Ο Κλάους φωνάζει "σημαδέψτε με"

Από sport24.gr: Αυτό είναι το ποδόσφαιρο. Άλλοτε να παίζεις καλά, να χάνεις ευκαιρίες και να μην κερδίζεις και άλλοτε να είσαι με την πλάτη στον τοίχο και να φεύγεις με τρίποντο.
Πηγή: sport24.gr
Ο Κλάους φωνάζει "σημαδέψτε με"

Ο ΠΑΟΚ την έχει ζήσει πολλές φορές τη διαδικασία αυτή.

Όμως, έχω την αίσθηση ότι το χθεσινό ματς ήταν κάτι πολύ περισσότερο από ένα απλό παράδειγμα που θα επιβεβαίωνε τα παραπάνω.

Ο Δικέφαλος θα είχε παρά πολλά να χάσει ακόμη και με ισοπαλία χθες. Βιώνοντας από πολύ κοντά την ατμόσφαιρα γύρω από τον ΠΑΟΚ, εκτιμώ ότι μία δεύτερη ισοπαλία μετά την Ξάνθη θα έβαζε την ομάδα σε εσωστρέφεια. Το σκηνικό που είχε δημιουργηθεί με την επιδημία που χτύπησε την Σλόβαν προμήνυε άνετη επικράτηση. Αυτό περίμεναν οι περισσότεροι και ενδεχομένως και κάποιοι από τους παίκτες του ΠΑΟΚ που χθες είχε πολλούς μέτριους στη σύνθεση του.

Οι επιλογές του Ίβιτς θα περνούσαν από πολύ αυστηρή κριτική, θα άρχιζε από πολλούς το "γιατί ο Τζάλμα και όχι ο Μυστακίδης", "δεκάρι δεν πήραμε, δείτε τι έκανε ο Σάχοβ" και άλλα τέτοια πιπεράτα που έπονται μετά από αρνητικά αποτελέσματα Και φυσικά, ο Ροντρίγκες θα... σταυρωνόταν. Μετά τα δύο άχαστα με την Ξάνθη, θα έμπαινε και το κερασάκι στην τούρτα και άντε να σηκώσει κεφάλι μετά ο Καποβερντιανός.

"Μετά το διπλό δεν παραμένει χασογκόλης, δηλαδή;" θα αναρωτηθεί κανείς. Φυσικά και είναι, αλλά γίνεται λιγότερο πιεστικό ως πρόβλημα αν υπάρχει κάποιος άλλος που σκοράρει. Όλα γίνονται... λιγότερο πρόβλημα. Η μέτρια παραγωγικότητα των μέσων, τα προσωπικά λάθη των αμυντικών, η αδυναμία στην αεράμυνα (είπαμε, ο ΠΑΟΚ είναι ομάδα με χαμηλό μέσο όρο ύψους), το ντεφορμάρισμα του Τζάλμα και του Μάτος (ας τον δούμε και στο επόμενο ματς).

Η αλήθεια είναι ότι τα 104 γκολ που έχει σημειώσει με τη φανέλα του ΠΑΟΚ ο Αθανασιάδης (τα 20 από αυτά στην Ευρώπη που τον καθιστούν κορυφαίο στη σχετική λίστα) έχουν καλύψει κατά καιρούς πολλές αδυναμίες της ομάδας.

Πλάνο αξιοποίησης του Κλάους εδώ και τώρα

Και έχω την αίσθηση ότι ο Βλάνταν Ίβιτς κάνοντας την ανάλυση του χθεσινού αγώνα θα καταλήξει στο συμπέρασμα ότι το πρώτο πράγμα που θα πρέπει να κάνει από αύριο το πρωί είναι να αρχίσει να δουλεύει στην αξιοποίηση του Κλάους. Πώς η μπάλα, μετά από τελικές πάσες, θα πάει όσο το δυνατό περισσότερες φορές στον αρχηγό της ομάδας που έχει το ένστικτο του εκτελεστή και την τρομερή ικανότητα να βγαίνει πρώτος μπροστά από τους αντίπαλους.

Για να γίνω πιο συγκεκριμένος, στο μυαλό του Σέρβου τεχνικού θα πρέπει να μπουν οι συνεργασίες που είχε στο παρελθόν ο Αθανασιάδης με Λίνο (κυρίως με αυτόν) και Ρατς. Οι δύο παίκτες είχαν μάθει πολύ καλά τον τρόπο που κινείται στην περιοχή ο 28χρονος φορ και τον σημάδευαν στο σωστό σημείο, τον σωστό χρόνο.

Ο ΠΑΟΚ διαθέτει και φέτος μπακ και εξτρέμ που μπορούν να σεντράρουν σωστά και θεωρώ αδιανόητο να μην αναπτύξει ο Μάτος, για παράδειγμα, μία ανάλογη συνεργασία με τον Κλάους.

Το έξτρα κίνητρο από... Κουλούρη

Για να πιάσουμε το θέμα σε όλες τις διαστάσεις του οφείλουμε να προσθέσουμε και κάτι ακόμη: Στην περίπτωση του Αθανασιάδη, ο Ίβιτς έκανε κάτι που είχε αμελήσει ο Τούντορ, προφανώς γιατί δεν πίστευε-αφού δεν γνώριζε την εκτελεστική ικανότητα του-στην αξία του: Τον έχρισε βασικό φορ της ομάδας. Αφού πρώτα, πέρσι έπεισε τον Σαββίδη και τον Μίχελ να εγκαταλείψουν τις σκέψεις πώλησης του και πόνταρε πάνω του. Παράλληλα, έβαλε από πίσω του έναν φορ που του θυμίζει τα νιάτα του. Τον Ευθύμη Κουλούρη που κουβαλά τη δίψα του νεαρού που θέλει να καθιερωθεί. Ακόμη και ο πιτσιρικάς, χωρίς να το σκέφτεται, έβαλε ένα έξτρα κίνητρο στον Κλάους και αυτό φάνηκε χθες. Το κυριότερο, όμως, όμως είναι ο δικός του εγωισμός, το ταλέντο και η ψυχοσύνθεσή του.

Σε μία περίοδο που όλοι ζητούσαν απαντήσεις από τον ίδιο, ο Κλάους τις έδωσε με τον πιο πειστικό τρόπο και "φώναξε" στους συμπαίκτες του "απλά σημαδέψτε με".

Υ.Γ. Θα ήταν άδικο για τον Γκάρι Ροντρίγκες να σταθούμε μόνο στη φάση της απίστευτης χαμένης ευκαιρίας και όχι και στο πέναλτι που το κέρδισε με τα αθλητικά προσόντα και το τσαγανό που διαθέτει.

 

TAGS:

Διαβάστε ακόμη...