Σύλλογος ή κάτι πολύ περισσότερο;
Ο ΠΑΟΚ είναι η ομάδα της προσφυγιάς. Στην ιστορική ταυτότητα της πόλης της Θεσσαλονίκης αλλά και της προσφυγομάνας Καλαμαριάς, κυρίως όσον αφορά τον Πολιτισμό που αυτή γεννά εξελίσσει και διαμορφώνει σε σημαντικό βαθμό συνέβαλλαν και συμβάλλουν οι Έλληνες πρώτης γενιάς και οι μεταγενέστεροι τους από την Κωνσταντινούπολη. Ένα ζωντανό κομμάτι έκφρασή τους αποτελεί και ο ΠΑΟΚ ο οποίος, ως γνωστόν, ιδρύθηκε το 1926. Οι άνθρωποι που τον δημιούργησαν ήταν υψηλού μορφωτικού επιπέδου, κοινωνικού κύρους και με αξίες προοδευτικές. Για τον λόγο αυτό συνέβαλλαν στη δημιουργία συνεκτικού κοινωνικού ιστού της πόλης, με σημαντική προσφορά σε όλες τις κρίσιμες για την Πατρίδα ιστορικές στιγμές. Ο ΠΑΟΚ δεν αποτελεί απλά μία αθλητική ομάδα, αλλά είναι το σύμβολο της προσφοράς της προσφυγιάς απανταχού του ελληνισμού.

Διαβάστε ακόμη...